Коледа 2019/2020

  • 128 625
  • 1 921
  •   1
Отговори
# 1 530
  • Мнения: 6 717
У нас има още меденки, но то е защото още не съм ги показала. На два пъти вадих от кутията, има още малко. Единият щолен остана (от една доза изпекох два щолена), ще го преработя в чийзкейк.
Тази година фаворити ми са капучиновите звезди и бонбоните с орехи и бишкоти.

# 1 531
  • Мнения: 10 264
А пък в нас от толкова проби през целия декември, точно за Коледа не правих никакви сладки. Мойте ми казаха, ако направя ще си ги ям сама. И не правих. Но за новогодишното парти правих два вида соленки и два вида сладки. Едните от сладките бяха грозните целувко-ореховки на Марчева. Свършили ми орехите обаче за тях, а имах пакет лешници. Та с лешници ги направих и...избих рибата. Станаха върхът. За нас това си остава сладката на века. Бяхме 20 човека на това парти и всичко се изяде. Имам още две -три целувко-ореховки, но си ги пазя за уикенда по скоро. Само да не ме изпревари някой. Иначе за Коледа сладкото ми беше ябълков щрудел на pe-p4o. Той малък ми се получи и си го изядохме веднага. Не сме го подмятали много много. И приключихме с всяко ядене на сладко, че направо се оляхме тоя месец. Ама какво да направя като ме подскокоросвахте цял месец и душа не трае. Пък за още колко съм се подскокоросала сама докато гледах из нета рецепти, не е истина. Тефтерите пълни...

# 1 532
  • София
  • Мнения: 11 709
Да направим равносметка - има ли неизядени сладки още, или прибрахте кутиите вече ? У дома останаха незначителни количества, децата искат нови да им пратя като се приберат. Ще се ориентирам към някои не така коледни. И като заключение на едномесечното сладкоправене -  перфектната шоткандска бисквита ми грабна сърцето, остава за мен най-най - перфектната бисквита. Ще я правя често. Някакъв съвет да не омеква, а да сети такава каквато е като я извадиш от тавата? Щото тогава е .... мммммм... перфектна!

# 1 533
  • София
  • Мнения: 11 709
Здравейте,за много години! Пиша от тел. защото не съм се прибрала все още,дълга отпуска... Шотл. бисквита се държи на студено,на много студено и няма да омеква .Другата бисквита,която е любима на всички е KRUMIRI, тази година от всички получи 6+,заслужава си да се направи,заедно с шотланд.б-та държат първенството. Публикувала съм я в блога,-коледни б-ти,Портокал,канела и щипка карамфил.До скоро

# 1 534
  • В светлината на слънцето
  • Мнения: 7 915
За много години и сладки, момичета! Heart
У нас се намират все още сладки, меденки, щолени. Ще се изядат обаче. От новите, които пробвах, в тефтера задължително остават ментово-шоколадовите елхички, защото са наистина много ефектни и обраха овациите на пробвалите ги - и на вид, и на вкус. Но нещото, което спечели сърцата на всички, включително и моето, се оказаха едни маслени бисквитки с тофифи, пекан и шоколадов дропс от английски кулинарен блог. Най-вкусната и нежна бисквитка евър. С ръка на сърцето признавам, че пред нея и шотландските бледнеят. Няма такъв разкош просто. И колкото повече стоят, толкова по-хубави стават. Ама няма дълго да останат.

# 1 535
  • София/Испания
  • Мнения: 1 505
Може ли рецептата за маслени бисквити с тофифи,пекан и шоколадов дробс?
Много ми е интересно,кое е по-вкусно от шотландските бисквити,които ми харесват много.

# 1 536
  • Мнения: 5 353
Това са бисквитите до които не се добрах тази зима. Заради тях купих фъдж- карамелен, едра морска сол, пекан... Но след 14 вида сладки малко ми дойде в повече. Мисля, че  тук в темата бяха дадени три вида, все забележителни, едните бяха тези. Дамата която ги пусна направи и превод. Дали не беше Lumumba....не съм сигурна, но дано ги пуснат пак , всеки от трите вида беше впечатляващ в оформлението си. Особено тези с едрата сол....
Днес направих две дози тесто от шотландските бисквити, утре имаме повод , ще изпека и занеса за почерпка. Закупих турско масло, 20 лева за килограм, бях чувала добри отзиви, впечатленията ми за сега са добри- ухае супер. Сигурно ви е писнало от сладко, но... аз, признавам си, не ядох почти нищо освен шотландските и сякаш още не съм им се наситила. А иначе, раздавах на корем и всичко бяха доволни!

# 1 537
  • В светлината на слънцето
  • Мнения: 7 915
Аз бях пуснала линкове към няколко блога, единият беше с тези бисквитки. Не съм пускала превод. С Марчева тогава коментирахме, че и и тя ги следи, защото имат доста интересни неща. Преводът беше на други бисквитки. Тях не помня кой ги пусна. Някъде в началото на темата са линковете, в един мой пост. Но имам разпечатана рецептата. Утре ще я снимам и пусна, да не ровите. Много са хубави, много. И аз не очаквах чак такъв ефект.

# 1 538
  • Мнения: 10 264
Аз пусках превод на кошнички ли, тарталетки ли какво ги нарекохте Simple Smile

# 1 539
  • Мнения: 1 006
Мен винаги ме е терзаел един въпрос - защо в рецептите за бисквити, бонбони, дребни сладки и други от този вид никога не се посочва приблизително броят сладките/бисквитите, които теябва да се получат от зададеното количество продукти. На ръба съм да се откажа от дадена рецепта като прочета "оформяте топчета с големина на орех", и като знам, че има "орех" и "орех" вече съм се разколебала да я пробвам. Защо е така, има ли някаква конкретна причина да не се посочва броят на сладките, които да се получат? Ето, снощи чета тука, че коментирате шотландските бисквити, отивам чета рецептата и пак изпадам в неизвестност колко бисквити трябва да ми се получат 😲  Та, ако може опитните дами да изразят мнение...или да подскажат, ако има някакъв трик, по който да разпознаеш/прецениш колко броя трябва да направиш от определено количество продукти. Много обичам да правя дребни сладки, а рядко ми се случва точно по тази причина.

# 1 540
  • Мнения: 15 032
А какво значение има дали ще са 15 или 25 броя? За мен водещ е вкусът, а не броят.

# 1 541
  • Sofia
  • Мнения: 21 636
Аз също бих искала да има посочен броя.
За да преценя дали да правя цяла доза или половин, или друго количество. Особено, ако ще пробвам рецептата. Или пък ако ми трябва точна бройка по някаква причина.

# 1 542
  • Мнения: 1 006
А какво значение има дали ще са 15 или 25 броя? За мен водещ е вкусът, а не броят.

Ами според мен има значение - например, ако ги направиш по- малки, тогава се променя времето за печене, което е посочено в рецептата, а бисквитата става твърда , малка, плоска, никаква на вид. Ако знам, че трябва да ми се получат приблизително 15 броя бисквити, можеш да си разделиш тестото за толкова, а не да гадаеш колко големи "ореха" да спретнеш.

Редактирам, за да не пускам писледователни постове и защото се присетих за мини щолените на Лабрекс - по рецепта брашното е 175гр. и когато попитах тук една дама (извинявам се, че не мога да цитирам коя) ми отговори, че от готовото тесто теябва да получа 126 фитилчета, или общо 42 сладки., което истински ме озадачи. Ако бях започнала да ги правя без предварително да знам приблизително колко броя трябва да ми излязат, никога нямаше предположа и да ги докарам до 126.

Последна редакция: нд, 05 яну 2020, 12:29 от metome

# 1 543
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Според мен този усет колко да са големи, идва с времето. Освен френски макарони, меренг и още някоя и друга рецепта, за която не се сещам, всичко друго търпи вариации и дали са 15 или 25 сладки, всякак ще станат. Ясно, че е друго времето за печене, но то това му е хубавото на готвенето - че има творчество, интерпретация и нещо лично в него. А то дори от печка до печка има разлика в печенето, от продукт до продукт...

Ако кажа на няколко художника да нарисуват синьо небе, всеки ще нарисува друго небе и всякак ще е синьо небе, едното няма да е пó от другото...

# 1 544
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 39 062
аз не съм толкова пунктуална. Simple Smile
харесват ми по-дребните сладки и ако пише "орех", за мен е малко орехче, ако пише "с лъжица", за мен е малката лъжица...
и минутите не са ми толкова важни - печката ми пече странно и те не са ми никакъв ориентир.
по-важно ми е да пише "до кафяво", "до зачервяване" или "до порозовяване на краищата" Simple Smile за да знам кога да ги извадя.

Общи условия

Активация на акаунт