За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 25 470
  • 738
  •   1
Отговори
# 60
  • Sofia
  • Мнения: 21 728
Пилешко филе, пресни гъби, моркови, замразени броколи и сметана за готвене. Как да сглобя вечерята? Принципно пилето и гъбите със сметанов сос + гарнитура от задушени броколи и моркови, а за по- завъртяна рецепта някой сеща ли се?
Не знам дали ще ти е по-завъртяно... ако намажеш филето с фъст. масло и го запечеш на тиган или пък на грил тиган, или ако имаш с какво да го напълниш. С гъбите и сметаната сос + горица и сос Уорчестър, а броколите и морковите задушени. Пък може и морковите на пюре. Може и морковите и броколите бланширани/на пара и с дресинг - сол и п-р, горчица, чесън, оцет и зехтин.

# 61
  • Мнения: 14 166
Ауу, това с фъстъченото масло ме заинтригува. Имам вкъщи, харесвам го, но рядко го ям. Няма ли да загори, ако намажа филето с него и го запържа? А ако приготвя месото във фурна, удачно ли е да ползвам фъстъчено масло? Никога не ми е хрумвало да мариновам с него.

# 62
  • Sofia
  • Мнения: 21 728
Ако е на тиган (има повече контрол, а с минимум мазнина в незалепваш тиган не се пържи, а пече), фъстъчено масло намазвам на готовата страна + кора от лайм/лимон/портокал) и докато се готви втората, то се позапича. Ако се готви във фурна (много е сухо филето, да не стане сухо там?!) се намазва съответно към края на готвенето. Може месото да се набразди от въпросната страна, която ще се маже, да може да проникне вкус. 
Вместо с фъстъчено масло,  с мед + горчица също е много хубаво и може и сусам/конопено семе или ядки на ситно да се добавят.

# 63
  • Мнения: 39 619
Няма да пълня филето, щото децата ще го разчоплят и накрая ще кажат, че няма да го ядат.
Обаче ми хареса идеята за пюре от моркови.
Едит. Открих във фризера и микс от грах с моркови, който комбинирах с броколите, та пюрето от моркови ми отпада за днес.
Благодаря още веднъж за идеята.

Последна редакция: пн, 09 мар 2020, 18:50 от mariat

# 64
  • Мнения: 14 166
Благодаря, Морена! Пусна ми муха в главата. Yum

# 65
  • Мнения: 360
Момичета а как си приготвяте домашна марината за месо?
Видях едни в ЛИДЛ и мисля че е само химия, не взех въобще.
Има барбекю и гръцка марината-ако някой иска готова.
Очаквам бърза реакция от вас. Мерси

# 66
  • Мнения: 360
Иначе днес от Практикер си купих "ринг за сервиране".
Ще наснимам довечера и ще ви пратя как съм сервирала ризото със зеленчуци - гурме!

# 67
  • Мнения: 1 867
Морена,извинявай,че те занимавам,но исках да питам за пюрето от моркови,като картофено ли се прави?

# 68
  • Sofia
  • Мнения: 21 728
Момичета а как си приготвяте домашна марината за месо?...

Различно, с вино; с лимон; с кисело мляко - те готвят месото - става по-креко иначе казано и подправки, соев сос....

Пеги, нямаше да съм тук, ако не ми се занимава, няма нужда да те извинявам. Hug
Аз варя морковите с много малко вода, дори да не ги покрива, като в процеса на варене добавям по малко вода ако е нужно. Първо ги запържвам, подправям и после варя. Подправките понякога са ми само сол и п-р (зависи от яденето слагам черен или бял), друг път и кимион, или пък кардамон и индийско орехче. Пак зависи с какво го поднасям, както и сервирането - дали ще е повече или по-малко като лепило за месото например.  Пасирам сварените моркови и добавям масло и течна сметана (не прясно мляко, че е по-течно все пак).
Аз не слагам картоф, но ако реша, за да е по-гъсто, бих ползвала сладък картоф.

# 69
  • Мнения: 1 867
Морена,много благодаря.В тази тема знам,че за теб няма въпроси без отговор.

# 70
  • Sofia
  • Мнения: 21 728
Благодаря, Пеги, не съм такъв капацитет чак и ми е много приятно да научавам и аз.  Пак заповядай, стига да мога... Simple Smile

# 71
  • Мнения: 1 104
Решила съм утре да опитам рецепта за паста с брокли, гъби и сметана. За пръв път ще я правя и ми се искаше да пробвам вариант с пълнозърнести “панделки”.
1. Има ли някакви особености при приготвянето на пълнозърнеста паста?
2. Ако се сетите за други особености при рецептата, моля споделете? ☺

# 72
  • Sofia
  • Мнения: 21 728
Има ли някакви особености при приготвянето на пълнозърнеста паста?
Няма оособености, просто чети времето за приготвяне на пакета.  Ако ще сервираш пастата и отгоре соса, вари колкото е казано. А ако ще ги смесиш заедно (както аз сервирам паста), вари минутка по-малко, че ще се досготви в соса и ако държиш на "ал денте"то.
Ако е само броколи, гъби и сметана, на мен лично ми липсва някакъв по изявен вкус, ама то си е въпрос на вкус де. Simple Smile  Не се сещам за особености, кажи ти ако нещо те притеснява.

# 73
  • Мнения: 1 104
Morena, яла съм тази комбинация в Италия и много ми хареса. Но тогава я приготви една баба, италианка и сигурно е добавила и нещо други, защото ми идеше да си оближа пръстите.
И аз се пеитеснявам, че ще бъде малко постно като вкус, но не ми идва на ум с какво мога да подсиля идеята.

# 74
  • Sofia
  • Мнения: 21 728
Няма да е по италиански де...  Аз бих сложила синьо сирене (и с броколи, и с гъби си пасва страхотно), може и друго ароматно и (най-важното топящо се) сирене - като чедър например.  Simple Smile
И още нещо като идея, ние много обичаме да поръсваме и с Пангретата (хрупкави трохички),  освен пармезан.

Общи условия

Активация на акаунт