Подправки в саксии 3-та тема

  • 41 826
  • 726
  •   1
Отговори
# 660
  • Благоевград
  • Мнения: 2 876
Благодаря за съветите!
Днес засадих магданоз, рукола, босилек и мента. Покрих саксиите с надупчено прозрачно фолио и ги оставих на терасата под един стол хем на светло, хем на сянка. Да видим какво ще се получи. Би трябвало до месец да са се показали каквото ще расте нали? Отгоре напръсках почвата с пулверизатор и така мисля да процедирам. Утре ще взема още една саксия и за мащерката, че забравих.

# 661
  • In transit
  • Мнения: 11 988
Синьора Тина, босилекът ще се покаже след 5-6 дни максимум, освен, ако не са много надълбоко семената. На магданоза ще му трябва малко повече време. Но вече е сравнително топло навън и по-бързо се случват нещата. Според мен дори не е нужно да ги покриваш с нищо по това време на годината, но като поникнат махни фолиото. Остави ги на място, където ще ги напича по някой час слънцето.

# 662
  • Мнения: 6 968
моя босилек така получи листни въшки и умря. напръскай го с нещо.
като си отглеждате така подправки сушите ли и запазвате ли по някакъв начин нещо ?

# 663
  • Houston, TX
  • Мнения: 15 888
като си отглеждате така подправки сушите ли и запазвате ли по някакъв начин нещо ?
Замразих вече пресен кориандър и магданоз. Суша мента. Скоро ще бера джоджена.
С тези дъждове зелениите са полудели, за две седмици магданозът и кориандъра са пак за бране

# 664
  • Мнения: 806
като си отглеждате така подправки сушите ли и запазвате ли по някакъв начин нещо ?
Лятото купувам (отглеждам си само босилек, защото обожавам) промишлени количества всякакви подправки, нарязвам и замразявам в кутии във фризера. Сушени почти не използвам.

# 665
  • Мнения: 10 650
Аз не замразявам и не суша. Сушените, например копър не ми харесва като аромат, хем на Котани купих фин и хубав е в пакетчето, а замразен е с аромат на фризер, усещам го някак. Магданоз също не ми допада, няма аромат. Копър и магданоз купувам целогодишно. Мама ни изсуши мента на листенца и е много хубава на чай, запарвам я в цедката. Мама суши чубрица и джоджен, каквито билки си гледа, ползвам понякога, но ако имам избор предпочитам пресен джоджен например.

Не е подправка, но ми поникнаха лютите чушлета и много се радвам, защото ги бях отписала. Дано ги отгледам за разсаждане, защото ми изглеждат много хилави и нежни. В кутия от грозде ги посях и нея сложих в плик, под капак стояха в началото, после го подпрях с клечката, вече са високи и не мога да ги затворя така или иначе.

# 666
  • Мнения: 1 381
Трета година имам огромно количество мента в градината, захваната от 1 коренче. Лятото я бера прясна за лимонада и мохито, зимата суха за чай и пак не смогвам да я изконсумирам.

# 667
  • Мнения: 13 462
Ползвам си подправките пресни, нито суша, нито замразявам. В момента имам 2 сандъчета магданоз и двете са обрани и чакам пак да израстнат, копъра и него съм го обрала от едно сандъче - 2 таратора направих и той замина, сега пак чакам да израсне, а другите подправки са ми по 1 саксия. Само от босилека са 3 - зелен, лилав и дребен, но и той като направиш едно песто и после го чакаш да израсне.
За магданоза да отбележа, че ако накисвате семената преди засаждане,тръгва по-бързо.
От миналата година почнах да си слагам черен кимион, миналата седмица пак сложих в 2 саксийки. Семената са много ефектни за печива или ползвам брашно със соленки.  Grinning брашно няма да тръгна да правя, но пък цъфтят красиво - и цвете и подправка.
Салвията ми се опъва в саксия, нещо с презимуването не ми се получава и все изсъхва.

Това е един много стар корен магданоз, може би на 6-7 години, някак се е оказал в тази саксия с кафе, ражда като луд, но ми задушава кафето. Все да го пресадя, но не мога да намеря тясна и висока саксия и се чудя дали ще оцелее след пресаждане. Grinning За идеята да видя колко ще оцелее. Изрежа го на сантиметър -два над вдървената част и той пак избуява за нула време.



Lilium Simple Smile, може да си правиш сироп от мента, е много захар, но то си е типично за сиропите и лимонадите, които се правят от тях,  слагам и на боб вместо джоджен.

# 668
  • Мнения: 1 381
Не съм се сещала за сироп, благодаря за идеята.

# 669
  • Мнения: 5 525
За първи път чувам някой да си отглежда черен кимион, събуди ми интереса. Има ли нещо специфично, как се гледа? Голямо растение ли става, по колко садиш в едно сандъче? Ако си купя пакетче от рафта с подправки би трябвало да покълнат нали, стига да не са много стари.

# 670
  • Мнения: 13 462
Grinning Още се уча с черния кимион.  Миналата година ми беше за първи път. Посях от насипна подправка, която имах. Тръгнаха, но не израснаха добре, останаха едни нисички и малко цъфнаха. После  взех семена от една баба, минавахме покрай едно село и гледам много в един двор - помолих, бабата вика - взимай колкото искаш от тоя бурен и едната саксийка сега посях със семето от миналогодишните ми.
Дават го да расте до 60-80 см, моите едвам стигнаха 20 см и бяха хилавички.
На експеримент съм още.

Като всичко предполагам, много си зависи от семената и да не ги изпуснеш докато са развиват и израснат.

# 671
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
  • Мнения: 12 094
Аз суша каквото обера от сандъчетата. Гледам магданоз, розмарин и босилек. Тази година съм още без босилек, че нещо се провалих с първото посяване. Ама има време, ще направя второ. Ароматът на сушените зелении е много по-интензивен. Освен това при готвене те се слагат още в началото, което позволява ароматът им да проникне дълбоко в продуктите. Пресните се слагат накрая на готвенето и допринасят за връхните нотки на цялото ястие. Така че ползвам и сушени, и пресни. Не замразявам, и на мен ми миришат на фризер.

По градинките в дворовете в България е пълно с нигела (черен кимион), отглеждана като цвете. Но някак, така мисля, нямаме навика да ѝ събираме и ползваме семената като подправка.

# 672
  • Мнения: 13 462
profi_1, много добре си го казала за черния кимион.
Полезен е, няма изразен  вкус, което го прави комбинативен и е въпрос навик да го ползваш.
Семената смлени на брашно могат да се добавят към печива. По спомен дозата беше по една супена лъжица на 200 гр. брашно.Обикновено като разточвам, слагам малко на плота и то се полепва от външната страна и си спестявам наръсването с подправки после.

Grinning  Липсва тема във форума - мързеливо и ефективно градинарство и готвене с добър резултат.

# 673
  • In transit
  • Мнения: 11 988
Благодаря за идеята с черния кимион. Не ми е хрумвало, а много го ползвам, като подправка за поръсване. Много ми е вкусен, като се запече с хляб, баница, питка... Сетих се, че имам един познат турчин, който отглежда отдавна такава, ще го разпитам как до гледа и ще си взема семена.

Замразявам само малко копър, че много се натрупва в един момент, зимата в ястия не се усеща вкуса на фризер. Но магданоз обичам само пресен. Сушен не обичам, а замразен си променя вкуса.
Миналата година замразих листа салвия, не си променя вкуса и е идеална за чипс, като са замразени листенцата. Но си играя да ги подредя по-едри и без дръжки. После директно в тигана с масло. Чудно става. Въпреки, че и сушена е ок, става за чай, като подправка или пак на чипс в масло.
Сушени правя мащерка, риган и малко босилек. Първите две много ги ползвам и сушени са екстра. Пресен риган обичам на сирене и домати, но целогодишно си имам саксия с пресни.
Босилекът ми е любим и отглеждам много, освен, че и свеки ми праща постоянно. Simple Smile Правя го на песто, в малки бурканчета и във фризера. Така имам прясно песто цяла зима, а в последно време и младежите се присламчиха към запасите ми от песто, та това лято ще трябва повече да правя. Grinning Отделно и от него гледам винаги да имам по-малко пресен зимата.
Ментата майка ми и свеки я сушат и пият на чай, аз имам малко бурканче от поне две години, не я ползам много сушена, но зимата си оставих едната саксия на закритата тераса и си имах пресни листенца.

# 674
  • Мнения: 13 432
Хм, че тази нигела по градинките същата ли е? Много интересно ако е така, нигела са не едно ами двуцифрен брой растения, тази за подправка мисля че е друг вид от тази в цветните градини.
Поне аз бих си взела семена които със сигурност да са от "правилния" вид че знам ли дали всичките стават...

Общи условия

Активация на акаунт