Английски плодов сладкиш
за който е необходима най-обикновена откопчаваща се форма и то с диаметър само 18 см.
Рецептата е от Бурда моден, коети само по себе си е гаранция за успех....
Продукти:
125 гр сушени кайсии
200 гр захаросани плодове - например череши, портокал, лимони и т.н.
50 гр захаросан джинджифил
200 гр ядки орехови (може и други)
кората на по 1/2 лимон и портокал
175 гр брашно
1 чл с връх бакпулвер
по 1 чл с връх кардамон и канела
по 1/2 чл смлян карамфил и бахар
75 гр масло или маргарин
75 гр захар
3 яйца
3 сл шери
За напояване: 1/8 л cream cherry
Гарнитура: около 125 гр портокалово сладко, любими захаросани плодове, зелен марципан.
1. Кайсиите, захаросаните плодове и джинджифиласе нарязват на дребни кубчета. Орехите се нарязват по на едро.Настъргва се кората на лимона и портокала.
2. Кайсиите, плодовете, ядките, лимоновата и портокаловата кора, заедно със 100 гр брашно и бакпулвера се омесват в купа. Добавят се всички подправки.
3. Мазнината се бие, добавя се захарта, яйцата, останалото брашно и шерито.
4. Яйчената смес се изсипва при плодовете и се обърква добре.
5. Откопчаваща се форма с диаметър 18 см се намазва и облепва с хартия за печене, така че да остане с 2 см по-висока от формата. Тестото се изсипва и се пече на 150 град С около 2 часа.
Веднага след опичане сладкиша се полива с шери. Вместо шери може да се полеее със захарен сироп с добавена в него розова вода от аптеките.
Гарнитура: мармаладът се затопля, прецебда се през сито, полива се сладкиша по краищата и стените, декорира се със захаросаните плодове и нарязан на ситно марципан.
******
Към подправките има още 1/2 чл Mazis - но това не можах да го преведа и не съм го посочила в рецептата. Думата е немска, но я няма в речниците. Ако някоя мама с Hochdeutsch помогне, ще съм благодарна.....