Сладолед и сладоледени удоволствия

  • 79 075
  • 323
  •   1
Отговори
# 135
  • BABYLAND
  • Мнения: 3 409
Всякакъв. Напоследък почти всеки ден ям на ДЖИМИС "йогурт с ягоди". Интересен е.

# 136
  • Мнения: 349
zen,
Това е терина с ягоди на база заквасена сметана, извара и мляко - подходящ е за по-топлите дни, защото кристализира много повече от варианта с растителна сметана, който правих с шоколад и портокал.
 
Този сорт ягоди са ароматни, но не оцветяват добре и това е снимка отблизо
 

Би ли споделила  точната рецепта на  тази красота?

Ягодов терин - импровизация
*шоколадов слой - закавсена сметана 250 гр./разбита/ и овкусена с разтопен или течен шоколад /с повечко шоколад - почти като ганаш/;
*пудингов слой - сварен пудинг на д-р Йоткер /вкус на ванилова сметана/ с малко масло и натрошени бисквити - можеше без тях;
*ягодов слой - с мляко с извара ~200 гр./кашкавалена/ и пасирани ягоди - захар на вкус, разбито на гъст крем.
Количесвата са ориенировъчни - може да преобладава мляко или ягоди.
Както вече споменах - от млякото кристализира много повече от терина с портокал и шоколад рецептата ми е мисля на 5 стр. от темата - там също може да се изпозва извара и всякакви плодове.

# 137
  • Paris
  • Мнения: 1 727
Благодаря за рецептата. Голяма майсторка си!

# 138
  • Мнения: 349
Благодаря за рецептата. Голяма майсторка си!

Благодаря,
притесняваш ме.  Embarassed Embarassed Embarassed

Успех и на теб, каквото и да избереш  chef

# 139
  • Paris
  • Мнения: 1 727
Каква извара купувате?
Дианче, в какъв съд го правиш терина?

# 140
  • Мнения: 349
jaklins ,
Жаки,
* първо за изварата - изполозвам безсолна  плътна /силно изцедена/ извара най-често това е кашкавалена. Четох накъде обаче, че някои фирми я предлагат солена.
* второ - като съд за "терина"  аз  използвам правоъгълна кутия от сладолед /от 1 л/ или малка продълговата форма за кекс. Ако остане - в чашки.

Ето и новата сладоледена торта с ягоди и шоколад:ШокоЛЕДена ягода 


# 141
  • Банкя
  • Мнения: 1 291
Диана, супер изглежда . newsm10 smile3501
Като знам колко са вкусни и другите ти неща вече се облизвам.
Сподели от какво е напавена тази разкошотия.

# 142
  • Мнения: 9 123
Включвам се със Сладоледено Тирамису, наистина е супер вкусно, но и скъпичко за делник  Laughing

# 143
  • Paris
  • Мнения: 1 727
Дианче, пак ми събра очите! Много си добра!

# 144
  • Мнения: 11 747
Днес забърках един ягодово-шоколадов терин! GrinningРезултата ще ми е ясен чак утре,защото късно го почнах и няма да се замрази докато легнем. Sad Шоколадовата част стана много гъста и пухкава,но тази с пасираните ягоди стана по-рядка,заради ягодите.Дано не ми стане много на кристали.
Ако имам възможност утре ще докладвам!

# 145
  • Мнения: 11 747
Опитах вече ягодово-шоколадовия терин!Вкусен е! Flutter Но не е като типичният купежки сладолед?Може би на този такъв му е модела,а може би аз така съм го докарала? Thinking
На ягодовата част сложих 0,5кг пасирани ягоди,стана малко течно и сега има кристали!Но има невероятен ягодов вкус и аромат! Crazy
На шоколадовата смес сложих всичко по предписание и сега е толкова гъсто и креместо,че дори дълбокозамразено бие малко на крем,не толкова на сладолед? Thinking
Доволна съм от резултата,а приятеля ми още повече CrazyАко може само да ми кажете,по-опитни от мен - нормално ли е да е така както го описвам,или аз не съм го скопосала??

# 146
  • Мнения: 3 251
Момичета, току що Звездев направи нещо разкошно "Сметанов нуга крем с мед и бадеми"- или нещо подобно бе. Изглеждаше превъзходно! Може и тук някой да е пуснал рецептата и да го е правил. Сега гледах на сайта, но явно по-късно ще я има там рецептата и начина на приготвяне.

# 147
  • Мнения: 349
това е рецептата :

Бон Апети - Иван Звздев
Нуга сладолед с мед и бадеми Френска кухня
21/5/2007
 Списък на необходимите продукти:

370 мл готварска сметана
60 мл студена вода
60 г захар
60 г мед
50-60 г сурови бадеми
4 белтъка
1 ч. ч. малини (100 г)
1 с. л. захар
 
Начин на приготвяне:

 1. Бадемите се сипват в купа, заливат се с вряла вода и се изчаква да се охладят.
 2. След това се обелват (за целта може да се използва кухненска кърпа), изпичат се в сух тиган и се смилат на едри парчета.
 3. Белтъците се разбиват с миксер, като към края се добавя 1 с. л. захар.
 4. Приготвя се захарен сироп, като в тенджера се смесват 60 мл вода и 60 г захар. След като кипне, сместа се оставя да ври около 5 минути.
 5. За да се провери готовността на сиропа, малко от него се капва в съд със студена вода. Ако е готов, сиропът става на топче.
 6. Сиропът се налива на тънка струйка в белтъците, като те междувременно се разбиват с миксер.
 7. Охладената сметана се сипва в дълбока купа и се разбива с миксер, като към края се добавя медът.
 8. Белтъците се смесват със сметаната. Сипват се смлените бадемови ядки и се разбърква добре.
 9. В предварително намазана с олио форма за кекс се сипва част от сместа и по краищата се нареждат половината малини.
 10. Отгоре се разпределя част останалия крем, още един ред малини и отново крем. Готовият десерт се оставя да стегне за 3-6 часа във фризер
 
 
 

# 148
  • там нейде .............
  • Мнения: 647

Домашен Йогурт
1 пакетче сладолед на прах "Биосет" сметана
50гр сухо мляко
50 гр пудра захар(по желание може по-вече или по-малко)
200 мл. кисело мляко (ако ползвате плодово - става плодов йогурт)
120 мл. прясно мляко(вода)
200 гр. лешници

Изсипвате сладоледа, сухото мляко и пудрата захар в прясното мляко(водата) и разбивате с миксер 5-6 минути. След получаване на гъста смес прибавяте киселото мляко и разбивате още 2 минути. Изипвате сместа във подходяща купа(чашки, кутия). слагате нарязаните на ситно лешници разбърквате с лъжица и поставяте във фризера. След половин час разбърквате добре сместа и оставяте за още два часа във фризера.
Получава се страхотен домашен сладолед.
Дано ви хареса.

# 149
  • В кошера...
  • Мнения: 527
Направих терин по рецептата тук, като 3-те части бяха -
*с ягоди/но не пасирани, а нарязани на дребно/;
*с кафе и печени орехи;
*с млечен шоколад и ром
Това вече директно мина в моите топ 5. Особено комбинацията кафе с печени орехи е невероятна. Препоръчвам!!! Благодаря Ви за идеите!

Общи условия

Активация на акаунт