НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 130

  • 43 697
  • 787
  •   1
Отговори
# 705
  • Мнения: 13 359
Не е само адаптирането към повече мазнини за гориво, попроменя се и флората и ензимите в храносмилателния тракт. След дълго време на НВ хранене, за какво да се поддържа и произвежда каквото е нужно за да обработим въглехидратите? Спомни си докато свикнеш да ядеш повече мазнини как отначало ти е ставало по-тежко от такова количество, а сега няма проблем. И до ден днешен слушам край мен хора как обясняват че гледали да не ядат много мазно че им ставало тежко. И не, определено не ям масло с лъжица или подобни глупости дето си ги представят някои като чуят ВМ хранене, просто не е и количеството мазнини в "стандартната" диета.

Таханите са си ОК, освен слънчогледовия по очевидни причини. Фъстъченото масло, което технически също е тахан - по същата линия като фъстъците, по-добре ограничено. Сусам някои също гледат да не прекаляват с него заради фитоестрогените. От там нататък вече количествата са каквото и колкото ти се вписва в макросите и в калорийния прием. Някои ядат по 1000 килокалории, други по 2000, естествено че няма да е едно и също. Таханът е само ядки, просто са смлени а не ги хрупаш. Както се отнасяш към ядките, така подхождаш и към него.

# 706
  • София - Рим и обратно
  • Мнения: 11 239
Ужас, вчера се загледах в Черешката на тортата, щях да падна. Една певица веган обясняваше колко ужасно вредни са мазнините, включително зехтинът, а за масло и други животински да не коментираме изобщо Flushed. Това момиче сготви само някакви зелении без капка мазнина.... Обясняваше, че само фибрите се усвояват от организма, а мазнините и протеинът не Joy. Тъпото е, че останалите, макар че едвам преглъщаха фуража, също бяха склонни да се съгласят. Едната каза - ааа, не съм съгласна, зехтинът е полезен, той прави добрия холестерол, а маслото - лошия. Disappointed

# 707
  • Мнения: 18 542
Не е само адаптирането към повече мазнини за гориво, попроменя се и флората и ензимите в храносмилателния тракт. След дълго време на НВ хранене, за какво да се поддържа и произвежда каквото е нужно за да обработим въглехидратите? Спомни си докато свикнеш да ядеш повече мазнини как отначало ти е ставало по-тежко от такова количество, а сега няма проблем. И до ден днешен слушам край мен хора как обясняват че гледали да не ядат много мазно че им ставало тежко. И не, определено не ям масло с лъжица или подобни глупости дето си ги представят някои като чуят ВМ хранене, просто не е и количеството мазнини в "стандартната" диета.
Да, това също  Peace

А бе жал ми е за веганите. Недохранването си е сериозен поблем, който осъзнават, когато здравето им удари стена. Всички дългогодишни, които съм виждала са тапицирани скелети - изпити и бледи.
Вчера в метрото една (не знам дали беше веган или веетарианец или просто си мисли че се храни здравословно) нагъваше някаква салата, ама като гъска лапаше - почти никакво дъвкане. Явно жената беше много гладна. Гледах я и се чудех с тази салата колко ще се нахрани... Порцията си беше сериозна.

# 708
  • Мнения: 1 694
Аз пък ям масло с лъжицата , и кокосово, и краве, и сланина. Някой път това ми е обяда-  две лъжици масло около 40- 50 гр, 20 гр кашкавал и краставица със сол. Супер си ме наяжда. Дали не прекалявам?

# 709
  • Мнения: X
Не вярвам от еднократно приемане на ВХ да има проблем човек,  който дълго време е на кето. Правили са опити някои от "бащите" на кетото, един казваше ,че дори не е излязъл от кето, но беше ял ориз. Е, не вярвам някой да пробва с торта, но и преди съм казвала за Милко (и скандала с парчето торта в "Неделя" и го видяли!!!). Веси (No sugar) също прави опити да види кое що. Най-добре е всеки да провери за себе си.
И пак, ако 90-95% от времето се храните  както трябва, може да си позволите 10-5% храна/напитка удоволствие,  тъй като така ще се храним  до ....живот и има моменти,  когато искаме или се налага да бъде направен компромис.
И аз мога да ям само масло (с лъжица ) и сланина (от тази солената и като я резнеш розовее вътре), но все гледам да е ....разумно хранене.

# 710
  • Мнения: 19 706
Благодаря за отговорите за тахана. Не ми се занимава с изкисване, затова се замислих за него, като опция.

# 711
  • Пловдив
  • Мнения: 40 890
Много хора си правят таханов хляб...аз не го разбирам.Що да се залъгвам, че ям хляб  Thinking Или ядеш или не...

# 712
  • Мнения: 1 340
Аз правя от време на време. Не се зальгвам, че е хляб, но  ми е много удобрен за бьрза закуска

# 713
  • Мнения: X
За таханите при мен установих, че ми държи по-сито лъжица тахан от шепа ядки.
Нещо, което мога да го ям така с лъжица ми е жал да го слагам за правене на "хляб". Аз и маслото го ям така, жал ми е да готвя с него, като мога да го изям.

# 714
  • Пловдив
  • Мнения: 40 890
Не съм го пробвала...става ли сполучлив?

# 715
  • Мнения: 19 706
Хляб със сигурност няма да правя, но за офиса ще ми е по-лесно да взема бурканче, отколкото да изкисвам ядки по никое време.

# 716
  • София
  • Мнения: 5 547
Аз април си купувах тахан от някакъв био пазар, беше ужасен. Търговеца ни даде да опитаме някакъв от бурканче, уж същият, ами нямаше нищо общо, рядък и безвкусен се оказа, иначе запечатен с фолио. Все едно беше изсипал олио вътре.
Пазара беше зад Александър Невски, повече от там нищо не купувам. Мошеници.

# 717
  • Мнения: 4 653
Миленски, хубавият тахан така се разделя с времето - отгоре изплува олиото от ядките и трябва да се размеси добре преди да се консумира. Баба навремето правеше сусамов тахан и всеки път това му беше кусура, докато не се усетих какво да го правя.

# 718
  • София
  • Мнения: 5 547
Проблема е ни даде да опитаме едно нещо, а ни продаде съвсем друго.
Купеният беше като боза , а онзи който опитахме се гребеше спокойно с едни дървени плоски лъжички и си оставаше на мека топка докато го хапнеш.

Ще си купя лешници и ще си направя, четох рецептата, проблемът е че трябва да се сушат около 10часа на съвсем слаба фурна.

# 719
  • Мнения: 3 163
Може би хората, които повече се изкушават от въглехидратна храна, трябва да опитат друг тип хранене, а не постоянно да живеят с мисълта, че са "в прегрешение". Например "Зоната" - тя също е на принципа на процентно съотношение на мазнини и протеини, но се допускат повече въглехидрати. Зоната също претендира за регулиране нивата на инсулина и останалите хормони, а последователите ѝ се кълнат, че са преборили редица заболявания, включително диабет, ИР и други, които се повлияват от НВ-ВМХ.

Процесите в организма, свързани с храненето, не са достатъчно изследвани и не трябва с лека ръка да се отричат другите режими или пък да се изпада в крайности и да се обявява НВ-ВМХ за панацеята на всички болести. Много от режимите/протоколи, претендиращи да лекуват автоимунни и други тежки заболявания, са близки до нашия, но със сериозно включване на плодове, например.
Тази статия е за една лекарка, излекувала се от множествена склероза с диета от плодове, субпродукти и водорасли. Интересно е и това, което се споменава за вегетарианството - https://zdrave.to/zdravoslovno-hranene/lekar-se-izbavi-s-dieta-o … hestvena-skleroza
  


X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт