Кукър: рецепти и програми - Тема 3

  • 28 406
  • 254
  •   1
Отговори
# 240
  • Мнения: 793
Един въпрос имам , не знам дали е за тук. 3,8л достатъчен ли е за 1 човек?

# 241
  • Мнения: 1 711
В 3 литра се побира 1 пилешко бутче спокойно. За други манджи е предостатъчно.

# 242
  • Враца
  • Мнения: 5 208
Ако е мултикукър под налягане, то максималната течност е на половината.

# 243
  • Мнения: 1 600
Суров карфиол накъсан на розички на коя програма се бланшира най-добре за паниране?

# 244
  • Мнения: 476
Според мен най-добре на пара за 3-4 мин

# 245
  • Мнения: 1 786
Здравейте видях този мултикукър на Тефал, който ми изглежда нов модел. За него необходим ли е запичащ капак или за пържене и печене ще върши работа и сам?
Интелигентен мултикукър с готвене под налягане Tefal Cook4Me Touch CY912831, С WiFi връзка

# 246
  • Мнения: 12 071
От мен едно голямо не за този Тефал. Много орязан от към функции, рецептите са безполезни. Няма бавно готвене, на функция къкрене, нищо не къкри, излиза постоянно по малко пара от вентила при готвене под налягане. Моят го прибрах и ползвам все още предшественика му Тефал One Pot. Имам и запичащия капак, ползвам го основно ако готвя нещо със заливка, да се запече. Пробвах да "изпържа" точно два картофа, отне 30 мин.

# 247
  • Мнения: 2 137
Аз дълго го обмислях, но накрая цената ме отказа. Не видях смисъл да давам 700лв заради едни рецепти (които и на други места четох,че са смотани) ,а  реално това му е единственият плюс. Спрях се на one pot с идеята,че за 500лв ще взема кукър+ запичащ капак ,но тогава в магазина нямаше налични и вече няколко месеца си го ползвам ежедневно без  този капак  и пак съм напълно доволна от кукъра.

# 248
  • Мнения: 14 147
Аз пък никога не съм ползвала рецептите към уредите. И към инстант пота имам книжка с рецепти подарък. Че какво има да гледам в нея, готвя си, каквото съм готвила и във фурната. В кукъра също. Сякаш с покупката на кукър съм забравила как да готвя супи и подобни. Това е просто рекламен трик, уж ти подаряват нещо страшно ценно и полезно. Съобразяваш, че водата си остава толкова, колкото си сложила, защото не се изпарява и другото е както досега.

# 249
  • Мнения: 547
Аз съм използвала рецептите и някои от тях са доста сполучливи. Не всички обаче са точни като пропорции и като време за готвене. За мен също това не беше водещото при избора на мултикукър. Приложението на Тефал ми е по-скоро за идеи, защото след толкова години готвене това ми е най-трудното.

# 250
  • Швейцария
  • Мнения: 1 856
Момичета, ако може някой да помогне ще съм благодарна. Ще имам гости и си пожелаха сърми (с листа от кисело зеле) само с ориз. Аз никога не съм правила сърми нито в кукър нито никъде...Според гостите трябвало да се пекат в глинен съд 3 часа. Не искам да го правя, нито имам такъв съд нито пък имам време. Имате ли изпитана рецепта как се правят в кукър? Конкретно ме интересува дали запържвате първо ориза и на колко минути да ги пусна после. Ако го запържвате и после ги пускате в кукъра, оризът не става ли на каша? Моят е с налягане.

Последна редакция: пт, 17 май 2024, 06:06 от JennyBG

# 251
  • София
  • Мнения: 306
Аз съм с инстант пот-варя сарми за 20 мин. ниско налягане и след това оставям налягането да спадне само. Изберете си рецепта в нета-принципа е същия.Аз запържвам на висока степен лук,праз,морков и чушка за 2-3 мин.докато омекнат.Добавям ориза да се запържи,намалявам на ниска степен и добавям подправки ,сол и вода ,разбърквам и изчаквам водата да попие в ориза. Завивате сармите ,подреждате ,сипвате вода почти да ги покрие и ги варите.

# 252
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 485
Идеални си ми стават сармите в кукъра, откакто го имам, съм забравила за гювеча, където иначе ги готвя.
Запържвам леко плънката, в случая ще е само ориз, аз бих сложила праз, например. Завивам сармите, нареждам, наливам малко вода, до половината, не да покрива всички сарми. Слагам на Турбо за 20 минути със затворена клапа. Обикновено стават, ако зелето е било по- сурово и не им стигат тези 20 мин., пускам на още 7-8.

# 253
  • Мнения: 3 157
Моята рецепта за постни сърми е следната:
Запържвам първо ситно нарязан морков, докато покафенее. После добавям лук (3 големи глави стар лук) и го задушавам - т.е. към олиото добавям половин чаена чаша вода и оставям да ври под капак, докато остане само на мазнина и лукът се стопи. След това слагам ориза (3 чаени чаши) да се запържи леко, докато се избистри. После добавям 2 супени лъжици червен пипер, разбърквам и без да го оставям да се пържи, добавям веднага 2 чаени чаши вода. Когато водата се поеме от ориза, слагам подправки на вкус - сол, чубрица, черен пипер.  Това е базовата рецепта, но при желание при задушаването може да се добави целина, гъби, ситно нарязана чушка и други зеленчуци.  Оризът също може да е по-малко, ако е малка тенджерата, но е много важно съотношението - на една чаша ориз да се слага една голяма глава стар лук.
Сармите се пълнят с тази плънка и се подреждат в кукъра. Съдът се пълни до маркирания максимум с равни количества вода и зеле сок, плюс малко олио. Ако зелевият сок е много кисел, може и по-малко да се сложи, а може и само с вода, олио и сол - опитва се и се преценява вкуса, преди да се затвори. Вари се 20 минути на ниско налягане и се изчаква да падне само.

По принцип сармите и така са готови за ядене, но щом като са за гости, не е лошо да се запекат и да се поднесат със сос - ще стане по-представителна гозбата.
След като се сварят в кукъра, сармите се прехвърлят в тавичка, намазват се с малко олио и се запичат леко, колкото да добият апетитен загар. Щом като гостите ги харесват в гювеч, значи предпочитат да са запечени и сигурно няма да им допаднат обикновените варени сарми, каквито стават в кукъра.
Бульонът, който е останал в кукъра от варенето на сармите, може да се застрои с един жълтък, малко пр.мляко или сметана и 1 лъжица брашно, и да се сервира със запечените сърми.

# 254
  • Швейцария
  • Мнения: 1 856
Благодаря ви, момичета, златни сте Flowers RoseFlowers RoseFlowers Rose

Общи условия

Активация на акаунт