последната я пускам в оригинал, защото част от очарованието е именно в начина, по който е написана.
Снежни топки (известни още като мексикански сватбени сладки)
1 чаша масло или маргарин
5 с. л. пудра захар
2 чаши брашно
1 пак. бакпулвер
2 ч. л. бадемова есенция
1 чаша ситно смлени бадеми
Захарта и маслото се разбиват. Добавят се брашното, есенцията и ядките. Оформят се малки топчета, които се пекат около 15 минути върху НЕнамаслена хартия за печене на 150 градуса. След като леко изстинат се овалват в пудра захар.
Традиционни овесени сладки
1 чаша масло или маргарин
1 чаша кафява захар
1 чаша бяла захар
2 разбити яйца
1 ч. л. ванилия (течна)
чаша и половина пресято брашно
1 ч. л. сол
1 ч. л. сода
3 чаши овесени ядки
1 чаша стафиди и/или шоколадови парченца
Маслото и захарта са разбиват, добавят се ванилията и яйцата и сместа се разбива много добре. Брашното, солта и содата се пресяват и се добавят към сместа заедно с овесените ядки и стафидите. Всичко се разбърква добре. С ръце се оформят сладки, които се пекат 10 минути върху НЕнамаслена хартия в умерена фурна. Дозата е достатъчна за около 50-60 сладки.
Трайни захарни сладки
3/4 чаша масло
3/4 чаша захар
1 яйце
половин ч. л. ванилия (течна)
половин ч. л. настъргана портокалова кора
2 чаши пресято брашно
една и половина ч. л. бакпулвер
четвърт ч. л. сол
4 ч. л. прясно мляко
Разбиват се маслото и захарта. Добавя се яйцето и сместа се разбива, докато стане лека и пухкава. Разбъркват се ванилията и портокаловата кора. Останалите сухи продукти се пресяват и се добавят към сместа заедно с млякото.
Тестото се разделя на две части и се охлажда поне един час. Докато едната половина се отлежава на студено, другата се разточва и се изрязват фигурки, които се поръсват със захар. Пекат се 12 минути на умерена фурна върху намаслена хартия. Тестото е достатъчно за 20-25 сладки.
Джинджифилови сладки
половин чаша масло или маргарин
половин чаша захар
половин чаша мeласа
половин с. л. оцет
1 разбито яйце
3 чаши пресято брашно
половин ч. л. сода
половин ч. л. канела
половин ч. л. смлян джинджифил
четвърт ч. л. сол
Маслото, захарта, меласата и оцетът се загряват до кипване. Сместа се охлажда и се добавя яйцето. Пресяват се сухите съставки и се добавят към сместа. Разбърква се добре и се оставя да престои в хладилника. Разточва се и се изрязват сладки, които се пекат 12-15 минути в умерена фурна върху намаслена хартия за печене. Дозата е за около 30 сладки.
Меденки
200 г. мед
150 г. захар
500 г. брашно
2 с. л. какао
2 яйца
Медът и захарта се разтопяват на слаб огън. Сместа се охлажда и към нея се прибавят брашното, какаото и разбитите яйца. Омесва се тесто, което престоява покрито с кърпа една нощ (не в хладилник). Върху поръсена с брашно повърхност се разточва лист с дебелина 1 см. Изрязват се фигурки, които се пекат на умерена фурна върху намаслена хартия. Изваждат се топли.
Бабините захарни сладки
1 2/3 чаши захар
1 чаша масло или маргарин
2 яйца
1 чаша заквасена сметана
2 ч. л. бакпулвер
8 – 8 и половина чаши брашно
1 ч. л. лимонова есенция
1 ч. л. ванилия (течна)
Захарта се разбива с маслото, яйцата и сметаната. Добавят се останалите продукти и се омесва тесто. След като се охлади, тестото се разточва, поръсва се с малко захар (минава се с точилката и върху захарта) и се изрязват фигурки. Пекат се 10-12 минути на умерена фурна.
Медени топчета
половин чаша мед
половин чаша фъстъчено масло
1 чаша сухо мляко
1 чаша овесени ядки
Всичко се разбърква и се оформят топчета. Вариантите са в средата на всяко топче да се сложи ядка, парченце шоколад или малък бонбон. Топчетата се овалват в кокосови стърготини.
Сладки с шоколадови парченца
половин чаша масло
1 чаша захар
1 яйце
половин ч. л. ванилия (течна)
1 и половина чаши пресято брашно
половин ч. л. сол
половин ч. л. сода
половин чаша ситно нарязани ядки
половин чаша шоколадови парченца.
Маслото и захарта се разбиват. Добавят се яйцето и ванилията. Пресяват се брашното, солта и содата. Накрая се добавят ядките и шоколадовите парченца. С лъжица се сипват малки купчинки (на голямо разстояние) върху намаслена хартия и се пекат 10 минути в умерена фурна.
Oatmeal cookies with a purpose
Purpose: Constructive fun for children
Requirements:
1. Cookie dough:
Cream together:
1 cup margarine or shortening
1 cup brown sugar
Add:
2 cups oats
1 cup dry milk solids
1/2 cup water
Beat well. Sift together:
2 and a half cups flour
3 teaspoonfuls baking powder
1 teaspoonful salt
Fold into creamed mixture and mix well. Divide into small portions and chill.
2. Clean kitchen table.
3. Plates and cookie pans
4. Rolling pins
5. Animal cookie cutters
6. Aprons or old towels to protect children’s clothes
7. Children of either sex, ages 2 and up, with clean hands
Extra requirements (for parent, neighbor or grandparent):
1. Patience
2. Loving-kindness
3. Smiles
4. Praise, given out liberally
5. Wisdom to help children share tools
6. Pretend dark glasses
Method:
1. Sprinkle flour on table for each child.
2. Distribute pieces of dough.
3. Demonstrate how to roll dough to ¼ inch thickness, cut out cookies and transfer them to baking pans.
4. Preheat oven to 325 F
5. Wear pretend dark glasses to avoid seeing trail of flour from table to floor or path of dough from fingers to mouth.
6. Pop pans into oven as soon as filled. Bake 10-15 minutes.
7. Put each child’s cookies in separate container.
8. When all dough is baked present each child with his or her container.
Results:
1. Sparkling eyes
2. Happy faces
3. Grimy hands
4. Bulging cheeks
5. Sweet voices saying “Mmm, good! It’s yummy, yummy in my tummy”
6. Spontaneous hugs from flour-covered arms.
7. A few cookies