Вишновка

  • 6 637
  • 45
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 10 325
Може ли да споделите добра рецепта за вишновка?

Миналата година правих кило вишни с костилките, кило захар и литър ром, оставих да престоят около месец и прецедих. Добре стана, но някак гъсто, тази година ще е с по-малко захар и с обезкостени вишни, по-удобно е за последваща употереба Simple Smile аромата на костилка ще го заменя със 100мл. амарето.

Не бих казала, че вишновката ми е перфектна и ще се радвам да споделите, някоя по-интересна рецепта.

# 1
  • Мнения: 5 097
1:1захар,вишни,домашна ракия.Вишните са без костилки.Престоява един месец и се прецежда.Вишните в малки кутийки от сладолед и във фризера,за кекс през зимата.

# 2
  • Мнения: 1 308
Как ти дойде на ума да ползваш ром? С вино защо не пробва като държиш да експериментираш.

# 3
  • София
  • Мнения: 10 325
1:1захар,вишни,домашна ракия.Вишните са без костилки.Престоява един месец и се прецежда.Вишните в малки кутийки от сладолед и във фризера,за кекс през зимата.

Същата рецепта, като моята, само рома е заменен с ракия, не ви ли идва прекалено гъсто и сладко?


Как ти дойде на ума да ползваш ром? С вино защо не пробва като държиш да експериментираш.

Че какво му е на рома?!? Домашна ракия, май има някаква подарена, не съм фен на миризмата и, а с вино не е ли слабичко, няма ли да се развали?
Но ще пробвам, по един компотен буркан с вино и ракия в името на експеримента.

# 4
  • през девет планини в десета
  • Мнения: 51
На 1кг. вишни без костилки слагам 0.500гр. захар и 0.700мл. ракия или водка. На 40-ия ден прецеждам, вишните може да се замразят и ползват за сладкиши.

# 5
  • София
  • Мнения: 10 325
Направих първата партида, в голям буркан 1,8кг. обезкостени вишни, 1кг. кафява захар, 1,7кг. ром и 100гр. амарето. Всичко в грамове, по-лесно ми е с кантарче Simple Smile

А защо се вадят вишните на 40ия ден? Ако са обезкостени не могат ли да си седят така и да се използват за сладкиши? Mисля да прецедя една бутилка а другото да си седи в буркана.

Сложих и малко бурканче с ракия, да видим как ще е....

Последна редакция: сб, 27 юни 2020, 18:59 от nad_tab

# 6
  • София
  • Мнения: 13 436
Аз слагам 2 кг. вишни без костилки или вишнап, 1 кг. захар и 1 л. (домашна) ракия. След месец вадя вишните и прецежда. Плодът го слагам в буркани.
Това с виното мисля, че е майтап. Аз знам, че трябва да е с висок градус алкохолът, за да стане.
С ром или амарето ми звучи прекалено сладко.

# 7
  • София
  • Мнения: 10 325
Аз слагам 2 кг. вишни без костилки или вишнап, 1 кг. захар и 1 л. (домашна) ракия. След месец вадя вишните и прецежда. Плодът го слагам в буркани.
Това с виното мисля, че е майтап. Аз знам, че трябва да е с висок градус алкохолът, за да стане.
С ром или амарето ми звучи прекалено сладко.

Амаретото е само за аромат, липсва ми вкуса на костилката, от 100гр на 4,250гр, няма как да стане по-сладко.

Дано да ни хареса с ракия, че се оказа че имаме стабилно количество.... ние не я пием.

# 8
  • София
  • Мнения: 6 109
Попаднах на темата и си спомних големите буркани на бабиния прозорец. ❤
Водка или ракия е по-добре да ползвам? Вишните ще убият ли миризмата на втората? Домашна е.

# 9
  • Мнения: 18 650
Аз с водка, че ракията ме дразни, пък и  е силна за мен.
Но  и с ракия правих ,малко, изпи се.
Аз на буркан 3 л слагам вишни колкото събере, и други плодове също правя на ликьор, попълвам със захар да няма празно  и доливам водка, точно 750мл събира така.
Дано изкарат вишни, че у нас никакъв плод няма тази година, а  и друго да купим- с глог правих и то няколко пъти с едни плодчета, той бавно отдава , полезно  е, но не помня за какво и пия като лекарство, милилитри , с лъжица дет се вика.Правила съм с ягоди ,череши, асорти бутам каквото има, но и постепенно съм пълнила буркана - алкохола налят  и захар малко, допълвам каквото има и пак малко захар всеки път.
Нищо не меря.

