Пили ли сте Куркума

  • 27 850
  • 42
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 209
Слагам я при ястия както и другите подправки, 5-10 мин. към края. Никога не съм я консумирала с мляко и даже тук разбрах, че можело :Д По колко кисело мляко приемате, защото нали знаете, че киселото мляко колкото и да е полезно заради млечно-киселата бактария в прекалени количества е вредно.

# 16
  • Мнения: 178
Sam  на 1 ч.л. куркума слагам 1 ч.л. киселе мляко  до 1 1/2 само за подобряване на  вкуса. Така  го споделя жена която я пие 1 година време.

# 17
  • Мнения: 209
Това е добър прием, как ви кара да се чувствате, понеже аз никога не съм пробвала така?

# 18
  • Мнения: 2
Куркумата усилва действието си с черен пипер.
Аз правя чай куркума,черен пипер и джинджифил на водна баня,на слаб огън 1 час и си пия една чаша вечер и една сутрин.

# 19
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 724
И аз съм чела за комбинация на куркума и черен пипер. Иначе не била ефективна.
Моят проблем е, че изобщо не съм постоянна. Започвам и после изоствям всякакви  начинания полезни.

# 20
  • близо под тепетата
  • Мнения: 668
Куркумата усилва действието си с черен пипер.
Аз правя чай куркума,черен пипер и джинджифил на водна баня,на слаб огън 1 час и си пия една чаша вечер и една сутрин.

Аз преди време също си правих подобен чай, но добавях и пръчка канела.
А защо трябва да е на водна баня?
Преди директно го завирах чая за 5 минути.
Мисля отново да подновя приема на чайчета и затова питам... Simple Smile

# 21
  • Мнения: 2
Така го прави майка ми и аз по нея Simple Smile

# 22
  • Индия/България
  • Мнения: 317
Куркумата поначало е мастноразтворима, затова е най-ефикасно да се приема с продукти, които съдържат високо съдържание на полезни мазнини, каквито са кокосовото и бадемовото мляко. (консумацията на авокадо например също спомага съставките й да се абсорбират максимално). Мисълта ми е, че именно това е причината да се препоръчва приема й предимно с тези два вида мляко,  но не е погрешно да се пие и с прясно краве мляко. Просто организмът ще я усвои малко по-трудно и по-бавно. Индийците обикновено пият млякото с куркума вечер преди лягане- поне половин-1 час преди сън. Свекърва ми не заспива без  заветното haldi ka doodh (така му казват) , лекува артрит и мигрена с него  и всъщност  от нея знам, че тялото трябва да  е в покой, за да усвои максимално добре ползите му. Някои индийци пък я пият с топла вода и джинджифил под формата на чай или си приготвят паста от мед и куркума, която консумират главно за подсилване на имунната система.
Пак от свеки съм чувала, че червените плодове като боровинки, червено грозде, ябълки, както и червеният лук, червеното вино подобряват абсорбцията на куркумата, тъй като съдържали пигмент, който  "обезоръжава" някакъв ензим, който пък от своя страна възпрепятства усвояването на куркумина.
И да- за комбинацията куркума -черен пипер действително е така.

Последна редакция: пн, 29 юли 2019, 16:50 от Bandit Queen

# 23
  • близо под тепетата
  • Мнения: 668
Да повдигна темата Simple Smile
Вече втора седмица сутрин си хапвам смеската мед, лимон, джинджифил и куркума. Ще си добавя и черен пипер. Нещо все не успявам да намеря време да си варя чай, а прясно мляко не пия Sad
Четох, че куркумата е полезна и за кожата. Някоя от вас правила ли си е маска с нея? Дали няма да стана оранжева или жълта? Joy

