Уред за сушене на плодове и зеленчуци - 2

  • 147 174
  • 763
  •   1
Отговори
# 540
  • Мнения: 183
Измивате, нарязвате, слагате магданоза в купичка в микровълновата и пускате на макс.мощнос на 2 мин. Ако не е от по-мощните, увеличавате времето Sunglasses

# 541
  • Мнения: 711
Здравейте и от мен!

От днес съм горд собственик на Gorenje за сушене на плодове и зеленчуци. Както всички нови тук, прочетох малко по диагонал старите теми и довечера започвам да експериментирам. Имам налични круши и ябълки. Имам обаче един въпрос. Ако плодовете/зеленчуците, не се изсушат добре, а останат леко влажи и ги вакумирам в пликове с вакумна машина, дали те ще мухлясат или ще се запазят годни за ядене. Понеже разполагам с такава машинка и мисля почти всичко, което изсуша да го вакумирам.

# 542
  • Мнения: 351
и после във фризера за всеки случай.

# 543
  • Добрич
  • Мнения: 5 427
Viliianka,можеш да опиташ с малко количество. Така не рискуваш много ако се развалят, а ще знаеш за сезона с много плодове и зеленчуци.
Аз всичко суша много добре и съхранявам в стъклени буркани. Наистина доста място заемат. Фризерът ми е пълен с пресни плодове и зеленчуци и нямам още един фризер, за да съхранявам в него количествата, които суша.

# 544
  • Мнения: 711
А ако са добре изсушени няма да има проблем да се съхраняват във вакумирани пликчета, нали? Хем и по малко място ще заемат

# 545
  • Мнения: 3 604
А ако са добре изсушени няма да има проблем да се съхраняват във вакумирани пликчета, нали? Хем и по малко място ще заемат
Абсолютно.

# 546
  • Мнения: 4 196
Според мен, дори да останат влажни сушенките, след като се вакумират няма да има проблем. Все пак мухълът не може да се развива в среда без кислород.

# 547
  • София
  • Мнения: 2 298
Аз също вакуумирам някои сушени неща. Чушки за пълнене изсушавам добре и тогава вакуумирам по няколко колкото за едно готвене. Сините сливи не ги чакам да станат съвсем твърди и вакуумирам. Нищо им няма, като отворя пликче съхранявам в стъклен буркан докато не свърши.
На този уред започнах да му "вадя душата" целогодишно. В стремеж да си намаля времето за ежедневното готвене открих в чужди сайтове доста информация за сушене на сготвена храна. Рехидратира се бързо, например изсушена италианска паста със сос, или сварявам за 3-4 минути и е готово, или заливам с гореща вода сутрин в термос за храна и обядът ни е готов и топъл. Суша и сварен ориз, сварени зеленчуци - грах, царевица, карфиол, броколи, и др. и после само комбинирам. Тези дни суших и кайма и после я направих на мусака, за експеримент само. Експериментът е успешен и тези дни ще изсуша по-голямо количество. Пилешки бульон на прах - пасирано сварено пилешко (жълто пиле) със зеленчуци, изсушено и после смляно на прах с кафемелачка. Много ароматен бульон, и вътре никакви съмнителни и нездравословни съставки.
Изсушените продукти след рехидратиране имат по-интензивен аромат.

# 548
  • Мнения: 711
Аз също вакуумирам някои сушени неща. Чушки за пълнене изсушавам добре и тогава вакуумирам по няколко колкото за едно готвене. Сините сливи не ги чакам да станат съвсем твърди и вакуумирам. Нищо им няма, като отворя пликче съхранявам в стъклен буркан докато не свърши.
На този уред започнах да му "вадя душата" целогодишно. В стремеж да си намаля времето за ежедневното готвене открих в чужди сайтове доста информация за сушене на сготвена храна. Рехидратира се бързо, например изсушена италианска паста със сос, или сварявам за 3-4 минути и е готово, или заливам с гореща вода сутрин в термос за храна и обядът ни е готов и топъл. Суша и сварен ориз, сварени зеленчуци - грах, царевица, карфиол, броколи, и др. и после само комбинирам. Тези дни суших и кайма и после я направих на мусака, за експеримент само. Експериментът е успешен и тези дни ще изсуша по-голямо количество. Пилешки бульон на прах - пасирано сварено пилешко (жълто пиле) със зеленчуци, изсушено и после смляно на прах с кафемелачка. Много ароматен бульон, и вътре никакви съмнителни и нездравословни съставки.
Изсушените продукти след рехидратиране имат по-интензивен аромат.

Браво, страхотни идени! Може ли да кажеш, горе долу колко време сушиш различните плодове, зеленчуци, кайма и т.н

# 549
  • Мнения: 351
А на мен да ми кажеш каква машинка ползваш ,че май трябва да си купя вече. Blush

# 550
  • София
  • Мнения: 2 298
Първо за сушилнята. Преди около 6-7 години първо си купих от тези кръглите пластмасовите. Но 2-3 тави ми се напукаха, колкото и да ги пазех. И понеже доста суша, вкл. и месни - суджук, филе, а и това разместване на тавите ми е досадно, реших да инвестирам малко и си купих ето тази
  https://m.emag.bg/ured-za-sushene-na-hrani-concept-1000-w … 000/pd/DYMBRJBBM/
Таймера също ми е много полезен, настройвам време и не мисля, че трябва да изключвам.
Готвените ястия и много дребно нарязани продукти суша като слагам върху металните тавички хартия за печене.
Каймата не трябва да е много мазна, телешка се суши. Смесва се с малко галета (правя домашна от изсушен на сухар хляб), задушава се и се разстила върху хартията за печене. Суших 6 часа на 60 градуса.
Карфиол правя на пара и го режа с някаква резачка-ренде на едни кубчета 0.5 на 0.5 см. Той се суши много бързо, може би за около 2 часа. На такива кубчета режа и суша сурови тиквички, и тях за около 2 часа. Но да отворя скоба, сушилнята е с два вентилатора и суши много по бързо от стандартните кръгли сушилни, на една и съща температура.
Доматите стават за около 8 часа, но не изсушени до твърдост, тях ги слагам със зехтин в бурканчета. За сосове и разни пюрирани по-течни неща средно пак толкова.Сварена паста със сос става доста бързо, за около 3-4 часа. Но много зависи и на колко дебел пласт ще се разстели.
Грах и царевица консерва или сварени от замразените стават бързо, за около 2 часа. Тях ги суша защото за някои неща ми трябват малки количества и отворена консерва се изхвърляше с остатъка, а замразени заемат доста повече място от изсушените.
Домашни мюсли - намачкан банан, малко мед или кленов сироп, кокосово масло малко и във всичко това овесените ядки. Като се изсушат, за около 4-5 часа, се прибавят кой каквито сушени плодове и ядки харесва.

# 551
  • Мнения: 351
Благодаря, а за вакуумиране  каква машинка ползваш. Аз по-скоро да нея питах ,но и тази сушилня е много по-хубава от тази ,която имам.

Последна редакция: пт, 24 яну 2020, 13:24 от Стела Петрова_452145

# 552
  • София
  • Мнения: 2 298
Благодаря, а за вакуумиране  каква машинка ползваш. Аз по-скоро да нея питах ,но и тази сушилня е много по-хубава от тази ,която имам.
За вакуумиране ползвам caso vc10.

# 553
  • Мнения: 149
Здравейте, четох доста в темата, но май повече се обърках. Може ли да помоля да дадете мнение за този уред. Има ли някой, който го използва и доволен ли е? Ще сложа линк по долу. И изобщо коя марка е най-добра, като цена-качество. Много искам да си купя, защото доста сушени плодове консумираме. Ще се радвам ако някой по опитен ми помогне в избора.

https://m.emag.bg/sushilnja-za-plodove-gorenje-240-w-led-regulir … EYASABEgJqEfD_BwE

Последна редакция: пт, 08 май 2020, 17:15 от make41

# 554
  • Мнения: 4 196
Здравейте, четох доста в темата, но май повече се обърках. Може ли да помоля да дадете мнение за този уред. Има ли някой, който го използва и доволен ли е? Ще сложа линк по долу. И изобщо коя марка е най-добра, като цена-качество. Много искам да си купя, защото доста сушени плодове консумираме. Ще се радвам ако някой по опитен ми помогне в избора.
Аз линк не виждам, но мога да споделя от моя опит. Моята сушилня е от най-простите, модел на Горение.  5 тави, възможност за регулиране на температурата и времето. Други екстри не са нужни. Дебнеш промоциите по техно магазините и вземаш на цена -30/40/50%. Аз така направих. Не е сложно и няма защо да се притесняваш...
Сушилнята не е климатик или газово котле, споко...

Общи условия

Активация на акаунт