Нашите любими торти - покрития, глазури и фигурки за тях - тема 141

  • 11 472
  • 158
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 6 895
Е, сега, няма да се дадеш на един крем, я. Продължаваш си с тортите. Всички сме имали своите издънки, да не мислиш, че си само ти Hug. И, честно казано, това, че кремът се е пресякъл в повечето случаи не се отразява на вкуса, а той е най-важен. Ще видиш, че никой друг няма да разбере и ще примляскват доволно-доволно Wink.

# 91
  • Мнения: 3 575
Кубратова, това което описваш ми се е случвало с неправилно съхраняван шоколад. Т.е, когато е бил изложен на температурни разлики, като се разтопи, се получава такава зърнена структура. Това са ми наблюденията. Също, като го разбиваш повече, пак така се "пресича", но в твоя случай това не важи. 
И аз имам същите наблюдения върху пакет шоколад, който разнасях лятото между двете къщи по жегите - беше се размекнал по пътя. После го охладих в килера /в селската къща е северен, без пряка слънчева светлина и хладен/, не в хладилник, но си влоши качествата. 
За онзи случай обаче шоколадът беше пресен, не беше подлаган на температурни разлики,  вече бях работила с него и само с глазурата на едната торта стана фал, а 3 кг отидоха в сладкиши без проблем.
Даже за самите торти същия ден сутринта правих кремовете преди работа - държеше се перфектно. И вечерта ме изложи Simple Smile
Между другото, забелязала съм да се пресича и сгъстява на буца още при топенето /топя шоколад с термометър, на водна баня/ един шоколад пак на Бари калебо, но веган - млечен. Бяха объркали поръчката и ми го бяха изпратили вместо нормален млечен - не го върнах, реших да го ползвам, но няма да повторя - нито вкус има, нито консистенция, при това даваше такива ефекти. Ползвах 2-3 пъти по 100-200 гр от немай къде и накрая го изхвърлих.

# 92
  • Мнения: 10
Здравейте, имам един въпрос. След няколко дни имам рожден ден и ми се искаше да си направя торта, но поради здравословни причини, не мога да ям много неща и не намирам правилната рецепта в интернет, та много бих се радвала ако някой от вас може да ми помогне с изпитана рецепта за торта( Ако може и да не е много сложна, че съм с две леви ръце 🤣). Тортата трябва да е без лактоза, без глутен, без какао или шоколад, без захар и без цитрусови плодове. Надявам се да съществува такова чудо.

# 93
  • Мнения: 9 584
Съществува, що да не. Няма да е потресаващо вкусна, вероятно ще е и скъпа, но може. Суровите торти са твоят шанс.

# 94
  • Мнения: 1 037
Здравейте, знаете ли дали някъде има от тези rice crispy treats, с които правят фигурки върху торти? Може и rice crispy зърнена закуска и да се направят домашни, но ходих в кауфланд и метро и не намерих такава. Трябва да направя фигурка, но ми трябва да е лека, за да не смачка тортата, а от фондан и моделиращ шоколад си стават тежички в такъв размер.

# 95
  • Мнения: 6 895
hoaxy, можеш да ползваш оризон за целта. Не мисля, че това, че е подсладен и оцветен ще попречи. Или пък да натрошиш оризовки.

# 96
  • Мнения: 77
Здравейте!
Предстои ми да правя торта и имам няколко чуденки, защото мисля да обединя няколко рецепти. Блатовете обмислям да са ванилови или пандишпанови, а в крема искам да има дулсе де лече (имам една опаковка и искам вече да я оползотворя). Мисля отгоре да я поръся с препечени кокосови стърготини.
Тук идват въпросите:
1) Мога ли да сложа малко лимонова кора в блатовете за свежест или ще е излишно?
2) за крема с дулсе де лече - заедно с него мога ли да ползвам маскарпоне и заквасена сметана или само едното от тях? Течна сметана не искам да слагам.
Благодаря за помощта предварително!

Последна редакция: вт, 12 дек 2023, 20:06 от Lemoncupcakes

# 97
  • In transit
  • Мнения: 11 979
lemoncupcakes, правила съм подобен крем за торта. Много е вкусен.
Моите пропорции са 250г маскарпоне, 100г дулче ди лече и 50г течна сметана или прясно мляко. Последното се слага за да се получи точната консистенция, като за торта, т.е може да я намалиш или леко да увеличиш, ако се наложи.

Според мен, не слагай лимонова кора на блатовете, по-скоро ванилия.

# 98
  • Мнения: 77
lemoncupcakes, правила съм подобен крем за торта. Много е вкусен.
Моите пропорции са 250г маскарпоне, 100г дулче ди лече и 50г течна сметана или прясно мляко. Последното се слага за да се получи точната консистенция, като за торта, т.е може да я намалиш или леко да увеличиш, ако се наложи.

Според мен, не слагай лимонова кора на блатовете, по-скоро ванилия.
Ох, много благодаря, Mikkey!!! Flowers Blossom
Супер щом мога да заменя с прясно мляко!
А за блатовете в миналата тема една дама беше дала цитат с ванилови на Ирина Купенска, а аз имам рецепта за пандишпанови. Кой вид ще е по подходящ или няма да има значение?

# 99
  • In transit
  • Мнения: 11 979
Той ваниловият може да е пандишпанов или обратното. Зависи какво харесвате. Някои обичат пандишпановите да ги напояват, аз ги обичам натурални и това, което поемат, като влага да е от крема.
Всъщност, ваниловият блат по какво се различава от пандишпановия, като рецепта?

# 100
  • Мнения: 77
Тук гледах пандишпановия https://www.cookwithasmile.com/кокосова-торта-с-лимони/
5 яйца
5 с. л. захар
5 с. л. брашно
щипка сол
настъргана кора на 1 лимон (която ще махна, ако го правя, заради крема).

А в рецептата за другия освен тези има прясно мляко, масло, олио и бакпулвер (и ванилия).
Ако Вие имате изпитана рецепта за хубав, пухкав ванилен блат, ще се радвам нея да пробвам!

# 101
  • In transit
  • Мнения: 11 979
Към първия, т.е пандишпановия може вместо лимон да сложиш ванилия и ще стане ванилов. Grinning
Вторият ще е по-сочен, като вкус.

Моят любим е този, но пак е с лимон, който може да бъде заменен с ванилия, по желание.

Според мен, всяка рецепта за бял блат може да стане на ванилов, лимонов, бадемов и всякакъв по избор.

Кубратова,
Скрит текст:
затвори очи и не отваряй линка. Sweat Smile

# 102
  • Мнения: 77
Благодаря много! Hug
Много ми харесва как изглежда на снимките - пухкав и сочен.

# 103
  • Мнения: 3 575
Към първия, т.е пандишпановия може вместо лимон да сложиш ванилия и ще стане ванилов. Grinning
Вторият ще е по-сочен, като вкус.

Моят любим е този, но пак е с лимон, който може да бъде заменен с ванилия, по желание.

Според мен, всяка рецепта за бял блат може да стане на ванилов, лимонов, бадемов и всякакъв по избор.

Кубратова,
Скрит текст:
затвори очи и не отваряй линка. Sweat Smile
Къснооо, отворих го Simple Smile
Точно този ти сладкиш ми стои отворен от сума време на лаптопа и аха да го направя, ламята зине за книжа и да ме погълне Simple Smile
Винаги в края на годината е така - сякаш не иде край на годината, а на света...
За кремовете с маскарпоне, макар и късно /сигурно го изядоха вече Simple Smile /, да си кажа какви комбинации забърквам най-често:  с фъстъчено масло /това зимата, че е по-тежичко/; с основен сладкарски крем; с домашно дулсе де лече, понякога добавям и заквасена сметана или течна - според предназначението и необходимата консистенция и вкус; с бял шоколад... въобще - маскарпоне може да се забърка с почти всичко.
Понякога в крема поръсвам крокант, ядки, сушени плодове, кокосови стърготини /особено при нужда от сгъстяване/ -  каквото е подходящо за хармонична комбинация и вкус.

# 104
  • Мнения: 2 651
Здравейте отново, дами и Пейчев! Онова време на годината е, четвъртата по ред торта, този път за мъжа ми Grinning Писах и преди, че след като вече доста ни (ми) омръзна най-вкусната шоколадова торта с различни вариации на крема, бях решила тортата за мъжа ми да е по-различна. Затова се спрях на Естерхази. Пробвахме я веднъж в едно заведение преди няколко месеца и много ни хареса. Е, няма да е шоколадова (като за щерката) и висока (като за zenata Grinning ), но се надявам да се получи добре.

И сега на въпроса. Реших вместо с бланширани бадеми, да я правя с небелени. Обаче ги смелих сурови. Не трябваше ли да ги запека леко преди това? Египетската торта, която се прави с лешници, никак не ми харесаха блатовете със сурови лешници. Може ли да прекарам през фурната смлените бадеми за 5-7 минути?

И още един въпрос, сместа с белтъците и бадемите няма ли да спихне, докато се пекат първите два блата?

Ох, имам и едно под година и половина за "помощник", ще трябва и с това обстоятелство да се съобразявам. Сега обира смлени бадеми от купата на чопъра и ги яде Joy

Общи условия

Активация на акаунт