Миниатюрни модели, къщи за кукли и Book nooks

  • 754
  • 15
  •   2
Отговори
  • София
  • Мнения: 1 591
Здравейте, творци 😊

Не открих такава тема, а не мога да повярвам, че съм единствената, която се увлича по това хоби.

Преди няколко месеца, заради дъщеря ми, която е луд фен на Хари Потър, купих готов кит за сглобяване на миниатюрен магазин за вълшебни пръчки. Бях убедена, че ще ми скъса нервите и ще го зарежа преди да сглобя и половината, но това занимание толкова ми хареса, че вече имам близо 10 сглобени къщички, магазинчета и буук нуукове  (миниатюра, която се поставя в библиотеката между книгите) и още толкова ме чакат в кутиите да ги започна.

Ще ми е интересно да намеря и други запалени и да обсъждаме откъде пазаруваме, какви материали сме пробвали, как можем да персонализираме някои от готовите модели и пр.

Тук добавям малко снимки на някои мои неща, ако не е ясно какво точно имам предвид 😃

Скрит текст:








# 1
  • София
  • Мнения: 876
Здравей! Това е нещо, което много ми се иска да пробвам, но понеже съм с две доста малки деца вкъщи и все го отлагам. Интересно ми е откъде взимаш комплектите за сглобяване? От Амазон ли или има на българския пазар някъде?

# 2
  • София
  • Мнения: 1 591
Аз съм с две котки, което е по-зле и от най-дивите деца 😆 Но ставам все по-изобретателна в начините да предпазвам полусглобените неща.
Иначе - самите комплекти поръчвам от Алиекспрес. Там са най-най-евтини. А са същите като в Амазон и Ибей. Обикновено ми пристигат за около 10 дни - две седмици. Интересно е, че в Temu например са на почти двойна цена, а почти всичко друго е не по-различно от цените в Али. Наскоро един модел, който си бях взела за 36лв от Алиекспрес, в Тему ми излезе за 105 😵‍💫
Иначе пинсетки, клещички и други неща са си съвсем изгодни в Тему.

Тук в София има един магазин за миниатюри в The Mall и имаше доста голям избор на не много плашещи цени, но не съм си купувала оттам засега.

Последна редакция: пн, 13 май 2024, 20:22 от Three Eyed Raven

# 3
  • Мнения: 36 669
Аз съм виждала такива модели в Артсървиз. Пазарувам артматериали от този сайт. Не съм купувала модели, въпреки че ги харесвам, защото в свободното си време рисувам и това е основното ми хоби (т.е. няма кога да се занимавам и с моделите).

Скрит текст:
П.п. ето - сложили са ги в категория 3Д пъзели, не знам дали цената е добра, в сравнеие с други сайтове: https://www.artservicebg.com/magazin/dekoratsia/3d-pazeli/roboti … rden-house-dg163/

# 4
  • Мнения: 190
Имам голям интерес да се пробвам. Засега хобито ми са пъзелите и картините по номера, обаче това страшно ми хваща окото. Само не знам дали ще успея и няма да загубя търпение, тъй като са много малки детайлите.
Какви други материали трябва да си купя освен основния кит за сглобяване? И какво пишете, за да ви излязат в али и тему?

# 5
  • София
  • Мнения: 1 591
Имам голям интерес да се пробвам. Засега хобито ми са пъзелите и картините по номера, обаче това страшно ми хваща окото. Само не знам дали ще успея и няма да загубя търпение, тъй като са много малки детайлите.
Какви други материали трябва да си купя освен основния кит за сглобяване? И какво пишете, за да ви излязат в али и тему?

Мен пъзелите ме изнервят ужасно, но с миниатюрите го нямам този проблем. Може би защото всяка част е описано къде точно да намеря из кутията/пликчетата, а и самите инструкции са много простички и стъпка по стъпка за всеки детайл. Така напълно изключвам и разпускам, като просто си следвам упътването, без изобщо да влагам особена мисъл.

Освен самия модел, ти трябват ножици, евентуално пинсета (зависи от миниатюрата, за някои не е нужна), макетно ножче  и лепило. Аз използвам секундно лепило за металните и пластмасовите части и това лепило на Леко за дърво (от него съм супер доволна - стяга много бързо и е много здраво) за всичко останало. Имам и стик лепило от ученическите, което понякога ползвам.
Буук нууковете пък се сглобяват без да имаш нужда от абсолютно никакви инструменти и лепила - самите елементи са изцяло от дърво и са направени така, че да щракват здраво един към друг.

В търсачката на Али и Тему пиша "miniature dollhouse kit" или "book nook" и излизат мнооого варианти. Има моделчета и по 12лв, и то много готини. Това например е от тях:



При него обаче имаше доста хартиени дреболии за изрязване, което ме поизнерви. В повечето от големите модели всички хартиени елементи са готово изрязани и ми спестяват тази занимавка.
Важно е да уточня, че конкретно при този тип модели всяко нещо се сглобява поотделно, не е просто да се нареждат готови елементи, както е в някои други. Всяка близалка например се сглобява от 3 отделни части.

Последна редакция: пн, 13 май 2024, 20:23 от Three Eyed Raven

# 6
  • Мнения: 3 778
Аз съм на тази вълна, но искам цяла къща 😀. Гледах в Амазон, има чудесни предложения.
После съхранението малко ме притеснява, това ще задържа прах Simple Smile, а пък е красиво и някак не е особено разумно да се съхранява в кутия.

# 7
  • Мнения: 36 669
Във витрина, предполагам. Аз имам колекционерски неща в обикновена витрина на бюфет - сега ги гледам - нямат прах.

# 8
  • Мнения: 3 778
Нямаме витрина, ще си купя явно и това.
Има великолепни къщи, то цял град мога да направя Two Hearts.

# 9
  • София
  • Мнения: 1 591
Из разни фейсбук групи виждам, че на къщите без предна стена слагат прозрачна плексигласова вратичка или ако цялата къща се затваря на панти, на прозорците слагат тънки листове плексиглас вместо стъкла и така се предпазват от прах.
Ако ми попадне пак такъв пост ще кача скриншот.

# 10
  • Мнения: 108
Здравейте!
Мен също отдавна ме блазни това хоби. Обичам пъзели и крафт занимания, а и децата ми вече не са чак толкова малки, има шанс по-скоро да ги запаля и тях Simple Smile. Преди няколко месеца видях някаква реклама, в която присъстваше и Book nook (тогава нямах представа, че видяното "нещо" така се нарича) и ми се стори много красиво, особено с възможността да се постави и осветление вътре. По неизвестни причини още не съм си поръчала нито един комплект, но сега, когато намерих и тази тема, ще взема да се задействам.
Three Eyed Raven, а какви ножици използваш? Когато съм изработвала разни джунджурии у дома от рода на мартеници и коледни играчки, действам с една стара леко извита ножичка за нокти, защото е малка и с остри връхчета. Нещо подобно ли е най-подходящо?

# 11
  • Мнения: 18 611
Много яка темичка. Вкъщи имаме 2 къщи, няколко животински семейства и доста обзавеждане покрай двете ми дъщери на Sylvanian family. Вече и малката не играе с тях, но пък мен миниатюрите за възрастни много ме влекат, та ще ви следя за идеи от къде да започна. Може би с някои book nook.

# 12
  • Варна
  • Мнения: 5 570
Ох, пак ми бръкнахте в старата рана. Много искам да се занимавам с такива къщички. Няколко пъти годишно се заравям в алито и си избирам. После не ги поръчвам, защото практичната част от мен осъзнава цялата им безсмисленост, въпреки красотата им. И така до следващият път. В една втора употреба попаднах на комплект за такава къща и го купих на малката дъщеря. Тя уж е творческа натура, но го почна и го заряза. Загуби частите, скъса кабелчетата. Може би трябваше аз да се хвана, но не посмях, защото вече имам толкова хобита и толкова материали за тях, че няма място за още. А си знам, че хвана ли се веднъж няма да остана само с едно нещо.

# 13
  • София
  • Мнения: 1 591
Elora_D, book nook-овете си вървят с осветление в самия комплект и се поставя много лесно.
Допреди седмица и аз ползвах ножичка за маникюр и една стандартна канцеларска ножица за по-големите неща, но наскоро си взех една много удобна и супер остра ножичка от Тему и сега си действам с нея.

Това са моите book nooks:

Скрит текст:






# 14
  • Мнения: 108
Много са красиви, много. Сега ще трябва и домашната библиотека да подредя, за да имам къде да си държа бъдещите творения.

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт