Великденска трапеза 2012!

  • 75 185
  • 513
  •   1
Отговори
# 360
  • Балчик
  • Мнения: 9 219
Нее, как ще омекват? Shocked

# 361
  • в сърцето на държавата
  • Мнения: 321
Здравейте,
ще се радвам за някоя хубава рецепта за [size=14pt]курабийки[/size]-но да са пръхки и след няколко дни...

# 362
  • Мнения: 419
Нали оцетът извлича калция. Сега може това време, за което яйцата са в оцет да не е достатъчно да се намали количеството на калций в черупката, затова питам.

# 363
  • Мнения: 92
И аз съм чела, че омекват и затова трябвало внимателно да се вадят от водата. Като изстинат пак се втвърдяват. Но не се сещам да съм ги варила с оцет, та не мога да кажа от личен опит Simple Smile

# 364
  • Балчик
  • Мнения: 9 219
Стига бе хора, оцетът във водата е не повече от 1 с.л. Колко му е концентрацията? Все едно да кажете, че ви омекват зъбите като ядете салата с оцет. Simple Smile Несериозно е това твърдение- както и, че като изстинат пак се втвърдявали.  Simple Smile

# 365
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407
 Laughing от оцета омекват ,да,но когато се държи яйцето директно в неразтворен оцет.тогава се стопява черупката,но когато оцета е 1 с.л. на 5 литра вода,това е невъзможно. Peace

# 366
  • Мнения: 419
Не може да се сравня варенето на яйце със зъби, най-малкото защото при яйцата протича и термичен процес с разтвор на киселина. Аз имам някакъв спомен, че веднъж исках да получа кристали с оцет и след това черупките омекнаха и се белеха. Но е твърде възможно да съм сложила по-голямо количество оцет в по-малко количество вода от 5 литра и за по-дълго време.

# 367
  • Балчик
  • Мнения: 9 219
Термичният процес няма общо с въздействието на киселината върху калция. и пак повтарям, оцетът е толквоа малко, колкото слагаш и в една салата. Peace С две думи е подкиселена вода. А кристалите разрушават черупката ( и то не цялата, не омеква яйцето, а само горния пласт стои като на парцали), защото са концентрирана винена киселина. Оцетът е  слаб разтвор сам по себе си, а допълнително разреден с вода е безобиден.  Wink Peace

Последна редакция: ср, 11 апр 2012, 17:36 от Джемма

# 368
  • Мнения: 419
Това се оказа доста интересен въпрос. Намерих един училищен експеримент, в който се обясняват процесите, които протичат и е обяснено как да се направи експеримента и какво да се наблюдава, отговаря на описанието от Катерина Р. и за обратната реакция за втвърдяването като се остави яйцето на въздух. Оказва се, че наистина оцетът извлича калция и от зъбите, по същия механизъм са се образували някакви пещери Limestone Caves, не ми се търсеше вече да си ги преведа какви са. Няма допълнително да спамя темата, в такива случаи, си мисля, че е хубаво да си направим някъде отделна тема, където да дискутираме различни любопитни неща.

# 369
  • В най - голямото село
  • Мнения: 1 809
Имам въпрос за боите на Кептънс. Студени ли боядисвате яйцата или топли.
На опаковката пише студени  newsm78

И още едно въпросче - с какво най -  лесно измивате розовите печати от белите яйца.
Благодаря.

# 370
  • Мнения: 419
Най-лесно се махат с оцет Sunglasses.

# 371
  • под тепетата
  • Мнения: 9 378
Със студени - така пише и на опаковката. Пробвах със стара боя на 2-3 яйца преди 20-тина дни. Имах изостанало червено и синьо -  на кафяви яйца станаха тъмни цветове.

# 372
  • Мнения: 92
Ето ми ги яйцата Simple Smile Много си ги харесвам Simple Smile Боядисах с чрвен лук и куркума. Реших да сложа и малко оцет при варенето, нищо не им стана, нямам и пукнати Simple Smile

яйца и украса



# 373
  • Тракийка в Софийското равно поле....
  • Мнения: 439
Katerina R. и аз много ти ги харесвам - БРАВО!

Момичета, показали сте невероятни неща на последните страници, но аз се отплеснах с организацията на Изложбата на торти и изпуснах края на темата  Embarassed Blush

# 374
  • Мнения: 2 502
ако правилно съм разбрала 1 с.л оцет е достатъчна на една пълна тенджера с 20 яйца ,нали ,за варенето иде реч?

Общи условия

Активация на акаунт