Градинарство - моето хоби 23

  • 31 251
  • 774
  •   1
Отговори
# 60
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 539
Кучета ядат орехи??? Забележително!!!

# 61
  • Мнения: 317
Кучета ядат орехи??? Забележително!!!
И лешници, и ябълки, малини, къпини. Малкият хрупа магданоз и си изравя морови за хапване. Само дето това го приемат за десерт, иначе си чакат основното с месцето Smile

# 62
  • Бургас
  • Мнения: 754
Благодаря за идеите за ниско растящите иглолистни. Сега се питам друго на въпросната снимка
между двата храста дето има дупка искам да засадя цветен храст дали да е бял /майски сняг/ или нещо червено? В ляво има лилав летен люляк .

# 63
  • addicted
  • Мнения: 1 083
О, ядат и още как. Моята красавица си ги носи на чардака до дюшечето и ги хрупоти с такава наслада..

# 64
  • Варна
  • Мнения: 1 951
Как се казва това виолетовото цвете от първата снимка?

Щир.


На това майка ми му казваше "лисича опашка". Всъщност си е от семейството на щира, само дето е красиво  и разнообразява градината. Понякога става огромно, на дърво заприличва. Опашките висват до земята. На братовчедка ми правихме сватбения букет с това цвете - получи се уникален.

# 65
  • Мнения: 6 918
Хриси, но този хубав асмалък, бих му боднала един хубав десертен сорт, кардинал например, хамачета отдолу и бих го направила мааалко по-такова местенце, а не с храсти. Simple Smile

Имах 2 мини пинчера преди години. Единият набиваше кисели краставички, а другият обожаваше кафе и вишновка, не можеш да си оставиш чашата с кафето без надзор, веднага го изпиваше. Веднъж се беше накъркал с вишновката, голям смях падна - пияно куче.

# 66
  • София
  • Мнения: 12 237
Какви асми бихте препоръчали за подмяна на стари такива?
Гроздето, което раждат сегашните не ми допада, а и част от тях са наполовина зациментирани...
Иска ми се да може да прави сянка и като бонус да става за ядене. Другият вариант е просто да разкарам изцяло асмите.
Все  пак предпочитам да махна старите и да подведа нови, които да са от двете страни само на конструкцията, която също ми се иска да поолекотя, защото сега е със стари метални тръби.
Скрит текст:
Скрит текст:

# 67
  • Бургас
  • Мнения: 754
Какви асми бихте препоръчали за подмяна на стари такива?
Гроздето, което раждат сегашните не ми допада, а и част от тях са наполовина зациментирани...
Иска ми се да може да прави сянка и като бонус да става за ядене. Другият вариант е просто да разкарам изцяло асмите.
Все  пак предпочитам да махна старите и да подведа нови, които да са от двете страни само на конструкцията, която също ми се иска да поолекотя, защото сега е със стари метални тръби.
Скрит текст:
Скрит текст:






Нашите са десертни не знам как се казват, но ако отидете в такъв магазин ще ви препоръчат. Нашата асма опасва една част от къща и лятото е хладно, но листата по това време са ужасни

# 68
  • Мнения: 6 918
Aila, асмалъка ти е много добър, явно е правен във времената, когато ги правеха стабилни и качествени. Защо искаш да го развалиш? И като го олекотиш, как ще ти държи асмите?! Не го пипай, ще сгрешиш. А и колко готино можеш да си връзваш хамаци на него, такова удоволствие е лятото в жегите.
Не мога да разбера, защо, когато човек има нещо добро, иска да го развали.

Не се вижда каква ти е асмата, но ми прилича на старите, устойчиви сортове, които трудно се разболяват и не искат пръскане, а листата им са  перфектни за сармички.

Можеш да съкратиш асмите, (намаляват се старите клони и се подмладяват) и да добавиш някой десертен сорт, щом искаш.  Аз лично харесвам комбинацията кардинал и болгар, зреят последователно, черно и бяло, едри и вкусни, трайни. Баща ми беше направил такава комбинация и имахме прясно грозде от август, чак до Нова година.
Асмите ги беше купил от лозаро-винарския в Плевен. Там са гарантирани сортове от много години.
Можеш да ги разгледаш  тук , имат и други десертни, добре са описани, със снимки http://ilv.my.contact.bg/POSADACHEN%20MATERIAL.htm

# 69
  • addicted
  • Мнения: 1 083
Diorela, в коя част на страната си?
Обожавам Болгар, но са ми казвали, че тук няма да успява да узрее, къщата ни е край София. В момента също имаме някакво, садено от баба ми - мисля, че е Хамбургски мискет - и то не успява да узрее, дори и в тази топла есен, в момента, си е недоузряло, не е сладко.. и не го помня да е било различно в последните 6-7 години.
Та искам да го подменя с ранен сорт. Ще се радвам на препоръки.

# 70
  • София
  • Мнения: 12 237
Diorela къщата я имам от няколко месеца и все още се ориентирам.
Гроздето в момента го хапват всякакви птички и осички и точно този сорт никой от семейството няма да го яде. Замислям се за ранно стафидено бяло грозде, ако може да се подведе като асма.
Иначе да асмите правят сянка, но както се вижда едната изниква от бетонната площадка, явно е бетонирана при направата и, а другите ми скриват напълно гледката към двора, което искам да променя. Може би тези крайните бих ги оставила, но тази на площадката и посредата наистина ме дразнят.
На самата площадка няма къде да се сложи голяма маса и столове пък заради носещите метални и грозни за мен винкели, които са много нагъсто разположени. Все си мисля, че конструкцията може да се направи достатъчно стабилна, поне при баба ми навремето имаше направена по друг начин и издържаше асмите без да е толкова нагъсто.
Ако се прави подмяна на асмите, може ли това да стане постепенно за да не се оголи изведнъж и да пече? Ако се насадят близо една до друга новата и старата ще си пречат ли?

# 71
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 39 071
Скрит текст:
Diorela, в коя част на страната си?
Обожавам Болгар, но са ми казвали, че тук няма да успява да узрее, къщата ни е край София. В момента също имаме някакво, садено от баба ми - мисля, че е Хамбургски мискет - и то не успява да узрее, дори и в тази топла есен, в момента, си е недоузряло, не е сладко.. и не го помня да е било различно в последните 6-7 години.
Та искам да го подменя с ранен сорт. Ще се радвам на препоръки.

има различни болгари, но и моите детски спомени са, че късно зрее.
за Резервата купувахме лизички от разсадника в Плевен, искахме ранни и средно ранни, бели и черни, десертни - не помня всички, но едно от препоръчаните беше "Брестовица" - много ранно, сладко, едро и без семки. прекрасно бяло грозде. Simple Smile от другите помня "бяла и черна магия", но не помня нито къде ги садихме, нито кога и как зрееха.

# 72
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 539
Ние така пробно насадихме нова до не чак толкова стара, защото не ни харесваше. Една година обаче не знам какво се случи, сигурно е било болно преди това, много ни хареса Simple Smile  И сега не зная какво да правя Simple Smile
Новата лозичка расте доста по-бавно, отколкото ако си е сама.

Асмалъка ти е много голям, ние например никога не можем да изядем толкова грозде. Вече, ако правите вино или ракия, е друг въпрос.

Аз имам кът за сядане, който е на сянка изцяло от обед нататък, но разчитам на върбата. Размерите са приблизително 5/8м, като три метра от тези осем са навес. Там ми е лятната кухня. Но не е затворен плътно от стена, има движение на въздуха, и винаги е прохладно, дори и в големите жеги.
Перголата я направихме за киви, но то първите години измръзваше, и чак след пет години успя да навакса, но остана малко на сянка, вие се нагоре по клоните на върбата.....
Но пък като размер е предостатъчно, можем да се съберем много хора там.



Обаче върбата вече изглежда така:

# 73
  • В градината...
  • Мнения: 15 930
Свекърва ми има бяло грозде без семки, страхотно е. Не му знам сорта обаче.

# 74
  • Мнения: 6 918
CoffeeCat, асмалъка е в средна северна България. На ваше място, бих звъннала в института в Плевен да ми дадат съвет в кои части на бг какво е най-добре, къде как узряват различните сортове, как се развиват. Там са специалисти и най-добре  ще ви кажат.  Сутринта видях в сайта, че имат и някакъв много ран болгар - бяло. На баща ми болгарът зрее септември, кардиналът - август.

Aila, най добре питай съседите какво е гроздето, какво са го правили предишните собственици. Може да се окаже добър винен или ракиен сорт. А просветляването го направи с подрязване на по-стари клони. Асмите на баща ми са само 2 броя, бялото и черното. Постепенно се разположиха върху доста голям асмалък.

Добре е да се купува от институти, защото човек е сигурен какво купува. Иначе рискува да му продадат асмичката за един сорт,  след няколко години като роди, да се окаже друг сорт. Често им такива некоректни продавачи.  Но това е мое мнение, не ангажирам никого с него. Така са ме учили баща ми и майка ми.

Общи условия

Активация на акаунт