А също и за тези, които желаят да се хранят пълноценно, балансирано и хармонично и искат да бъдат в “Зоната” на физическия и психически комфорт.
Чрез подходящо хранене лесно можем да поддържаме хормоналния си баланс, смята световноизвестният бостънски биохимик - д-р Бари Сиърс. Въз основа на откритието за хормоните айказаноиди, отличено с Нобелова награда, авторът разработва ясна и лесна за осъществяване система за хранене, наречена "Зоната"
За да разберете какво всъщност представлява Зоната, е необходимо:
- да прочетете поне една "зонова" книга - списъкът e по-долу /или, най-малко , началния пост на настоящата тема/;
- да следвате простите напътствия и препоръки в нея и да им позволите отсега нататък да работят за Вас. Ще останете безкрайно доволни, че сте го направили
КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЗОНАТА? - Д-р Мария Папазова в предаването "На кафе"
ЗОНАТА - ДЖОБЕН ПЪТЕВОДИТЕЛ /с браузъра Mozila Firefox излизат йероглифи, за да отворите страницата, ползвайте Internet Explorer /
КАКВО ЩЕ СПЕЧЕЛИМ, АКО СЕ НАУЧИМ ДА СЕ ХРАНИМ В ЗОНАТА?
Никога няма да огладняваме между храненията, защото мозъкът ни се захранва постоянно с основното си гориво - кръвната захар. Ще изглеждаме по-добре, тъй като излишните мазнини изгарят по най-бързия начин. Ще се движим по-добре, защото увеличаваме притока на кислород до мускулните клетки. Ще мислим по-добре и ще бъдем психически по-издръжливи, защото поддържаме стабилни нивата на кръвната захар. Ще избегнем евентуално бъдещо заболяване, защото тъканните хормони, контролиращи всички основни жизнени функции, са в постоянен баланс. Рязко ще намалее вероятността да развием рискови заболявания с генетичен произход като затлъстяване, сърдечносъдови болести, рак, диабет, депресия, алкохолизъм и др. ... продължава в интервюто на д-р Тодор Господинов
"ЗОНАТА Е СЪСТОЯНИЕ НА СУПЕРЗДРАВЕ" - д-р Георги Лулчев
РЕДНО Е ДА ПОКАЖЕМ И МНЕНИЕТО НА диетолога Огнян Симеонов С уважение към постиженията и ентусиазма на "симеоновските" момичета от форума
КОИ СА КНИГИТЕ?
Има няколко книги на българския пазар, от които по-подробно можете да се запознаете с режима. Това са "Зоната", "Овладяване на Зоната", "Ние и Зоната" и "Соева Зона".
може да изтеглите ОТ ТУК , а също И ОТ ТУК ; както и да ЧЕТЕТЕ ON LINE
КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ, ЗА ДА ЗАПОЧНЕТЕ?
1. Определете дневните протеиновите нужди на тялото ви /чрез тях се изчислява и количеството блокове, които трябва да консумирате ежедневно/:
- по книгите ;
- по методиката, подробно описана ТУК;
- по калкулатора в сайта на д-р Сиърс ; Ако протеиновите Ви нужди са под 11 блока, този калкулатор автоматично Ви ги закръгля на 11 /за жените/ За повече инфо ВИЖ ТУК Така че, Вие си преценете дали ще го използвате
- или се консултирайте с някой от темата.
Ако не Ви се правят всички тези изчисления, доверете се на сайта на д-р Сиърс, който препоръчва дневно 11 блока за дамите и 14 блока за останалата половина от човечеството - http://www.zonediet.com/tabId/133/itemId/457/What-is-the-minimum … otein-intake.aspx.
Никога не консумирайте повече протеини от необходимото и никога не консумирайте по-малко. /Когато се консумират прекалено много протеини можете да получите кетозис, който в крайна сметка води до напълняване. В обратния случай - протеиновото недохранване води до отслабена имунна система, загуба на мускулна маса и косопад. Т.е. ежедневно и при всяко хранене трябва да се приемат протеини в количество, което поддържа биохимично равновесие и физическия комфорт на организма. /
Каквито и да са протеиновите Ви нужди, никога не консумирайте по-малко от 8 протеинови блока, ако сте възрастин човек!
2. При всяко хранене спазвайте пропорциите 1:1:1 за протеини, мазнини въглехидрати
За улеснение на пресмятанията, докторът въвел мерната единица "блок", така че:
1 протеинов блок = 7 гр. протеини
1 въглехидратен блок = 9 гр. въглехидрати
1 блок мазнини = 1,5 гр. мазнини
!!! Съотношението между протеиновите, въглехидратните и мазните блокове трябва да бъде винаги 1:1:1.
Лесно можете да пресметнете всяка храна на колко блока се равнява - погледнете етикета й и разделете съответно на 7/ако е протеин/, на 9 /ако е въглехидрат/ или на 1,5 /ако е мазнина/.
3. Разпределете дневното количество храна равномерно през деня, на три основни, но необилни, и две леки хранения - общо 5 хранения дневно
4. Интервалът между две хранения да не надхвърля 5 часа. (Най-добрият момент за ядене е тогава, когато все още не сте гладни.)
5. Избирайте бедни на мазнини протеини.
6. Избирайте благоприятни въглехидрати - богати на целулоза зеленчуци и плодове с умерен и нисък гликемичен лоудинг (
7. Избирайте мононенаситени мазнини.
8. Винаги изпивайте поне 200-250 мл вода тридесетина минути преди всяко хранене - основно или леко.
9. Ако 2 - 3 часа, след като сте се нахранили, усетите глад или желание за нещо сладко, или, ако ви се доспи, най-вероятно при последното ядене сте консумирали прекалено много въглехидрати.
10. Ако сте нарушили диетата, поради пътуване или парти, не се тревожете, а се опитайте при следващото хранене да влезете в посочения ритъм.
11. Отнасяйте се към храната като към лекарство - дозирайте я правилно.
ТРЯБВА ЛИ МИ СПЕЦИАЛНО ОБОРУДВАНЕ, ЗА ДА ПРАКТИКУВАМ ЗОНАТА?
Блоковете с основните хранителни съставки са дадени в грамове и в практични мерки /чаши, лъжички, брой/ - публикувани са по-долу
През 2006г. д-р Сиърс, свършвайки лекцията си на живо, дава на слушателите си солидна част от оборудването за диетата – ДЛАНТА НА РЪКАТА. Може да се използва по всяко време и навсякъде /Вижте също и видеото с д-р Папазова по-горе/
Протеини: с размера и дебелината на дланта си
Благоприятните въглехидрати /зеленчуци, плодове/ - с размера на цялата ръка.
Въглехидратите, ако са неблагоприятни,/скорбяла, зърнени храни, плодови сокове/ - в същия обем като протеините
Мазнини: с размера на възглавничката на дланта при палеца.
"Започнете с протеините, като използвате дланта си за ориентир. Количеството, което можете да поберете в нея, е обикновено равно на четири протеинови блока. То е приблизително равно на едни пилешки гърди или 115 г пуешко месо.Големината на протеините, които побирате в дланта си, ще ви помогнат да прецените и количеството въглехидрати.
Ако консумирате благоприятни въглехидрати тогава размерите на въглехидратната ви порция би трябвало да са около два пъти по-големи от протеиновата. Ако въглехидратите обаче са неблагоприятни, те трябва да бъдат толкова големи, колкото и протеините. Ако възнамерявате да хапнете нещо за десерт - повечето десерти са почти само от въглехидрати - просто намалете въглехидратите, които ще изядете преди това.
Ако протеиновият ви източник е беден на мазнини - а той би трябвало да е такъв - тогава можете да си набавите останалите мазнини, като подправите с някакво растително олио салатата си, с малко майонеза или като изядете няколко маслини." - "Зоната"
Ако, все пак, искате да сте по-прецизни и не ви се прави голяма инвестиция, може да обиколите някои търговски вериги /"ТСМ", "Карфур", "Кауфланд"/ и, със сигурност, ще намерите подходяща везна на цена от порядъка на 15-25 лв.
Полезни линкове за любителите на точните изчисления:
Помагало за Зоната от_Echo_ Химичен състав на храните Гликемичен лоудинг в храните Балансатор COOKING BOOK на български
БЛОКОВЕ С ОСНОВНИТЕ ХРАНИТЕЛНИ СЪСТАВКИ
Ако искате да отслабвате, трябва да разчитате на продуктите, оцветени в зелено . Ако искате просто да задържате теглото - може да хапвате и от жълтите , и от червените /по-рядко/, но трябва да спазвате грамажите. Това условие е задължително! И винаги - ред протеини + ред въглехидрати + ред мазнини!