# 24
  • Индия/България
  • Мнения: 317
Четох, че куркумата е полезна и за кожата. Някоя от вас правила ли си е маска с нея? Дали няма да стана оранжева или жълта? Joy
Да, оставя лек жълт оттенък, който се отстранява лесно с някакво базово масло. Може да пробваш също със скраб от захар и малко топла вода или пък със смес от равни количества сода бикарбонат и лимонов сок. При мен най-добре се премахва с кокосово масло. Но по принцип, ако искаш да намалиш максимално вероятността да "пожълтееш", най-добре е да се добави някякво масло (жожоба, бадемово, кокосово, арганово) или кисело мляко/ заквасена сметана към самата маска .  Освен това не наслоявай плътно маската. Достатъчен е само един тънък слой и пак ще има ефект.
Аз си правя най-често подхранваща маска от куркума с бадемово мляко, мед и оризово брашно. Когато не ми се занимава особено, карам само на куркума с кисело мляко.
Индийките по стара традиция използват паста от куркума с мляко при сватбения ритуал на булката, за да придобие кожата й стегнатост, блясък и мекота. Освен това използват куркумата, смесена с нахутено брашно, сок от краставица/лимон  и кокосово мляко като избелващо средство за кожата.
Куркума с ябълков оцет и мед се ползва при акне, тъй като има силно противовъзпалителни свойства. Действа много добре при отстраняване на черни точки също.
Може да се комбинира със зехтин против пърхот. Или като противобръчкова терапия и лифтинг маска  - куркума със зехтин + яйчен  жълтък.
Ако е попаднала върху дрехите, петното от куркума изчезва при излагане на пряка слънчева светлина, тоест поставяте дрехата на силно слънце за няколко часа и петното ще изчезне от самосебе си.

# 25
  • Мнения: 209
Използавам я при ястия, както бях споменала по-горе 5 мин. преди да махна от котлона, за да се запазят съставките, като добявям и други подправки, купувам я от пазара от човек, който се занимава само с подправки и билки, гледа ги в двора си. От магазин не купувам скиптично съм настроена. Както и чай рядко купувам от магазини или големи вериги. Ако не бях попаднала на тази тема във форума нямаше и да знам, че кукрумата може да се приема с прясно растително мляко или кисело. Simple Smile

# 26
  • Мнения: 411
Купих пресна куркума от Лидл, не на прах, води се органична. Правя си смути с авокадо, тъй като трябва мазнина, за да се усвои добре, както прочетох.
Чудя се обаче, това малко коренче, дали трябва да се обели или може и с ципата да се смели. Мои познати хапват джинджифил без да белят кожицата. Някой знае ли дали джинджифила и куркумата се белят?

# 27
  • Bulgaria/Pakistan/Germania
  • Мнения: 765
Здравей, tim *, аз лично беля и двата вида корени, пробвала съм без да ги беля и ми горчи джинджифила. Ползвам ги от около 15 години за смути или чай, в ястията слагам също, но куркумата слагам на прах /прясно смяна /носят ми.

# 28
  • Мнения: 411
Здравей, tim *, аз лично беля и двата вида корени, пробвала съм без да ги беля и ми горчи джинджифила. Ползвам ги от около 15 години за смути или чай, в ястията слагам също, но куркумата слагам на прах /прясно смяна /носят ми.
И аз ги беля, но сутрин като бързам за работа и правя смути, в което слагам доста неща, много пипкаво ми идва 😌
Може би да обеля някакво количество и да съхранявам в кутия.
Angeli888, куркума на прах съм взимала от пакетче от хранителните вериги, но нещо не ми вдъхва доверие 😉, добре, че ти си имаш доставчик 👌

# 29
  • Bulgaria/Pakistan/Germania
  • Мнения: 765
Аз когато съм в Пакистан си поръчвам в мелницата за подправки и ми мелят, а като се прибирам в Германия си поръчвам за мелене един кг. и си я взимам в куфара. Сутрин за да не се бавиш от вечер си обели джинджифила и го сложи в чаша с вода и го сложи в хладилника, на сутринта можеш да използваш и водата в смутито.

Общи условия

Активация на акаунт