Какъв, къде и по колко или с други думи - да поговорим за бакшишите

  • 4 609
  • 83
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 2 516
А бакшиш ли е закръглянето от 39.80 на 40.00? Това за мен не е бакшиш, макар че е отгоре.

# 61
  • Мнения: 19 501
Не знам какво е, обаче ако аз дължа 40 и имам само 39,80 няма да стане сделката. Обратното обаче е  едва ли не задължително.

# 62
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 13 241
абе на мен моб.оператор си търси едната стотинка (...,01 лв.) от дължимата сума , та аз да им оставям гИвеч ли ??? Smiley

# 63
  • Пловдив
  • Мнения: 14 511
А бакшиш ли е закръглянето от 39.80 на 40.00? Това за мен не е бакшиш, макар че е отгоре.
Бакшиш е всъщност, да, но от онези, които обиждат и двете страни, особено получаващата. Wink
Нали имаше един виц - "не съм правила секс за пари - пет лева пари ли са".

Днес чакам да дойде един куриер с дрехи от сайт, на когото трябва да му дам 50,97 лв. и мисля да му дам 51. Sunglasses

# 64
  • Мнения: 11 926
Оставям в заведение, като размерът зависи от много фактори,основно- ако съм доволна.Много често се налага да повтарям няколко пъти изискванията, като например,да ми донесат питието/ безалкохолно или бира/ заедно с храната. Но не, носят го предварително- тогава и бакшиш може да няма. Никога не се ръководя от правило за проценти, оставям  колкото преценя,може и повече ,може и по-малко.

       На пазар, особено от баби и дядовци от които, редовно купувам  зеленчуци- оставям стотинки. В кварталния магазин- също.

       В такси- закръглям.

      От години,да не кажа от десетилетия, ползвам услугите на едни и същи фризьор,козметичка, маникюристка.Понякога оставям1-2лв "за кафе".Както на руски думата бакшиш е "чаевые",т.е."Колкото за чай" , така и бакшишът не следва да е много голям. Но и те често ми правят "подаръци", пр.не са ми вземали пари за оформяне на вежди напр.

Всеки сам си преценява, но за мен маникюристка, фризьор и козметик влагат повечетруд отколкото сервитьор,затова ми е странно че за заведение едва ли не е задължително,а за салон-неприемливо.Освен това дали ще си поръчам кафе или специалитета на заведението,трудът на сервитьора е еднакъв, защо ,ако точно 10 % се оставя трябва в двата случая да се плаща различен бакшиш?

Ако много съм доволна от жената, която помага за домакинството унас или ако е някакъв празник, оставям и около10 лв отгоре.
    Мъжът ми оставя в хотелите при напускане.

# 65
  • Другата България
  • Мнения: 37 430
Скрит текст:
Оставям в заведение, като размерът зависи от много фактори,основно- ако съм доволна.Много често се налага да повтарям няколко пъти изискванията, като например,да ми донесат питието/ безалкохолно или бира/ заедно с храната. Но не, носят го предварително- тогава и бакшиш може да няма. Никога не се ръководя от правило за проценти, оставям  колкото преценя,може и повече ,може и по-малко.

       На пазар, особено от баби и дядовци от които, редовно купувам  зеленчуци- оставям стотинки. В кварталния магазин- също.

       В такси- закръглям.

      От години,да не кажа от десетилетия, ползвам услугите на едни и същи фризьор,козметичка, маникюристка.Понякога оставям1-2лв "за кафе".Както на руски думата бакшиш е "чаевые",т.е."Колкото за чай" , така и бакшишът не следва да е много голям. Но и те често ми правят "подаръци", пр.не са ми вземали пари за оформяне на вежди напр.
Всеки сам си преценява, но за мен маникюристка, фризьор и козметик влагат повечетруд отколкото сервитьор,затова ми е странно че за заведение едва ли не е задължително,а за салон-неприемливо.Освен това дали ще си поръчам кафе или специалитета на заведението,трудът на сервитьора е еднакъв, защо ,ако точно 10 % се оставя трябва в двата случая да се плаща различен бакшиш?

Скрит текст:
Ако много съм доволна от жената, която помага за домакинството унас или ако е някакъв празник, оставям и около10 лв отгоре.
    Мъжът ми оставя в хотелите при напускане.
Поне за мен фризьорка, козметичка и маникюристка са си сложили достатъчно надценка на услугите, за да им давам и аз отгоре. Ако не работят сами за себе си, то салона го е направил. Докато сервитьора разчита на бакшишите, самата му заплата не е от най-високите. Същото е и с разносвачите на пица и храна за в къщи, аз вече писах за това. На тях оставям най-много, защото им плащат смешни пари, определено.
10% не оставям на сервитьор, ако изобщо оставям то е по преценка на обслужване, отношение, без значение колко е сметката. Може да изпия кафе за два лева примерно и да оставя пет, но може и да вечерям за 50 и да си оставя точно 50.

# 66
  • Мнения: 5 274
При нас също 10% а нормално, а от 15% нагоре, ако си особено доволен или в някое място на познати хора. Фризьор - да, но не 10%, защото купувам и продукти. Такси - горе долу 10% . Доставка - едно-две евро, за по-големи неща - пет. Монтьори и техници - по пет или десет евро, зависи какъв е бил проблемът и колко време (казваме му пари за един по-свестен бургер, защото не им предлагам храна у нас). На пощальона на края на годината десет евро, а той пък ни подарява календар; коминочистач също. За музика - прието е в студенстки заведения, където и изпълнителите са студенти.

Не обичам да давам пари в пощата, ужасно скъпа е и ме дразнят със скапаните си изисквания - ужасно са много, вече и стикер не мога да залепя на плика, ако не искам да ми таксуват повече. Постоянно ми взимат по 19,99 евро за някакви средни пакети до България, три-четири илограма примерно. Никога няма да оставя там! На културни мероприятия също не оставям (изключвам студентски таква в частен дом и непопулярно заведение).

# 67
  • Мнения: 6 559
Как се оставя башкиш в заведение, когато искаш да платиш с карта?
Примерно: сметката е 38 лв., искаме да оставим 40 лв. Как ще стане?
Чукват ми бележка за 40 лв. или ги разделят някак софтуерно за 38 лв. + 2 лв.?

# 68
  • Мнения: 2 220
Плащаш с карта и останалото го оставяш в калъфчето за сметката.

# 69
  • Мнения: 5 274
Примерно: сметката е 38 лв., искаме да оставим 40 лв. Как ще стане?
При нас може сам да набереш сумата преди да натиснеш "ок". Тоест натискам 40,- и "ок". Не съм питала келнерите обаче как им ги дават после, явно има начин.

# 70
  • София
  • Мнения: 3 845
Някои казват, че може само точната сума да се плати с карта в заведение и не може да я променяш. Затова някои дават бакшиша в брой, а основната сума с карта.

# 71
  • Down south
  • Мнения: 7 703
Как се оставя башкиш в заведение, когато искаш да платиш с карта?
Примерно: сметката е 38 лв., искаме да оставим 40 лв. Как ще стане?
Чукват ми бележка за 40 лв. или ги разделят някак софтуерно за 38 лв. + 2 лв.?
Разгледайте касовата бележка, може би има ред с tip, тук е така, на него се добавя сумата за бакшиш. Да кажем сметката е  40, добавя се 8 или 10
Сумата е 48, подпис и картата бива таксуввана тази сума.

# 72
  • Мнения: 2 998
Разгледайте касовата бележка, може би има ред с tip,
В България го няма това, за съжаление.

# 73
  • Пловдив
  • Мнения: 692
Често плащаме с карта, оставяме в брой бакшиша Simple Smile

# 74
  • Мнения: 1 200
Примерно: сметката е 38 лв., искаме да оставим 40 лв. Как ще стане?
При нас може сам да набереш сумата преди да натиснеш "ок". Тоест натискам 40,- и "ок". Не съм питала келнерите обаче как им ги дават после, явно има начин.

В края на смяната "дърпат" един отчет от касовия апарат,  от кеш оборота си задържат (директно в Кеш) колкото им пише на отчета  "Tip"/ Бакшиш. Без значение, дали е бил бакшиш към сметка платена кеш или с КК, те си го задържат в брой,,отчита се само останалата част от сумата.
В Германия това. В България навремето не беше възможно, сигурно вече и там става, те и немците масово не ползваха карти допреди 8-10 години, че и до ден днешен много народ няма.

Общи условия

Активация на акаунт