Козунаци 2020

  • 26 956
  • 769
  •   1
Отговори
# 60
  • София
  • Мнения: 11 749
Кифличките на Джемма. Чудесни, бързо стават, моите са с по една череша отвътре.  Работих с една мая, суха, кой знае от кога е...никой не знае. Купувала съм я  преди време и за да не седи така я използвах, имам още няколко пакетчета и тях ще използвам, защото чета, че мая трудно се намирала, а за да запазя френската за  Великден,  за сега ще работя с тази.
Джемма, много благодаря, осигурих закуската за утре, жалко че малко стават, около 10 кифлички.

# 61
  • Балчик
  • Мнения: 9 219
Да, аз даже 9 правя. За по-голямо семейство-двойка доза. Чудни са.

# 62
  • Мнения: 39 696
Разкошно клипче за сплитане на козунак. Благодаря, че го сподели!

# 63
  • Sofia
  • Мнения: 21 729
Те и моето вчерашно произведение. Simple Smile
Леко/въздушно, влажно (отбелязват се зъбките Simple Smile ),  пукаво.... абе съвършенството по наш вкус. Simple Smile  Ама забравих да отделя тесто за кифлички, та след някой и друг ден ще спретна специално такива, че нали и синчето си е у нас, да си отяде на козунаци. Simple Smile





# 64
  • Мнения: 656
Споделям с вас моята рецепта за козунаци. Намалете количествата ако нямате време и много продукти.
https://megisbakery.blogspot.com/2020/03/easter-bread-velikdenski-kozunak.html

# 65
  • Мнения: 1 688
Ето и моите козунаци от днес , за първи път правя с квас и като цяло мисля че се получиха.
Кръглият трябваше да е с дупка посредата,но като започна да втасва се поразвали Grinning направих го с течен шоколад, но има по-скоро вкус на хляб с шоколад, не толкова на козунак.Даже го попрепекох Grinning .Другият козунак е със стафиди и локум и стана божествен.





# 66
  • Варна
  • Мнения: 728
Здравейте, чета темата от началото. За първи път тази година ще пробвам да правя козунак и смятам първо да репетирам поне веднъж. Искам да попитам какво брашно ползвате? Освен това нямам подходяща тавичка от тези правоъгълните и смятам да си набавя до Великден. Но възможно ли е ако са два малки след като се сплетат да се сложат върху хартия и да се пекат в голямата тава на фурната или няма да могат добре да бухнат, като няма стени?

# 67
  • Sofia
  • Мнения: 21 729
rozi4ka222, прочети при мен относно приготвянето - има отговорите на въпросите ти - https://morrennaa.blogspot.com/2019/04/blog-post.html Ако имаш опит с тесто (дори да е само хлебно или за пита) може и да пробваш без форми. Но ако нямаш никакъв опит не ти препоръчвам. За печенето поже да ползваш тенджера, която може да се ползва във фурна или йена (според нейните специфики).  Не е нужно да е специална форма. Simple Smile

Последна редакция: пн, 30 мар 2020, 09:45 от Morena

# 68
  • Варна
  • Мнения: 1 951
Ето и моята загрявка Yum
Скрит текст:



Направила съм такива снимки, за да илюстрирам резултатът като големина на козунака по рецептата, която споделих по-рано. Формата е стандартна за хляб, забъркала съм дозата с 500г брашно.
Единственото слабо място в изпълнението ми беше, че се зазяпах в един филм по време на печенето, а таймерът ме подведе и не сигнализира края на печенето, та видно е, съм го попрепекла повече от необходимото. Въпреки това, конците са си налице, каквито трябва да бъдат и ,нали е първи за сезона, биде ометен одма Simple Smile

# 69
  • Мнения: 7 327
Подстрекавахте ме тези дни и ето резултата от днес

По рецептата на elixir с цедено кисело мляко и 1-то яйце заместено с прясно мляко (по неин съвет , ако се активира предварително маята)

Плетката на единия

Плънка-орехи и домашно сладко от малини

Кръглият е с орехи и стафиди

Последна редакция: вт, 31 мар 2020, 18:10 от denyil

# 70
  • Мнения: 14 840
Преди няколко дни (май седмица) пак пробвах козунак в пекарната. Пуснах го да се меси два пъти,изтече програмата за тесто,но то едва беше започнало да се надига. Преместих го в кукъра на програма за хляб (2 часа на 40 градуса втасване,после го спрях да не се пече там и го оставих на програмата за подържане на топлина). След тия два часа и кусур уж беше удвоило обема,после като го сплетох го сложих във фурната на 40 гр. Стоя към час и се понадигна,но резултата не беше много впечатляващ. Ставаше за ядене,обаче ми седеше глетав,абе не и не! Утре мислех да пробвам пак,но нямам прясно мляко,та ще чакам ММ да купи и тогава. Ще правя до откат,до като не се получи! Не знам защо тооолкова бавно втасва. Не е много захарта. Маята е ок. Е брашното не беше за баница,но тук никъде няма. Ето го иначе:

# 71
  • там, където ми харесва
  • Мнения: 1 256
Морена  рецептата , която имам от миналата година съм я записала с един килограм брашно.Не мога да си спомня за два козунака ли е това?
Тази от твоя сайт е с 500кг. брашно за един брой, нали?

# 72
  • Варна
  • Мнения: 1 951
Anyyyoneтова време е страшно много, според мен нещо свтасването не върви. В момента е по- хладно и въпреки, че машината си поддържа някаква температура, аз я покривам отгоре с покривка, за да не се получава течение през отдушниците , тъй като охлаждането на тестото не му се отразява добре. Звучи малко като вманиачаване, но това са мои реални наблюдения. Или е това, има нещо, в самата рецепта , което идва в повече.

# 73
  • Мнения: 6 909
Anyyyone, колко градуса е в стаята, в която меси хлебопекарната? Макар и добре изолирана, машината се влияе от околната температура. Аз не покривам хлебопекарната, но не отварям врати, прозорци, докато втасва тестото или поне гледам да не е много. Брашното, че не е за баница, не е никакъв проблем. На мен ми се струва, че ти  малко голяма тавата, в която печеш, но може и да греша.

# 74
  • там, където ми харесва
  • Мнения: 1 256
След като го сплетеш го оставяш пак да втасва.

Общи условия

Активация на акаунт