Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 24

  • 32 663
  • 738
  •   1
Отговори
# 705
  • Мнения: 4 042
Съгласна съм, че приемът на по-малко въглехидрати (а не толкова на повече мазнини) води мозъка до някаква степен на глад. До момента, в който тялото не се адаптира да произвежда недостигащата за мозъка енергия под формата на кетони. В статията не го коментират това, изхождат сякаш от общоприетото, че мозъкът се храни само с глюкоза. Но кой знае, при мишките може и да е така, все пак те са гризачи и изцяло растителноядни. Лично на себе си съм го изпитала, как само при намалени въглехидрати започвах да изпитвам слабост, най-вече мозъчна, но нищо подобно не се случва вече след като веднъж минах през сериозна кето адаптация. Само се замислете, природата ни е замислила такива, че да трупаме резерви за периоди без храна под формата на мазнини. Следователно при нужда точно от тях трябва да черпим, за да оцелеем. И нима тя е пропуснала да осигури запаси за мозъка? Как ще оцелее без него тялото? Точно за това са кетоните, производна от мазнините форма на храна за мозъка. Ако до този момент човек е основно на въглехидратно гориво, както са множеството хора, а от мишките - вероято дори 100%, нормално е в началото да има глад. Лично аз бях споменавала докато бях в режим на отслабване, че се чувствам най-добре или с до 30 гр въглехидрати, до което ниво имах кетони в урината, или около и над 50 гр. Имах чувството, че в това междинно ниво, когат явно или нямах кетони, или са по-малко и не се отделят в урината, но в същото време и въглехидратите бяха ограничени, мозъкът ми гладуваше. Същите признаци имам обаче и ако отново залетя към повече въглехидрати - спирам да мисля така ясно, губя бързо концентрация, което предполагам е свързано с нивата на кръвната захар или нещо друго. В зключение, склонна съм да вярвам, че има някакво такова изследване с мишки, че оставени 3 дни без въглехидрати затъпяват и пр., но не приемам за сериозно резултатите да се съотнасят автоматично към хората, при положение, че има толкова много различни фактори,  а и достатъчно поле за реални наблюдения върху хора. Тръгнали са сякаш да откриват топлата вода, започвайки с дефиниция що е то топла вода. А някои вече бойлери произвеждат.
Долче, има начини да се наблюдава функцията на мозъка при по-примитивни животни. Не са ги карали, разбира се, да решават кръстословици, но и те имат някои познавателни функции. Примерно способност да намират изход през лабиринт и да повторят, потретят и т.н. наученото.

# 706
  • Мнения: 2 232
Здравейте, попаднах наскоро на този текст. Списанието го дават да е сериозно, но тази статия не ми се струва такава... Аз го разбрах, че едва ли не много мазнини в диетата водят до ИР, което е напълно противоположно на това, което досега знам...

Какво мислите по въпроса? Виждали ли сте други подобни твърдения? Защото аз като го видях това и много се обърках...

https://medicina.nauka.bg/broij2/%d0%b1%d0%be%d0%b3%d0%b0%d1%82% … d0%bc%d0%be%d0%b7

Лично на мен не ми е нужно да знам мишките как реагират. Изпробвах върху себе си. Все още не съм видяла някой, хранещ се ВМНВ да е ял нещо сладко и да не е вдигнал кр.захар. Това за мен не е излекуване, а замаскиране.  Както казах в първия си пост, още ми е рано за такива кардинални заключения. Но ще видим по нататък.

# 707
  • Мнения: 4 042
Те и здравите хора като ядат сладко захарта им се вдига. Въпросът е да отиде след това в клетките, при едно нормално количество отделен от панкреаса инсулин, а не да остане в кръвта. Много трудна работа да разбереш излекуван ли си, не си ли. Канех се да правя обременяване, но какъв е смисълът? От 2 години се храня НВ, въглехидратите ми почти не са надвишавали никога 75 гр на ден. И много ясно, че ако поема 75 гр глюкоза само на един прием, тялото ще реагира неадекватно. За мен би било достатъчно да знам, че нямам признаците на ИР, които съм имала в началото. Че не дебелея "от въздуха", нямам необичайна умора и липса на тонус. Само това стига, прескачам ги останалите неща, защото малко или много може и да са били свързани с наднорменото тегло. Какво друго да искам? Да се върна към храненето, което веднъж ме е разболяло, и да се надявам, че няма да ме разболее втори път?

# 708
  • Мнения: 2 232
При здравите хора захарта ще се върне в нормалните граници, това имах предвид. То и аз ако се върна към нормалното хранене с баници, пици, торти и т.н ..., е незнам ти с какво си се хранила, за да стигнеш до тук. Но именно мазнината пречи на глюкозата да влезе в клетките.

Потребителката, която пусна линк към филма обратно в играта, ако може да пусне и други на подобна тематика. Много ще съм й благодарна.

# 709
  • Мнения: 31 851
Няма такъв филм да караш на НВ 2 години и после да се върнеш към старото въглехидратно ядене и да очакваш да си останеш здрав и слаб.
До живот трябва да внимаваме.
При мен обаче е факт, че вече като си позволявам въглехидратни храни, не ми се отразява като преди.
Тоест инсулиновата чувствителност ми е доста подобрена.
Обременяване бих направила. За да сравня с първите кошмарни резултати.

# 710
  • Мнения: 2 232
Елора, аз четох доста от старите теми. И до колкото си спомням ти не си на ВМНВ хранене. Ядеш и плодове и овесени ядки.

# 711
  • Мнения: 18 542
Но именно мазнината пречи на глюкозата да влезе в клетките.
Обясни как се случва това, защото така просто като констатация, не върши никаква работа на никой.

Нарича се инсулинова резистентност, което значи, че ключалките на клетките не отговарят на ключа инсулин, който отваря вратата на глюкозата да влезе и да бъде използвана за енергия. Как точно мазнините пречат на този процес?

# 712
  • Мнения: 27 621
Дори и при доста "здрави" хора КЗ след въглехидрати е възможно доста да се покачи- приема се уж за нормално, че 2 часа по-късно нивото и спада...Но има и теория, че самото покачване  (макар и временно) не е полезно, т. е. води до гликация. Дори и здрави хора имат по-голям скок на КЗ след въглехидрати, нормално е да се очаква, че при проблем с инсулина се случва същото и в по-голяма степен.
При диабет тип 1 повече мазнини към обичайната храна водят до покачване на КЗ по-късно, ако междувременно не се изразходи много енергия. Но те трябва да си внасят инсулина отвън. При човек с ИР по-определящи са количествата въглехидрати които се приемат заедно с мазнините- ако количествата вхг-мазнини са "дозирани" добре може иизобщо  да не се стигне до някакъв съществен скок в нивата на КЗ. От моя опит с мерене на КЗ- мазнини+ малко вгх= леко покачване на КЗ. Мазнини+повече вгх= по-голямо покачване на КЗ. Връзката ми с въглехидратите винаги е предвидима, съответно достатъчен ми е факта да се чувствам добре. Не разчитам на излекуване от ИР, но мога да я държа под контрол.

Последна редакция: нд, 02 фев 2020, 11:48 от dolce miele

# 713
  • Мнения: 2 232
Но именно мазнината пречи на глюкозата да влезе в клетките.
Обясни как се случва това, защото така просто като констатация, не върши никаква работа на никой.

Нарича се инсулинова резистентност, което значи, че ключалките на клетките не отговарят на ключа инсулин, който отваря вратата на глюкозата да влезе и да бъде използвана за енергия. Как точно мазнините пречат на този процес?

Четох и изпробвах върху себе си. Преди няколко страници една дама постна изследванията си след 6м стриктно кето. Повишен инсулин и висок холестерол. Обясненията тук за случилото се меко казано ме шокираха. И не е само тя. Назад в темите имаше подобни случаи, а и не съм дочела всички теми още.
Но аз имам смелост да чета и гледам видеа и за двете гледни точки. Съмнявам се повечето тук да са го направили.
И няколко пъти натъртих, че това е моята гледна точка и съвсем кратко време от към приложение.  Ако има още някой, който мисли като мен, ще се радвам да сподели и да не се притеснява.

# 714
  • Мнения: 18 542
Мен не ме интересува кой как мисли, интересуват ме механизмите по които се случват тези "феномени" или процеси.
Лично аз чета и гледам всякакви материали и тези защитаващи ВХ и плюещи мазнините не ми се връзват логично и последователно механистично. Иначе всеки може да твърди всичко и има всякакви "изследвания" "доказващи" всякакви неща.

# 715
  • Мнения: 2 232
А Може ли да споделиш кои са тези материали, които "защитаващи ВХ и плюещи мазнините" си чела. Ако не ти представлява трудност разбира се.

Иначе теб до накъде те разбирам. Месодян тип човек  да го накаряш да яде растения. Никой не може да избяга от природата си. Дори психически би било пагубно.

# 716
  • Мнения: X
Но именно мазнината пречи на глюкозата да влезе в клетките.
Обясни как се случва това, защото така просто като констатация, не върши никаква работа на никой.

Нарича се инсулинова резистентност, което значи, че ключалките на клетките не отговарят на ключа инсулин, който отваря вратата на глюкозата да влезе и да бъде използвана за енергия. Как точно мазнините пречат на този процес?

Четох и изпробвах върху себе си. Преди няколко страници една дама постна изследванията си след 6м стриктно кето. Повишен инсулин и висок холестерол.
ПАК :стриктно Кето НЕ се препоръчва за повече от ДВЕ седмици. От там насетне всеки си вреди на свой риск.

# 717
  • Мнения: X
Мисля, че при отслабване беше нормално да ти е повишен холестеролът, при мен също беше повишен общият хол., но пък триглицеридите ми в същото време бяха 0,81 или нещо такова.

# 718
  • Мнения: 31 851
Елора, аз четох доста от старите теми. И до колкото си спомням ти не си на ВМНВ хранене. Ядеш и плодове и овесени ядки.
Режимът не изключва напълно тези неща от храната.
Ето да прочетеш https://www.bg-mamma.com/?topic=1172760
точка 5
Сто пъти съм писала, че съм на либерално НВ заради щитовидната.
Абе все си мисля, че аз знам на какво хранене съм Grinning
И да, яла съм. И? Пак съм свалила за 8 месеца 20 кг.
Плодове винаги съм яла и ще продължа да ям.
Овесени ядки вече не ям. Друга ми е закуската. Освен овесени ядки, съм слагала в закуската и мед и пак съм успяла. Плюс сурови ядки - няколко вида.

# 719
  • Мнения: 27 621
Вероятно голяма част от хората стигнали до нисковъглехидратно хранене са прочели доста гледни точки преди това. Не разбирам защо постоянно ВМ НВХ хранене  се приравнява на кето...Защо нисковъглехидратното хранене се нарича едва ли не безвъглехидратно и т. н. Защо в крайна сметка високомазнинното хранене се приравнява на някакво невероятно тъпчене с огромни количества мазнини, от буркана едва ли не.
Елора, по повод ЩЗ. Много вероятно е автоимунни заболявания да се отключват от консумация на зърнени храни- има и доказани такива (никак не са малко)  връзки. Та не е изобщо чудно, че толкова хора имат заболявания на ЩЗ. Друг е въпросът, че има и някои лекари които проблемна ЩЗ не ги впечатлява особено...

Общи условия

Активация на акаунт