Какво представлява и как работи еър фрайъра
Еър фрайърът е малък домакински уред, който в буквален превод от английски означава въздушен фритюрник. Принципът му на работа обаче няма нищо общо с фритюрник.
Еър фрайърите много приличат на малка конвекторна фурна, в която храната се готви с горещ въздух. Най-съществената разлика между двата уреда е, че при фрайъра въздухът се върти много по-интензивно. Еър фрайърите са много по-икономични от фурните по отношение на консумацията на електроенергия.
Еър фрайърите имат нагревателен елемент и вентилатор, които обикновено са разположени в горната част на уреда, точно над храната. Вентилаторът стои зад нагревателя и издухва горещия въздух надолу. Горещият въздух обгръща храната, като я прави хрупкава и златиста. На практика, при този метод на готвене се намалява употребата на мазнина, без това да е за сметка на вкуса и качеството на храната.
Всичко, което може да се сготви на фурна, може да бъде сготвено и в еър фрайър. Точно както при готвенето във фурна, храната трябва да се върти и разбърква/разклаща (поне веднъж, в зависимост от количеството храна в кошницата на фрайъра), за да се осигури равномерно зачервяване от всички страни.
Как да изберем еър фрайър
При избора на фритюрник с горещ въздух е добре да обърнете внимание на следните характеристики:
Обем/Капацитет на уреда
Когато става въпрос за еър фрайери, най-добрият начин да се уверите, че наистина ще го използвате, е да изберете правилния размер за вашите нужди.
На пазара има огромно разноообразие от марки и модели еър фрайери във всякакви форми и размери. Съобразете обема на уреда с броя на членовете, от които се състои вашето домакинство, както и си отговорете на въпроса „Какво ще готвя в него“?
Обемът на еър фрайърите обикновено се измерва в литри. Това може да е много объркващо.
За сам човек или двойка, е подходящ уред с малък обем, до около 3-3,5 литра. Ако обаче сте семейство с едно, две или повече деца, определено се нуждаете от уред с обем поне 5 литра.
3 - 3,5 литра – 1-2 човека
5 - 6,5 литра – 2-4 човека
6,5 – 7+ литра – 3-4 + човека
Тук е моментът да отбележим, че пълният обем на уреда се използва само, когато печете по-обемни храни – като цяло пиле, например.
За да постигнете добри резултати при готвене, не бива да запълвате целия обем на кошницата на еър фрайъра. Най-добре е храната да е на един слой. Например, ако искате да приготвите хрупкави „пържени“ картофки, трябва да напълните не повече от 1/3 от кошницата. По този начин ще осигурите възможност на горещия въздух да циркулира около храната, за да я сготви равномерно и да я направи хрупкава.
Препълването на кошницата с храна ще доведе до увеличаване на общото време за готвене. Освен това ще трябва многократно да разбърквате храната, за да се изпече равномерно. Най-важното, което трябва да знаете е, че колкото по-голяма (на широчина и дължина) е кошницата, толкова повече храна може да сготвите едновременно и да постигнете добър резултат.
Мощност
Следващият по важност параметър, на който трябва да обърнете внимание, е мощността. Тя се измерва във ватове (W).
Мощността и изолацията на уреда ще определи колко бързо ще се достигне зададената температура и колко добре ще поддържа топлината след това. Например, един фрайър с мощност от 1000W ще загрее много по-бавно до 200 градуса, съпоставен с такъв от 1500W. Ако сме сложили замразена храна, то тя ще понижи температурата в уреда с мощност от 1000W, той ще се затрудни да поддържа температурата от 200 градуса, което е възможно да влоши текстурата на храната. В допълнение усещането за „пържена“ храна, е пряко свързано с шоковото излагане на висока температура, и при уредите с малка мощност резултатът ще е по-скоро на печено/варено, без хрупкавата коричка отвън.
В продуктовата спецификация на уреда се отбелязва максималната му изходна мощност. Това означава, че не е задължително да използва цялата мощност, с която разполага. При готвене на по-ниски температури и за по-кратко време, ще се използва значително по-малко енергия, отколкото при по-високи температури и продължително готвене.
Освен това, различните хранителни продукти изискват различна мощност, за да се сготвят. Например месото и замразените храни имат нужда от по-голяма мощност, за да се изпекат добре, в сравнение със зеленчуците. За хрупкави пържени картофки са нужни около 1100W.
Също така за готвене на по-голямо количество храна наведнъж е необходимо по-голямо количество електроенергия, което обяснява факта защо с увеличаване на размера (обема) на еър фрайъра расте и неговата мощност. Не можем да очакваме един малък еър фрайър с обем от 2 литра да има много висока мощност, защото е неоправдано. Подобен уред събира малко количество храна и мощност от около 1000W е напълно достатъчна. Един добър еър фрайър с обем между 3 и 6 литра трябва да има 1200-1700 W мощност. Затова ако планирате да готвите големи количества храна във фрайъра, изберете уред с по-голяма мощност.
Тема №2
https://www.bg-mamma.com/?topic=1489064.msg47237732#new