Какъв, къде и по колко или с други думи - да поговорим за бакшишите

  • 4 587
  • 83
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 7 260
Моите наблюдения са, че българите оставят бакшиш, щедри сме. В Германия често наблюдавам, че в ресторантите рестото се прибира до цент.

# 46
  • Мнения: 2 220
Оставям, най-често на заведение, на куриери и на доставчици на храна. В салони-не, дотатъчно скъпо плащах за услугите. На мен на работа са ми оставяли много пъти(работех в офис на куриерска фирма преди да родя), но там е горе-долу постоянна клиентела и сме изградили някакви приятелски отношения. Никога не бих загръглила нагоре по своя преценка, винаги съм връщала до стотинка. Имах един клиент, на всяко идване оставяше поне по 5 лв., много пъти ми е ставало неудобно.

# 47
  • Мнения: 7 910
Оставих бакшиш на мъжа, който изчисти прозорците вкъщи. И на масажистката, която ми ремонтира рамото.
В заведенията оставям почти винаги, защото знам какво е да работиш в заведение - години наред работех и учех. Ако не оставя, значи много не ми е харесало обслужването.
В ресторант мъжът ми плаща с карта и отделно от това оставяме банкнота в малката папка, в която ни носят сметката.
В сервиза, където поддържат колите ни, всяка година по Коледа се дава хубава сума за почерпка.
В магазин или аптека избягвам да вземам дребните стотинки, защото са им много ценни.

# 48
  • Мнения: 19 482
И аз оставях дребните стотинки досега, до момента, в който за три стотинки ме направиха луда и търсех като ненормална в портмонето. Оттогава - всичко до стотинка си го прибирам, да имам за следващия път да им давам трите стотинки....

# 49
  • Down south
  • Мнения: 7 678
Бях много изненадана да разбера, че в Щатите на сервитьорите не плащат дори минималната заплата, а много под нея и се чака само на бакшиш. И това е напълно законно.


Напълно реално и законно.
15% до 25% и отгоре на сметката, зависи от това, колко си доволен.
Доставки на храна, козметични процедури, почистване, таксита или друг вид такъв превоз, "работи"  с бакшиш.
За пощенски доставки не се оставя бакшиш,  доставките се оставят пред вратите или при големи жилищни сгради, в специални помещения.
Никога бакшиш при здравно обслужване.

# 50
  • Мнения: 18 969
Има и фризьори, които са на твърда заплата в по-големи фризьорски салони. Не са си сами шефове. За услуга от 15-40 лева четох, че явно малко се вижда бакшиш от 2 лева. На тази сума това са доста проценти май.

На мен ми се е случвало да не ми търсят 1-2-5 стотинки, като нямат да ми върнат, закръгляли са ми на по-малкото. Конкретно за хранителен магазин се сещам. На следващия път съм оставяла повече.

Като цяло, ми се иска да оставям бакшиш, когато получа обслужване, надхвърлящо задължителното.

# 51
  • Мнения: 135
Напоследък оставям бакшиш само когато взимам такси, много рядко по ресторанти и то само ако е нещо изключително като обслужване... Най много съм оставял 20 лева при сметка около 200, но ресторанта беше изискан...

# 52
  • Мнения: 1 030
Оставям по принуда, където не могат да ми върнат, или от неудобство,защото другите оставят. За мен принципа е щом има определени цени за дадена стока/услуга, защо трябва да оставям. Все пак това им е работата на хората.

# 53
  • Пловдив
  • Мнения: 687
Оставям бакшиш винаги в кафенета и заведения за хранене, освен ако персоналът не е навъсен и не се държи все едно съм дошла да му преча. В такситата закръглям само, рядко оставям бакшиш. На куриери и доставчици на храна обикновено оставям 1-2 лева. В салони за красота оставям точно.

# 54
  • Мнения: 427
Като студентка съм работила в замедения и до ден днешен ми е кофти да не оставя бакшиш. Навремето имаше ресторанти без надник или почти никакъв надник, т.е. разчиташ само на бакшиши. Виж на фризьор оставям рядко. Предостатъчно скъпи са им услугите. Но ако съм много доволна оставям.

# 55
  • Мнения: 2 998
Оставям в заведения 10%, понякога и малко повече. В таксита и на куриери закръглям. На доставчици на храна оставям 1лв - 1,50лв. На последните нямам идея колко трябва да се дава и прието ли е от повечето хора.

# 56
  • Пловдив
  • Мнения: 14 388
Не знам дали е прието, аз не оставям. Въщност рядко поръчвам храна за вкъщи. На тези разносвачи и на куриерите закръглям със стотинки (било 2-3, или 20-30-50), но не им оставям отгоре.

# 57
  • Мнения: 8 799
На фризьорите как точно давате бакшиша?
-на мен най-много ми харесва, да си кажете довиждане и на излизане, при касата,  когато има по едно място надписано с името на фризьора и там пускаш,  да кажем, че обслужващият касата само вижда колко.
Фризьорите ви имат ли работно облекло, навремето мисля, че са им слагали в джоба на престилката. На мен ми харесва фризьорите да са еднакво облечени, в по-големите салони и да някакъв надпис с имената  им. Докато седя и гледам какво работят  и останалите фризьори и ако ме впечатли някой, после мога да ида при него. Затова, да му знам името, ще ми е много полезно.

# 58
  • София
  • Мнения: 5 139
На фризьорите как точно давате бакшиша?
-на мен най-много ми харесва, да си кажете довиждане и на излизане, при касата,  когато има по едно място надписано с името на фризьора и там пускаш,  да кажем, че обслужващият касата само вижда колко.
Фризьорите ви имат ли работно облекло, навремето мисля, че са им слагали в джоба на престилката. На мен ми харесва фризьорите да са еднакво облечени, в по-големите салони и да някакъв надпис с имената  им. Докато седя и гледам какво работят  и останалите фризьори и ако ме впечатли някой, после мога да ида при него. Затова, да му знам името, ще ми е много полезно.

Аз ходя в един доста изгъзен салон в центъра на София и там всички се водят много артистични (те са си де), та не са с еднакво облекло. И, както казах, не им давам бакшиш (а и плащам сериозна, по моите критерии, сума)...
В заведение, ако съм много доволна, оставям повече от 10%. Иначе си ги смятам да са точно около 10 на сто. Има една пицария, в която сме много редовни, знаем си и кътните зъби с персонала и ако е пълно, все пак успяват да ни уредят маса - там закръглям повече нагоре, например ако е 32 лева сметката, оставяме 40.

# 59
  • Мнения: 840
да ве светна че и закръглянето пак е бакшиш!!!

Общи условия

Активация на акаунт