1)
Омлетчета на фурна- пресен домат и спанак се нарязват на малки кубчета и се поставят в предварително намазнените гнезда на тавата. Отделно се разбиват яйца с мъничко вода и се доливат в гнездата, слага се сол и подправки на вкус. Пече се до готовност и е доста приятно
2)
Кашкавалени палачинки (кашкавала има доста мазнини, така че не е подходящ за хора, които искат да свалят малко килограми)
Кашкавалът се наряндва върху хартия за печене. Плънката (в случая лук, гъби, чушки и моркови) се задушават. Когато кашкавала се разтопи се слагат зеленчуците и внимателно се навива. Тежко, зимно хапване, върви със свежи зеленчуци за салата
3)
Зеленчуците се гриловат на крил тиган, след като са готови се заливат с дресинг от горчица, сол, зехтин, балсамов оцет, чесън и каквито подправи са по вкуса.
Пъстървата се накисва за няколко часа в лимонов сок, сол, чесън и може да се настържат малко корички от портокал или лимон, само да поеме аромата. Пече се на фурна на 180 гр. до готовност.
4) Белтъчна пица с блат от карфиол
В книгата на места пише, че например рибата или месото могат да се готвят с готварска сметана... на други места пише да не се смесват белтъчините. Аз понякога си смесвам и това е личен избор.
5) Сайтан (житно месо) със салата и чаена лъжичка веган (соева) майонеза