Какво ще сложите на коледната трапеза?

  • 17 947
  • 148
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 1 406
Кекс Баклава

Необходими продукти:
1 пакет точени кори
3 яйца
1 чаша захар
3/4 чаша олио
1 чаша брашно
2 ванилии
1 бакпулвер
1 чаша орехи
1 пакет масло

Начин на приготвяне:
Смесваме всички продукти без маслото.
Редим половината кори и слагаме сместа след това слагаме останалите кори.
Маслото се разстопява и се полива баклавата, след това се нарязва в желаната форма. Пече се около 30 мин на 180 градуса.
Сварява се сироп от 2 чаши вода и 2 чаши захар.
Баклавата се остава да изстине и се залива с горещия сироп или със студен сироп се залива топлата баклава. Оставя се 12 чаша да поеме хубаво сиропа.

# 16
  • София
  • Мнения: 906
ФЪЧ
1.       4 ЯЙЦА
2.       2 'ч.ч захар се разбиват до побеляване
3.       1. Ч.ч кисело мляко
4.       ½ ч.ч. Олио
5.       3 ч.ч. брашно
6.       2-3 с.л. какао
7.       1 бакпулвер
8.       1 ванилия
Разбиваме яйцата със захарта до побеляване, слагаме киселото мляко, олиото и разбъркваме. В брашното поставяме бакпулвера и го забъркваме. Добавяме към сместа брашното и какаото. Поставяме го във фурната и печем 30-35 мин. На 180 градуса. Изваждаме го и го оставяме да се охлади.
На водна баня в купа поставяме 1 пакетче масло от 125 гр., 1 чаена чаша пудра захар и 5-6 лъжици вода/прясно мляко/ и едно пакетче какао варим го докато стане гладка смес.
Заливаме с топлата глазура студения сладкиш.

# 17
# 18
  • София
  • Мнения: 13 262
В последните 2-3 години правя този тиквеник. Не помня откъде съм взела рецептата, но всички много го харесват:


Тиквеник         

   Продукти:
    1 пакет кори за баница
    1,5 кг  тиква
    краве масло за намазване
    захар по  1.5 супена лъжица за поръсване на плънката във всяко руло. Увеличете захарта,ако обичате по-сладичко. 
    канела,ванилия
   
    Заливката:
    2 яйца
    1/2 ч.ч. прясно мляко
    сода бикарбонат на върха на ножа
    1 ванилия

    Глазурата:
    сок от един лимон
    пудра-захар(толкова, колкото да се получи гъста каша)
   
Приготвяне:
- Тиквата рендосваме.
- Взимаме една кора, намазваме я с разтопено  краве масло.
- Отгоре слагаме друга кора.
- Поръсваме я с канела и ванилия.
- Отгоре слагаме тиквата, някъде 3 големи супени лъжици с връх. Разпределяме я равномерно. (ако тавата е малка, то една голяма кора се прегъва на 2 – мажем половинката и я прегъваме) 
- Поръсваме тиквата с 1.5 чаена лъжичка захар.
- Завиваме кори на руло. Повтаряме процедурата с останалите кори.
- Тава намазваме с олио. Постиламе на дъното една кора. Върху нея едно до друго започваме да редим рулата.
- След като сме ги наредили, нарязваме ги напречно. Получават се квадратчетата.
- Ако ви е останала 1 кора може да я накъсате на малки парченца и да поръсите тиквеника с тях.
- Приготвяме заливката от 2-те яйца, содата, млякото и ванилията. Заливаме с нея квадратчетата, разпределяме равномерно сместа
- Отгоре нарядко слагаме малки парченца масло.
- Печем тиквеника на 170 градуса във фурна.
- След изпичането намазваме равномерно с глазурата от лимонов сок и пудра захар. 

# 19
  • Мнения: 5 257
Включвам се с една моя коледна питка, която задължително правя всяка година за празника( а и не само тогава).

# 20
# 21
  • Мнения: 814
На коледа, когато вече не се пости ще приготвя тарта.
Необходими продукти:
3 сварени картофа
Яйце
Брашно колкото за направата на тесто
За плънката: сирене, глава лук, доматено пюре и чубрица

Начин на приготвяне:
Сварените картофи се пасират и към тях се прибавя яйцето и брашното до онесване на меко, но не лепкаво тесто. Разпределяме го в намаслена и набрашнена форма като правим страничен борд. Отгоре изсипване плънката и печем в силна фурна до зачервяване на тестото

# 22
  • Мнения: 814
Постни морковени мъфини

Необходими продукти за 12 мъфини:
2яйца
1/2ч. Захар
2ч.ч. брашно
100мл. Олио
200гр. Настъргани моркови
1ч.л. канела
1ч.л. сода изгасена в малко оцет

Начин на приготвяне:
Разбиват се яйцата и захарта и добавяме содата. Изсипват се и останалите продукти. Сместта се сипва във формички и се пече на 180°С за 30мин.

# 23
  • Мнения: 814
Най- хубавата содена питка!!!
500гр. Брашно
300мл. Газирана вода
3с.л. оцет
1ч.л. сода
2ч.л. захар
1ч.л. сол

Брашното се пресява 3пъти. В кладенче слагаме солта, захарта, содата и оцета. Постепенно прибавяме и газираната вода и замесваме тесто. Печем питката на 180градуса до готовност

# 24
  • Мнения: 2 024
Скрит текст:
Наближава Коледа – един от най-светлите празници, които посрещаме в уютна атмосфера с домашно приготвени вкуснотии. Ароматът на прясно изпечени питки, сладкиши и банички прави моментите със семейството и любимите ни хора незабравими.



Fork And Knife Включете се в кулинарното предизвикателство на София Мел и BG-Mamma!
Разгледайте богатата селекция от продукти на София Мел и споделете до 4 януари 2018 г. своята рецепта за любима питка, баница, тиквеник, сладкиш или друга вкуснотия, която приготвяте за коледните празници. Може да участвате както с публикувана рецепта, така и със снимка на приготвени от вас печива. Всеки потребител, който изпълни едно от условията за участие, ще се включи в нашата томбола за 5 бр. подаръчни комплекти.

Всеки комплект се състои от:
Christmas Tree 1кг София Мел Класик
Christmas Tree 1кг София Мел Екстра
People Santa Престилка
People Santa Ръкавица

*Всеки потребител има право да публикува неограничен брой рецепти или снимки в една публикация. Участието с повече от 1 рецепта или снимка НЕ повишава шансовете за спечелване на награда от томболата. Всеки участник може да участва в Играта само с един потребителски профил. Един участник може да спечели само една от обявените награди.

Винаги се доверявам на София Мел и винаги постигам отличен резултат! Simple Smile

# 25
  • Мнения: 2 208
Правих коледни меденки по рецептата на Йоли, страхотна тема!

# 26
  • Мнения: 2 755
                             Кашкавалена пита

Продукти:
 1 кг и 200 грама брашно, 3 яйца, 4 лъжички олио, към 200 грама хладка водичка, една малка лъжичка захар и още толкова сол, едно пакетче мая, към 300 грама кашкавал, 1/2 пакетче масло.
Първо е необходимо да замесим средно меко тесто.
За тази цел използваме всички продукти с изключение на единия жълтък, кашкавала и маслото.
Оставяме тестото да си “почине” към 30-ина минути. После го разделяме на четири еднакви топки.
Сега всяка една топка я разделяме на три. Разточваме ги на кори – необходимо е да са големи колкото обикновена чиния за хранене.
След като първата кора е готова, намазваме отгоре с масло и поръсваме с малко настърган кашкавал.
Върху тази кора слагаме следващата кора и повтаряме същото с маслото и кашкавала. Ред е на третата кора.
Навиваме всичко на руло и с остър нож го разделяме на равни парчета. После подреждаме тези парчета в тава.
Отгоре ги намазваме с малко жълтък и масло.
Печем в умерена фурна, а малко преди да я извадим, по желание я поръсваме с малко кашкавал. Печем още малко

# 27
  • The Big Apple
  • Мнения: 23 535
"Меденки":

2 бр. яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. мед
2 ч.л. сода
2 г ванилия
1 ч.л. канела
5 ч.ч. брашно
1 ч.ч. олио

Медът се разбива с 2-те лъжички сода и към него се прибавят разбитите яйца със захарта, ванилията, канелата, олио на струйка и брашното. По принцип замесвам тестото вечерта и го оставям да престои в хладилника, на сутринта се разточва и се изрязват формички. Пекат се на 180 С във фурна за 15-20 минути.

# 28
  • София
  • Мнения: 3 105
Аз обичам баница с праз, която съдържа само 3 съставки: кори за баница, праз и олио. 😍

# 29
  • Мнения: 218
Днес приготвих меденки рецептата е сполучлива и колко повече време престоява толкова по-хубави и меки стават.
                 Меденки

Необходими продукти:

2 яйца
125 гр. масло, меко
1 чаена чаша захар
1 каф.ч.мед
1 чаена лъжичка канела
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
1 чаена лъжичка оцет за разтваряне на содата
брашно за меко тесто  600 гр.
четвъртини орехови ядки

Начин на приготвяне:

Маслото и захарта се разбиват. Добавят се яйцата едно по едно и останалите продукти. Замесва се меко тесто.

Късат се парченца и се оформят на топчета. В средата на всяко се слага ядка като леко се натиска да влезе в тестото. Нареждат се в не намазнена тава (най-добре върху хартия за печене) и се пекат в предварително загрята фурна на 180˚С. Пекат се около 15-тина минути.

Общи условия

Активация на акаунт