Подправки в саксии 3-та тема

  • 41 858
  • 726
  •   1
Отговори
# 675
  • Мнения: 13 466
Mikkey, фен съм на кулинарния ти блог и чакам рецепта с нигела  Grinning .

natka, тази, която си взех от двора на бабата беше същата.
Така трябва да изглежда.

# 676
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
  • Мнения: 12 097
Който я е садил може да знае дали е засаждал Nigella damascena L. или, която е декоративната, или Nigella sativa L. или, която е отглежданата за семе. Аз не успявам да намеря съществена разлика. Във всеки случай, ако ще я гледате за семе, по-добре не си купувайте шарените пакетчета от цветарските магазини.

# 677
  • под тепетата
  • Мнения: 9 454
На терасата в саксия имам риган ( ох, майорана е, ама все така му викам) и в сандъче магданоз. Но врабчетата много ми харесват магданоза, та са ми конкуренция. Всичко друго имаме на вилата и затова не слагам на терасата. Иначе и аз сушени ползвам само риган, мащерка, мента, джоджен, босилек, салвия, заради сезона.  Да ви дам още една идея за ментата, на която съм луда фенка - сладолед. Става страхотен, за който обича разбира се!

# 678
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
  • Мнения: 12 097
На терасата в саксия имам риган ( ох, майорана е, ама все така му викам)
Скрит текст:
и в сандъче магданоз. Но врабчетата много ми харесват магданоза, та са ми конкуренция. Всичко друго имаме на вилата и затова не слагам на терасата. Иначе и аз сушени ползвам само риган, мащерка, мента, джоджен, босилек, салвия, заради сезона.  Да ви дам още една идея за ментата, на която съм луда фенка - сладолед. Става страхотен, за който обича разбира се!
С идиотските етикети на саксиите по веригите магазини, народът вече съвсем не знае кое е риган. Подивявам от повсеместното пробутване на майораната като риган, и по пазарите в реала, и по блоговете във виртуала. Как пък една от фльорците с претенции не седна да провери, като си предлага рецептите, това дето го снима какво е!

# 679
  • под тепетата
  • Мнения: 9 454
Да, чиста майрана е това, дето си го гледаме на двора и в саксията. Това малко като вечния спор с майка ми, че не отглежда копър, а резене в градината си.

# 680
  • Мнения: 5 529
Аз сях някакъв уж едър копър, като гледам какво растение се оформя май ще излезе резене. Така му се радвах, нещо не мога да завъдя копър и за първи път се получава такъв хубав. Не пазя пакетчето от семената.

# 681
  • In transit
  • Мнения: 11 989
Профи, явно не познават аромата на ригана щом ги бъркат. Като купувам пресни подправки, винаги потърквам леко някое листенце за да усетя аромата.

Младите бъркат и джоджена с ментата. Много се смях със сина ми и гаджето му миналата седмица, когато се опитваха да ме убедят, че джоджена бил мента, защото листата изглеждали същите. Имаха открит урок какви са приликите и разликите. Grinning

Флокс, снимай го, като порастне, че ми е интересно как се оформя главата на резенето.

Зари, благодаря ти. Напиши 'нигела' в търсачката на блога и ще ти излязат няколко рецепти.

# 682
  • Мнения: 5 529
Мики, ще снимам, но вероятно ще цопна снимките е градинската тема, защото ще забравя къде сме го обсъждали. А имам и истинско пакетче семена от резене, вече втора година му изпускам подходящото време за засяване.

# 683
  • In transit
  • Мнения: 11 989
Имам мерак да си отгледам такива зеленчуци, защото много ги харесвам, а все по-трудно се намират. Радикиото е друг такъв пример, обаче там ударих на камък с отглеждането. Уж четох, засадих го, поникна, но първо, че не успях да го спася от всички възможни гадинки, които пожелаха да го нападнат, второ, че не се зави, като зелка, а си стоеше на листа и трето, помня, че нещо се увиваше, на тъмно...не помня вече. Но така или иначе беше неуспешен проект. Grinning
Затова ми е интересно за резенето, ако е по-лесно, може да се пробвам.

# 684
  • Мнения: 5 529
И при мен всичко вкусно го нападат охлюви и насекоми, за мен ако остане нещо. Май само мащерката нищо не я яде, но въшлясва понякога.

# 685
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
  • Мнения: 12 097
Когато децата бяха бебета я нямаше днешната фармация и за колики варяхме чай от семена на анасон, копър и резене. Ами семето на копъра се различава по форма, по-плоско в една равнина и с по-овални краища, докато резенето и анасона много си приличат. С по-изострени крайчета са и не са така сплескани. Още имам от копъра, надписала съм го. Но от двете другите не знам кое е останалото ми, че е само едното. Мисля, че е анасона. В аптеките тези семена ги продаваха в разфасовки май от по 200 гр, които са ми били прекалено много като количества. Толкова стари семена няма как да поникнат, иначе бих експериментирала в някоя кофа на терасата.

# 686
  • под тепетата
  • Мнения: 9 454
Ще взема да разровя ей така от любопитство едно резене у майка ми, да видя дали има такава грудка като по магазините.

# 687
  • Мнения: 10 303
Не знам дали мога да попитам тук, но не намирам по-подходяща тема. Някой знае ли как е девисил на английкси? Искам да си завъдя, но там където съм не знам как да го намеря по местата където продават подправки в саксии и цветя. От БГ си взех семена в пакетче, но като го засях и изникна копър Confounded

# 688
  • Мнения: 13 438
Lovage би трябвало да е, пробвай с това.

# 689

Общи условия

Активация на акаунт