Най-вкусните сладкиши са тези с лек, нежен и ненатрапчив аромат. Най-популярните аромати по нашите географски ширини са ванилия, лимон, портокал и ром.
Най-предпочитаният аромат е този на ванилия. Естествената бурбонска ванилия е използвана още от ацтеките в дълбока древност и пренесена в Европа от испанците. Днес на пазара има различни видове ванилови аромати – чист синтетичен ванилин, ванилена захар и бурбонска ванилова захар. Основната разлика между тях е крайният резултат в аромата.
Заради фината си структура чистият ванилин трябва да се разбърква много интензивно и продължително в сместа за сладкиши. Ако не се разпредели равномерно, има вероятност да не ароматизира достатъчно сладкиша.
За да улесни този процес, Д-р Аугуст Йоткер разработва през 1894 г. продукта ванилена захар. При него чистият фин ванилин се намира върху кристалчета захар. Захарта се разпределя равномерно и се разтваря лесно в печива, кремове и напитки, а това от своя страна позволява постигането на гарантиран и приятен ванилен аромат.
Бурбонска ванилова захар Dr.Oetker представлява смес от фино смлени шушулки и семена от растението орхидея, Бурбонска ванилия и захар. Неповторим, естествен аромат на ванилия ароматизира кристалчетата захар и се запазва с помощта на висококачествената опаковка. Тази комбинация ще направи фин вкуса на Вашите печива, дребни сладки, десерти и напитки.
Друг популярен начин за постигане на приятен аромат е с течни есенции ванилия, лимон и ром Dr. Oetker. Те имат силен и интензивен аромат, затова трябва да се дозират на капки чрез дозаторната ампула. Есенция ванилия и ром могат да се използват и за ароматизиране на напитки, шейкове или коктейли, тъй като се разтварят в течности.
Лимонената есенция може да се използва само за сладкиши и кремове, защото е на маслена основа и не се разтваря в течности. Естествените масла съхраняват сигурно натуралния екстракт от лимон.
Зимните празници се свързват с цитрусовия аромат на лимон и портокал. Oт Великден насам, Dr.Oetker предлага и „Финес” – аромат лимонови и портокалови корички. Тяхната основна функция е да дадат неповторимия аромат на лимон и портокал, дори когато нямате цитруси подръка. Нежният му естествен аромат се дължи на балансираната смес от лимонови корички, етерични масла и гроздова захар.
Какви продукти използвате за ароматните сладкиши?