# 10
  • София
  • Мнения: 10 325
Благодаря, не се бях сетила за глог, пие се за високо кръвно, със сигурност ще опитам тази година. Миналата правих с различни плодове, но не ми хареса, с вишни ми е най-приятно.

Спунк, за ракията, мога да кажа след месец.... дано да убие гадната миризма, че открих запас от 5л. на вилата Simple Smile))))))))

# 11
  • София
  • Мнения: 13 436
Аз правя също и с малини. Много става хубава малиновката.
И с черници. Те стават по-бързо и трябва да стоят максимум 15 дни, че ферментират прекалено.

# 12
  • Мнения: 18 650
Аз правя също и с малини. Много става хубава малиновката.
И с черници. Те стават по-бързо и трябва да стоят максимум 15 дни, че ферментират прекалено.
Пропуснала съм я  в навалицата, става ...че  е слабо питие не пречи на мъжете да го оправят , то си е натурално сокче ...

# 13
  • Мнения: 11 955
Тъкмо днес заредих вишновката.
По рецепта на майка ми-вишни, цели, добре измити на около 1/3 от шишето, може и по-малко. Захар-да ги покрие добре, почти колкото вишните. Като се разтопи малко захарта, доливам с водка, 40 градуса. За да няма собств миризма. След около месец е готово, държа бутилките на непряка слънчева светлина. По същия начин правя с малини, къпини и боровинки, но горски и желателно аз да съм ги брала. Превъзходно става.

# 14
  • Мнения: 1 307
Правила съм с ракия и с цели вишни. Не ми се занимава да вадя костилките. Стана много хубава и не се усеща аромата на ракията. Но по съвет на  мъж , работил като технолог във Винпром, разредих ракията с вода- 750 мл ракия 250 вода. Вчера, докато купувах водка за новата партида вишновка, не че съм изпила старата, една жена в магазина каза, че ставала невероятна с коняк.

# 15
  • Мнения: 11 955
За коняка-една година като бях на планина си бях събрала ягоди, боровинки, малини и къпини и си направих напитките. За първи път правих и всичко се получи, освен ягодите, на нищоэне ми приличаше. После майка ми каза, че диви ягоди се правели с коняк. Тя не е правила, но чете много говарски книги и списания.

# 16
  • София
  • Мнения: 6 109
Заредила съм един голям буркан с ракия и един с водка. Ще видим какво ще ми се получи.
Аз много не обичам този тип питиета, но темата ме провокира.

# 17
  • София
  • Мнения: 10 325
Давам отчет след 2 седмици киснене, вишновката с ром е много по-добра от вишновката с ракия! Ракията се усеща, макар и не толкова силно колкото очаквах.

Относно захарта 2-1-1,5 плод-захар-алкохол при мен май е най-сполучливо като пропорция. Идва сезона на малините, мисля така да ги направя.

# 18
  • София
  • Мнения: 5 200
*

Последна редакция: вт, 28 юни 2022, 07:06 от ЗаСлон

# 19
  • София
  • Мнения: 97
Повдигам темата с въпрос. Дали мога да си направя вишновка директно в стъклени шишета от по 200мл? Или е по-добре да я направя в голям буркан и после да я разлея по шишенцата?

# 20
  • София
  • Мнения: 10 325
Повдигам темата с въпрос. Дали мога да си направя вишновка директно в стъклени шишета от по 200мл? Или е по-добре да я направя в голям буркан и после да я разлея по шишенцата?

Ако махнете костилките може, с костилките ще е по-трудно, там вишните не могат да стоят дълго време.

# 21
  • Мнения: 14 688
Thinking Не обичам алкохол,още повече сладък.Рядко пия.Никога не съм опитвала вишновка,а сега ми се прииска.
Старая се да не приемам захар и от безалкохолни напитки,понеже в тях количеството е огромно.Аз си го доставям с много шоколадови бонбони.Въпросът ми е,дали ще се получи вишновка,ако заместя захарта с течен подсладител?

# 22
  • Мнения: 369
Повдигам темата с въпрос. Дали мога да си направя вишновка директно в стъклени шишета от по 200мл? Или е по-добре да я направя в голям буркан и после да я разлея по шишенцата?

