Как тренирам -27

  • 23 910
  • 394
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 915
Има редица тренировъчни методи, които можете да използвате, за да отслабнете, но кои от тях са най-подходящи за вас и вашия личен стил на трениране? Нека да разгледаме възможностите и да разберем.

Как тренировките помагат, за да отслабнем?

Правенето на упражнения може да има редица ползи за здравето и да ви помогне да отслабнете. Най-важно от всичко е, че те помагат за постигане на калориен дефицит. Можете да създадете състояние на калориен дефицит като ядете по-малко, тренирате повече или правите и двете заедно. Калорийният дефицит е ключът към отслабването и изчистването на телесни мазнини.  

Допълнителните ползи от тренировките включват по-добър цялостен тонус на тялото. Това, от своя страна, ще доведе до по-бърз метаболизъм, по-качествен сън и повече енергия в ежедневието.

Тренировките, също така, естествено изграждат сила и мускулна маса. Това не означава, че ще станете супер мускулести и ще трябва да преминавате странично през вратите. Означава, че ще се стегнете и ще оформите тялото си с мускули там, където преди е имало мазнини, поради подобрения общ тонус.  

HIIT  
Високо интензивни интервални тренировки (HIIT) вероятно са по-ефикасни, когато става въпрос за загуба на тегло отколкото по-дългите и по-малко интензивни тренировки. Едно проучване посочва, че участвалите в него са загубили 28,5 % повече тегло с HIIT, но те не са за всеки.  

Кратките интервали от високо интензивни движения в комбинация с още по-кратки периоди за почивка, ще увеличат разхода на енергия и по този начин ще горите повече калории.  

Табата
Табата тренировките са вид високо интензивни интервални тренировки и имат специфично организиран тренировъчен механизъм. Тренира се 20 секунди, след това се почива 10 секунди, но се работи в интервали от 4 минути с 8 рунда, в които се извършват действия. Повярвайте ни като ви казваме, че това си е тежка работа.

LISS  
LISS означава стационарно кардио с ниска интензивност. Вместо да се претоварвате със силно интензивни упражнения в кратки интервали от време, тук целта ви е да напрегнете мускулите и тялото с нисък интензитет за по-дълъг и продължителен период от време.

Това е много по-приятна версия на HIIT и Табата тренировките, но може да отнеме повече време. Въпреки това, пак ще успеете да изгорите достатъчно калории.  


Кардио  
Кардиото е един страхотен начин да подобрите тонуса на тялото, да се стегнете и заедно с това да горите калории. То ще развие кардиоваскуларната ви система, което ще подобри цялостното ви здравословно състояние. Кардиото може да се прави на пътека, на гребен тренажор, на крос тренажор, но може да правите кардио и извън фитнеса.

Други варианти на кардиото могат да бъдат просто разходка с кучето в парка, почистване на къщата, работа в градината, дейности с децата или плуване на няколко дължини в басейна.  

Доказано е, че комбинацията на кардио с 2-3 силови тренировки на седмица ще увеличи скоростта, с която отслабва.

Силови тренировки
Силовите тренировки могат да предизвикат загуба на мазнини благодарение на разхода на енергия и увеличението в тежестите, с които тренирате. По-голямата сила и увеличената мускулна маса ще горят повече телесни мазнини и ще забързат метаболизма ви.  

Ако цифрите на кантара остават все същите след период на отслабване, не се притеснявайте. Мускулната тъкан е по-плътна и тежи повече от мазнините. Затова, въпреки че мазнините намаляват, мускулите ще ги заменят, тъй като те се развиват.

Тренировки с тежести
Когато повечето хора си помислят за тренировки с тежести си представят културисти и особено мускулести атлети, но това не винаги е така.  

Начинът, по който оформяме тялото си, когато правим тренировки за издръжливост и използваме тежести зависи основно от калорийния ни прием. Лекият калориен дефицит с правилното количество серии и повторения ще намали мазнините и с времето ще оформи и тонизира тялото, за да се чувствате по-силни и по-стегнати.  

Тренировките, като цяло, ще ви помогнат на намалите телесните мазнини, а когато мускулите ви се тренират, те стават по-големи и по-силни, което означава, че горят повече мазнини, които се складират около мускула.

Крос тренировки  
Крос тренировките стават все по-популярни и правят точно това, което ви обещават. Комбинацията от кардио, тренировки с тежести и гимнастика е вид на тренировка, която ще ви направи по-силни, стегнати и гъвкави.  

Плюсът, при тези тях е, че можете сами да избирате колко да тренирате, но са направени, за да ви изпотят и да ви накарат да преминете отвъд възможностите си.  

Упражнения с телесно тегло / Калистеника
Те вероятно са най-удобната форма на тренировки, при която се използва тежестта на тялото, а това прави всичко по-лесно, ако разполагате с ограничено време, екипировка и пространство за трениране.  

Много е важно постепенно и прогресивно са увеличавате сложността на упражненията, за да можете да имате напредък. Можете да направите това като добавяте допълнителни повторения, серии или като намалите периодите за почивка, за да направите тренировките си по-сложни и по-трудни.  

Заключение
Независимо дали правите високо интензивни тренировки или просто се разхождате в парка, винаги има някакъв вид тренировка, който да бъде от полза за здравето ви във всяка възраст и при всякакъв начин на живот. Нищо не може да ви спре.  

Стига калорийният ви прием да е правилен за целите, а тренировките ви да са такива, които са подходящи за вас и вашия личен вкус, тогава със сигурност ще стопите нужните калории.


Стара тема : https://www.bg-mamma.com/?topic=1270715

Вместо запис, може да споделите какви добавки свързани със спортуването приемате  Simple Smile

Последна редакция: пт, 23 юни 2023, 14:57 от Nona M.

# 1
  • Бургас/Пз
  • Мнения: 8 454
Нона, благодаря за новата тема. Справила си се страхотно ❤

Относно добавките: пия колаген, магнезий, вит. С и МСМ .

# 2
  • София
  • Мнения: 1 582
Честита нова тема!

За добавките ще ми трябват две страници - протеин, креалкалин, магнезий, цинк, л-тирозин, ехинацея, витамин Д3, крил ойл.

Периодично варират, чат пат добавям по нещо, или пък спирам временно.. колагена е едно от тях.

# 3
  • Мнения: 1 915
Преди приемах магнезий, витамин ц, витамин д (зимата), но от три месеца пия комплекса на Анимал флекс,  а там двевната доза е от 8 хапчета, а аз съм много трудна с хапчетата.
В момента пия протеин и комплекса Анимал флекс, който ми свършва скоро и ще заменя с колаген. Днес ми пристигна колагенчето Simple Smile

# 4
  • Мнения: 183
Супер е новата тема. Simple Smile

Аз приемам колаген, магнезий, протеин след тренировката иии аминокиселини по време на тренировката.

# 5
  • Мнения: 785
Благодарим за новата тема! Relaxed

Относно добавките, аз в момента приемам:
Всеки ден - протеин на прах, креатин монохидрат, super greens, омега3, фолиева киселина, пробиотик, лактаза.
По-рядко: магнезий, витамин Д, витамин Ц като се усещам пред разболяване, предтренировъчния ми стимулант пък е с допълнително аминокиселини, а колагеновите хапчета замених с телешки костен бульон.

# 6
  • Мнения: 1 545
Привет и благодаря за новата тема, Нона 😊
В момента приемам колагенови пептиди, магнезий, МСМ, L-карнитин и БЦАА - преди тренировка на гладно.
Много се зарадвах, че в комплекса, в който е морският ни апартамент, след тригодишни обещания най-накрая направиха фитнес. Изглежда чудесно оборудван, не очаквах да положат толкова усилия. Надявах се да го пробвам този уикенд, но ще го отворят през седмицата. От следващия път съм с карта 😊

# 7
  • Мнения: 3 308
Благодаря за темата Нона.
Като добавки взимам креатин и от тези напитки за преди тренировки.

# 8
  • Мнения: 4 733
Здравейте в новата тема!
Добавките които пия са: хиалуронова киселина, колаген, биотин, вит. С, спирулина, В12, омега 3. Преди и по време на каране пия електролитна напитка.
Днес направих 42 км кардио в планината и зверски огладнях.
Вашите хранителни режими някой ли ви ги изготви или вие сами си ги направихте?

# 9
  • Мнения: 1 915
Добро утро.
Вчера преди обяд, копах една градина и сега рамото доста ме наболява. След обед хич не ми се тренираше, но се наритах и направих тренировката за дупе,  само 5 упражнения, но бях уморена.

Интересно ми е как подреждате тренировката си за долна част. Аз попринцип започвам с базови упражнения и завършвам с изолиращи. Вчера, обаче направих обратното.

1. Добро утро от седеж в супер серия с разтваряне на Абдуктор машина.
2. Екстензии за дупе с диск
3. Румънска тяга с дъмбели
4. Ритници на скрипец
5. Хип тръст с дъмбел


Йоко
Хранителен режим никой не ми е изготвял, храня се интуативно, макронутриенти не смятам. Доста от храните и какво да ям съм научила от момичетата в форума Kissing Heart и от интернет естественно.

Но ако имаш възможност и не можеш да се справиш, защо пък не Simple Smile
А и така нещата ще се случат по- бързо и няма да се луташ и чудиш.

# 10
  • Мнения: 785
Днес тренировката ми беше за цяло тяло. В залата беше голяма жега и бях много мудна. Expressionless Последните две упражнения ги пропуснах и реших да походя на пътеката 30 минути с умерено темпо и максимален наклон. Довечера хатха йога.

# 11
  • Мнения: 1 915
Така и не се научих да тренирам цяло тяло, не е моето просто.
Довечера, мисля да направя едно 30- 40 минутно вело Simple Smile

# 12
  • Мнения: 15 356
Вчера за долна част-
Добро утро с щанга
Клек с щанга
Изхвърляне на дъмбел от подклек
За горна-
Разтваряне встрани с дъмбели от седеж
Френско сгъване
Сгъване за бицепс с малка щанга и тежести
Корем
Повдигане на крака от лежанка

# 13
  • Мнения: 785
И на мен не са ми любими, но в програмата, която следвам имам две такива тренировки на седмица. Тази седмица ми е последна и от следващата си минавам на 2 долна част, 2 горна и един кардио ден.

А за подредбата на упражненията, залагам и аз първо на многоставни и последните 2 изолиращи. Relaxed

# 14
  • Мнения: 3 308
Интересно ми е как подреждате тренировката си за долна част. Аз попринцип започвам с базови упражнения и завършвам с изолиращи. Вчера, обаче направих обратното.


И аз първо с базови, после с изолиращи. Идеята е направиш първо най- трудните докато имаш повече енергия.
Преди загрявах с изолиращи, което се оказа грешка Grinning

Общи условия

Активация на акаунт