На пазар в Лозенград, Одрин и Чорлу - 28

  • 79 528
  • 742
  •   1
Отговори
# 705
  • Стара Загора
  • Мнения: 6 725
Ами Озар е на 200-250 метра след рибната, от същата страна. Подминавате масите със зеленчуци, покрай една аптека се минава, само направо вървите и сте там. Не знам за Бим, не съм виждала. 😁

Днес с тези дюнери, които някои хора искаха да ядем.... За трети път оставам много разочарована. 8 тл с айрян - ами ужасен беше. Спрели са да слагат чеснов сос и свежа питка, пресни краставички и картофи... сух, целия мазен отвън, картофи почти няма. Хапнах 3 хапки точно, глътнах айряна, прибрах в торбата и се запътих към Мадо. Ами кеф цена няма, казали са го хората. Седнах си като бял човек, 1 час на спокойствие и хапнах с охота всичко. Другите, които са идвали отсякоха 'режели глави' още в Ераста без да са седнали и опитали, а дърпат трима души цигари от семейството.
Нека сравня порция пилешко от бут, която ядох днес и платих 36 тл. В Айдън есента за 20 или 22 тл хапнах наполовина толкова месо с точно 5 картофа, малко булгур и вкиснат домат. Нито гъби, нито пресни сотирани чушки, вярно донесоха разядка и пресни домати с лук, но не бях впечатлена. И пак ще си сядам в Мадо без да обръщам внимание на цената. Хвърлила съм око на пиците и фетучини Алфредо, които някога ще ям в бъдеще. Както казал 8 годишния син на колежката като седнал за пръв път в Happy лятото 'тука няма какво да се обърка' и като пич си поръчал. Е, с Мадо е същото. Клони към висок клас, но винаги всичко е чудесно.

Скрит текст:

 

За справка в Tavuk Dunuyasi съм яла за около 25 тл порция, но пак месото беше по-малко. Филе на късчета с паста и салата по около 25 също - отново там, в Green Salads, Brown Cafe и Hot Point в Марги. Но всеки си преценя, заведения много. Simple Smile

Тук бях хапнала и вижте, че имаше още около 200 гр месо. За пръв път ми сервират с кокалите, но не се оплаквам. Може би за да не го разкъсат.



А за чийзкейка просто няма какво да коментирам, всяка хапка те разтапя.

Ядките на центъра в това магазинче са увеличени. Лятото бяха 60 тл, сега 65 лешниците. А преди година и половина тръгнаха от 40, след това 45 и после 50...

# 706
  • Мнения: 9 487
Тъкмо и ние се прибрахме Simple Smile
Ох, днес беше голямо обикаляне за работеща аптека..намерихме де;
Да ви  предупредя - в Мигрос (5М) касиерките ощетяват с промоциите Rage - бяхме с наш приятел, който се нареди на съседна каса - нито едно от нещата, които бяха "взимаш 3, плащаш 2" не бяха сметнати така! За съжаление, едва като тръгнахме с колата стана ясно..
На нашата каса, касиерката отдели всички стоки, които бяхме взели с тази промоция, и ги сметна поотделно накрая.

Отидохме и до пазара зад Марги - взех си мекица, гьозлема, сладки неща (оказаха се, не толкова сладки, но не са лоши), сладко от черница, сърми с лозов лист;
Попаднахме случайно и на някакъв огромен пазар до Марица, неработещ естествено - дали е този, който се посещава в сряда и петък?
Решихме да хапнем някъде по Марица, но на старият мост имаше зверско задръстване, което наложи да го подминем и да минем по новия; така попаднахме в едно много симпатично ресторантче, което ви препоръчвам - http://www.tulipaedirne.com/

# 707
  • Варна
  • Мнения: 4 444
В този ресторант ни заведе миналата година при първото ни посещение в Одрин местен жител, приятел на мъжа ми. Разведе ни набързо с колата из града, показа ни основните забележителности. Държеше да отидем точно там, показаха  ни самата стара къща отвътре. Разделена е на одаи, където често си правят бизнес срещи или частни вечери и съответната компания е обслужвана сама в помещението. Ние бяхме делничен ден, надвечер и работеше само външната част плюс двора. Винаги в чужбина се ориентирам към места, които се ценят и ползват главно от местните.

# 708
  • на Мелмак
  • Мнения: 11 056
Добро утро!

Ивче, и на мен дюнерите не ми харесват в Одрин, сухи са ми. Само дъщеря ми хареса един в Ераста, горе в някое заведение, не му помня името.

Момичета, относно магазина за плочки, прочетох това, което съм написала. От тази борса, която похвалих, че ни додадоха плочките, купихме само един вид. Просто там открихме размера и цвета, който търсихме Grinning Основно купихме от Тракия маркет, до Тезкен. Приятели са купили от магазин до Доминос, срещу Марги. Просто си трябва обикаляне. Цените не навсякъде са ниски Grinning

# 709
  • Мнения: 5 086
Много вкусни и истински арабски дюнери в Одрин правят откъм ески джамията в едно от местенцата. Следващият път ще снимам. Ние винаги само от там ядем. Няма картофи, хлебчето се топи направо, не е жилаво като на повечето места, много сос и зеленчуци. Взимали сме си и от едно заведение там около магазините за официални рокли, по две-три стълби се качваш, то си е ресторантче. Там също са много вкусни и сочни, но и с картофи.

# 710
  • Мнения: 29
Здравейте! Знаете ли магазин за тютюн в Одрин? Лятото мъжа ми си взе от Кешан тютюн Instark (държавен) и сега иска пак да си вземе.

# 711
  • Варна
  • Мнения: 4 221
Това с многото салати, картофи и сосове в дюнера май не е съвсем автентично. Аз точно затова харесвам дюнерите в Турция. Не са пълни с хиляди неща, от които не усещаш месото, но за сметка на това се омазваш като малаче. В Одрин, струва ми се, започнаха да ги правят "по нашенски" и затова ходим само на места, където са основно местни клиентите. Нелоши дюнери сме яли тук и тук.
Уточнявам, че не обичам течащи и натъпкани с всевъзможни съставки дюнери. За мен дюнера е питка (хляб или лаваш) с малко сос (което не значи да е суха и едва да се преглъща), малко зеленчук (най-добре зелена салата) и много, сочно и вкусно месо.

Скрит текст:
Никога няма да забравя при първото ни стъпване в Турция (Истанбул) преди почти 14 години, когато имахме само 2-3 свободни часа извън програмата на ТА... Мръднахме малко в широкия периметър на хотела и там, на ъгъла на една вече несъществуваща сграда, възрастен човек правеше дюнери. Попита ни дали искаме малки или големи и ние, щот' сме корполентни, както е модерно да се казва, поискахме големи... Никога не бях виждала такава питка/лаваш или както искате го наречете. Беше елипсовидна, в дългата страна поне 50 см и да кажем 30 в по-късата. От това чудо, този човек нави дюнер, дълъг над 30 см, пълен с месо и малко зелена салата. Вероятно е имало някакъв сос, разбира се, но той не е бил "основен герой". Беше много вкусно и тотално ме отказа от яденето на тюрлюгювечите, които тук наричат дюнер. И до днес има малко места - и в Одрин, и в Истанбул, и в Лозенград, където ядем дюнери и ако забележим, че са се побългарили, просто търсим друго място.
Обичам съотношението месо:други добавки да е да кажем като това:

И в тази връзка се сещам, че в Hot point в Марги сме яли Tavuklu wrap, който никак не е лош.
Скрит текст:

цената не е актуална, разбира се

Elena_anelE, за магазините вероятно някой ще се включи, но имай предвид, че има ограничение за внос. Поинтересувай се какво е и се съобразете... или внимавайте.

# 712
  • Мнения: 29
Beljata Зная! Благодаря!

# 713
  • София
  • Мнения: 435
Това с многото салати, картофи и сосове в дюнера май не е съвсем автентично. Аз точно затова харесвам дюнерите в Турция. Не са пълни с хиляди неща, от които не усещаш месото, но за сметка на това се омазваш като малаче. В Одрин, струва ми се, започнаха да ги правят "по нашенски" и затова ходим само на места, където са основно местни клиентите. Нелоши дюнери сме яли тук
Точно тук и ние обичаме да ядем дюнери. Правят ги с прясно приготвен доматен сос, който сипват от една тенджерка (за това мисля, че е приготвен от тях). Може в обикновено хлебче, може в такова за дюнер. Айряна също е приготвен от тях и го поднасят с пяна в едни медни чашки, ако го пиеш на място, ако не - ти дават в кофичка. Не си спомням дали имаше картофи, но си спомням много добре колко е сочен Simple Smile

# 714
  • Пловдив
  • Мнения: 641
И нашето място е второто "тук" на белята. Всички ги харесват. Мисля, че Паша лаваш се казваше любимия.

От няколко месеца обаче посещаваме само тези заведения, много чисти и приятни, има къде да паркираш и за ядене всичко каквото ти си иска.
https://www.google.bg/maps/@41.6498843,26.5931301,3a,90y,207.51h … e0!7i13312!8i6656

# 715
  • Мнения: 5 086
beljata, това са заведенията, в които ние ходим Simple Smile

# 716
  • Пловдив
  • Мнения: 1 008
И аз обичам одринските дюнери точно защото нямат картофи. Яли сме и хубави, и не толкова,зависи от мястото. Аз предпочитам в питка.А най-вкусният дюнер,който съм яла е в Асеновград. Държат го турци,съответно. Най-сочното и вкусно месо за дюнер!
За Мадо съм абсолютно съгласна с Ивчето! Кеф цена няма! Наистина е скъпичко, но нещата винаги са уникално вкусни! Според това с кой съм отишла зависи къде и какво ще ям(всъчност аз мога да ям всичко и навсякъде там).Но обичам,когато сядам в Мадо.

# 717
  • Варна
  • Мнения: 4 221
Макаче, и на тия съм хвърлила око, но те са по-настрани, докато тези от поста ми са в центъра и е удобно да се съчетаят с пешеходните обиколки по магазини и аптеки. Радвам се, че се оказват познати и любими и за други и че сме на едно мнение за излишните добавки. Значи не сме в грешка. Поне ние като сме сядали, клиентите са били основно турци, което си е показател за качество.
Следващия път задължително ще се отчетем и в заедението до Ераста, което Ивчето провери след препоръките в групата - Ayçiçeği Kebap Lahmacun Pide Salonu.

Скрит текст:
Изобщо, предвид факта, че след обилната закуска в Унисите, обикновено имаме място само за едно ядене за целия ден и то обичайно е вечеря с тава джигер за ММ и тавук тава за мен в Айдън, се чудя за колко дни трябва да отидем, за да вмъкна всичко, което искам да ям. Където и да отида, имам любими неща за ядене и не искам да се лишавам от тях. Така пропускам други вкусни възможности.
В Истанбул редовно ядем в едно заведение и винаги ям едно и също, защото никога не ми омръзва. Като тавук тава-та в Одрин.
Хем искам да опитам много неща на различни места, хем да не пропусна любимото... Явно трябва да си нося резервен стомах. А си мисля, че ям много... При това не ме интересуват сладки неща... освен кюнефе.

И е крайно време да разбера как пилешото им филе никога не е сухо. Любим ми е тавук шиш-а. Е, как пък никога не беше сух, нито суров?! Вижда се, че не е приготвян дълго, а в същото време няма да видиш сърцевината на парчетата да е полусурова, както нерядко се случва тук.
Скрит текст:
Изобщо, майстори са. И най-хубавото е, че на всичкото ядене там не се връщаме с качени килограми. Никога не ме е болял стомах, не съм имала киселини или каквито и да е други оплаквания, както неведнъж се случва тук.
И да спомена шалгама, който е изключително добър "помощник" на доброто храносмилане. Ако не сте го пробвали, опитайте.

# 718
  • Varna
  • Мнения: 2 596
Беличкова,
пробвай с това.......Аз забравям за една вечер пилешкото филе  във  марината от кисело мляко
стърган лук повечко, зехтин лимонов сок, шафран или куркума, сол, черен пипер.
И това вече или на барбекю или в оджака. Да ти е сладко:yum:

# 719
  • Мнения: 5 459
Беличкова,
пробвай с това.......Аз забравям за една вечер пилешкото филе  във  марината от кисело мляко
стърган лук повечко, зехтин лимонов сок, шафран или куркума, сол, черен пипер.
И това вече или на барбекю или в оджака. Да ти е сладко:yum:

Какво е оджак....А маринатата изхвърля ли се, или се пече с нея. Аз съм на кето диетка и много ми допадна тази рецепта.....Точно като за мен.

Общи условия

Активация на акаунт