Какво ще сложите на коледната трапеза?

  • 17 930
  • 148
  •   1
Отговори
# 30
  • Димитровград
  • Мнения: 1 745
Курабийки Ел
1 яйце
125гр. масло
180 извара
1ч.ч. захар
2ч.ч. брашно
Малко орехи,малко чия,малко черен шоколад.
Канела или ванилия.
1 бакпулвер.
Омесва се тесто. Оформя се или на топчета, или с формички.
Пече се 15 мин.на 180 градуса.

# 31
  • Мнения: 2 130
Коледаааа,любим празник на малки и големи!🎄🎁🎄🎁🎄🎅🎅🎅
На Коледа,на трапезата винаги присъстват празнична погача,Капама,различни видове салати и мезета,тиквеник,баклава и напитки.
Днес за първи път направих прословутите "Напукани какови сладки".Доволна съм!
3бр.яйца
1ч.ч.бяла захар
1/2ч.ч.кафява захар
1/2ч.ч.масло
1ч.ч.какао
3ч.ч.брашно
1бакпулвер
1ванилия
1/2ч.л.сол
1/2ч.ч.пудра захар за овалване

# 32
  • Варна
  • Мнения: 522
Любимата ми рецепта ,която присъства от няколко години на моята празнична маса е Тиквеник с локум,
прави се както обикновенния,но добавям локум и сушени червени боровинки.
става уникален Simple Smile

# 33
  • Мнения: 858
Коледна питка
Необходими продукти:
600 гр брашно
2 яйца (+ жълтък за намазване)
мая (хладка вода, за да се разтвори)
1 ч л сол
1 чл захар
олио
сирене около 200 гр
кисело мляко
сусам за поръсване (или макова семе)

От продуктите се замесва тесто. Оставя се да втаса. Когато втаса се разделя на две топчета, които се разточват. Намазват се с масло. Върху долната се поръсва натрошено сирене. След това върху нея се слага втората част от тестото. Нарязва се на триъгълници, които се навиват (от дебелата към тънката част). Поставят се в тава, намазват се със жълтък, поръсват се със сусам (или макова семе) и се пече.

# 34
  • Мнения: 6 048
За Коледа, а и не само, обичам да правя Ябълков пай. Ароматът на масленото тесто, ябълките и канелата е невероятен. Ето рецептата, а в бонус и снимка отпреди няколко дни. Blush
ЯБЪЛКОВ ПАЙ
За пълнежа:
6 ябълки – обелени и нарязани на кубчета и подсушени със салфетка или кърпа
140 гр пудра захар
1-2 ч.л. канела
3 с.л. брашно
натрошени орехи
За тестото:
225 гр омекнало масло (на стайна температура)
50 гр пудра захар
2 яйца (едното се използва цялото, а от второто се ползва жълтъка, белтъкът се оставя настрана)
350 гр брашно
може да се добавят смлени орехи и щипка канела
Ябълките и останалите продукти за пълнежа се омесват в купа и се оставят настрана. Продуктите за тестото, от които само един белтък не се ползва, се месят с ръце. Трябва да стане еластично, хубаво топче. Разделя се на 2/3 и 1/3. 2/3 от тестото се ползват за основата на сладкиша, а 1/3 за украсата. В намазнена тавичка за пай, или подобна, се разстиля 2/3 от тестото. Вътре се сипва ябълковата смес. Последният път, тъй като го правих за коледното парти на работа, реших да използвам форма за мъфини и направих 24 мини пайчета.
Отгоре се прави украса, може като решетка, а може и на различни форми, примерно елхичка, еленче, камбанка.След като е подреден сладкиша, отгоре се намазва с останалия белтък.
Пече се в предварително загрята на 190 градуса фурна за 40-45 минути. Когато е топъл е невероятен, така че препоръчвам да го сервирате именно топъл.

# 35
  • Мнения: 427
Здравейте, това е погачата, която приготвям за празници и задължително на Коледа. Разбира се със София Мел резултатът винаги е отличен.

# 36
  • Мнения: 14 147
Меденки


Чеснови питки


Хляб

# 37
# 38
  • Мнения: 2 688
Кифлички, които правя всяка година по Коледа:
1 п.суха мая (7 гр)
1 ч.л.захар
250 мл хладка вода (пр.мляко)
100 мл олио
1 ч.л.сол
250 гр кисело мляко
1 белтък
1 п.бакпулвер
600 -700 гр брашно

Замесва се меко еластично тесто .

Разделя се на 3 топки и всяка се разточва на кръгла кора.След което всяка се реже на 8 триъгълника .

Покриват се с кърпа и се оставят да починат половин час.

В края на всеки триъгълник се поставя по малко от плънката и се навива на кифличка.

Кифличките се подреждат в тава ,застлана с хартия за печене .

Намазват се с жълтък ,разбит с малко олио , и се поръсват по желание със захар или мак.

Пекат се в предварително загрята на 180*С фурна за около 15-20 минути.

Ето го и резултата:

# 39
  • Elhovo
  • Мнения: 361
Топчест тутманик

Правя го доста често  и на празници също.

Необходими продукти:
около 600 гр брашно София мел Екстра
3 яйца (единия жълтък се отделя за намазване)
1 пакетче суха мая (1ч.л сол + 1 ч.л. захар + 1л. суп. брашно+ хладка вода, да шупне)
1 ч л сол
1 чл захар
1 каф.ч. олио
сирене около 200 гр
половин кофичка кисело мляко
сусам за поръсване (или макова семе)по желание
масло

От продуктите се замесва тесто.   Правят се топчета и се нареждат в намазана  тава.Оставя се да втаса добре. намазва се с лълтъка, който е разбит с малко олио.
 Отгоре се нарязват парченца масло. Пече се на 180 градуса първо само отдолу,
 а после отгоре и отдолу. Завива се с кърпа . 

# 40
  • Мнения: 554


Любимата ни Болярска питка, без която не минава нито един празник!

# 41
  • на последния етаж
  • Мнения: 8 797
Коледни курабийки
2 яйца
1 чаена чаша захар
Половин чаена чаша мляко
1 чаена лъжичка сода за хляб
Половин чаена чаша олио
около 680 грама брашно
и по избор
ванилия
и лимонови корички

Започваме, като изсипем брашното в купа.

В купичка чукваме яйцата и ги разбъркваме със захарта. След това изсипваме содата за хляб в киселото мляко, и ги разбъркваме хубаво.

Продължаваме като изсипем яйцата и млякото в брашното, добавяме ванилията и започваме да бъркаме.

Когато започне да прилича на тесто, настъргваме и кората от един лимон вътре. След това продължаваме с бъркането.

Накрая изсипваме тестото на повърхност, подходяща за месене и го доомесваме с ръце.

Когато го омесим добре, започваме да оформяме самите курабийки.

Откъсваме парченце от тестото, оформяме го и го поставяме в тавичка, постлана с хартия за печене.

Когато наредим всичките курабийки, ги намазваме с желтъка от едно яйце.

А когато ги намажем и поръсваме всяка от тях с малко захар.

След това е време да ги пъхнем в предварително загрятата на 180 градуса фурна, докато хванат златиста коричка и захарта отгоре се карамелизира. След това са готови за похапване.

Да ви е сладко!

# 42
  • Мнения: 2 072
КЕКС С ИЗВАРА

300 гр брашно
150 гр краве масло
330 гр захар
260 гр извара
3 яйца
200 гр стафиди
1 ч.л.бакпулвер
2 с.л. пудра захар за поръсване

Разбиват се размекнатото краве масло и захарта.
Добавя се изваратаи се разбива до еднородна смес.
Добавят се яйцата, бакпулвера, стафидите, хубаво се разбърква сместа.
Слага се и брашното.
Готовото тесто се изсипва в намаслена форма.
Пече се на 160 - 185 гр. в течение на 55 - 60 мин. За готовност се проверява с дървена клечица. Готовият кекс се охлажда малко във формата и се преобръща върху поднос. Като изстине, се поръсва с пудра захар.

По-различен кекс и много вкусен Simple Smile

# 43
  • Някъде там
  • Мнения: 16 166
Тази година освен всички любими сладки направих и нов вид който се превърна в фаворита на семейството.
Алфахорес-Аржентиски маслени сладки с дулсе де лече.
Продукти:

130 г царевично нишесте
130 г брашно
1 чаена лъжица бакпулвер
1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
1/4 чаена лъжица сол
120 г меко масло
70 г захар
2 жълтъка от големи яйца
1 супена лъжица бренди или уиски(сложих уиски)
1 чаена лъжица ванилова есенция
200-250 г дулсе де лече
пудра захар за поръсване и/или кокосови стърготини за овалване
Фурната се нагрява на 180°C.

Смесват се маслото и захарта и се разбиват с миксер на пухкав крем. Добавят се жълтъците, брендито и ваниловият екстракт и се разбиват докато сместа се хомогенезира.

Отделно се смесват царевичното нишесте, брашното, бакпулверът, содата и солта. Пресяват се през цедка или сито. Добавят се по малко към маслено-жълтъчната смес като се разбъркват на ниска скорост с миксера. Оформя се меко тесто и му се придава форма на диск. Увива се в стреч фолио и се охлажда в хладилник за минимум 1 час.Охладеното тесто се разточва на дебелина 4-5 мм. Изрязват се кръгове с диаметър 5 см. Подреждат се в тава върху хартия за печене на разтояние един от друг. Бисквитите се слагат в предварително нагрятата фурна и се пекат 10 минути. Повърхността им не трябва да потъмнява. След като се извадят от фурната се оставят да се охладят в тавата за десетина минути и тогава се подреждат върху решетка докато се охладят напълно.Изстиналите бисквити се слепват две по две с дулсе де лече. Могат да се поръсят с пудра захар или страните им да се овалят в кокосови стърготини.

# 44
  • Мнения: X


Содена питка

Продукти:
2 и 2/3 ч.ч. брашно
1 ч. л. сол
1 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. ч. вода
2 с.л. ябълков оцет
шарена сол
червен пипер
куркума


Начин на приготвяне:
Сухите съставки се сипват в купа, разбъркват се добре. Прави се кладенче в средата и се добавя водата и оцета. Бърка се до получаване на меко тесто, което се пренася в малка намазнена тавичка. Питката се разрязва на 8 парчета и се поръсва с подправки по избор. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна докато се надуе и леко се зачерви, около 20 минути. Питката се вади и пренася върху решетка. Щом поизстине е готова за нападане.

Гъстотата на тестото зависи от самото брашно. Ако се получи по рядка и лепкава смес не е проблем. Така питката става по - мека и бухнала.

Общи условия

Активация на акаунт