Странни готварски рецепти, на които сте се натъквали

  • 8 854
  • 116
  •   1
Отговори
  • Мнения: 173
В едно старо бразилско списание видях една рецепта, която ме шашна. Рецептата беше за супа от костенурка. Като по нататък в рецептата се уточнява как да се умъртви костенурката. Но най-голямо впечатление ми направи това, че костенурката я използват само да овкуси супата, и добавят говеждо. Като накрая се уточнява, че от месото на костенурката може да сте сготви нещо друго. Close

Последна редакция: нд, 11 дек 2022, 10:18 от Рaдост

# 1
  • Мнения: 25 724
Кое точно те шашна в тази рецепта? Това, че хората ядат костенурки, това, че ги умъртвяват, преди да ги сготвят, или това, че в супата от костенурка слагат и говеждо? Simple Smile

# 2
  • Мнения: 173
Кое точно те шашна в тази рецепта? Това, че хората ядат костенурки, това, че ги умъртвяват, преди да ги сготвят, или това, че в супата от костенурка слагат и говеждо? Simple Smile

От това, че я използват в супата само за овкусяване. Животно което живее над 100 г. Да бъде убито, за да придаде само вкус не го приемам определено.

# 3
  • Мнения: 25 724
Не си ли чувала, че и у нас ядат костенурки? А някои им пият само кръвта, месото не го ядат. Уж лекувала рак, нищо че досега нито един излекуван няма.
При това у нас са защитен вид.

Има ли значение защо е убито едно животно и какво точно правят с трупа му, щом така и така е убито? И слоновете не ги ядат, но ги убиват заради бивните им. Както и крокодилите заради кожите, както и още куп други животни на планетата.

# 4
  • Sofia
  • Мнения: 1 060
Темата е интересна, макар че не започва както трябва. Би трябвало да е за странни рецепти, които сме опитвали и са ни харесали. Например: Моя братовчедка, женена за арабин, беше приготвила ризото с пилешко и зеленчуци и вътре имаше и пържени на дребно картофи. Много ми хареса и си я приготвям от време на врема, макар че е играчка. Ето рецептата: Пилешки бутчета се сваряват в подсолена вода и се обезкостяват. Запържва се лук, морков на кубчета, слага се грах, ориз докато стане стъклен, къри, черен пипер, налива се бульона и се слага обезкостеното пилешко. Може в нейната да е имало и други подправки, но на нас и така ни харесва. Като всичко стане готово се слагат пържени на дребни пръчици картофи и се разбърква  да излезе парата. Бульона е колкото ориза да остане на зърна, да не е разкашкан. Много вкусно. Може да се яде и с лъжица. Става за основно, предястие или гарнитура.
Иначе, ако ще е за странни ястия. Нагледали сме се с Гордън Рамзи и другите и не е повод за обсъждане.

Последна редакция: сб, 10 дек 2022, 18:46 от Ani Ka

# 5
  • Мнения: 25 724
Аз също се надявам да прочета странни, но вкусни рецепти, ако може и лично изпробвани.

Ani Ka, благодаря!

# 6
  • Sofia
  • Мнения: 1 060
Другото странно за някои е, че в къщи ядем охлюви. Някои не го възприемат, други са отвратени, но ако има желаещи ще кажа рецепти

# 7
  • Sofia
  • Мнения: 26 501
Още жадувам за едни рапани с лук в Царево 🥺 😋
От превземки тогава не ядох,леко ги пробвах и не ми харесаха ,з-то по това време още не ядях никакви морски деликатеси,освен рядко риба...
Скоро пробвах охлюви,харесаха ми,но не бих се справила с живи да ги чистя,варя и т.н.

# 8
  • Пловдив
  • Мнения: 2 136
Относно "използване да се овкуси". Гледам аз по кулинарен канал една канадка готви и прави нещо, като сарми от зеле. Очевидно не се предполагаше зелето да е кисело, за това тя попари листа от прясно зеле. До тук нормално. Напълни ги с нещото, което беше плънка, зави ги, подреди ги в тавичка и казва "и сега тайната за да се овкуси ястието..." отваря малка консерва с нарязано кисело зеле и я изсипва в тавичката... Оооо чудо, не знам дали просто не подозират за концепцията да съществуват цели кисели зелки или цели листа от кисели зелки, които тайно да овкусяват ястието.

# 9
  • София
  • Мнения: 13 477
Панирани жабешки бутчета. За съжаление, вече поне десетилетие не откривам никъде. Преди имаше в Пловдив, в Черноморец и в София до Западния парк, но вече не сервират. В моето детство имаше на много места.

# 10
  • Мнения: 25 724
Панирани жабешки бутчета последно ядох в Пъстървата май.

# 11
  • Мнения: 266
Панирани жабешки бутчета. За съжаление, вече поне десетилетие не откривам никъде. Преди имаше в Пловдив, в Черноморец и в София до Западния парк, но вече не сервират. В моето детство имаше на много места.
В Ботевград, в центъра , заведението се казва Нептун. Лятото отварят и едно заведение до парка, подходящо за хора с деца. Не съм ги опитвала, но има под кодовото име “ водни пъдпъдъци”.

# 12
  • София
  • Мнения: 5 835
В украинските рецепти за уха с дунавска риба също има много риби, които се използват за овкусяване на бульона, а после се изхвърлят.

# 13
  • Мнения: 4 770
Супа от костенурки е силно питателна и вкусна, ако не знаеш от какво е спокойно може да се заблудиш , че е от тъмното месо на пилешки бутчета.
А охлювите...😊са супер вкусотия , ако са приготвени майсторски.

# 14
  • Мнения: 4 194
Още жадувам за едни рапани с лук в Царево 🥺 😋
От превземки тогава не ядох,леко ги пробвах и не ми харесаха ,з-то по това време още не ядях никакви морски деликатеси,освен рядко риба...
Панираните рапани са класически деликатес по нашето Черноморие, не бих ги нарекла странни. Както и паниран рак, но те са по редки от рапаните като улов.
Не съм ги правила, но съм го яла много пъти, имат вкус на нещо между панирани гъби и панирано пилешко. До колкото знам са голяма играчка за правене.

# 15
  • Sofia
  • Мнения: 4 067
Като казахте рапани - в Южна Америка има популярна салата с пресни рапани,които не са сготвени - нещо като севиче. Аз не съм опитвала,понеже не консумирам продукти,които не са преминали термична обработка,но в заведенията си ги държат в аквариуми и вероятно ги убиват малко преди приготвяне.

# 16
  • София
  • Мнения: 4 549
Много обичам салата, поне аз така му казвам, от морков, червена чушка и прясна краставица и от тънките китайски спагети. Ако ще ям само това, запарвам едно пакетче спагети без подправките, нарязвам зеленчуците (1чушка, 1 морков, половин краставица) на малки тънки пръчици, дълги 2-3 см и подправям с олио, оцет и сол. Много върви и със слънчогледови семки. Рецептата я видях, че по принцип е с оризови спагети, но не ми харесва така и слагам обикновените.

# 17
  • Мнения: 173
В Перу доста често си готвят морско свинче. Предлагат го дори и по ресторантите. Имат дори ферми в които отглеждат морските свинчета, има ги и по магазините. Най-често ги пържат или пекат на фурна. В рецептите винаги отбелязват, че ако морското свинче е домашно, то първо трябва да бъде ощавено във вряща вода, за да сте премахнат космите. След това само се изкормва и се почиства под течаща вода, но не му режат главата, лапите или краката, цялото. Запържва се в 2-3 с.л. краве масло, добавя се лимон и риган, и го изпържват в тенджера за 3-4 минути от всяка страната. А може и на фурна. Обикновенно едно морско свинче, е за две порции. Поднасят го с гарнитура. Една приятелка беше отишла в Перу, отишла в местен ресторант поръчали си морско свинче,  като и го поднесли едва не припаднала.  Развикала се, че й дали пържен плъх. А те и отговорили г-жо това е морско свинче то си е вид плъх.

Последна редакция: нд, 11 дек 2022, 22:11 от Dresly

# 18
  • Sofia
  • Мнения: 26 501
И плъхове се ядат 😬
Много са ми интересни кулинарните предавания за странни храни по света.Повече от нещата не бих ги пробвала дори 🤐
...но веднъж гледайки пак тв,ми се приядоха пържени скакалци 🤣

# 19
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 033
Дъщеря ми беше попадала на видео в ютуб на две сестри (дали китайки не бяха? Не помня, но азиатки със сигурност) и ужасена ми показа как готвят кози крака. Още по-ужасена беше като разбра, че не само знам как се готвят, ами и съм изяла значително количество в детството си 🤣🤣🤣 Но аз съм от поколението, научено, че каквото става за ядене в животното - се яде, не се хвърля. В днешно време особено западния свят е презадоволен с храна и разхищава. Но все още има места на планетата, където ядат от морски свинчета до скакалци просто защото... Няма какво. Единствено не приемам да бъде убита рибата-балон, тъй като това не е глад, а гъзария.

# 20
  • Sofia
  • Мнения: 26 501
Какво им е на козите крака?!
Ядем редовно козе 😋
На мен ми се ядат кокоши,никога не съм пробвала,а не мога да намеря никъде по магазините.
Виждала съм само в зоомагазините,едни тъмнички,явно опушени..но за кучета😁

# 21
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 033
Доли, виж по фермерските базари. И да няма, тия дето продават пилета могат да ти донесат. Варени в супа са страхотни!

# 22
  • Мнения: 4 770
И просто сварени са си супер вкусна занимавка- чистенето им преди това е малко гадно.

# 23
  • Sofia
  • Мнения: 1 060
Крака, не бих яла пилешки. Навремето баба ни ги ядеше, когато заколи кокошка и направи супа, но казваше ние да не ги ядем, защото да не лъжем Simple Smile
Иначе свински крачета на топла пача много обичаме

# 24
  • Sofia
  • Мнения: 26 501
Аз знам,че който е ял кокоши крака не може да лъже и да пази тайни 😁

Вчера ми попадна кулинарно предаване на Джада/италианка/ и направи сладко с ягоди и домати 🤔 ,то домата се води уж кисел плод,но ми се видя странна комбинация...после го намаза на препечени филийки и отгоре гарнира с нещо солено,май прошуто...

# 25
  • Sofia
  • Мнения: 1 060
Майка ми също правеше сладко от зелени доматчета и мармалад от червени домати. Аз съм правила само от зелени доматчета. Не е лош, но може би трябва да му се сложи индрише или ванилия, че няма аромат. А мармалада е вкусен, пролича на шипковия, но червен.

Последна редакция: сб, 17 дек 2022, 16:35 от Ani Ka

# 26
  • Sofia
  • Мнения: 26 501
Яла съм сладко от едни зелени малки доматчета с много семки,странно е,но е и вкусно.От червени домати не си спомням да съм пробвала.
Показаното беше от ягоди и домати🍓🍅

# 27
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
  • Мнения: 3 682
Мойта баба правеше сладко от всичко... Най-странното ѝ беше от тиквички. Не тиква Flowers Jack O Lantern , ами тиквичка...
Ама то с много захар, всичко е вкусно Trollface

# 28
  • Sofia
  • Мнения: 26 501
Преди години се изненадах на сладка баница с тиквички.Пробвах без да разбера с какво е и много ми хареса.Редовно започнах да я правя и всички я харесват.
Става и в солен вариант със сирене 😋

# 29
  • Бостън
  • Мнения: 13 602
Пържена краставица е абсолютно неотличима от пържена тиквичка, сетих се покрай сладкото от тиквички!

# 30
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 329
Кекс с тиквички е супер, хляб също. Виж, кюфтета от комари вече е странна манджа.
https://www.youtube.com/watch?v=LItNFP7icUw

# 31
  • Пловдив
  • Мнения: 2 136
Когато бях при баба ми 8-ми клас тя ми разправяше за сладкото от патладжанчета, което правила нейната леля. Беше ми любопитно. Специално, за да го опитам направи 1 или 2 бурканчета сладко от патладжан /трябвало да са съвсем малки патладжанчета, но не намери такива/. Общо взето беше нещо, като сладко от зелени смокини.

# 32
  • Мнения: 6 370
Понеже се споменават и охлювите в темата, за любителите им...
Охлювите е добре да се оставят 2 дена гладни, или да бъдат хранени през това време с трици или брашно.
Така от хранопровода се изхвърлят консумираните остатъци от тревите.
Така се избягва рискът от натравяне заради консумирани отровни треви. Също и вкусът им после е по чист, няма риск да нагарчат например. Особено ако се готвят с черупките  и ориз например.

Преди готвене се накисват във вода с оцет за да се махне слузта. После се слагат да заврат и първата вода се изхвърля.
      От там нататък се готвят според рецептата.
       Прадядо ми някога е отглеждал охлюви, та това се знае в семейството.
     
    ПП : Жабешките бутчета не ми харесаха. Може би не бяха приготвени добре, но бяха жилави, а месото по тях е толкова нищожно малко...

# 33
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 479
Много обичам охлюви. Навремето татко след всеки дъжд ходеше да събира. Един ден гладни под капак, затиснат с нещо тежко, им е напълно достатъчен. Панирани или със спанак и ориз са ми любими. Отдавна не съм яла Sad

# 34
  • Мнения: 13 167
Жабешките бутчета са си бъзикня, то и крилца като ям повече си играя отколкото се наждам ама това не ме спира, нали? Grinning Не са лоши иначе.
Охлюви обичам, ако има и кой да ги приготви още повече ги обичам Grinning Не мисля че аз бих се хванала. Иначе съм яла дори изсушени като пастърма, човекът дето ни почерпи се хвана на бас с половината компания че няма да познат от какво животно е поднесеното мезе. Вярно никой не позна, а беше много вкусно.
Краката на пилето ако са налични винаги ги слагам да врат за супата - то по тях няма какво да се яде, но бульонът е по-хубав. Приятел арменец веднъж ми разказва че в Армения били деликатес и ги продавали в буркани мариновани, той не им е фен и много се чудеше колко им се радват другите.

# 35
  • София
  • Мнения: 634
Много отдавна бабата на ММ правеше ракия от динена кора в една тенджерка на котлона, пригодена по нейн си начин. Не си падам по концентратите, но тази си заслужаваше определено и  понякога се включвах ... Ароматна и мноого пивка - не те зацепва за гърлото. Ама защо не взех рецептата - ето това не знам.

# 36
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 329
Сухоземните охлюви са ми гадни, но ям морски, поне са натурално измити 😁


И блатни водорасли ¯\_(ツ)_/¯


Като рецепта рядко намирам нещо тотално странно, но наскоро попаднах на хлебчета със стафиди и розмарин,  пиле с ягоди, крем брюле с вино, които мисля да пробвам някой ден.

# 37
  • Мнения: 1 336
Месо от диво прасе с шоколадов сос. Rolling Eyes Не съм опитвала, но ми звучи много странна комбинация. Иначе има доста рецепти.

# 38
  • София
  • Мнения: 1 259
Месо от диво прасе с шоколадов сос. Rolling Eyes Не съм опитвала, но ми звучи много странна комбинация. Иначе има доста рецепти.
Аз съм яла свинско със шоколадов сос и е много вкусно. Така, че това не ми е толкова странно.
Но кюфтетата от комари са извънземни...

# 39
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 329
Мексиканският сос моле е с тъмен шоколад, въобще в тази част на света се слага, но то си е само какао, не е млечно-захарно. Някой ден ще пробвам и това, може би с пиле. Както и чипс и шоколад. Или ванилов сладолед полят със соев сос или със зехтин. Ягоди с оцет и захар. Банани с бекон. Шоколад с бира Гинес ядох веднъж, няма да повторя, дава горчив привкус, но тези другите изглеждат доста по-добре.

# 40
  • Sofia
  • Мнения: 26 501
В “Черешката на тортата” Емил Кошлуков беше предложил ягоди топнати в черен пипер...гостите ги одобриха.
И аз си направих,харесаха ми 😋 и не се усеща изобщо пиперът 🤔

# 41
  • Мнения: 173
Според мен са странни и традиционните от векове за перуанците, така наречените сушени картофи. Традицията за съхранението на картофите за по-дълъг период от време идва още от индианците обитавали някога Перу. По нататъчните периоди в Перу нямали хладилници и така запазвали картофите. А след това се превърнало просто в традиция и до днес. Продават пакети по 500 г. със сушени картофи. Готвят ги на яхния с говеждо, свинско или основно с говежди бял дроб.

Друго по-странно поне за мен е бразилския кекс с черен боб и галета. Като на 4 яйца слагат 2 ч.ч. захар.

Последна редакция: пн, 19 дек 2022, 21:51 от Dresly

# 42
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 329
И китайци и японци също правят сладки неща от боб, готино е, на пюренце и става разкошна плънка за сладки, ако не знаеш какво е няма да се сетиш за боб.

# 43
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 479
По нататъчните периоди в Перу нямали хладилници и така запазвали картофите.

Че кой съхранява картофи в хладилник?

# 44
  • София
  • Мнения: 4 549
И китайци и японци също правят сладки неща от боб, готино е, на пюренце и става разкошна плънка за сладки, ако не знаеш какво е няма да се сетиш за боб.
Една позната с мъж виетнамец веднъж ме черпи с бонбони от боб. Нещо като лакта и бяха вкусни.

# 45
  • Мнения: 173
По нататъчните периоди в Перу нямали хладилници и така запазвали картофите.

Че кой съхранява картофи в хладилник?

Намерих това обяснение в една доста стара стария от 1940 г. Дали перуанците са разбирали какво става с картофите не знам.

В Боливия имат торта с името "Брюкселска торта". Като в рецептата се посочва, че са нужни 30 яйца, разбиват се и ги слагат в тава. Пекат на 180°С. И след това я заливат със захарен сироп. Което според мен е по-точно сиропиран омлет, а боливийците го наричат торта.

Също така ми е странен и турския десерт Тавук Гюксу. Приготвя се с пилешки гърди, захар, прясно мляко, сметана и нишесте. Странна ми е комбинацията между месо, захар и мляко.

# 46
  • Мнения: 11 555
Сен Жак с кървавица. Ще посмее ли някой? Simple Smile



# 47
  • Бостън
  • Мнения: 13 602
Сен Жак с кървавица. Ще посмее ли някой? Simple Smile

АЗ! И очаквам да ми хареса и то много!

# 48
  • Мнения: 4 770
Аз също се присъединявам за дегустация.🍷

# 49
  • София
  • Мнения: 13 477
И аз си взех. Ще пробвам тия дни.

# 50
  • Мнения: 295
Преди много години бях в Северна Африка. Много скъпо ястие и славещо се в региона където бях, беше баница с плънка от месо от гълъб и поръсена обилно с пудра захар и канела. Друго странно, което в този регион съм пробвала докато пътувахме беше в един крайпътен Макдоналдс. Биг Мак с люти скариди вместо телешко.

# 51
  • Мнения: 11 555
Аз също се присъединявам за дегустация.🍷
Ужас! Simple Smile Ами, съжалявам, но не ги купих и не мога да ви поканя. Yum

# 52
  • Мнения: 1 796
Майка ми наскоро ми сподели, че помни как нейната баба е приготвяла качамак с халва, стори ми се странна комбинация, макар че качамакът си е неутрален като вкус, просто съм свикнала да е солен. Моята баба пък приготвяше един сладкиш, наречен "мъстакулки", който се прави с шира и стабилно количество черен пипер, вкусът е специфичен, но приятен. Веднъж в Северозапада ми сервираха супа, която ми се стори странна - зеленчукова, застроена, но пък имаше и домат (по моя край или застройваш супа, или ѝ слагаш домат, не и двете едновременно), освен това се консумира  леденостудена, замествайки таратор. Виждала съм хора да се учудват на немската палачинкова супа, на мен не ми е странна Simple Smile
В тикток ми излиза често един акаунт, който се нарича "Minnesota salads that aren't actually salads", изненадана съм какви комбинации ползват, 99% от "салатите" са на база jello, което смесват с всевъзможни (не)съчетаеми продукти Grinning Например въпросното желе, без дори да се разтваря във вода, се смесва със заквасена сметана, плодови консерви (ананас, мандарини) и маршмелоу. Пак в тикток научих, че в определен щат (обаче не запомних кой), традиционно се яде чили (ястието) с канелени рулца едновременно, една момиче от Южна Америка обясняваше, че пък в нейния район когато приготвят чили слагат няколко блокчета шоколад на финала, за да се разтопи и да придаде сладост. Любимият ми тикток канал по темата е този: https://www.tiktok.com/@shereshe Авторката задава определена тема, например Коледни ястия по света, или определен продукт (сещам се, че наскоро поредицата беше за лимони), като 5 човека от различни краища на света споделят какво традиционно биха приготвили с този продукт/за този повод.

# 53
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 329
Подобно на немската палачинкова супа, в Мексико правят супа с нарязана тортиля или направо с доритос чипс хвърлен вътре.
Днес пекох свинско с ябълка и портокал в тавата ¯\_(ツ)_/¯
Макдоналдса често си наглася менюто според местната кухня, повечето неща не бих казала че са фрапантни комбинации, просто различни. В Индия големия им хамбургер е Махараджа Мак, а правят вегетариански и хамбургери с панирано сирене, както и бургер от ориз и леща, или бъркани яйца с подправки в стандартната макдоналдска питка вместо кюфтето.В Япония има с панирано кюфте от макарони и скариди. В Тайланд направо си сервират къри с ориз в паничка, в Малайзия също имат оризово меню. В Хонг Конг имат палачинкова торта с чай мача. Във Филипините има МакСпагети.
В Япония освен сладките шейкове имат и солен, с лилав картоф. Правят и Макшоко картофки с млечен или с бял шоколад

Пак в Япония има манджа от ориз полят с чай. Но предполагам там пък се чудят как ние си поливаме хляб с гореща вода за попара.
Имат и невероятни разновидности кит-кат, с вкус на пържени картофи и соев сос. Повечето обаче на вкус са си като леко странен обикновен шоколадов кит-кат.  Някои ги има в Амазон, но гледам че най-странните липсват от пакетите за Европа Satisfied
Скрит текст:

Със сладки картофи

Солена диня

Ябълков оцет

И с този боб който ползват за сладкиши

Кит-кат с вкус на френска каменна сол

# 54
  • Пловдив
  • Мнения: 2 136
Преди 11-12 години на работа се беше появила една малка и доста луксозна кутия с маслени сладки от Тайланд. Сладките бяха съвсем малки и плътно нагъчкани в кутията. 1 сладка беше с размер на голям лешник и върху всяка имаше 1/2 кашу. Най-забавното беше, че еденцията на тези сладки беше тамян. Колегите  казаха, че са отвратитени с миризма на гробище. На мен обаче ми харесваха, бяха маслени и пръхкави, а и кашуто си беше хубаво.

# 55
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 329
Да, тайландците си падат по опушено. И горещо въгленче топнато в масло се слага в къри за овкусяване. Сладки  се опушват директно, чизкейкове също.

Правят и палачинка със захарен памук

# 56
  • Мнения: 173
Преди 11-12 години на работа се беше появила една малка и доста луксозна кутия с маслени сладки от Тайланд. Сладките бяха съвсем малки и плътно нагъчкани в кутията. 1 сладка беше с размер на голям лешник и върху всяка имаше 1/2 кашу. Най-забавното беше, че еденцията на тези сладки беше тамян. Колегите  казаха, че са отвратитени с миризма на гробище. На мен обаче ми харесваха, бяха маслени и пръхкави, а и кашуто си беше хубаво.

Това ми напомни за бразилските бонбони
Кажузиньо (в превод мини кашу)

150г. печени, белени и смлени фино фъстъци
1/2 ч.ч. фина кристална захар
1/2 кутия (от 397г.) подсладено кондезирано мляко
2 с.л. какао на прах (в Бразилия използват Нескао продукт на Нестле, еквивалент на нашето Нескуик.
за намазняване на ръцете олио или краве масло за обработка на сместа.
В купа се смесват всички продукти без маслото. Разбъркват се добре и се остава в хладилник за 15 минути. Някои предпочитат да го направят като бригадеро и го слагат в тенджера, за да сте сгъсти, но не прекалено много, оставят го да изстине и оформят плодчета кашу, овалват във фина кристална захар за завършек слагат по половин фъстък в единия край на бонбоните. Някои ги овалват и в кокосови стърготини.
Доста често бразилците се шегуват, че всъщност в тези бонбони няма кашу, но се наричат мини кашу.

И още едни бразилски сладки
Пасока (бразилски фъстъчени сладки в превод "коркови тапи"

140 г. печени белени фъстъци,
100 г. фина кристална захар
1 щипка сол
В кухненски робот, се смилат фино фъстъците, добавя се захарта и солта, отново се разбъркват с робота. Сместа трябва като се вземе в ръка да слепва добре. Оформят се във формата на коркови тапи обикновено, чрез малки метални тръбички, но някои ги оформят и чрез формички за дребни сладки. От тази доза излизат едва 8 бр.  Като разликата между едните и другите сладки е, кондензираното мляко и какаото.

Последна редакция: ср, 21 дек 2022, 22:42 от Dresly

# 57
  • Мнения: 13 167
Преди 11-12 години на работа се беше появила една малка и доста луксозна кутия с маслени сладки от Тайланд. Сладките бяха съвсем малки и плътно нагъчкани в кутията. 1 сладка беше с размер на голям лешник и върху всяка имаше 1/2 кашу. Най-забавното беше, че еденцията на тези сладки беше тамян. Колегите  казаха, че са отвратитени с миризма на гробище. На мен обаче ми харесваха, бяха маслени и пръхкави, а и кашуто си беше хубаво.

Това ми напомни за бразилските бонбони
Кажузиньо (в превод мини кашу)

Скрит текст:
150г. печени, белени и смлени фино фъстъци
1/2 ч.ч. фина кристална захар
1/2 кутия (от 397г.) подсладено кондезирано мляко
2 с.л. какао на прах (в Бразилия използват Нескао продукт на Нестле, еквивалент на нашето Нескуик.
за намазняване на ръцете олио или краве масло за обработка на сместа.
В купа се смесват всички продукти без маслото. Разбъркват се добре и се остава в хладилник за 15 минути. Някои предпочитат да го направят като бригадеро и го слагат в тенджера, за да сте сгъсти, но не прекалено много, оставят го да изстине и оформят плодчета кашу, овалват във фина кристална захар за завършек слагат по половин фъстък в единия край на бонбоните. Някои ги овалват и в кокосови стърготини.
Доста често бразилците се шегуват, че всъщност в тези бонбони няма кашу, но се наричат мини кашу.
Скрит текст:
И още едни бразилски сладки
Пасока (бразилски фъстъчени сладки в превод "коркови тапи"

140 г. печени белени фъстъци,
100 г. фина кристална захар
1 щипка сол
В кухненски робот, се смилат фино фъстъците, добавя се захарта и солта, отново се разбъркват с робота. Сместа трябва като се вземе в ръка да слепва добре. Оформят се във формата на коркови тапи обикновено, чрез малки метални тръбички, но някои ги оформят и чрез формички за дребни сладки. От тази доза излизат едва 8 бр.  Като разликата между едните и другите сладки е, кондензираното мляко и какаото.
Е то и във вафлите Чайка няма чайки, ама... Joy
На мен пък и преди да прочета името, от снимката асоциацията ми си беше точно с кашу. Точно така изглежда плодът на дървото.

# 58
  • Бостън
  • Мнения: 13 602
Щерката като беше малка (2 год)  ходеше на китайска детска градина и там си ядеше варени яйца, а в къщи отказваше да ги докосне. Та един ден отидох аз лично да се моля да ме научат как да варя яйца така, че детето да ги яде Grinning Оказа се, че китайците ги варят в чай, соев сос и подправки Grinning Grinning Grinning


https://www.wokandskillet.com/chinese-tea-eggs/
^^^ и до ден днешен тя яде неописуеми количества ориз, нудли и соев сос. "Нормални" варени яйца все още не яде :roll_eyes:

Последна редакция: чт, 22 дек 2022, 16:17 от Agent Provocateur

# 59
  • Sofia
  • Мнения: 1 060
ПО-странно от нашата кървавица с кръв, може би няма. Като се заколи прасето в нашият край събират кръвта в купа със сол и се разбърква да не се съсири. После се прави сместа за кървавицата и се слага и кръвта. Пълни се в дебелото черво и се вари. От там нататък знаете Simple Smile

# 60
  • София
  • Мнения: 13 477
В много страни имат кървавица. Немците имат блутвурст, англичаните имат т.нар. черен пудинг, чехите, поляците, испанците и др. също я приготвят и харесват.

# 61
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 329
ПО-странно от нашата кървавица с кръв, може би няма.
О, има, има 😁Между другото, в Германия много се почита супа с гъша кръв, в Полша също. И една черна супа имат като още по-крайна варияция, то си е кървавица във вид на супа.

# 62
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 033
На мен са ми по-странни (от хранителна гледна точка) навиците на какво племе беше, което се прехранва с отглеждане на животни и в някои периоди се изхранват само с тяхната кръв. Пускат малко в една съдинка, джуркат го с мляко и го пият. Само това. На другия ден - друга животинка "дарява" прехраната. Не помня къде го гледах, някакъв европейски или американски "екстремен изследовател" беше отишъл да живее с тях Х време и се хранеше като тях.

# 63
  • Sofia
  • Мнения: 26 501
Кървавицата се прави с кръв и дроб от животното.Беше ми странно преди много години,вече не,дори ям понякога🙂
Имало и някакъв десерт с кръв /май в Италия /и му казват”шоколад”,/даваха по тв/децата много го харесвали 🤔
Гледала съм за тези племена ,които се изхранват с кръв и мляко 😳

# 64
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 329
Не е рецепта, но много ми се ще а пробвам да го забъркам - майонезата на Хайнц с шоколад и портокал  Stuck Out Tongue Winking Eye Вероятно става страхотен кекс с нея Smiley

# 65
  • София
  • Мнения: 13 477
snow_angel, масаите в Танзания се хранят с мляко и кръв от козите си. И козите си ги гледат с много любов и не ги убиват.

# 66
  • Мнения: 173
В Торонто имат фестивал на чесъна. Приготвят почти всичко с него. Сладолед с обичайните съставки, но добавят и по 1-2 с.л. чесън. Кекс с половин глава чесън. Аз лично не бих яла от тези 'десерти'.

# 67
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 329
Ааа, сладолед има с какво ли не Hands V И май всичко му отива.Вкъщи не бих си правила такива рецепти, но ако съм някъде опитвам. В Япония правят сладолед с уасаби, със соев сос, и дори гарниран с новоизлюпени змиорки Stuck Out Tongue Closed Eyes Само тоя последния не ме блазни 😁
Скрит текст:

# 68
  • Мнения: 173
Пак канадско ястие - Желиран нос от лос. А в арабските държави си похапват с апетит камилско с ориз и фенел. Камилски бургер и др. Крем карамел с камилско мляко, Сутляш с камилско мляко и шамфъстък.

# 69
  • София
  • Мнения: 634
Видях в кулинарен канал как правят майонеза от водата на буркан с нахут и дижонска горчица - някой правил ли е ?

# 70
  • Мнения: 4 770
От тук съм запазила  това, но не съм пробвала :

# 71
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 329
Мариновани зурлички се продават в САЩ, за Китай да не говорим по сергиите какво има, но то и в България си се яде свинска главичка, агнешка главичка и там нос и всичко се боде на вилицата и право в устата 😁Майонеза от нахутена вода ми звучи по-гадно, маринатата ми изглежда лигава и плуват разни частици в нея, въздейства ми на естетиката ¯\_(ツ)_/¯


# 72
  • Мнения: 13 167
Прилична става майонезата, а аквафабата даже целувки правят с нея вместо белтъци... Странно звучи но работи, за който търси артернативи по някаква причина.

# 73
  • Бостън
  • Мнения: 13 602
В Австралия ядох кенгуру (мръвка, нищо особено) и доста по-вкусна мръвка в Чайнатаун в Сидни, за която се притесних да питам каква е Grinning

За аквафабата съм се заканила да пробвам задължително и майонеза и целувки, защото аз ужасно обичам нахут и ям всяка седмица. Дори вчера изимпровизирах набързо доматена супа с нахут и броколи и беше много вкусно!

# 74
  • Мнения: 4 770
😀вчера и аз експериментирах с нахут + спанак , но по- скоро като яхния.

# 75
  • Бостън
  • Мнения: 13 602
Нахут, спанак и тиква (или сладък картоф) е също супер комбинация Simple Smile - дали на гъста супа или  на яхния или на къри (а каква е разликата между яхния и къри!?)





[img]

# 76
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 329
Кенгуру се продаваше и в София 90-те.
До неотдавна в кварталната месарница продаваха екзотични меса, но по едно време казаха, че не били гледани екологично и изчезнаха. Имаше разни антилопи, зебри, крокодил, ему, нищо особено, само крокодила е по-различен и готин, другото си е като телешко и дивеч. По-скоро по местата където ядат такива меса имат по-интересни рецепти и там дори да замениш месото с вестник пак е вкусно 😁

В Тайланд имат една манджа "яйцата на зетя", представлява варени яйца, които после се пържат цели и се сервират със сладко-кисел сос с тамаринд, лук и подправки. Рецептата е интересна, защото съдържа всякакви вкусове, има сладко, солено, кисело, люто, а всъщност са едни прости яйца, от нищо нещо общо взето. Според легендата, една тъща забелязала че зетят не се държи добре с дъщеря й и като предупреждение приготвила две такива яйца с бележка "твоите ще са следващите в тигана" Sweat Smile

В Пакистан правят къри от овчи мозък Hands V
(а каква е разликата между яхния и къри!?)[img]
Подправките и честотата с която се посещава WC след това Satisfied

# 77
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 479
😀вчера и аз експериментирах с нахут + спанак , но по- скоро като яхния.

В Испания много се готви така. Боб със спанак също. Скоро ядох боб с морски дарове. Не беше лошо, ама не съм му свикнала.

# 78
  • Sofia
  • Мнения: 26 501
През ‘92-93год.в месарски магазин на Кр.село/в блока на сладкарница Неделя/ продаваха кенгурско,щраусово и....от делфин 🥺

В селата около Банско готвят боб с коприва.

# 79
  • София
  • Мнения: 13 477
Нахут със спанак (и картофи) и боб със спанак на мен са ми познати от дете, защото едната ми баба ги приготвяше.
Както и всякакви комбинации от варива и листни зеленчуци.

# 80
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 329
Боб с риба е супер, пържен боб със скумрия става, с други морски дарове не си го представям, ама сигурно върви. Ще пробвам със спанак, мога да си представя че ще паснат. И с коприва ще пробвам, като тръгне да расте на двора 😁В индийския ресторант съм забеязала, че има манджа с нахут и панак, но там като добавят лютия сос и то вече не можеш да различиш какво друго има вътре Satisfied
Неотдавна ми попадна рецепта как се прави "веганска шунка" с нахутено брашно, мисля да пробвам някой ден. Вземала съм и се чудех защо има вкус на боб, а то било от нахут Smile

Едновремешните стъргали нахут ли са били? Едни такива печени като фъстъци, но по-твърди и ситни.

# 81
  • София
  • Мнения: 13 477
Да, стъргалите са леблебия. Т.е. нахут. Както и "кафето" от леблебия.

# 82
  • Sofia
  • Мнения: 1 060
Страгали и нахут/леблебия са различно нещо много си приличат но не са. Яла съм страгали навремето. Сега ги няма или може би са били неузряла леблебия не знам, но са различни на вид и вкус.

# 83
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 479
Абсолютно едно и също нещо са страгали, нахут и леблебия.

# 84
  • Пловдив
  • Мнения: 2 136
Едно и също са, но приготени по различен начин.
Страгалите и леблебията се пекат по различни начини.
Нахута е просто сухото семе на растението, както боба е сухото семе на фасула.
Алтернативното кафе Леблебия е силно изпечено до прегаряне сухо семе на нахут.
Нахута е едногодишно растение, което дава малки шушулки, в които има 1-2 семенца. Шушулките му са покрити с фини влакънца и най-странното е, че като ги оближеш са кисели, като лимон Satisfied /знам това защото дядо ми имаше в двора насято/.

# 85
  • Мнения: 173
В Бразилия, имат и разновидности на бонбоните бригадейро. Кръстени са на свекървите и се наричат 'окото на свекървата'. Правят се с продукти за бригадейро, но слагат и по една сушена синя слива, обикновенно като пълнеж и ги овалват в кристална захар, но някои по-креативни дами оформят бонбоните така, че да изглеждат като змийско око.

Десерт малко по 'гурме' е опушен крем Англез с карамелизирани пуканки от свински крака.

Свинските пуканки се приготвят като в тенджера под налягане се сваряват краката за 40 минути. Сред това се обезкостяват и се накълцват на парченца, които се посоляват на вкус. Овалват се в царевично нишесте и се пържат в сгорещено олио. След това се приготвя и карамела в които се слагат свинските 'пуканки' и се разбърква. Поднасят се с опушения крем Англез.

Последна редакция: чт, 05 яну 2023, 22:01 от Dresly

# 86
  • Мнения: 6 891
Както си пътувахме една година през Унгария видяхме край едно езеро заведение с готина тераса и решихме да спрем за обяд. Имаха рибена супа и решихме да опитаме - такава ужасна рибена супа не си представях че може да се сготви. Беше нещо като рядък гулаш, рядка супа почти без нищо вътре освен червен пипер, но вместо месото  шайба шаран. Никой не успя да го изяде . Пържената риба обаче беше ок Simple Smile

# 87
  • Русе
  • Мнения: 1 854
Водата от нахут се разбива чудесно и изглежда като истински лъскави белтъци. Не ми се правеха целувки, не открих рецепта за сладкиш с нахутена вода, а бях решила в нещо постно сладко по време на пости да вложа и се получи някаква не особено сполучлива импровизация. Експериментирах без точни рецепти с едни бонбони с разбита на сняг нахутена вода, бисквити, лъжица кокосово брашно и пудра захар


и сладкиш пак с нахутена вода и брашно от лимец


Някой спомена за свинско с ябълки, на мен не ми е странно. От време на време комбинирам вратни пържоли с лук и ябълки, веднъж и със сини сливи. На мен ми харесва.



Скрит текст:

# 88
  • Мнения: 6 891
Есента събирам доста ябълки и докато имам слагам почти навсякъде като зеленчук готвен или суров дори за салатите. Не ми е странно.
За нахутената вода и брашно мога само да кажа на хора, които имат чувствителност на стомасите и получават много газове от бобени и пр. От нахутени вода и брашно също се получават много. Аз я имам тази непоносимост и съм се заблуждавала , че като не ям директно нахут няма проблем ... ама има. Само да си знаят потребителите го пиша Simple Smile

# 89
  • София
  • Мнения: 13 477
Аз слагам ябълки в салати и туршии. Много ги обичаме осолени и кисели.

# 90
  • Мнения: 13 167
Ябълки с месото като че ли не е толкова необичайно. Между другото, с дюли също стават хубави комбинации по подобен начин.

# 91
  • Мнения: 100
През ‘92-93год.в месарски магазин на Кр.село/в блока на сладкарница Неделя/ продаваха кенгурско,щраусово и....от делфин 🥺

В селата около Банско готвят боб с коприва.
Също така се готви и боб с кисело зеле,боб с чекане(това е мариновано червено цвекло). И трите вида боб са изключително вкусни.

# 92
  • Sofia
  • Мнения: 26 501
Боб с ориз също е вкусно.

Във фб и инстаграм гледам всеядните азиатци колко люто блъскат на всичко-счукват в съд голямо количество люти червени чушки,глави чесън,джинджифил,лим.трева и сок от лайм,сол,захар,соев сос...не е ли еднотипно всяко едно ястие?...а какви неща се ядат,майко мила ...🐸🐛🐜🐌🐢🐍🦎🦀🐙🦑...,някои и живи ги похапват 😷🤮🤢

# 93
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 329
Ами то ако се гледат само подправките българската кухня също е еднотипна, сол, пипер, чубрица. Азиатската кухня е доста разнообразна, да слага се тази съвкупност подправки на много неща, но има още и други които правят манджите същесвено различни.

Круши в туршия ми е особено странно, въпреки че сладко-кисели манджи ям.
Овес в манджа ми беше странно, но става много вкусно. И киноа в салата ми е странно.

# 94
  • Мнения: 6 891
Като влезна в руски супермаркет има големи пластмасови бидончета с парчета солена диня вътре Simple Smile Не съм пробвала. Не мога да се настроя.

# 95
  • София
  • Мнения: 13 477
И в някои краища на България се правят тези дини. Вкусни са.

# 96
  • Мнения: 2
За жабешките бутчета съм напълно съгласна. Толкова са вкусни!
Не знам дали тук е подходящо, но попаднах на рецепта за домашни бонбони фереро... обожавам ги...
https://www.youtube.com/watch?v=LkjUkLCSGFs

# 97
  • Sofia
  • Мнения: 26 501
Подобни бонбони, но с брашно от щурци гледах по тв една бг дама да ги приготвя....били много вкусни и високо протеинови 🤢

# 98
  • Мнения: 13 167
Малки дини дето не са се доразвили навреме в сезон по моя край ги слагат в туршията при другите неща. Съвсем бейби размер са де, често не по-големи от голям портокал или айде грейпфрут да е. Май съм виждала и буркани само с дини мариновани, те пък са както киселите краставички с оцет и не знам какво още, а не ферментирали както суровата туршия.
В някои видове туршия влизат и парчета ябълка или дюля също.

# 99
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 329
Сега модерното е парче диня да го метнеш в грил тигана с подправки за пържола, щура работа.

# 100
  • Мнения: 13 167
Е не, това вече уби всичко детско в мен... "пържола" от карфиол преживявам, ама това вече не мога Grinning

# 101
  • Sofia
  • Мнения: 26 501
Веганите го папкат 😁
Печена диня на барбекю 🥴
Има вид на сочен стек,но какво е на вкус,не знам и нямам желание да пробвам 😷

# 102
  • Мнения: 173
В Колумбия си хапват Hormiga Culona вид мравки. Консумират ги като фъстъци.

# 103
  • Мнения: 11 555
Не знам дали е за тук, но наскоро ядох сирене с портокал и шоколад. Много ми хареса. Децата обаче се ужасиха. Тъкмо повече за мен. Simple Smile





За събота съм нагласила едно с джин.

# 104
  • Sofia
  • Мнения: 26 501
Mммм,вкусно 😋
Отивам да си направя тази комбинация 🍊🧀🍫

# 105
  • Мнения: 173
В Италия, регион Пулия имат десет наречен гърдите на монахините. [Tette delle monache]. Има формата на женски гърди като имат и 'зърна'. Тестото е пандишпан и се пълни вътре със сметана или яйчен крем смесен със сметана и се поръсва отгоре с пудра захар. Хем е като пастичка, хем е подобно на профитероли.

# 106
  • Мнения: 9 215
Dresly
да де, но говорим за "странни готварски рецепти" - подразбира се за комбинации от вкусове.. не за форма Wink

като например яла съм в Щатите -Панирани кисели краставици - което не е лошо, ако си падаш по киселото
пак там пържен бекон с шоколадова глазура отгоре

# 107
  • Мнения: 13 167
Те се нареждат още с тяхното пържено пиле, сервирано с гофрети - със сироп и всичкото му... Поотделно вкусни неща, ама е загадка защо ги сервират и заедно.

# 108
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 329
Шотландския специалитет панирано шоколадче Марс e голяма щуротия, особено като се има предвид че се продава в лафките за пържена риба и вероятно се пържат в същата мазнина Stuck Out Tongue Winking Eye


Иначе американците панират и масло.
https://www.youtube.com/watch?v=2j0xlBXPFIs

За мое учудване се оказа, че панираната пица е измислена от самите италианци.

Американската комбинация от палачинки с мед и пържен бекон ми беше странна като идея, но на вкус ми е окей, ако изключим мазното в олимпийски размери.

# 109
  • Мнения: 173
Pinko Да така е! За направата на тези италиански сладкиши използват по-специално брашно, наричат го африкански микс. Някаква смесица от манитоба и нишесте,  но някой използват и обикновенно,  но казват, че не се получава същото. Просто ми се видя странно и реших да го споделя тук. Пожелавам Ви лек, приятен и успешен ден!

# 110
  • Мнения: 173
Наскоро попаднах на рецепта за ливански мини баклавички. С типичните точени кори, масло, а плънката е млечна. За плънката се прави грис с мляко, но се добавя и малко нишесте, щом се сгъсти, се добавя сирене моцарела и се оставя да се поразтопи, добавя се и смлян шам фъстък около една шепа. Корите се намазват с разтопеното масло и се добавя от млечната плънка и се навиват на рулца, пекат се на 180°С за 25-30 минути, залива се със захарен сироп.
Малко ми се струва като тесто с тесто, заради корите, и гриста. Но определено ще е доста сладко.

Последна редакция: пт, 17 мар 2023, 11:49 от Dresly

# 111
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 329
Аз тези дни търсих рецепта за една филипинска манджа и уикипедията изпльоска картинка на попови прасета (буболечки) в соев сос Scream
Скрит текст:
Наскоро попаднах на рецепта за ливански мини баклавички. С типичните точени кори, масло, а плънката е млечна. За плънката се прави грис с мляко, но се добавя и малко нишесте, щом се сгъсти, се добавя сирене моцарела и се оставя да се поразтопи, добавя се и смлян шам фъстък около една шепа. Корите се намазват с разтопеното масло и се добавя от млечната плънка и се навиват на рулца, пекат се на 180°С за 25-30 минути, залива се със захарен сироп.
Малко ми се струва като тесто с тесто, заради корите, и гриста. Но определено ще е доста сладко.
E то сиропиран сладкиш ако не е сладък Smile Но това със сиренето не изглежда хич тестяно, правила съм нещо подобно много отдавна, по-скоро като чийзкейк става плънката, грисът се губи, много си е добро. И някаква българска сладка баница или баклава имаше подобна, вътре с нещо като кексово тесто и се навива, сиропира, много вкусно на практика, иначе като рецепта може и да изглежда странно.

# 112
  • Мнения: 173
Мярна ми се наскоро една испанска рецепта за кекс без яйца, но с 1 ч.ч. червено вино, шоколад и кафе. Със заливка от течна сметана, червено вино и шоколад. Един вид пиян кекс.

# 113
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 329
Мярна ми се наскоро една испанска рецепта за кекс без яйца, но с 1 ч.ч. червено вино, шоколад и кафе. Със заливка от течна сметана, червено вино и шоколад. Един вид пиян кекс.
Звучи супер! Ако ти попадне пак рецептичката може ли да я пуснеш? Знам един с вино, но е с яйца, стандартна работа Fork And Knife

# 114
  • Мнения: 173
Мярна ми се наскоро една испанска рецепта за кекс без яйца, но с 1 ч.ч. червено вино, шоколад и кафе. Със заливка от течна сметана, червено вино и шоколад. Един вид пиян кекс.
Звучи супер! Ако ти попадне пак рецептичката може ли да я пуснеш? Знам един с вино, но е с яйца, стандартна работа Fork And Knife

https://www.directoalpaladar.com/postres/pastel-de-chocolate-y-v … l-diadelchocolate

Това линк към рецептата, която е на испански език. Ако трябва мога да я преведа.

# 115
  • Мнения: 173
Сюрщрьоминг - шведския деликатес ферментирала риба за около 2 месеца и след това консервирана.

И норвежкия рибен деликатес - Ракфиск, в този вариант отново ферментирала риба, но за 1 година и отново както Сюрщрьоминг-а консервирана.

Шведите и норвежците как могат да ядат тези гадости не е много ясно.

# 116
  • Мнения: 1 336
Не е странно за северните нации. Те пък сигурно си мислят същото за нашата боза и шкембето.....

Общи условия

Активация на акаунт