Вчера в една от групите беше дадена следната рецепта, жената подчерта,че прави всичките ликьори в три литрови буркани. Копирам директно :Плод поне килограм,
алкохол литър,
зависи кой какъв обича, за любителите на ракия - ракия, аз не съм от тях  😁 и слагам водка, а може и чист спирт.
Плода се измива и се слага в три литров буркан,
върху него слагам се 200-300гр захар в зависимост от плода,
 после се залива с литър алкохол, затваря се буркана и на слънце 30дни, аз го бъркам в началото, докато се разтвори захарта после го оставим да си говори със  ☀️ е и аз му говоря от време на време  🤪
Обичам да експериментирам с подправките звезден анасон, карамфил зърна, червен пипер зърна, пръчка канела, ванилия и тн. Тук не мога да кажа по усет и всеки път различни слагам. След 30-я ден вадя плодовете  и прецеждам през марля .

# 23
  • Пловдив
  • Мнения: 1 862
Слагам 1 кг. хубави и добре узрели вишни, 1 л. също хубава домашна ракия, 600 гр. захар. Вишните са с костилките. Държа в големи буркани, като през ден-два разклащам. В една част от бурканите на 30-я ден слагам 1-2 карамфил и 1-2 пръчки канела (това на 3 литров буркан). На 40-я ден вадя всички вишни и прецеждам. Пълня в бутилки и държа в шкафа с алкохола.

# 24
  • на брега
  • Мнения: 1 091
И аз правя вишновка всяка година по рецептата на моите баби.
1 кг цели вишни, 1 кг захар, 1 л ракия.
В трилитров буркан редя вишни, захар, пак вишни, захар и заливам с ракията.
Бурканът престоява на слъце. Първите дни разклащам, докато се разтопи захарта.
След 40 дни прецеждам и съхранявам с стъклени бутилки.

Преди няколко години правих нещо подобно с ягоди, не ми допадна.

# 25
  • Мнения: 11 144
Малко офтопик - рецепта за лимончело, което правих тази година, стана божествено. Вишновка също бих направила и смятам да следвам подобна рецепта. Струва ми се, че слагате брутални количества захар...

Настърганите на едро кори от 6 био лимона (нашите бяха лично набрани от дървото), без бялата вътрешна част.
500 мл висококачествена водка - най-добра за подобни ликьорчета, поради неутралния вкус. Киснат се корите в алкохола три седмици, държи се на стайна температура, но не на директна слънчева светлина.
После се прецежда през много фин филтър, например филтърна хартия за кафе.
Смесва се с 300 мл захарен сироп, от 1:1 вода и захар. След изстудяване е готово за пиене Simple Smile

# 26
  • Мнения: 2 114
На вишни и череши махнете костилките преди да ги залеете с алкохола !!!
Не си струва риска от тежко отравяне.
Редовно правя черешовка и вишновка и много обичам.

# 27
# 28
  • Мнения: 1 308
Всеки гледа да направи нещо екзотично, но няма да е зле да пробваш веднъж без карамфили и измислици. Иначе хората и туршия правят с лимонада вместо с вода - експерименти всякакви.

# 29
  • Пловдив
  • Мнения: 1 862
Всеки гледа да направи нещо екзотично, но няма да е зле да пробваш веднъж без карамфили и измислици. Иначе хората и туршия правят с лимонада вместо с вода - експерименти всякакви.
Ами пробвала съм всякакви варианти, харесва ми и без нищо, харесва ми и с добавки. На мъжа ми правя без нищо, за мен и приятели правя с подправки. Въпрос на вкус.

# 30
  • Мнения: 5 097
Има ли вече вишни по пазарите?

# 31
  • Мнения: 11 955
Има вишни, но скъпи и на мен не ми изглеждат добре. Миналата година сложих от вишни-подарък, но или бяха зелени, или презрели. Вишната трябва да се "дебне", много за кратко плодовете са хубави.

Изобщо не е по темата, но преди много години, дори десетилетия, на една почивка бях пила сок от листа от вишни.Едно от най-прекрасните неща. Уж майка ми записа рецептата, но някъде се попиля.

Иначе по рецепта на вишновка преди две години експериментирах с трънки(много добре узрели) и тънки и къпини. Превъзходен вкус, а и не са претенциозни плодове. Има ги из цяла България през есента. Къпините-само горски, ароматни. Че едни култивирани, изродски се продават по пазарите, за тях не зная дали стават.

# 32
  • София
  • Мнения: 10 325

Иначе по рецепта на вишновка преди две години експериментирах с трънки(много добре узрели) и тънки и къпини. Превъзходен вкус, а и не са претенциозни плодове. Има ги из цяла България през есента. Къпините-само горски, ароматни. Че едни култивирани, изродски се продават по пазарите, за тях не зная дали стават.

Чудна идея! Трънки, миналата година на вилата имаше огромни количества, ако и тази има ще се пробвам Simple Smile

# 33
  • Мнения: 722
Сироп от вишнови листенца:



За пръв път го направих тази година. По нататък като го опитам ще дам отзив за вкуса, но към момента на приготвянето имаше аромат на билкова отвара. За съжаление никога преди не съм пила и не мога да кажа до колко сполучливо ми се е получил.

# 34
  • Мнения: 1 308
Хубаво, но вишновката е алкохол, а не някакъв сироп. Т.е. тая рецепта просто няма отношение към темата. Иначе да обсъдим компот от вишни как се прави.

# 35
  • Мнения: 4 242
А преминаха ли вишните? Аз от 2 години искам да си направя малко сладко, но никъде не виждам да продават 🤦‍♂️

# 36
  • Мнения: 722
А преминаха ли вишните? Аз от 2 години искам да си направя малко сладко, но никъде не виждам да продават 🤦‍♂️

Преди 3 седмици. Вишните са доста капризен плод и периодът между зеленикави и презрели е около седмица. Изискват дебнене на пазарите в началото на юли, понеже бързо изчезват, ако въобще ги има. Тази година бяха хубави и явно сегашният климат в България им харесва. Догодина ще имате късмет Grinning

Хубаво, но вишновката е алкохол, а не някакъв сироп. Т.е. тая рецепта просто няма отношение към темата. Иначе да обсъдим компот от вишни как се прави.

Светкавица малко по-нагоре спомена въпросния сироп, а рецептата е сравнително рядка. Затова и я споделих. Съжалявам.

# 37
  • Мнения: 2 441
Една година сложих канела във вишновката и не ни хареса.
Аз ползвам хубава водка, махам костилките, съотношението е колкото вишни, толкова водка. Ползвам кафява захар, на килограм вишни слагам 200 грама захар и една опаковка лимонова захар. Държа само в хладилник.

# 38
  • София
  • Мнения: 97
Момичета, давам отчет от тазгодишната вишновка. По спомен сложих 2кг вишни (с костилките), 1 кг. захар и 1л. домашна ракия (първак 😁). 42-43 дни седя на прозореца. За първи път правя. Стана уникална! Снощи я тествах. Вкусна, ароматна, гъста. Поръчах шишенца от 250мл (по 1,50лв 😁) и воала!

# 39
  • Мнения: 2 114
С мерак и вкус направено, прекрасно изглежда.

Извинете, че пак го пиша, но толкова дълго време  с костилките в алкохол на слънце е неоправдан риск. Каква пречи да киснат без костилки.
Алкохолът извлича цианид от костилките. Количество , извлечено от две костилки, е достатъчно за летален изход.
Мнението е на специалисти, не е мое.

# 40
  • Русе
  • Мнения: 5 225
Скрит текст:
С мерак и вкус направено, прекрасно изглежда.

Извинете, че пак го пиша, но толкова дълго време  с костилките в алкохол на слънце е неоправдан риск. Каква пречи да киснат без костилки.
Алкохолът извлича цианид от костилките. Количество , извлечено от две костилки, е достатъчно за летален изход.
Мнението е на специалисти, не е мое.

Бихте ли ми посочили линк към това твърдение на специалистите. Аз вишновката от много години я правя само с костилките. Все още съм жив и пробвам новата реколта.
б

# 41
  • Пловдив
  • Мнения: 1 862
Офф, аман от тези костилки.
Да, костилките на вишните и в по-голяма степен на черешите, както и на прасковата и кайсията съдържат Амигдалин или витамин В17.
В организма на човек амигдалина се разгражда на циановодород, бензалдехид и пруназин и т.н.
От черешови костилки се прави алкохол, а алкохола сам по себе си не извлича амигдалина от тях, защото костилките трябва да са счупени или стрити, за да се освободи веществото .
Дори и да глътнете няколко здрави черешови костилки без да ги дъвчете, освен проблеми с червата нищо друго няма да се случи, а те накрая ще излязат от вас цели.
Амигдалина има най-много в горчивият бадем, кайсиевата костилка, в черешовата, семките на круши и ябълки, в сливовата костилка и накрая във вишневата костилка.
Освен ако някой не си стрива вишните с костилките в хаванче преди да ги сложи за вишновка нищо няма да му стане от здрави плодове с костилки.

# 42
  • Мнения: 722
Извинявам се предварително за тъпия въпрос, но доколко точно е опасно счукването на костилките? Прочетох последния пост, но нещо не мога да го осмисля.

В рецептата, която следвах аз пишеше изрично, че костилките на половината от вишните се счукват в хаванче и се добавят към вишните, алкохола и захарта. Не добавих толкова много костилки единствено от мързел да ги счуквам, но да кажем, че има по 5-6 счупени костилки във всяка от бутилките ми.

# 43
  • Мнения: 11 144
Никой не може да каже колко точно амигдалин има във вашите костилки, тъй като количество силно варира между видове, сортове и дори между отделните плодове.
Аз не бих си правила такива експерименти. Да, като дете съм изяла килограми кайсиеви костилки, а eвропейски регламент определя безопасната доза за възрастен на 3 бр. наведнъж (за деца много по-малко). Това не значи, че няма риск и че няма документирани единични инциденти.
По принцип в ябълки, череши, вишни има по-ниско съдържание на цианогенен глюкозид от кайсиевата ядка и горчивия бадем. Въпреки това днес не бих яла доброволно костилките или семките им.

(Уточнявам за паникьосаните, че става дума за счукване/ядене на съдържимото на костилки, при поглъщане цяла тя преминава непроменена през червата и никакъв риск няма. Както е писала и потребителката по-горе).

Последна редакция: пн, 07 авг 2023, 01:24 от Параход

# 44
  • Мнения: 1 308
В рецептата, която следвах аз пишеше изрично, че костилките на половината от вишните се счукват в хаванче и се добавят към вишните, алкохола и захарта.
Това е някаква тъпотия. Няма нужда да се чупят никакви костилки. Едно време винаги държахме вишновка с костилки във вишните и не е имало проблеми. Може да е било на късмет, но вишновка на 2г не мисля, че е било някакво чудо. Може би се изпиваше преди да е станала на 2г.

# 45
  • Мнения: 522
Попаднах на две различни рецепти за домашен коняк - едната е с кафе, другата с черен чай. Моля за препоръки от изпитани рецепти !

Домашен арменски коняк

водка - 2.5 л чиста използвам качествена руска водка
дафинов лист - 3 бр.
бахар - 6 зърна
черен пипер - 6 зърна
кафява захар - 3 с.л.
ванилия - 2
карамфил - 6 бр.
черен чай - 2 с.л листа
канела - 2 пръчки
Начин на приготвяне
Слагаме всички съставки за арменския коняк в тензух.
Или аз имам торбичка от тюл.
Оставяме ги да престоят във водката за 21 дена на тъмно място.
След това махаме билките и наливаме домашния коняк в бутилки.

Как да си направим класен домашен коняк за празниците

Необходими продукти:
водка- 3 л
сух карамфил- 10 бр.
сухи сини сливи- 6 броя
черен чай – 2 лъжици
захар- 100 грама
ванилия- 1 пакетче
Начин на приготвяне: Смесете всички продукти, освен водката в съд, най- добре буркан, след това ги залейте с водката. Затворете добре буркана и разбийте добре. Оставете затворения буркан на тъмно за 3 дни. Всеки ден разтръсквайте силно буркана и не се притеснявайте, че в началото сместа ще потъмнее и ще е мътна.Полученият коняк прецедете през марля и налейте в красива и подходяща бутилка. Наздраве!

Интересна ми се видя и тази рецепта :

Коледен ликьор за компания на сладките
Какво ви трябва: 700мл алкохол (ракия, коняк), 100г мед, 300г микс от сушени плодове, 50г стафиди, 1 пръчка канела, 1 пръчка ванилия, 4 зърна кардамон, 4 зърна карамфил, 1 брой звездовиден анасон.

Как се приготвят: Подправките се „начупват“ и разбъркват. Алкохолът се сипва в подходящ стъклен съд, добавят се медът и подправките. Коледният ликьор се оставя да престои 4 седмици. След това алкохолът се прецежда, махат се плодовете и се сипва обратно в стъкления съд.

Благодаря !

Общи условия

Активация на акаунт