За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 28 126
  • 736
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 10 301
Аз ползвам мерителни чаши, мама ползва голяма чаена чаша.... важното е да мериш с една и съща чаша всичко.
П.п аз не слагам масло в крема, повече ни харесва така, но ползвам домашно мляко

И аз ще си я запиша твоята рецепта, макар да няма да я правя в момента 😊 Значи и амонячна сода и бакпулвер се слага? И двете?

# 61
  • Мнения: 2 783
И двете, Вики 👌
П.п Упс, чакай, звъня на мама 😆. Не съм ги правила от поне 5г....

# 62
  • Sofia
  • Мнения: 21 728
..важното е да мериш с една и съща чаша всичко.
Точно така.
И ако ползваш например кафена чаша за мерна единица - ще получиш по-малко тесто, отколкото ако ползваш водна/чаена чаша или някоя по-голяма.

# 63
  • Мнения: 6 622
След малко ги почвам. Рецептата звучи много добре.

# 64
  • Мнения: 2 783
Двата набухвателя 👌
Най-често ползва кисело мляко, в което шупва амонячната сода.
Захарта е 1ч.ч ...уточнявам, защото "ч"-то ми прилича на "с"

# 65
  • Варна
  • Мнения: 1 922
Тази рецепта има ли я някой написана, че не ми се преписва, а не може да се копира. От одеве си играя с едни скрийншотове, но се отказвам..

# 66
  • Мнения: 4 859
Stenly,заповядай :

Перфектната рецепта за баклава

Сиропът
500 мл вода (2 чаши)
500 г захар (2 чаши)
2-3 ч.л. мед
2-3 пръчки канела от късите

Корите
1 пакет готови фини точени кори
250 г масло

Качеството на маслото е от ключова важност за хубавия вкус на този десерт. Моят избор на марка кори и масло виж на снимката долу.(на снимката кори фамилия и масло  deutsche markenbutter)

Плънката
250-400 г  (2-3 чаши) орехи, нарязани на едро. Може микс от орехи и шамфъстък.
250 г захар (1 чаша)
10-12 г канела на прах (1 пакетче)
1 пакетче ванилия на прах (може да се замени с настъргана лимонова кора)

Как да приготвиш
Перфектната рецепта за баклава
Голямата тайна на десертите със сироп е в температурите. Ако блатът е топъл, сиропът трябва да е студен и обратното. Аз процедирам топли кори – студен сироп и затова първо приготвям сиропа.

Подготовка на сиропа. Предварително на бавен огън слагам 600 мл вода и повече с 2-3 канелени пръчици и варя на бавен огън, правя си буквално чай от канела и оставям пръчиците бавно да освободят ароматите си във водата поне в продължение на 1 час при слаба температура. Това може да се изпълни и с повече вода – например 1300 мл и 5 малки пръчки канела, за да имаш половината за сироп и половината за чай. Когато чаят ми от  канела е готов, вдигам от котлона и отмервам в отделен съд 500 мл. Добавям меда и захарта, разбърквам докато всичко се смеси и разтвори, пренасям и пръчиците в тази смес и изнасям на студено да се охлади, или слагам в хладилника ако навън е топло.
Нарязвам орехите на едро с нож. Никога на ситно, вкусът на баклавата ще се промени от това. Върху дървената дъска слагам първо готварска хартия и върху нея режа орехите, така после лесно ги пренасям в купа.
В купа разбърквам орехите със захарта, канелата на прах и ванилията.
На водна баня слагам маслото да се разтопи.
С масло намазвам голяма тава и разделям фините кори една от друга.    Разполагам тавата близо до печката, защото втечненото масло бързо се втвърдява, независимо колко бързо работя. А корите се мажат с течно масло.
Тук включвам фурната да загрява.
Слагам първата кора върху намаслената тава и мажа обилно с масло с четка. Връщам маслото отново във водната баня на котлона и слагам втората кора върху първата. Отново мажа с масло и така до пет кори. В един пакет фини кори са опаковани общо 15 броя, така че ги разпределям – пет отдолу, пет по средата, пет отгоре. Максимално може да сложиш до шест кори в слой и максимално може да направиш три слоя. Това е баклава, не тутманик. 15, максимум 18 кори.
Когато първите пет кори са намазани и слепени с масло, изсипвам и разпределям равномерно половината плънка върху тях. После започвам да редя и слепям с масло средния слой от пет кори и изсипвам втората половина от плънката върху него. Разпределям равномерно и започвам да слепвам последния финален слой. Всяка кора се маже обилно с масло. Всяка,  без пропуск.
Нарязвам баклавата първо на квадрати, после на триъгълници. Всяко парче трябва да е добре и дълбоко разрязано, за да попие сиропът след това.
Пека при 200 градуса, по средата на фурната, докато баклавата стане светло златна отгоре. Премествам на дъното на фурната за още няколко минути докато стане златиста и от долу.
Заливам врялата баклава със студения сироп като използвам черпак и поливам внимателно между разрязаните парчета, а не директно върху  тях, защото искам хубава хрупкава кора отгоре. Ако ми остане от сиропа го изсипвам внимателно в краищата на тавата – баклавата ще си го поеме сама в следващите дни, макар че може да се стопли остатъкът на следващия ден и да се полее върху изстудените парчета.
Покривам тавата с фолио и слагам в хладилника след като се охлади, а през зимата направо изнасям на студено.
Най-рано баклавата е готова след 24 часа.
Оптимално и разплакващо вкусна е на втория и третия ден. Ако е останала на четвъртия, вече дори и горните кори са омекнали. Това малко занижава удоволствието от яденето й, но само малко. Не знам как е на шестия ден, толкова дълго не се е задържала до сега.

Сервирам с нож и вилица.

Последна редакция: пн, 25 май 2020, 20:51 от lady_gothic

# 67
  • Мнения: 476
Последно - маскарпонето разбива ли се с миксер? По рецепта е дадено в него да се сложи желатин, да се разбие на най-висока скорост и да се смеси с отделно разбита сметана. Обаче съм чела, че маскарпонето само на ръка, та се чудя? Confounded

# 68
  • София
  • Мнения: 11 745
Последно - маскарпонето разбива ли се с миксер? По рецепта е дадено в него да се сложи желатин, да се разбие на най-висока скорост и да се смеси с отделно разбита сметана. Обаче съм чела, че маскарпонето само на ръка, та се чудя? Confounded
Маскарпонето е малко капризно, затова го разбивам на ниска степен на миксера, и добавям което трябва, малко врътвам и ..готово. Ако добавяш , примерно, разтопен шоколад, първо завърти маскарпонето до гладкост и добави шоколада с шпатула.

# 69
  • София
  • Мнения: 1 497
Някой имал ли е проблем с прекалено изсушаване на печивата при печене на вентилатор? Не мога да се оправя с фурната ми - Aeg, за която техниците казват, че нищо й няма. Изсушава ми кексовете, стават с твърда кора отгоре, а вътре на се добре изпечени. Вентилаторът винаги работи с кръгов нагревател на задната страна на фурната. Само на горен и долен нагревател не става, защото е голяма и някак не нагрява добре, кексът не бухва хубаво. Та някой да е решил подобен проблем? Приемам и препоръки (на лични) за марка и модел фурна, която пече добре кекс. Simple Smile (или пък на читав техник да разбере проблема)

# 70
  • София
  • Мнения: 3 760
Дайте идея за нещо с ягоди,но да не е много сложно.

# 71
  • Мнения: 476
Някой имал ли е проблем с прекалено изсушаване на печивата при печене на вентилатор?
Опитай на по-ниски градуси. Доколкото знам, вентилаторът вдига температурата с 20 градуса спрямо печенето без него. Т.е. ако искаш да печеш на 180 градуса, както е стандартно, пусни фурната на 160 с вентилатор. Flowers Cherry Blossom

# 72
  • София
  • Мнения: 11 017
Дайте идея за нещо с ягоди,но да не е много сложно.

Орехово-ягодови кексчета

Ягодов тарт

# 73
  • Мнения: 14 166
Дайте идея за нещо с ягоди,но да не е много сложно.

Панакота с ягоди




Първи пласт:
500 гр. ягоди, 500 мл. вода, 100 гр. захар (мед, подсладител), пакетче желатин

Желатинът се разтваря в 6 с.л. вода, ягодите се подреждат на дъното на форма за кекс. Водата и захарта на котлона, докато последната се разтвори (да не завира). Слага се набъбналият желатин във водата и се изсипва върху ягодите. Формата се прибира в хладилник, а най-добре в камера, да стегне по-бързо.
Втори пласт:
450 мл. прясно мляко
450 мл. течна сметана
100 гр. захар
2 пакетчета желатин
Аз добавих и един бял шоколад, но може и без него.
Желатинът се разтваря в 12 с.л. вода. Млякото, сметаната и захарта се слагат на котлона и се загряват (да не завират). Прибавя се желатинът, изчаква се 15-ина минути да поизстине (иначе ще разтопи първия пласт) и се сипва върху ягодовия слой. После 4 часа в хладилник или за по-кратко във фризера. Времеемко, но изключително лесно, свежо и леко.

# 74
  • Мнения: 1 320
Дайте идея за нещо с ягоди,но да не е много сложно.

https://www.youtube.com/watch?v=B_ty5Qnhg3k&app=desktop

Направих я с нарязани ягоди, пак стана хубава.

ЛЯТНА ПЛОДОВА ТОРТА
https://zi4e57.blogspot.com/search?q=%D1%81+%D1%8F%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8

Последна редакция: вт, 26 май 2020, 22:19 от doroty3

Общи условия

Активация на акаунт