Козунаци 2024

  • 24 658
  • 486
  •   1
Отговори
# 285
  • София
  • Мнения: 10 325
Момичета, някой меси ли с KitchenAid? Как и с какво количество получавате гладко тесто?

Дадох си рецептата, с която абсолютно винаги става хубав козунак с много конци, но не му се е получило месенето с килограм тесто, мажело е по стените и не се образувала топка. Аз измесвам с машина за хляб винаги и с всичко става, напоследък правя с кисело мляко и сметана.

Последна редакция: ср, 01 май 2024, 18:43 от nad_tab

# 286
  • Sofia
  • Мнения: 21 704
Момичета, някой меси ли с KitchenAid? Как и с какво количество получавате гладко тесто?

Дадох си рецептата, с която абсолютно винаги става хубав козунак с много конци, но не му се е получило месенето с килограм тесто, мажело е по стените и не се образувала топка. Аз измесвам с машина за хляб винаги и с всичко става, напоследък правя с кисело мляко и сметана.
Чувала съм, че някои машини искат повече брашно. Иначе да не би да топли тестото мискера или да е премесено тестото, в стремежа да се събере на топка...

Здравейте,
четох, четох и се обърках.. ако правя козунак по класическата рецепта, трябва ли да е минал първото втасване (както е на топка тесто) преди да го сложа в хладилника.
Мисля да меся една доза тази вечер и да оформям и пека утре до 12ч. и да повторя упражнението в събота Simple Smile
Замесваш, изчакваш да тръгне ферментацията и прибираш в хладилника, който да е не около 7 градуса. И маята да е 15г жива/5 г суха за 500г брашно.

И аз се чудех за нощното втасване в хладилник. Почвам много рано работа, значи отпада сутринта да замеся и да оставя в хладилника. Обаче пък ако го сложа вечерта, на другия ден  чак след 4 следобед ще мога да го оформя, да втаса и да се пече. Не знам дали е възможно така.
Ако намалиш още повече маята...

От тесто за козунаци ще станат ли сполучливи козуначени кифлички?
Козуначени кифли се правят от козуначено тесто, разбира се.

Последна редакция: ср, 01 май 2024, 19:17 от Morena

# 287
  • Мнения: 39 509
За тези, които нямат време, искам да препоръчам за поредна година рецептата на Лабрекс за козунак с едно втасване.

# 288
  • Мнения: 5 379
Всичките ми козунаци тая година са с  втасване в хладилника. Нямам забележки. Само дето като извадя тестото, сплета го, докато сплитам четвъртия, той първия вече се е надигнал - демек, втасването във формите е отвън. Утре сутринта ще замеся , после в хладилника вечеря ще сплета и изпека - така процедирам. Досега се получават без забележка, всъщност само с една- не съм опитала лично за да дам собствено мнение . Но околните ги харесаха .
Днес направих и великденски курабии, така че след утрешната последна доза козунаци, мога да кажа - край за този Великден. И чакам  в неделя да опитам лично.

# 289
  • ENGLAND
  • Мнения: 4 109
И аз правих пробно миналия ден, но не ми се получиха въздушни козунаците, малко като степани. На какво може да се дължи това?

# 290
  • Sofia
  • Мнения: 21 704
И аз правих пробно миналия ден, но не ми се получиха въздушни козунаците, малко като степани. На какво може да се дължи това?
Разкажи какво прави. Simple Smile

# 291
  • Euskal Herria
  • Мнения: 28 868
Благодаря, момичета!
Май най-удачно за мен ще е да замеся в петък късно вечерта, а в събота да пека. Ама нали в петък не можело...
Ще работя през всичките дни, включително и в неделя.

# 292
  • Мнения: 1 223
Аз точно това щях да питам, кои дни ще ги месите и печете?

# 293
  • In transit
  • Мнения: 11 913
Благодаря, момичета!
Май най-удачно за мен ще е да замеся в петък късно вечерта, а в събота да пека. Ама нали в петък не можело...
Ще работя през всичките дни, включително и в неделя.
Ако не си силно вярваща, по-добре се съобрази със свободното си време. В петък само го почваш, а събота ще го печеш. Wink

И аз сега замесих една порция с квас, която ще нощува в хладилника и утре ще пека, за да си помогна за събота, иначе винаги в събота ги правя.

# 294
  • Euskal Herria
  • Мнения: 28 868
Не мога да си спомня миналата година колко време ми отне целия процес.

# 295
  • In transit
  • Мнения: 11 913
Грубо...30 минути за месене, 2-3 часа втасване, 30-40 минути оформяне, още 1-2 часа втасване(ако е от хладилника, малко повече), 40 минути печене.

# 296
  • Sofia
  • Мнения: 21 704
Благодаря, момичета!
Май най-удачно за мен ще е да замеся в петък късно вечерта, а в събота да пека. Ама нали в петък не можело...
Ще работя през всичките дни, включително и в неделя.
Затова е късно вечерта,  денят свършва.   Иначе ако има начин...

Аз точно това щях да питам, кои дни ще ги месите и печете?
В сряда късно вечерта замасване, тръгва ферментацията и в хладилника, печенето в четвъртък.  Аналогично същото за петък вечер и събота.

# 297
  • Мнения: 13 139
Нямаше ли нещо че по църковните там работи денят го броят до 5 следобед ли да беше? Не съм сигурна, понеже аз самата не съм вярваща, но ми се върти в главата нещо такова от други около мен. Та ако толкова се притесняваш че "в петък не можело", петък вечер все пак звучи ОК, поне аз така го разбирам.
Дано не засегна някого, наистина хич ме няма в тия неща и не се съобразявам за себе си с каноните, каквото знам е около мен какво спазват тези които спазват нещо изобщо.

# 298
  • София
  • Мнения: 10 325
Май само аз пека в събота вечер, така в полунощ имаме топли козунаци. Тази година ще пропусна нощното втасване, стават идеални и за 3-4ч. като ги почна след обяд.

# 299
  • ENGLAND
  • Мнения: 4 109
[quote authorMorena link=topic=1643747.msg47971533#msg47971533 date=1714583266]
И аз правих пробно миналия ден, но не ми се получиха въздушни козунаците, малко като степани. На какво може да се дължи това?
Разкажи какво прави. Simple Smile
[/quote]
Морена, следвах рецептата ти за козунака с трите втасвания. Месих в машината за хляб, но за първи път следвах съвета ти да си направя маята да шупне. Други години направо слагах всички продукти и машината меси. Завъртях 3 пъти месенето, оставих в машината да втаса. След сплитането пак втасваше. Възможно ли е да не съм дочакала това второ втасване? Пекох пак по инструкциите на 180 градуса и след това на 160, но ми се стори недопечен и пекох повече от 30 мин. на 160 градуса. Възможно ли е да съм го препекла?

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт