Готварски тефтер на Гитадам

  • 27 721
  • 80
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 3 675
Рецептата е взета от Журнал за жената.

Продукти за 8 порции

125 гр.масло
1 ч.ч. захар
1 яйце
6 с.л. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ванилия
400 гр.брашно
1 бакпулвер
шипков мармелад за намазване
канела за поръсване

Маслото се разбива с миксер със захарта до побеляване. Прибавя се яйцето, разбиването продължава, сипва се млякото с разтворените в него сода и ванилия. В получената хомогенна смес се сипва брашното с бакпулвера. Замесва се меко тесто. От него се отделя 1/3 и се прибавя още малко брашно, за да стане по-твърдо. Охлажда се 15 минути във фризера. Останалото тесто се разтила в намазнена и поръсена с брашно тавичка, маже се с мармелада и се поръсва с канелата. Охладеното тесто се настъргва на едро върху мармелада. Пече са 40 минути във фурна на 180 градуса.

# 61
  • Мнения: 3 675
Екзотична пролетна салата - Журнал за жената

за 1 порция

Нарежете на дребно 1/4 манго, 1 парче ананас, 1/2 портокал и 1 кайсия. Добавете 15 г. сушени червени боровинки и малко захар.Смесете 50 мл. течна сметана и 25 мл.натурален плодов сок, мед и канела. Добавете тази смес към плодовете.

Калоричност: 164 ккал

Супа с кисело зеле

Нарежете на купчета половин глава лук, половин морков, 1 голям картоф и 1/4 чушка /който иска може и люта/. Задушете зеленчуците в малко маргарин. След това ги сварете, като прибавите по 100 г. нарязано кисело зеле и консервирани домати и по 150 мл. бульон. Добавете 30 г. бял боб от консерва и половин парче ловджийска наденица.

Калоричност: 155 ккал



# 62
  • Мнения: 3 675
Торта с ябълки - пак от същото списание

за 6 порции

1 кг.ябълки
30 г. брашно
1 бакпулвер
1 яйце
50 г. масло
75г. пудра захар

Обелват се ябълките и се нарязват на кръгли резенчета. Брашното, бакпулвера, яйцето и омекналото масло се смесват в съд.Изсипват се върху ябълките, наредени на дъното на намаслена форма за торта. Пече се на умерена фурна. Готовата торта се поръсва с пудра захар.

# 63
  • Мнения: 3 675
И двете рецепти са взети от списание Всичко за жената

Салата Енергия

за 4-6 порции

1 малка глава салата Айсберг или малка маруля
листа от глухарче /по желание/
връзка репички
1 краставица
200 г. бобови кълнове
шепа соеви печени зърна

Подправки

сокът на един лайм
3 с.л. олио от гроздови семки
1 с.л. ленено масло
малко сол

Обелете и измийте краставицата, нарежете. Ако използвате глухарче нарежете почистените и подсушени стръкове глухарче. Разбъркайте подправките. Отгоре нарежете репичките на колелца и добавете измитите с вряща вода и отцедени кълнове. Гарнирайте с печената соя.
По желание можете да сложите в салатата пресен лук и чесън.

Аз лично мисля, че може да се направи и със сварен смилянски боб, вместо с кълнове.

# 64
  • Мнения: 3 675
Диетично тирамису

Продукти

1 пакет бишкоти
800 г.качествена извара
5-6 с.л. кафява захар
200-300 мл. прясно мляко
1 ванилия
1 чаша експресо
50 мл.ликьор амарето или друг ароматен
какао на прах
настърган шоколад

Пригответе продълговата форма от йенско стъкло. Направете експресото и го сипете в купичка, където да топвате съвсем за малко двата края на бишкотите. Тънкостта идва тук от приготвянето на крема- сипете в купа изварата със захарта и ванилията и добавете малко мляко. Разбийте на миксер до постигане на гладка смес.Кремът трябва да бъде лек и малко течен, за да попие в бишкотите.Сипвайте мляко, докато кремът стане съвършено гладък. Ако искате, добавете в него още амарето или захар. Топвайте бишкотите в кафето и ги редете на дъното на формичката. Отгоре наръжете с 2 с.л. амарето. Изсипете половината от крема. наредете още един ред бишкоти и крем. Завийте с домакинско фолио и оставете за няколко часа в хладилника. При сервиране наръсете през цедка какао на прах и сервирайте с шоколадови стърготини.

При наличие на сирене Маскарпоне можете да направите тирамисуто с него, но така сладкиша ще стане доста по-калоричен.

# 65
  • Мнения: 3 675
Тези рецепти са взети от списание Журнал за жената.

Трислойно сирене

750 гр. сирене
1 връзка зелен лук
сол на вкус
4 домата
3 с.л. нарязан магданоз
млян черен пипер на вкус или защо не червен

Сиренето се измива и се изцежда добре. Нарязва се на парчета с дебелина 1 см.
Бялата част от лука се нарязва наедро и се бланшира за няколко минути в подсолена врящо вода.
Доматите се бланшират, обливат се със студена вода и се обелват. Нарязват се и се почистват от семките.
На дъното на тавичка се постила хартия за печене и върху нея се нарежда половината от сиренето. Върху него се слагат на слоеве парчетата лук, магданоз и домати.
Покрива се с останалото сирене, завива се с хартията и се притиска с някаква тежест. При поднасяне се поръсва с пипер.

Последна редакция: пт, 07 авг 2009, 09:19 от gitadam

# 66
  • Мнения: 3 675
Пилешко филе със зеленчуци

1 таралелка пилешко филе
1 ч.ч. прясно мляко
1 бучка масло
1 глава кромид
2 чушки
2 домата
1 морков
до 10 маслини
200 гр.шарени фусили
100 гр.кашкавал
половин връзка магданоз
Подправки на вкус: сол, червен пипер, черен пипер, чубрица, листенца магданоз, шарена сол

Пилешкото месо се нарязва на хапки и се накисва за 15 минути в прясното мляко. Хапките се овалват в подправките и се запържват в маслото. Добавят се нарязаните зеленчуци и сварените фусили. Всичко се допържва и се поръсва с кашкавал и магданоз.

Можете да не топите пилето в млякото, а вместо масло да използвате зехтин, предполагам, че така пак ще стане хубаво ястието.

# 67
  • Мнения: 3 675
Сирене в гювече с колбас

рецепта е вариант на сирене по шопски, но сколбас
300 г обезсолено сирене
50 г колбас, филе или кремвирш
1 яйце
1 домат
10 г краве масло
1 люта чушка, по желание или само за украса
1 щипка чубрица

Гювечето за печене се намазва с маслото, дъното му се покрива с половината от нарязания на филийки домат. Натрошава се половината от сиренето, прибавя се половината отколбаса и процедурата се повтаря до изчерпване на продуктите.

Най-отгоре се слагат останалите резени домат, подправя се с чубрицата и се счупва яйцето. Пече се в предварително загрята фурна 10–15 минути при температура 180–200 градуса. Сервира се с люта чушка.

Взета е от тук - http://gotvarstvo.georgievi.net/a/recipe_86

# 68
  • Мнения: 3 675
Пиле жулиен 
 
Продукти:

пилешко филе, гъби, течна сметана, бяло вино, по желание - топено сирене, кисели краставички, моркови

Приготвяне:

Измивате гъбите в тенджера с 1 лъжица брашно като разтръсквате тенджерата. Гъбите се нарязват на филийки и се запържват в тефлонов тиган без мазнина, след което се добавя и месото, нарязано на лентички или кубчета. Бърка се през цялото време, докато месото порозовее. Добавят се течна сметана (несладка), черен пипер, 1/2 ч. бяло вино, 3-4 парчета топено/пушено сирене, краставички или моркови на лентички. По желание може да добавите маслини на парчета или царевица, на вкус и да поръсите накрая с магданоз.
 
Рецептата е копирана, ето от тук - http://www.smolyandnes.com/index.php?option=com_content&view … 29&Itemid=264
 

# 69
  • Мнения: 3 675
Пиле с вино и гъби


4 порции

 Продукти:

 1 (1,200-1,500 кг) пиле
 250г арпаджик
 4-5 скилидки чесън
 200г гъби
 100г бекон

 40мл растително масло
 500мл червено вино
 100мл пилешки бульон от кубчета
 черен пипер
 дафинов лист
 една връзка мащерка
 сол

Начин на приготвяне:

Пилето се нарязва на осем части.
Малките главички лук се оставят цели, а по-големите се разрязват на две.
Чесънът се нарязва на дребно, а гъбите - на едро.
Всички продукти се запържват за пет минути в олио.
Изваждат се и месото се запържва от всички страни.
Добавят се зеленчуците, мащерката и дафиновият лист.
Долива се виното и се посолява на вкус.
Задушава се десет минути.
Налива се бульонът и се задушава още 20 минути.
Беконът се нарязва на ивички, запържва се и с него се гарнира готовото ястие.

Рецептата е взета ето от тук - http://recepti.rozali.com/yastia-pile/p3781.html

# 70
  • Мнения: 3 675
Кренвирши “Хелена”

Продукти:

2гл. лук
350г доматен сок
3-4 кренвирша
4 яйца
3с.л олио

Начин на приготвяне:
Лукът се задушава в мазнината с малко вода.
След като омекне се слагат кренвиршите нарязани на колелца и доматения сок.
Когато кренвиршите се надуят се долива вода и когато заври се чукват вътре яйцата.
Яденето се подправя със сол и ситно нарязан магданоз.

Гъбено рагу

За 4 порции
170ккал

 Продукти:

 250г гъби
 2-3 картофа (средно големи)
 1 кафена чашка ориз
 3суп. лъжици грах от консерва
 1суп. лъжица доматено пюре
 40мл растително масло
 няколко стръкчета магданоз
 черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне:

Измийте гъбите и нарежете на филийки. Задушете ги в масло за около 10-15 минути.
Предварително сварете картофите обелете и нарежете на кубчета, и прибавете към гъбите.
Ориза почистете и измийте, залейте с 3 кафени чаши гореща вода, в която сте разредили доматеното пюре, посолете с черен пипер и сол, и го варете на умерен огън.
След това го отцедете от водата и прибавете към гъбите и картофите.
След като отцедите грахта и нея прибавяте към сместа.
Накрая ако има нужда се посолява със сол и черен пипер.
Поднасяте го поръсен с нарязания магданоз.



Източници - http://recepti.rozali.com/yastia-drugi/p4088.html
http://recepti.rozali.com/yastia-bezmesni/p3748.html

# 71
  • Мнения: 3 675
Салата с червено цвекло "Маги"

Продукти:

1 средна червена зелка
1 глава червено цвекло
2-3 средни моркова
1 средна глава бяла ряпа
1 малка глава кромид лук
зехтин
оцет или половин лимон
сол
босилек

Начин на приготвяне:
Нарязват се зелето и лука на дребно, останалите зеленчуци се настъргват, след което всичко се разбърква със солта и босилека и се намачква.
Подправя се на вкус със зехтин и оцет или лимонов сок.

Източник - http://recepti.rozali.com/salati/p4061.html

# 72
  • Мнения: 3 675
Салата от патладжани

1 кг патладжани
5 с.л. олио
3 чушки
1 глава кромид
10 скилидки чесън
половин връзка магданоз
1 ч.л. оцет
сол и черен пипер на вкус

Патладжаните се нарязват и се сваряват в подсолена вода. Отцеждат се и се намачкват на пюре. Прибавят се предварително изпечените и смлени чушки. Добавят се солта, оцета, чесъна, магданоза, олиото и черния пипер. Сместа се разбърква, изсипва се в чиния и се поръсва със ситно нарязан кромид.

Източник- Списание за жената, Неделни вкусотии

# 73
  • Мнения: 3 675
Спагети с доматен сос и шунка

Продукти:
1 пакет спагети
7 домата
200г шунка
150г кашкавал
100г пушено сирене
1/2ч.л. сол
3с.л. зехтин
1с.л. краве масло
щипка сушен босилек

Приготвяне:
В дълбока тенджера се налива вода. Поръсва се 1/2ч.л. сол и съдът се поставя на включен котлон. Когато заври водата, се добавят 3с.л. зехтин. Спагетите се поставят внимателно, леко като ветрило. Оставят се във врящата вода за времето което е посочено на опаковката. Когато омекнат напълно, са готови. Тенджерата се оттегля от котлона. Спагетите се прецеждат през гевгир. Слагат в дълбока купа. Разбъркват се още топли с краве масло. Доматите се измиват, почистват и настъргват на ренде. В тиган се слагат 2с.л. олио. Когато загрее мазнината се добавя доматения сос и шунката нарязана на дребно. Разбърква се и се оставя за 5 минути на загретия котлон докато леко сгъсти соса. В сосиера се слага готовият доматен сос. В две отделни чинии се поднася настърган кашакавал и нарязано пушено сирене. В порция се сервира от спагетите. Отгоре се подреждат кръгчета пушено сирене. Полива се от доматения сос със шунка. Най- отгоре се поръсва кашкавал и леко се овкусява с босилек.

Гозба със зелен фасул, картофи и тиквички

Продукти:
200г зелен боб
1 тиквичка
1 морков
3 картофа
1 глава зрял лук
1 домат
50мл олио
1/2ч.л. сол
1/2ч.л. червен пипер
3 клонки пресен девисил

Приготвяне:
Бобените шушулки се почистват в двата края и се нарязват на 2 или 3. Картофите се обелват, измиват и нарязват на кубчета. Тиквичката се измива, обелва и нарязва на дребно. Морковът се остъргва, измива и нарязва на колелца с къдраво ножче. Главата лук се обелва, измива и нарязва на ситно. В тенджера за готвене се налива 50мл олио, поръсва се 1/2ч.л. сол и съдът се поставя на включен котлон. Оставя се за 3- 4 минути да се позапържи лукът, като се разбърква с дървена лъжица. След това, тенджерата се оттегля за кратко. Добавят се подготвените зеленчуци. Долива се 400мл вода, похлупва се и съдът се връща на загретия котлон. Доматът се измива и настъргва на ренде. Когато яденето заври, доматеният сок се добавя в тенджерата. Манджата се похлупва и се оставя да се готви на кротък огън, 50 минути. Накрая се отхлупва, поръсва се с червен пипер и нарязан на ситно девисил. Разбърква се и се оставя да къкри на изключен котлон.

Източник: http://www.babapena.com/?p=694

# 74
  • Мнения: 3 675
Шоколадов десерт "ТРИО"
Източник - http://kulinar.gbg.bg/index.php?area=1&p=recipe&id=5051
Хиляди благодарности на авторката на рецептата.

ПРОДУКТИ
за соса:
100 мл прясно мляко
80 г масло
100 г пудра захар
50г какао
50 мл ром или ликьор
бадемова есенция

за блата:
2 яйца
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
ванилия

70 г фино смлени орехи
50 г фино смлян корнфлейкс
30 г кокосови сърготини

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
От продуктите за блата се пиготвя пандишпанено тесто и се разстила върху хартия за печене, така че да се получи блат с дебелина около 2 см. Това е горе-долу за правоъгълна тава с размери 20/30 см. Пече се на 200 градуса докато придобие златист цвят. Блатът се оставя да изстине и след това се реже на тригълници със страна около 3 см.

Сосът се приготвя като прясното мляко се излива в касерола, прибавя се маслото, след което се поставя на котлон. След като заври се слага захарта и какаото, а накрая ликьора и бадемовата есенция (тя е в съвсем малко количество, колкото да загатне бадемовият вкус - 1-2 капки, ароматът на алкохола трябва да изпъква). Бърка се докато се получи хомогенна смес. Сваля се от огъня и изстива.

В отделни чинийки се слагат орехите, коксът и крнфлейксът. Взима се едно триъгълно парче от блата и се потапя в соса. След това се овалва в орехите. Второто се овалва в кокоса, а третото в корнфлейкса. И така докато свърши блатът.

Това наистина изглежда много вкусно, само остава да намеря сладкар, който да ми го направи това сладкишче.

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт