Домакини 68/ За да живееш по-дълго, по-често умирай от смях!

  • 40 101
  • 736
  •   1
Отговори
# 690
  • Мнения: 39 333
Лейди, разбрах ситуацията. Ич да не ти дреме.
Днес съм се отдала на готвене. Печени бутчета с карофи, мусака от тиквички, след малко нареждам да пека тиква, а след обяд- кремвиршки. Ще бъде топличко и задушливо, ако не пусна климатика.
Оня ден взех домати от пазара за по 40 стотинки килото. Бяха точно за зимнина, щото видът им въобще не беше търговски, а и определено не ставаха за салата. Но, хубавите домати и тук са 2.50 лева. Леле, колко пари съм спестила на семейството с моето не ядене на пресни домати вече повече от 41 години..... Joy

# 691
  • Мнения: 3 841
Петък, ден за чистене.... Мрън! Много пъти мрън!!!

Снощи мм отвори едно бурканче сладко, които ги правих тук. Бях ви казала, че ги варих с "онази" захар и си нямах идея какво е станало. Ами много добре са се получили даже! Аз доволен, цун по златните смърфови ръчички, хаха! Улучил обаче това от чУрешки, а те ми са най-кът, ама карай - нали всички са за ядене!

Туршията ще я оставя за края на месеца. Дотогава все ще има зеленцучи. Само трябва да си избера някоя рецепта, че досега таквоз нещо не съм правила. Само един път един буркан от моркови и карфиол със солен разтвор. То пак беше туршия, ама сега ми се иска нещо по-така.

# 692
  • Мнения: 39 333
О, Смърфи, онова със соления разтвор и аз го практикувам. Идва ми идеална за диетата.

# 693
  • при късмета
  • Мнения: 24 005
Така, хората празнуват, а аз изпратих моите на кино и се заврях в кухнята. Сготвих, изпекох 3 гк. чушки и съм подготвила краставички за още една доза с фикс. Сега ги подхващам, че имам още чушки за печене. И лютеница реших да правя, кога ще я сглобя не знам, за сега само чушките подготвям, че са най-трудоемки.
И на мен ми се ще да сложа в доматен сос, че много обичам, обаче нямам вариант. Няма как да стерилизирам големи буркани, а доматите ще гърмят като фойерверки, ако ги затворя просто горещи, искат си стерилизиране

# 694
  • Мнения: 39 333
Добър ви ден, мацки.
Имам екстра краставички за консервиране, но уви няма да са за днес. ММ е с болки в ръката и няма да може да затвори бурканите. Почвам ги сурови на обяд на салата.

# 695
  • при късмета
  • Мнения: 24 005
Пък аз днес съм на люти чушлета. Мъжа ми онзи ден като пазарувахме си взе едни за проба и ги хареса. Днес взех от същото място каквото е останало и ще ги сложа. Добре, че не са много. Още си пека и червени чушки де, ама и сурови слагам във фризера и печени, не всичко е за лютеница

# 696
  • Мнения: 5 998
ма ко  лютите ги затворих във вторник като се прибрахме, пекох и червени чушки, днес отново , но за заготовка за миш маш.Чущки има, обаче доматите ми са кът тази година.Едните привършиха другите още не са започнали да зреят.
Отпуската вече е в миналото ...утре съм на работа.Това лято беше тежко. Надявам се догодина да е по- добре.

# 697
  • Мнения: 3 841
При нас има вече камби на пазара, така че е време за туршия. За чушки за печене ще трябва да ходим на най-големия пазар, нещо като борса е. По пазарите може да се намерят прилични чушки, но са малко като наличост. Люти хич не видях да има.

# 698
  • Мнения: 39 333
21 буркана краставички направих. Ще повторя.

# 699
  • Мнения: 5 998
Смърфи и моите камби са готови сега търся някоя различна рецепта.Тази която правя вече повече от 10 г е много лесна, ако някой има рецепта за цели печени камби мпля да сподели, такива искам да опитам.

# 700
  • София
  • Мнения: 9 859
Добър вечер, прекрасни!

Лейди, радвам се, че си добре! Белезите ги остави, важното е, че е минало и всичко е зад гърба ти!

Чета ви за зимнините. Ние тая година доста направихме. Родиха ни се и праскови, и кайсии, та по 20тина компот сложих. И от джанки сложих, едни такива тъмносини, леко кисели. Много го обичат децата, когато са нещо болни зимата. Аз компоти не обичам.
Сложих и 30 буркана кисели краставички, 25 буркана различни сладка, 40 буркана среден размер дом. сос, 20 буркана печени червени чушки с доматен сос, а днес 42 буркана лютеница. Другата седмица ще печем чушки за фризера, около 20 кг. А края на месеца ще правим царска туршия. Ако имате рецепта за такава с мед, моля да ми я напишете!
Започнах да чистя градината, да скубя доматите... Иде училище, колкото и да не ми се иска.
Айде един поздрав от Работната Мецана:

# 701
  • Мнения: 39 333
Вале, у вас направо консервна фабрика. Браво на готвачката, но браво и на ядачите. У нас такива няма. И не на последно място да се възхитя на ябълката ви! Отрупана е с плод. И нашите бяха, но една буря ги довърши. Сега освен че нямам ябълки на дърветата, нямам и клони. А можех да си ги бера от терасата. Мъка ми е. Тези дни се занимавам и с една изсъхнала череша. После имам за вадете и един изсъхнал кипарис. С майка ми си говорим всеки ден, че градината ни никога до сега не е била толкова постна. Дори смокините не се развиха и останаха малки.....

# 702
  • при късмета
  • Мнения: 24 005
Ох, Вале, може ли да ти дойда на гости да си сглобя лютеницата? Всичко ще си донеса, само огнището от теб, че верно апартаментската лютеница е вариант за моите условия, ама си е друго на огъня.
Между другото, наблизо си ми, а буркани имам доста за даване. И големи и малки с винтови капачки, ако ще ти трябват още, заповядай. Или на някой комшия, ако му вършат работа, на село все трябват. Винаги ги държа измити и с капачките, за да не се прашат. Произвеждам повече буркани отколкото ми трябват, защото гювеч, паприкаш, грах, гъби и доматено пюре взимам непрекъснато. Големите са доста повече, на този година гледам, че и от малките за сладко ще ми хартисат известно количество.
Мария, жалко за плодовете. Леля за не знам коя година се ядосва, че няма нищо дори в ябълките, които казват, е раждат повече през година. Студено е много на село, късно цъфват дърветата и рано падат сланите, та не знам защо изобщо ги държи, да се ядосва всяка година. В моята къща имам 2 круши, от които до сега никога не съм яла. Череша, която пета година не ражда (пак леля я бодна) и ябълка, която дава плод, ама не ми харесва на вкус. Един орех имаше, от който имаше някаква файда и мълния го разполови. Изобщо само акациите имат някаква роля, правят сянка на бунара и като цъфнат на леля всички пчели са там, става много ароматен мед

# 703
  • Мнения: 3 841
Леле, Вали, шапки долу! Респект! Аз се уморих само докато те четях.

При нас, като у Мария. Няма ядачи, хаха. Само двамата - какво толкова да изядем? Компоти не ядем, малко сладко със специалната захар, печени чушки, туршийка и туй то. Ама за лютеницата завиждам. Лютеница на двора няма нищо общо с лютеницата в апартамент.

ММ днес видя, че има хубави сини сливи и изяви желания за конфитюр/сладко. Имам още от онази захар, ама рецепта нямам. Бях чела някъде за сладко от сини сливи на фурна. Някаква идея да дадете?

# 704
  • при късмета
  • Мнения: 24 005
Счърфи, ако искаш да правиш сладко, сините сливи като всяко друго сладко. Заливаш си плодовете със захар и ги оставяш за една нощ. Някои (като мен) го бутат във фурната, вместо да бъркат сладкото на котлона. Точно като апартаменстската лютеница. Поразбъркваш го само от време и на време и следиш кога се е изпарила водата, а това зависи от самите плодове. Вадиш го на котлона за малко, колкото да сложиш лимонтузу и да се разтвори, ако изобщо ползваш, аз лично не слагам в сладко и си издържат. Ако ще го правиш на фурна е хубаво плодовете да са нарязани на по-дребно, сливите търпят. Защото ако правиш така от ягоди или малини примирно, ще се скашкат

Общи условия

Активация на акаунт