НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 133

  • 39 504
  • 760
  •   1
Отговори
# 240
  • Мнения: leet
Аз купих от бьлгарсия магазин мас, но вскуса беше отвратителен. Имаше и на Маджаров, ще пробвам и нея. Готвя сьс зехтин ( не пуши при пьржене) кокосово масло, патешка и гьша мас. Последните две са ми много вкусни, но ценово не ми харесват. Преди готвех доста с царевично олио, не сьм се интересувала колко точно е вредно или полезно, но бях чела, че е добо за пьржене

# 241
  • Мнения: 1 376
Зависи и по колко се готви. Аз нямам идея в едно "нормално" семейство по колко литра мазнина на месец отиват. Аз имам тенекии със зехтин (5 л са май) от една година, кофичка мас и пакетче масло могат и с месец - два да се подмятат в хладилника. Ама и ние не сме по готвеното.

# 242
  • Мнения: X
А, никой не ни кара, но нали е полезно, мислим за здравето на семейството.
Едно време баба ми миеше свинската мас с вода, за да не мирише и да може да ни готви с нея.
Не и се получи и само бойкотирахме манджите й. Помня колко се ядосваше.
Много сме се изфинили и променили в градска среда.
Ако не можем да си набавим достатъчно омега 3 с храната, не е ли добър вариант да приемаме допълнително рибено масло?

Последна редакция: пт, 24 яну 2020, 11:26 от Анонимен

# 243
  • Мнения: 1 632
Аз се чудя нещо за добавките.  Бях чела, че някои витамини и минерали не се усвояват добре с прием на кафе, и затова до сега се стараех да ги пия поне час преди или след прием на кафе.  Много ми е неудобно, защото хем искам сутрин вкъщи да си изпия добавките, хем като стана първото нещо е да пия кафе, и после трябва да разнасям с мен хаповете. От скоро започнах да пия безкофеиново кафе и се чудя дали в този случай би било уместно да си пия добавките сутрин така да се каже с кафето?

# 244
  • Мнения: 18 542
Аз взимам добавка рибено масло. Определено има положителен ефект,  усещам го в ставите, които са ми проблемни. Махането на растителните олиа също донесе забележителна разлика. За съжаление, приемането на повече омега 3 и запазване на нивата на омега 6 не е решение. Трябва намаляване на омега 6, защото двете се конкурират за усвояване.
По отношение на лененото масло, не е много добро решение. Има значение вида на омега мастните киселини. Важни са EHA и DPA, които се усвояват директно, докато растителните омега 3 са ALA които искат превръщане в организма, а нивата на това превръщане са под голяма въпросителна, колко и дали изобщо се случва. На който му е интересно, да хвърли око в темата за омегите. Имаше постната много хубава статия с аргументи.

mariat, карай го по-леко, не бъди толкова чувствителна. Темата се чете и от други и това, че ти нямаш нужда от дадено нение или порция от мнение, не значи че някой друг няма да намери нещо интересно. Нищо лично нямам към никого в темата.

# 245
  • Мнения: 27 704
Само да вметна, че в Италия в последните години пържат все по-често в олио и царевично олио. Поне по моите наблюдения фъстъченото не е чак номер едно по купуване... Масово правят промоции на слънчогледово олио, като съм виждала как пълнят количките- явно започват да свикват с вкуса...Има и от онези "готините" туби с мазнина за пържене-микс в който не ми е ясно какво точно има....Има и рецепти за които само в зехтин се пържи, имат един куп районни специалитети които само в дадена област се използват...сакън да пържи в нещо друго. Има и рецепти които пък са с мас- но са демоде за повечето млади, но пък по-възрастните си ги приготвят или пък в някои области са по-любими...Сещам се за един пай с кора от много мас, брашно и с плънка от картофено пюре, шунка, моцарела е др., за разни сладкишчета с мас  (и обикновено пържени, със захарна поръска)...Като цяло рецептите им с мас  които съм опитвала да ми били много тежки. Определено мазнина номер 1 по популярност и еталон за качество е зехтинът екстравърджин.

# 246
  • Мнения: 2 643
Не съм яла патешка мас ,на какво има вкус(ако може да се определи)
За олиото от гроздови семки пише ,че става за готвене ,но то също е богато на омега 6
Яйцата според Бари (основателя на зоната) имат възпалително свойство в/у организма ,за това повечето пиеха рибено масло.аз по принцип не обичам яйца ,ядох основно пъдпъдъчи,които пък са уж били много по-полезни от кокошите

# 247
  • Мнения: 39 533
Маста е супер, но ако си сигурен в произхода ѝ. Аз не мога да се доверя на тази от магазина в кофички, бомбички и т.н. А и като ви чета, че има малък срок на годност, че хваща мухъл и т.н., съм още по- убедена да не я ползвам.

Миоки, много съм си добре.
Чудя ти се защо при условие, че съм написала какви мазнини ползвам, ти размахваш пръст колко лошо е слънчогледовото олио, като използваш мой цитат и ми даваш напътствия.....

# 248
  • Мнения: 27 704
Патешката мас за мен е по-приятна от свинската (макар че си консумирам и свинска без проблем), по-деликатна ми е някак. Вкъщи ядат с каквато мазнина им сготвя...
Мариат, правя си патешка мас от едни патешки фенери от Кауфланд. Много е лесно, варя в мултикукър херметик и отделената мас слагам в бурканче. А е и евтино и си трае в хладилника. Свинската мас от магазина ми се беше размирисала съвсем леко- след година, година и половина може би Stuck Out Tongue Winking Eye Тогава не я консумирахме, използвахме за мазила разни...

# 249
  • Мнения: 39 533
Долче, и аз така правя с патешката мазнина, ама защо се обръщаш към мен....Написала съм, че я ползвам....

# 250
  • София - Рим и обратно
  • Мнения: 11 239
Не адвокатствам на Миоки, обаче нейните включвания са винаги много информативни и полезни за нови читатели, и пише по конкретни въпроси, с източници. Който иска да получи отговор, получава го, на който не му допада - подминава. Аз също подминавам мнения, категорично отричащи чаша вино с вечерята Blush. Но не изпадам в полемики.

# 251
  • Мнения: 27 704
Мариат, объркала съм се. От последния ти пост останах с впечатление, че не ползваш мас изобщо. Grinning

# 252
  • Мнения: 39 533
Свинска мас, Долче. Свинска от магазнина.

# 253
  • Мнения: 3 021
Гърците готвели с мас исторически - да, може би в палеолита. От векове добиват и се хранят със зехтин. Като всяка мазнина, и тази е най-добра без термична обработка, което не значи, че е вредна при готвене.
Неслучайно смятаната за най-здравословна диета на света - средиземноморската, идва точно от този район. В Гърция е и една от т.нар сини зони, с концентрация на най-много столетници.
А стават все по-дебели и болни, както и останалата част на света, от т.нар уестърн стил на ядене - газирани напитки, джънк фууд, сладко.

# 254
  • Мнения: 14 966
Хубаво е да споделяме опит и знания. Пък и нали е ясно, че различните храни и мазнини за готвене, имат различно въздействие върху всеки организъм индивидуално.
на мен много ми харесва темата, защото всеки споделя и начин на хранене, и резултати, и положителни, и отрицателни прояви.
Колкото до мазнината, с която се готви, ако човек не е по АУ, съвсем стриктен по неговите указания, смятам, че не е проблем да си готви с каквото си иска. Но пък точно АУ беше писал за това масло от гроздови семки, а МИоки добре ме "светна".
Само да кажа, че хич не съм се вманиачила, да не остане някой с такова впечатление. Щом за 3 месеца 4 кила свалих, то е ясно как я карам през просото. Но искам наистина да мана вредното олио. По-скоро да накарам и мм да се примири. Той си е някакъв абсолютно резистентен към напълняване и муа баници и всякакви вредности, нищо му няма / да му е здраве/, но си обича да готвим домашна храна. Затова съм все с въпроси спрямо мазнината за готвене.
Поне едно разбрах- махам гроздовите семки, започвам с кокосово, маслото си го ползвам, ползвам и зехтина от Лидл, дето пише, че е за готвене и пържене /той е някаква смеска, четох аз/. Ще си пържа яйцата с мас, и те така те.

Общи условия

Активация на акаунт