Сладка коледна магия със захар Захира!

  • 9 568
  • 142
  •   1
Отговори
# 60
  • София
  • Мнения: 11 016
Сладкиш с плодове и белтъчена глазура

• 3 бр. яйца
• 3 с.л. брашно
• 150 г захар
• 1 бр. бакпулвер
• 1 бр. портокал
• 2 бр. киви
• 1 и 1/2 бр. ябълка
За глазурата:
• 2 бр. белтъци
• 100 г пудра захар

 Белтъците от яйцата се разбиват на гъста пяна. Добавя се захарта и продължава да се разбива до получаване на блестяща белтъчена маса. Добавят се един по един жълтъците. Разбива се още малко. След това се сипва брашното, предварително размесено с бакпулвера. Разбърква се няколко пъти, колкото да се поеме брашното, като се внимава да не спадне сместа.
В намазнена форма с размери 22х22 см се сипва половината от тестото. Върху него се подреждат обелените и нарязани на филийки портокал и киви. Отгоре се сипва останалата част от тестото и върху него се подрежда обелената, почистена и нарязана на полумесеци ябълка. Тавата се слага в предварително загрята на 180С градуса фурна. Пече се 25-30 минути.
Белтъците за глазурата се разбиват с щипка сол, а след това се добавя и захарта. Разбива се до получаване на гъста смес.
Сладкишът се изважда от фурната. Върху него се разпределя глазурата. Температурата на фурната се намалява на 150С градуса и сладкишът се връща за още 30 минути, докато покафенее отгоре.

# 61
  • In Neverland
  • Мнения: 355
За тази година съм намислила да направя тиквен чийзкейк.
Рецепта:
350 – 400 г. бисквити Орео
100 г. масло на стайна температура
1/2 ч.л. канела
400 г. крем сирене
250 г. маскарпоне
5 бр. яйца размер
250 г. захар
220 г. тиквено пюре

Начин на приготвяне:
Пригответе си: тава с диаметър 24/26см с отделящи се стени като я увивате от външната страна с алуминиево фолио и съд, достатъчно голям, за да побере тавичката ви, за да печете на водна баня. Включете фурната да загрява на 160С.
Пригответе основата за чийзкейка като смелите бисквитите на трохи с мекото масло. Изсипете трохите в тавичката и притискайки с ръце към дъното и стените, оформете блата.
Разбийте маскарпонето в купичка за 10 секунди.
За чийзкейка: в купа разбивате яйцата със захарта до пухкав крем. Прибавете канелата, крем сиренето и разбитото маскарпоне и разбийте отново до хомогенизиране.
Добавете тиквеното пюре и разбийте отново. Готовата смес изсипете върху блата от бисквити.
Пренесете тавата в съда, в който ще печете на водна баня. Сипете гореща вода във външния съд, колкото да покрие 1/3 от височината на тавата и печете около 90 минути без вентилатор.
След изпичане отворете вратата на фурната и оставете да изстине вътре за 20 минути и след това извадете на стайна температура. Когато изстине напълно, приберете в хладилник за няколко часа.
Става много хубав и сочен.

# 62
  • Мнения: 111
Ще направя моя любим десерт: БАКЛАВА
За Сиропа:
500 мл вода
500 гр. захар
2-3 ч.л. мед
2-3 пръчки канела
Корите: 1 пакет готови фини точени кори
250 гр.  масло
Плънката:
250-400 гр. орехи, нарязани на едро
250 гр. захар
1 пакетче канела на прах
1 пакетче ванилия на прах

# 63
  • Мнения: 29 910
Кекс:



НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
брашно - 2 ч.ч.
яйца - 4 - 5 бр.
захар - 1 ч.ч.
сода бикарбонат - 1 ч.л.
бакпулвер - 1 пакетче (10 г)
кисело мляко - 1 ч.ч.
олио - 1/2 ч.ч
орехи - 1/2 ч.ч. смлени
ванилия - 2 бр (4 г)

Разбийте яйцата заедно със захарта. Угасете содата в киселото мляко, добавете бакпулвера, олиото, смлените ореховите ядки и ванилиите.
Всички продукти се разбиват заедно до получаване на хомогенна смес.
Кексът се изсипва в намазнена тава и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 минути. Може да го поръсите с пудра захар.

# 64
  • Мнения: 5 396
Локумки с вино много се тачат у нас :

брашно 300 г, бяло вино 150 мл, ванилова захар 20 г, масло или св.мас 120 г , пудра захар 60 г за овалване.

# 65
  • Бургас
  • Мнения: 257
Тази година, вместо традиционната гръцка баклава, ще правя по-диетичен вариант, който го видях в интернет:
Седем кори за баница се намазват с масло и се слагат една върху друга. Върху тях се ръсят орехи и канела. Навива се на стегнато руло и се реже на по-дебили парчета, които се нареждат в тава. Изпича се и се сиропира със сироп - вода/захар - 1,5:1.

# 66
  • Мнения: 223
Аз съм любител на Коледа. ❤️ Много обичам да експериментирам с различни сладки и десерти. Последните години на почит са напуканите сладки и джинджифиловите бисквитки. Бих изпробвала и нещо ново в допълнение, още малко сладичко никога не е излишно 😁😁

# 67
  • Мнения: 628
И тази година ще направя за празниците любимия ни чийзкейк.
За блата:
2.пак.бисквити
1.голям пакет краве масло
1.чл.канела
За крема
1 кутия маскарпоне
1 сутия крема сирене Филаделфия
1 малка кутия заквасена сметана
1 ч.ч.пудра захар

# 68
  • Мнения: 971
ВАНИЛОВИ МЪФИНИ С ШОКОЛАДОВИ КАПЧИЦИ.

краве масло 125 грама
яйца 2 броя
захар 1/2 чаена чаша
брашно 1 чаена чаша
кисело мляко 1/3 чаена чаша
ванилии 2 броя
бакпулвер 1 чаена лъжица
180 градуса около 25 мин, силиконови форми с хартиени форми вътре.

# 69
  • София
  • Мнения: 256
Винаги приготвям баклава на Коледа, както и арменски сладки с орехи и локум, но днес предлагам нещо бързо, което може да се направи с децата:

Коледни топчета Бейлис

Продукти:

Обикновени бисквити - 250гр
масло - 125гр
половин ч.ч. пудра захар
половин ч.ч. смлени орехи
50 мл. Бейлис
1 с.л. какао
сладко от вишни или череши

Начин на приготвяне :

Бисквитите се смилат добре към тях се прибавят орехите и какаото и се объркват. Маслото се смесва с пудрата захар и се прибавя към сместа , накрая се добавя Бейлиса и всичко се меси.
Оформя се топче в което се слага вишна от сладкото и се овалва в кокосови стърготини.

# 70
  • София
  • Мнения: 320
От скоро съм за запалила по браунита. И това е рецептата, която ползвам :
    2 яйца
    3/4 ч.ч брашно
    100 гр. шоколад
    1 брой ванилия
    1 ч.ч. захар
    2/3 ч.ч.какао
    1/2 олио
    2 супени лъжици вода
няма го в рецептата, но аз си добавям 150-200 грама орехи, които счуквам и добавям към готова смес.
Начин на приготвяне :
В купа се се пресява брашното и какаото и се добавя захарта и шоколада на малки парченца.
В друга купа се разбъркват яйцата, заедно с мазнината, водата и ванилията.
Смесват се сухата и течната смес и се добавят се орехите.
В правоъгална тава се поставя хартия за печене и се изсипва сместа, и се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса, за около 40 мин.

# 71
  • Мнения: 530
Захаросани ябълки

300-400 г захар
10 червени ябълки
няколко капки оцет

Захарта се разтваря в около 300 мл вода (трябва да „плува“ във водата). Загрява се на бавен огън, за предпочитане в меден съд. Когато захарта започне да се разтваря, се прибавят няколко капки оцет.
Ябълките се забождат на шишче и се потапят в сместа. Подреждат се в намазнен с олио съд, за да не залепнат.
За да се провери дали сместа е готова, няколко капки от нея се капват в студена вода. Ако се чуе пукане, това означава, че захарта е започнала да се „събира“.

# 72
  • Мнения: 81
За Коледа обичаме бисквити с джинджифил и мед. Децата участват и се забавляват.

300 г брашно
100 г кафява захар
175 г краве масло
8 с. л. мед
2 ч. л. сух джинджифил
1 ч. л сода бикарбонат
1 ванилия
1 щипка канела

Замесвам, за час в хладилника, разточвам и изрязвам на весели фигурки.

# 73
  • Мнения: 542
Сладки меденки с канела

Яйце – 1 бр.
Олио – ½ чаена чаша
Захар – ½ чаена чаша
Мед – 3 супени лъжици
Хлебна сода – ½ чаена лъжичка
Канела – ½ чаена лъжичка
Брашно – 2 ½ чаена чаша

Яйцата и захарта се разбъркват. Прибавя се олиото и медът и хубаво се разбъркват. Добавя се содата и канелата и отново се разбърква. Добавя се едната чаша с брашно и се разбърква. Добавя се втората чаша с брашно и се разбърква. С последната половин чаша брашно трябва да се внимава. Добавя се постепенно и се бърка докато се получи меко тесто и не много лепкаво. Оставя се в хладилника за 30 минути, за да може меденките да не са толкова лепкави при оформянето. Тестото се разточва с около 1 см. дебелина. Меденките се оформят в различни фигурки и се нареждат в подходящ съд за печене. Пекат се на 180 градусова предварително затоплена фурна (без вентилатор) за около 10-12 минути.

# 74
  • Пловдив
  • Мнения: 1 385
За Коледа правя тиквеник и Коледно пънче,дребните сладки не са "желани" в къщи.

Общи условия

Активация на акаунт