Легенда:
Най-добър избор /благоприятни/
Приемлив избор /неблагоприятни/
Лош Избор /изключително неблагоприятни/
1. ПРОТЕИНОВИ БЛОКОВЕ - 1ПБ /ПРИБЛИЗИТЕЛНО 7 ГР. ПРОТЕИНИ НА БЛОК/
Протеиновите блокове са в несготвена порция
"Предлагам на вниманието Ви една тънкост - винаги яжте първо протеиновата си порция. Протеините стимулират глюкагона, който от своя страна ще накара черният дроб да пусне складираниете въглехидрати. По този начин мозъкът ще бъде задоволен и ще улесни контролирането на обема на въгл. порция. Нещо повече, глюкагонът потиска отделянето на инсулин и потози начин превръща протеините в най-мощното оръжие за контрол на нивото на инсулина" - "Ние и зоната"
1.1. Месо и Птици
Пилешки гърди 42 г
Пилешки гърди,без кожа 28 г
Пуешки гърди 42 г
Пуешки гърди,без кожа 28 г
Телешко 28 г
Говеждо, крехко 28 г
Канадски бекон, крехък 28 г
Пилешко тъмно месо,без кожа 28 г
Солено говеждо, крехко 28 г
Патица 42 г
Шунка, деликатесна 42 г
Шунка крехка 28 г
Агнешко крехко 28 г
Свинско крехко 28 г
Свински котлет 28 г
Пуйка, тъмно месо без кожа 28 г
Пуешки бекон 3 ивици
Бекон 3 ивици
Говеждо с тлъстини 28 г
Говеждо кайма (над10%) 42 г
Кремвирш (св. Или гов) 1
Кремвирш пилешки,пуешки 1
Черен дроб, говежди 28 г
Черен дроб пилешки 28 г
Колбас “Пеперони” 28 г
Салам 28 г
1.2. Риби и рибни продукти
Костур , лефер 42 г
Калмари 70 г
Морска котка 42г
Треска 42г
Миди 42г
Филе от раци 42г
Камбала 42г
Омар 42г
Скумрия 42г
Сьомга 42г
Сардина 42г
Скариди 42г
Риба меч 42г
Пъстърва 42г
Риба тон 42г
Риба тон във вода 28г
1.3. Яйчни
Белтъка 2
Яйчен заместител/на прах/ 1/4 чч
Яйце-цяло 1
1.4. Млечни продукти
Сирене , обезмаслено 28-42 г
Извара, нискомаслена 1/4 чч
Извара, обезмаслена 1/4 чч
Сирене , нискомаслено 28 г
Сирене “Моцарела” 28 г
Сирене “Рикота” /това наподобява на нашата извара/ 56 г
Кашкавал 28 г
1.5. Вегерариански протеини
Протеин на прах 10 г
Соев кремвирш 1
Тофу (соево сирене) 28 г
СМЕСЕНИ (СЪДЪРЖАТ 1 ПБ, 1 ВБ, 1МБ)
Прясно мляко - нискомаслено (1%) 1 чч
Кисело мляко 1/2 чч
Тофу, меко 85 г
2. ВЪГЛЕХИДРАТНИ БЛОКОВЕ - 1ВБ /ПРИБЛИЗИТЕЛНО 9 ГР. ВЪГЛЕХИДРАТИ НА БЛОК/
Ако 2 - 3 часа, след като сте се нахранили, усетите глад или желание за нещо сладко, или, ако ви се доспи, най-вероятно, при последното ядене сте консумирали прекалено много въглехидрати.
2.1. Варени зеленчуци
Ангинар 1
Аспержи 1 чч
Боб, черен (консерва) 1/4 чч
Боб,зелен или жълт 1 чч
Броколи 1 чч
Брюкселско зеле 1 чч
Зеле 1 чч
Карфиол 2 чч
Нахут 1/4 чч
Зелено зеле (кел) 1 чч
Патладжани 1 1/2 чч
Къдраво зеле 1 чч
Праз лук 1 чч
Леща 1/4 чч
Гъби 1 чч
Бамя, нарязана 1 чч
Кромид лук 1/2 чч
Кисело зеле 1 чч
Спанак 1 чч
Ряпа, пюре 1 чч
Ряпа листа 1 1/2 чч
Жълта тиква 1 чч
Тиквички 1 чч
Тиква кестенка 1/4 чч
Варен боб 1/8 чч
Цвекло нарязано 1/2 чч
Моркови нарязани 1/2 чч
Жито царевица 1/4 чч
Пащърнак 1/3 чч
Грах 1/3 чч
Картофи печени 1/3 чч
Картофи варени 1/3 чч
Картофи пържени 5 парчета
Картофено пюре 1/5 чч
Пържен боб 1/4 чч
Сладки картофи, печени 1/3
Сладки картофи, пюре 1/5 чч
2.2. Сурови зеленчуци
Люцерна филизи 7 1/2 чч
Броколи 2 чч
Зеле нарязано 2 чч
Карфиол 2 чч
Керевиз, нарязан 2 чч
Краставица 1
Краставица, нарязана 3 чч
Градинска жлъчка 5 чч
Зелени пиперки, нарязани 1 1/2 чч
Маруля 1
Маруля нарязана 6 чч
Гъби, нарязани 3 чч
Кромид лук, накълцан 1 чч
Репички нарязани 2 чч
Спанак 4 чч
Салата със спанак ( 2 чч суров спанак + 1/4 чч суров кромид лук + 1/4 чч сур. Гъби + 1/4 чч сур домати) 1
Домати накълцани 1 чч
Домати 2
Мешна салата ( 2 чч маруля + 1/4 чч сурови пиперки + 1/4 чч краставица + 1/4 чч сурови домати ) 1
Кестени 1/2 чч
2.3. Плодове
Ябълка 1/2
Ябълково пюре 1/4 чч
Кайсии 3
Къпини 1/2 чч
Сини боровинки 1/2 чч
Пъпеш 1/4
Пъпеш нарязан 1 чч
Череши 7
Плодов коктейл 1/2 чч
Грейпфрут 1/2
Грозде 1/2 чч
Пъпеш “медена роса” 1/2 чч
Киви 1
Лимон 1
Нектарина 1/2
Портокал 1/2
Портокал мандарина (консерва) 1/3 чч
Праскова 1
Праскови консервирани 1/2 чч
Круша 1/3
Ананас, на кубчета 1/2 чч
Сливи 1
Малини 2/3 чч
Диня, нарязана на кубчета 1/2 чч
Банани 1/3
Червени боровинки 1/4 чч
Червени боровинки пюре 4 сл
Фурми 2
Смокини 1
Гуава на кубчета 1/2 чч
Манго нарязано 1/3 чч
Папая, на кубчета 1/2 чч
Сини сливи 2
Стафиди 1 сл
2.4.Плодови сокове
Ябълков 1/4 чч
Червени боровинки 1/4 чч
Плодов пунш 1/4 чч
Гроздов сок 1/2 чч
Грейпфрут 1/3 чч
Лимонов сок 1/3 чч
Портокалов сок 1/3 чч
Ананасов сок 1/4 чч
Доматен сок 3/4 чч
2.5. Зърнени храни
Овесена каша варена на тих огън или 14 г. овесено брашно 1/3 чч
Хляб без брашно "Бонус" 1 филия
Хляб пълнозърнест 1/2 филия
Хляб бял 1/2 филия
Елда суха 14 гр
Пшеничен булгур 14 гр
Зърнена закуска 14 гр
Царевичен хляб 1 филия
Царевично нишесте 4 сл
Кускус 14 г
Кроасан без пълнеж 1/4
Поничка без пълнеж 1/4
Мюсли 14 г
Едро овесено брашно варено 1/3 чч
Просо 14 г
Юфка -варена 1/4 чч
Палачинка (10см) 1/2
Спагети, варени 1/4 чч
Пуканки 2 чч
Ориз 1/5 ч
Оризови сладки 1
2.6. Алкохол
Бира 170 г
Дестилиран спирт 28 г
Вино 113 г
2.7. Други
Сос барбекю 2 сл
Десертен блок 1/4
Кетчуп 2 сл
Сос за коктейли 2 сл
Кракери(грахамови) 1
Кракери солени 4
Мед 1/2 сл
Сладолед, обикновен 1/4 чч
Конфитюр или желе 2 чл
Меласа 2 чл
Сливов сок 1 1/2 сл
Чипс 14 г
Геврек 14 г
Туршия 4 чл
Захар кафява 1 1/2 чл
Захар пудра 1 сл
Захар на кристали 2 чл
Сироп кленов 2 чл
Тортиля, чипс 14 г
3. МАЗНИНИ - 1МБ /ПРИБЛИЗИТЕЛНО 1,5 ГР. МАЗНИНИ НА БЛОК/
Препоръчва се ежедневен прием на рибено масло, извън изчислените блокове мазнина
Защо 1 блок мазнини е само 1,5 г.?
Всеки блок нискомаслени протеини съдържат приблизително 1,5 г. " скрити" мазнини. Следователно, като прибавим още 1 блок мазнини( определен като 1,5г. мазнини) на всеки протеинов блок ние всъщност изяждаме 3г. или два блока мазнини( един вътре в протеините и един- извън тях) на всеки протеинов блок. Ако използвате обезмаслени протеинови източници, като протеини на прах например, тогава би трябвало да добавите по два блока мазнини на всеки блок протеин, за да се достигне същото съотншение. Съответно ако консумирате мазни протеинови източници, не би трябвало да прибавяте никакви мазнини към съответното хранене. Запомнете: желателно е винаги, когато добавяте към храната си мазнини, те да бъдат предимно мононенаситени - "Овладяване на Зоната"
3.1. Богати на мононенаситени мазнини
Бадемово масло 1/2 чл
Бадеми настъргани 1/2 чл
Авокадо 1/2 сл
Калиново олио 1/3 чл
Зехтин 1/3 чл
Маслинки 3
Фъстъчено масло натурално 1/2 чл
Фъстъчено олио 1/3 чл
Фъстъци 6 броя
3.2. Ниско съдържание на наситени мазнини
Майонеза, лека 1 чл
Майонеза обикновенна 1/3 чл
Сусамово олио 1/3 чл
Соево олио 1/3 чл
Орехи 1/2 чл
3.3. Богати на наситени мазнини
Бекон, нарязан 2
Масло 1/3 чл
Сметана 1/2 сл
Сирене крема 1 чл
Свинска мас 1/3 чл
Заквасена сметана 1/2 сл.
Заквасена сметана лека 1 сл
Това са двата листа, които знаем от един "доктор" - DIETOLOG
Изчислявате /според обясненията по-горе/ колко дневни блока са необходими на Вашия организъм и за по-лесно, и без пресмятане, си изготвяте менюто по лист 1 и лист 2
ЛИСТ № 1 = 1 БЛОК /1 ред = 1 блок/
Избираме си от трите колонки по 1 ред /равен на 1 блок/ от всяка колонка: ПРОТЕИНИ+ВЪГЛЕХИДРАТИ +МАЗНИНИ.
1.1. Протеини:
42гр. риба - скумрия, бяла, пъстърва или др.(да не е пържена)
28гр. риба тон /консерва в собствен сос/
30гр. пиле (печено, варено)или всякакво месо (не тлъсто)
50гр. извара (обезмаслена)
40гр. сирене, кашкавал, свежо сирене “Хелиос”," Маджаров Лайт”( в никакъв случай вносните сирена – много са мазни)
Яйца - 2 бр. варени( само белтъците, без консумация на жълтъка)
Яйце - 1 брой цяло
200гр. кисело или прясно мляко 0,1%
1.2. Въглехидрати:
1 филия “Тонус” ,”Вита” 20гр. /или тънка 1/2 филийка от ръжен ,типов, пълнозърнест хляб/
1 чаена лъжичка мед
1.2.1. Зеленчуци - също към въглехидратите:
300гр. маруля (зелена салата)
440гр. краставици
240гр. домати
200гр. домати + 100гр. краставици
100гр. чушки + 100гр. домати
160гр. чушки (зелени, червени)
160гр. зелева салата
150гр. моркови
240гр. броколи, или карфиол, или тиквички (Може и микс от трите - 240гр.)
300гр. гъби
200гр. задушени зеленчуци - микс
300гр. спанак
300гр. лапад
300гр. коприва
1.2.2. Плодове - също към въглехидратите:
100гр. ябълка
100гр. лимони
100гр. портокал, или мандарина, или грейпфрут
100гр. праскова или нектарина
40гр. банан (по-рядко)
60гр. киви
1.2.3. Алкохол - също към въглехидратите:
30гр. твърд (30-40%)
170гр. бира
115гр. вино – бяло, червено
1.3. Мазнини:
3 бр. маслини средни
1 бр. орех
3 бр. = 3гр. лешници
3 бр. = 3гр. бадеми (сурови)
3 бр. = 3гр. кашу
6 бр. = 3гр. фъстъци
1 кафена лъжичка зехтин (Extra Vergine)
ЛИСТ № 2 = 2 БЛОКА /1 ред = 2 блока/
Избираме си от трите колонки по 1 ред /равен на 2 блока/ от всяка колонка: ПРОТЕИНИ+ВЪГЛЕХИДРАТИ +МАЗНИНИ.
2.1. Протеини:
56 гр. риба тон /консерва в собствен сос/
84гр. риба - скумрия, бяла, пъстърва или др.(да не е пържена)
60гр. пиле (печено, варено) или всякакво месо (не тлъсто)
30гр. пиле + 40гр. сирене
80гр. сирене, кашкавал, свежо „Хелиос” (в никакъв случай вносните сирена – много са мазни)
100гр. извара (обезмаслена)
Яйца - 4 бр.( варени без консумация на жълтъците)
Яйца - 2 бр. без жълтък + 40гр. сирене
Яйца - 2 бр. без жълтък + 30гр. пиле
Яйце - 1 бр. цяло + 40гр. сирене
Яйца - 2 бр. цели
400гр. кисело или прясно мляко 0,1%
2.2. Въглехидрати:
2 филии хляб без брашно - “Тонус” ,”Вита” - 20гр. /или 1 тънка филийка от ръжен ,типов, или пълнозърнест хляб /
1 супена лъжица мед /или 2 чаени лъжички/
2.2.1. Зеленчуци - също към въглехидратите:
350гр.домати + 200гр.краставици
150гр. домати + 150гр. краставици + 150 гр. чушки
1ф. “Бонус”+ 80гр чушки + 120 гр. домати
100гр. чушки + 200гр. домати + 200гр. краставици
200гр. домати +100гр. краставици +100гр. ябълка (или друг плод 100гр.- виж лист 1)
450гр. домати
320гр. чушки (зелени, червени)
600гр. гъби
300гр. моркови
320гр. зелева салата
250гр. зелева салата+1/2 лимон
450гр. зелена сал.+1/2лимон
250гр. туршия
480гр. броколи, или тиквички, или карфиол (Може и микс от трите - 480гр.)
400гр. задушени зеленчуци –микс
2.2.2. Плодове - също към въглехидратите:/без грозде и сушени плодове!/
200гр. ябълки (или грейпфрут, или портокали, или мандарини, или лимони, или праскова, или нектарина. Може и да се смесят по избор за плодова салата от 200 гр., но по-добре отделно)
120гр. киви = 2бр.
80гр. банан (по - рядко)
1/2бр круша
2.2.3. Алкохол - също към въглехидратите:
50гр. твърд алкохол 30 - 40 %
230гр. вино – бяло, червено
330гр. бира
2.3. Мазнини:
1 непълна чаена лъжичка зехтин (Extra Vergine)
6 бр. маслини средни
2 бр. орехи
6 бр. лешници /или бадеми, или кашу, или фъстъци/
• ДА ПРЕПОРЪЧАМ СПАЗВАНЕТО НА ЛУННАТА ДИЕТА С АЙРЯН ,мин. вода и чай - 24 ЧАСА - СТРАХОТНО ПРЕЧИСТВАНЕ И СЕ СВАЛЯТ ДО 2кг,аз го правя вече 5 години. успех Още нещо за лунната - без прием на кисело мляко- айран не се издържа, пада кръвната захар, вие се свят и не е комфортно -пийте до 2-3 литра айран /може до 5 -6 кофички нискомаслено 2% кисело мляко - съобразно блоковете, които трябва да се консумират за деня/
• Трябва да положите усилия поне основните и важни принципи на ЗОНАТА да са ясни- а това е правилното комбиниране на всяка ваша хапка - никога не трябва да е само въглехидрат /това е най-опасната за сега грешка ,която обърква деня ,качвайки ви кръвната захар още с началото на деня /Дори сутрешното кафе или чай ,/ако не сте се отказали от подслаждането им /не трябва да се приемат ,без преди това да сте хапнали лъжичка извара ,варено яйчице или някое парченце шунка .
А СЕГА ПЪРВИЯ МИ СЪВЕТ КЪМ ВАС ЗА ПО ЛЕСНО СПРАВЯНЕ С ОТСЛАБВАНЕТО -ОТКАЖЕТЕ СЕ ОТ 3-ТЕ Б-ТА КАТО НАЙ ВРЕДНИ НЕ САМО ЗА ОТСЛАБВАНЕТО НО И ЗА ЗДРАВЕТО НА ВАС И ВАШИТЕ ДЕЦА ,А ТЕ СА -БЯЛОТО РАФИНИРАНО БРАШНО,БЯЛАТА РАФИНИРАНА ЗАХАР И БЯЛАТА ТВЪРДА МАЗНИНА /СЛАНИНИ И ЛОЙ /Аз замених захарта и сладкото с подсладител или мед ,но само временно ,докато се отказах от сладкия вкус на кафето,/ Подсладителят е не по- малко опасен ако се прекалява /минах на пълнозърнести брашна и напълно изключих бялата мазнина от менюто си /свинското замених с пуешко ,пилешко,/
• Аз също не готвя отделно ,просто съм свикнала какво да си сипя - на 2 шепи зеленчуци -1 шепа протеини , мазнините решавам според протеина дали да ги прибавям допълнително или са в месото. Аз ви казвам -смело няма чак толкова точни грамажи ,чак толкова точни блокове за деня -САМО ВИНАГИ ДА Е БАЛАНСИРАНО-ВЪГЛЕХИДРАТА НИКОГА ЧИСТ И НА ГЛАДНО -винаги преди него протеина ,само така не се пълнее/ говоря за калоричните въгл -захар ,брашно/,аз плодовете си ги хапвам чисти /без сухите ,които са високогликемични/И ПОМНЕТЕ ЧЕ ТОВА НЕ Е ДИЕТА, А НАЧИН НА ЖИВОТ -НЕКА БЪДЕ ЛЕСНО И ПРИЯТНО ,ТОГАВА ИМА ЕФЕКТ С ГОДИНИ ,УСПЕХ
• И още 1 важен съвет - научете се вече да преценявате на око /мерете 1 седмица докато свикнете /не е фатално ако сте с няколко грама в повече ,няколко блока в повече за дена ,ВЕДНЪЖ ВЛЕЗНЕТЕ ЛИ В ЗОНАТА ,С 1 ХРАНЕНЕ ИЗВЪН НЕЯ НЕ СЕ ИЗЛИЗА ,НИТО СЕ НАПЪЛНЯВА ,НИТО ВИ УБИВА -СПОКО,СТИГА ДА СИ ЗНАЕТЕ ,ЧЕ СЛЕДВАЩОТО ЩЕ СИ Е ЗОНОВО Всеки организъм си е индивидуален ,няколко грама разлика не е фатална в блоковете ,аз лично прибавям мааалко повече въглехидрати към дневното си меню. Стриктно по зоната на 7гр. протеин =9 гр. въглехидрат- аз отслабнах като чироз стопих всички сланини и не се харесвах ,затова мааалко си похапвам повечко въглехидрати -плодовете винаги хапвам чисти ,зеленчуци -неограничено количество салатки- СПОКО, няма страшно ,пак сте в зоната ,ХУБАВ ДЕН !
• Ще подкрепя Асса- вечерите -перфектно балансирани ,за си легнете в зоната ,вечерното хранене /съвсем лекичко -чаша айран или плодова салата с извара ,или чаша прясно мляко/,Бари Сиърз обяснява ,че така се отделя хормона на растежа нощем ,който ни помага нощем да се обновяваме .А още по- важно е започването на деня -ако го започнете грешно - примерно чаша подсладено кафе само - ще ви обърка деня приема на въглехидрат на гладно. ЗА ТОВА ДА ОБОБЩИМ-СУТРИН ПЪРВАТА ХАПКА - СТРИКТНО ПО ЗОНАТА , НА ОБЯД МОЖЕ ЛЕЕКИНКО ДА СЕ ПОГЛЕЗИТЕ С РАЗУМНО ДЕСЕРТЧЕ ,СЛЕДОБЕДНИТЕ - СЪЩО,НО ВЕЧЕР - ОТНОВО СТРИКТНО. И ПОМНЕТЕ,ЧЕ СЕ ОТСЛАБВА КОГАТО ГОРИТЕ ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО ПРИЕМАТЕ, ТАКА ЧЕ АКО ВИ ДОЙДЕ ДА ХАПНЕТЕ НЯКОЛКО БЛОКА В ПОВЕЧЕ - ПРОСТО ДОБАВЕТЕ ОЩЕ НЯКОЛКО ЧАСА СЕДМИЧНО НАТОВАРВАНЕ - като не забравяйте, че добра тренировка и най - лесната е носенето на собственото ни тегло -ХОДЕТЕ ПЕША ВИНАГИ ,КОГАТО ИМАТЕ ТАЗИ ВЪЗМОЖНОСТ,КАЧВАЙТЕ СТЪЛБИ ВИНАГИ ПЕША . КАКТО КАЗАХМЕ МНОГО ПЪТИ - ЗОНАТА Е НАЧИН НА ЖИВОТ - НЕ ДИЕТА .
На мен ми беше приятно да си припомня съветите й, надявам се, че съм била полезна и на Вас
Понеже забравих да Ви копна нещо от другата тема , правя го сега - все на някой ще е от полза, защото има резон
Момичета да споделя и аз, това което знам от доктора. Значи първо и много важно е въглехидратите да не идват само от хляба. Желателно е, примерно филийка бонус +салата. Въпреки, че и аз често хапвам само бонус за въглехидрати. Ако се яде сирене или кашкавал, не се прибавят мазнини. Но - Симеонов каза, че не много желателно да се консумират сирене и извара ,защото не знаем какво точно има в тях. Най-оптималния вариант е – месо пилешко , но без мазнини ,яйца и риба. Това са продуктите, които са най-чисти.
позволявам си да дам съвет:
набавяйте си въглехидратите предимно от плодве и зеленчуци, а протейните от чисто месо, варени яйца и обезмаслена извара, а мазнините от маслини и ядки. така поне правя аз и ефекта е страшен. ЗАБРАВЕТЕ ЗА ХЛЯБА (пък бил той и черен), СИРЕНЕТЕ,КАШКАВАЛА И МЛЕКАТА(нищо че пише че са обезмаслени), ЗАБРАВЕТЕ И ЗА СНИКЕРСА И ДРУГИТЕ ШИКЕРИ, АЗ КОНСУМИРАМ ЕДИНСТВЕНО ЧЕРЕН ШОКОЛАД И ТО ПО 8 ГР. НА ДЕН.
П.С НИЩО НЕ ВИ КОСТВА ДА ПРОБВАТЕ 1 СЕДМИЦА И ДА ВИДИТЕ РЕЗУЛТАТА
Възможно ли е да изгубя прекалено много телесни мазнини?
Очевидно е възможно. Затова, достигнете ли веднъж процента телесни мазнини, с който се чувствате щастливи, и желаете да останете на това положение, просто добавете още мононенаситени мазнини към вашата диета. Допълнителните мононенаситени мазнини ще десйтват като калориен баласт, за да поддържате процента на телесните си мазнини, без това да се отрази върху инсулина. Защо ли? Мононенаситените мазнини не се отразяват върху нивото на инсулина. Те са неутрални в хормонално отношение.
Все още изпитвам глад, макар да се храня в Зоната. Какво да правя?
Необходимо е да направите корекция в настройката на хормоналния си карбуратор. Винаги следете какво става след последното ви хранене. Ако почувствате глад след 2,3 часа, след като сте яли, и усетите намаляване на умствената концентрация( поради ниското ниво на кръвната захар), то е защото сте консумирали повече въглехидрати спрямо пртеините, отколкото трябва. В резултат тялото ви е започнало да произвежда прекалено много лоши айказаноиди заради увеличеното отделяне на инсулини това ви е извело от Зоната. Просто в бъдеще, когато повтаряте същото блюдо, запазете количеството на протеините, но намалете въглехидратиите с 1 блок. От друга страна, ако огладнеете, преди да са изминали въпросните четири часа, но запазите добра умствена концентрация, значи сте започнали да произвеждате прекалено добри айказаноиди и това на свой ред сваля прекалено много нивото на инсулина. Мозъкът има сензорна система, която долавя ниското нивото на инсулина в кръвния поток и ни казва да ядем, за да го увеличим, дори мозъкът да разполага с достатъчно кръвна захар( което обяснява и доброто умствено съсредоточаване). Просто когато правите същото ядене в бъдеще, запазете протеините и прибавете един блок към въглехидратите. Онова, което правите, е всъщностнасторйване на личния си карбуратор, за да се озовете в центъра на Зоната. И в двата случая би трябвало да прибавите към храната си повече мононенаситени мазнини, тъй като те предизвикват отделянето на хормона холецистоканин( ХЦК): той от своя страна предизвиква усещане на пълнота, известно като ситост.
Няколко полезни линка:
http://www.drsears.com/
http://www.zonediet.com/
Разяснения и съвети относно Зоната, ползата и приложението й
Диета "Зоната" от д-р Бари Сиърс във форум "БГ Кулинар"
Предишни теми: I II 1 2 3
Моля всички, които публикуват рецепти за хранене в Зоната, да ги оцветяват в зелено!
На всички - пишещи и надникващи в тази тема - пожелавам здравословно хранене в “Зоната” на физическия и психически комфорт.