Околоколедни бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 91 204
  • 754
  •   1
Отговори
# 45
  • София
  • Мнения: 11 732
Здравейте,
търся изпитана рецепта за сочна баница с представителен вид за празничната трапеза.
Благодаря!
Тази седмица изпробвах Банички със сирене по тази рецепта. Получиха се много красиви и ефектни.
http://fedorcka.blogspot.bg/2017/05/phyllo-dough-roses.html
Те са същите които съм показала - Гюзел банички, но аз съм ги приготвила с ябълка в този случай. Може с всичко да се приготвят.

# 46
  • София
  • Мнения: 18

Оризовите кори са безглутенови има ги по китайските магазини и някои хипермаркети. Освен това може да пробваш с брашно от елда, соя, царевица, нахут и т.н. При тях трябва обаче да се има предвид специфичния им вкус (с изключение на соята).

Ако се налага да си правите кори. Направете тесто малко по-рядко от палачинковото и си „изпечете“ корите за баница на широк тиган. Аз ползвам един уред за палачинки с диаметър 38 см. После като ги направя си ги деля на порции и айде в камерата.

Това с тигана е много добра идея,  много много благодаря Simple Smile Не съм се сетила изобщо. Иначе правим много палачинки с безглутеново на Doves Farm с кексчето отпред. Но за тесто на кори не става защото е много лепкаво  и не се тегли, няли няма глутен Simple Smile Иначе да, правим с нахут, елда, киноа - най вече защото е най-вкусно...такива брашна хляб, кекс, брауни, торти и десерти, а палачинките стават фантастични... Само кори така и не успях Simple Smile))
Оризовите са ми много безвкусни някак и тънки, за пролетни ролца са идеални ама за баница със сирене и яйца някак не ги виждам Simple Smile

# 47
  • Мнения: 5 037
В рецепта за меденки мога ли да заместя олиото с краве масло?

# 48
  • Мнения: 6 618
Аз правя меденките само с масло.

# 49
  • Някъде по Дунава
  • Мнения: 4 761
Аз пък ги правя винаги с олио и стават чудесни.

# 50
  • Мнения: 9 123
Аз пък ги правя винаги с олио и стават чудесни.

олиото ще ги държи по-меки, което е характерно за меденки Simple Smile Пробвах аз с масло, но се върнах на олиото . С маслото ще станат по-хрупкави.

# 51
  • Варна
  • Мнения: 1 919
Искам да направя талиатели със сметанов сос (карбонара ) и моля за рецепта? Досега талиатели не съм приготвяла. Четох,четох и не разбрах със заквасена сметана ли се прави соса или с готварска?
Имам:
*талиатели 500 г.
*бекон 270-300 г
*готварска сметана 200г
*заквасена сметана 2-3 с.л
*настърган парезан 100 г
итн..

# 52
  • Мнения: 5 037
Благодаря на всички за съветите за меденките. Ще пробвам една доза с масло, пък да видим. Все ще се намери на кого да ги пласирам, в краен случай ще ги занеса в офиса  Laughing

# 53
  • на Мелмак
  • Мнения: 11 066
Аз слагам жълтък в сметаната -готварска и мъничко босилек.

# 54
  • Мнения: 9 123
stenlyс,   в карбонатара няма сметана - ни заквасена, ни течна.  бекон, /дори едни специални бузи/ яйце (сурово накрая) и пекорино   http://pep-4o.blogspot.bg/2017/10/blog-post_18.html  - гледала съм от сайта на Антонио Карлучо, едва ли има по-надежден източник.
Сметана има в сос Алфредо http://pep-4o.blogspot.bg/2017/02/blog-post_7.html но в никакъв случай не е заквасена. Италианците не готвят със заквасена сметана
Ако искаш със сметана, може тези  http://pep-4o.blogspot.bg/2017/05/blog-post_21.html тук пастата ми е прясна, домашна, но може и с купена, вариш по указано на пакета време. Нищо особено, все паста, на ленитички.

# 55
  • Варна
  • Мнения: 1 919
Вярвам ти пеп-чо, гледах тук например: http://recepti.gotvach.bg/r-59167-%D0%A2%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B0 … D0%BF%D1%82%D0%B0

Ориентирам се горе-долу как и какво да направя

# 56
  • София
  • Мнения: 11 732
Вярвам ти пеп-чо, гледах тук например: http://recepti.gotvach.bg/r-59167-%D0%A2%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B0 … D0%BF%D1%82%D0%B0

Ориентирам се горе-долу как и какво да направя
Това е моя рецепта, мила, ама тя е на мама, а това е преди години.... мда. Най-отдолу съм си написала източник - "мама" ми.   Joy
Мога да ти предложа нещо друго, което се научих да приготвям през годините, но не са талиатели , а са спагети, рецептата е оригинална , аз само добавих снимка на приготвените от мен спагетки. Но това дали са спагети или талиатели .. не знам, май разлика няма много.  Peace Ползвала съм панчета, но може да бъде заменена с бенок, ако нямаш панчета. Малко побългарено ще  е.

http://recepti.gotvach.bg/r-54358-Спагети_Карбонара_-_автентична_рецепта,_Рим

# 57
  • Мнения: 1 336
Благодаря за предложенията, Vanja77 и doroty3 - интересни варианти сте дали. От толкова вкусотии човек да се чуди кое да избере. Обещавам да покажа после снимка на сътвореното. (Исках рецепта точно за сочна баница със сирене, защото ще се сервира в студен вид, заедно с други хапки и ако е без заливка стои суха.)
Лек ден!

# 58
  • Мнения: 3 819
Искам да правя тези цветни сладки
https://www.youtube.com/watch?v=y3vcy3dZVbw&t=306s
Виждам, че тестото се оцветява с течна боя за сладкиши, но в масовите магазини не съм виждала да продават такава и единственото, което намерих е такава суха
https://www.ebag.bg/boia-za-sladkishi-chervena-04-g/16850
Дали ще стане според вас?
Да смеся ли боята с капка течност и така да се пробвам да оцветя тестото?

Редактирам се:
Може и да стане, пробвах с тестото за мекици, което е съвсем различно от това за сладките и горе долу стана. С тестото за сладките ще е по-лесно.

Последна редакция: нд, 10 дек 2017, 08:25 от Алиска

# 59
  • под тепетата
  • Мнения: 9 378
 Алиска,  ще ти свърши работа тази боя. По-силна е от тези на доктора.

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт