Отговори
# 30
  • In Neverland
  • Мнения: 355
Любими са ми "Лимонките" на баба

Рецепта:
5 яйца
1 и 1/2ч.ч захар
1ч.ч олио
2ч.ч брашно
на 1 лимон кората
1/2с.л сок от лимон

Всичко се смесва до еднородна смес, оформят се кръгчета и се пече на умерена фурна до порозовяване.

# 31
  • Мнения: 464
Мляко с ориз

1л. прясно мляко
1 ч.ч. ориз
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
2 ванилии

Измитият ориз се смесва със студената вода и се вари на слаб огън до изпаряването на водата. Веднага се добавя прясното мляко и се вари още около 20 минутки (до пълното сваряване на ориза и лекото сгъстяване на млякото). Прибавя се захарта и ванилията и се вари още няколко минутки, за да се разтопи напълно захарта. Изсипва се в подходящи десертни купички. След като изстине се пребира в хладилника, за да се охлади напълно. По желание при сервиране се поръсва с канела.

# 32
  • Мнения: 1 007
Прасковки
Баба приготвяше прасковки или кошнички с крем за всеки празник, когато черпех в градината или в училище.

За тестото:
брашно - 6 чаени чаши
яйца - 4 броя
кисело мляко - 3/4 чаена чаша
захар - 1 1/2 чаена чаша
олио - 1 чаена чаша
амонячна сода - 2 чаени лъжици

За крема:
краве масло - 100 грама
орехи - 1/2 чаена чаша
мармалад - 1 чаена чаша
и трохите от изпечените сладки

За украсата:
захар - 1 чаена чаша
сладкарска боя - червена и жълта
листа от чемшир от двора

Първо се приготвя тестото. Разбиват се яйцата със захарта. Добавя се олиото и отново се разбива. Разбърква се амонячната сода в киселото мляко, след като шупне се добавя към другата смес. Малко по малко при непрекъснато бъркане се добавят 4 чаени чаши брашно и се бърка до получавате на гладко тесто. Тестото трябва да престои около час.
После се добавят останалите 2 чаени чаши брашно и се размесва добре до получаване на еластично тесто. С намазани с олио ръце се оформят малки топчета, които се нареждат в тава върху хартия за печене. Пекат се в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 20 минути, или докато от долната страна придобият лек златист цвят. Не се използва вентилатор по време на печенето, за да не се напукат. Изпечените курабийки се издълбават с нож.
За крема за прасковките се разбива омекналото краве масло, заедно с мармалада, смлените орехи и трохите от издълбаните курабийки, добавя се и 1/3 чаена чаша вода.
Дупките на курабийките се пълнят с приготвения крем. В два отделни съда се разтваря червена и жълта сладкарска боя и всяка сладка се топва от едната страна в жълта боя, а от другата в червена. Овалват се в бяла кристална захар. За завършек - по две листенца чемшир.

# 33
  • София
  • Мнения: 579
Грис халва

беше ми любим десерт и все още е Simple Smile
вода - 4 ч.ч.
захар - 2 и 1/2 ч.ч.
грис - 3 ч.ч.
ванилия - 1 бр.
олио - 1 ч.ч.
масло - 1ч.л.
орехи и канела- по желание

Приготвяме първо сиропа от водата и захарта. Към него прибавяме ванилията.
Когато стане готов, в дълбок тиган се изсипва олиото. Когато се затопли се изсипва грисът и се запържва до златисто и добавяме маслото.
След това към него изсипваме сиропа и бъркаме енергично, за да не се получат бучки.
Изсипваме в тава и чакаме да изстине. Поръсваме с канела и орехи по желание.

# 34
  • Мнения: 218
Кошнички с плънка
1 краве масло
1 с.л захар
1 1/2 ч.ч брашно
За плънката:

7 ч.л захар
1 1/2 ч.ч смлени орехи
1 яйце
1 черешка от компот,почистена от костилката за всяка кошничка
Начин на приготвяне:
Размекнатото масло и захарта разбъркваме добре. Прибавяме постепенно брашното.
Замесваме тесто. Откъсваме си от тестото и слагаме във формичките за кошнички така че да се покрие дъното и стените, но тънко.Разбиваме яйцето, прибавяме захарта, после смлените предварително с машинка орехи.Слагаме от плънката и една черешка.
Нареждаме всички кошнички в тава. Излизат около 30 бр. Печем на 180 гр. Вече готови и изстинали поръсваме с пудра захар.

# 35
  • Мнения: 66
Любимият ми десерт от детството е ,, Крем карамел с кроасани” - страхотен аромат и вкус.

Необходими продукти :
Яйца - 8 бр.
Захар - 8 с.л
Прясно мляко - 1 литър
Ванилия - 2 пакетчета
Кроасани - 2 бр.

Начин на приготвяне

Разбиват се яйцата. След това се слага захарта. После се сипва млякото. Нарязват се кроасаните на кръгчета.

Накрая се слагат ванилиите. Пече се на 180 градуса.
Приготвяне на карамела:Разтопяват се 4 лъжици захар и тогава се слага сместа.

# 36
  • Мнения: 1 136
Нещо което напомня моето детство.    Дамски каприз🍰
Необходими продукти: пакетче краве масло от 125 гр. със стайна температура, 5 яйца (със стайна температура), 200 гр. кисело мляко със стайна температура, 280 гр. брашно (2 чаени чаши от 200 мл.), 200 гр. кристална захар, 2 прахчета ванилия, 2 равни чаени лъжички бакпулвер, 100 гр. пудра захар, щипка сол, конфитюр или сладко по ваш избор (при мен конфитюр от ягоди).
Приготвяне:
Разделете внимателно жълтъците от белтъците. Белтъците отделете в чист сух съд. Разбийте до побеляване кравето масло заедно с кристалната захар. Добавете към разбитото масло един по един жълтъците като след всяко прибавяне на жълтък разбивате добре с миксер.
Пресейте в купа брашното заедно с бакпулвера и ванилията. Към маслената смес слагате 3-4 супени лъжици от пресятото брашно и разбърквате.
Добавяте 2 супени лъжици от киселото мляко и отново разбърквате. Разбъркването става на ръка с дървена лъжица или шпатула. Редувате брашно и мляко докато свършат. Тестото изсипвате в тавичка. За ваше улеснение може да сложите хартия за печене в тавата.
Сладкишът се поставя в предварително загрята фурна на 180 градуса на средна скара. Пече се около 30-35 минути. Изпеченият блат още топъл се намазва с конфитюр за да може да поеме от него. След като сте намазали блата, разбийте белтъците с щипката сол  и постепенно добавете пресятата предварително пудра захар. Разбивайте докато белтъците станат гладки и лъскави.
Разпределете равномерно по цялата повърхност на сладкиша разбитите белтъци с лъжица. Върнете вашия Дамски каприз във фурната да се запекат белтъците.

# 37
  • Мнения: 1 389
Спомням си с носталгия за баба, която обичаше да ми прави Лангидки. Нещо като бухтички
Необходими продукти:
300 г брашно,
150 мл прясно мляко
3 яйца
50 г захар 
½ к. л. сол
олио за пържене
мед или сладко за поднасяне
Начин на приготвяне: Млякото, яйцата, захарта, солта и брашното се смесват и се получава гъсто течно тесто. В дълбок неголям съд се сгорещява олиото и се сипва по една супена лъжица от тестото. Лангидките се изпържват до златисто от двете страни и се поднасят със сладко или мед.
Любими!

# 38
  • Мнения: 2 200
БИСКВИТЕНА ТОРТА С КРЕМ НИШЕСТЕ

• 1 л прясно мляко
• 400 г oбиновени бисквити
• 60 г ягодово или малиново нишесте
• 150 г захар или на вкус
• цветни пръчици
• 200 г смлени орехи по желание

Прясното мляко се слага на загрят котлон да заври със захарта. Нишестето се разтваря в топла вода и се добавя към прясното мляко. В тава се нареждат един блат от обикновените бисквити, и отгоре се излива нишесте, след това отново бисквити и отново нишесте. Поръсва се с цветните пръчици за украса. Може и със смлени орехи.

Готовата торта се оставя да престои за час в хладилник за да се стегне.

# 39
  • Мнения: 719
Мляко с ориз
Продукти:
1 куп. ориз (непълна)
1 л. мляко
1/2; ч. ч. захар
1 ванилия
Приготвяне:
Слагам оризът с 1 куп. вода да ври докато омекне. Слагам млякото. Малко преди да го извадя  прибавям захарта и ванилията. Като  го вадя трябва да стои доста рядък. Разсипвам в купички.
Накрая задължително поръсвам с канела.

# 40
  • София
  • Мнения: 36 121
Моята любима рецепта от детството е:
 Крем с кисело мляко и желе
В голяма купа се разбъркват:
1 пакет обикновени бисквити, начупени на по-едно
1ч.ч. захар
1-11/2 коф. кис.мляко
С тази смес се пълнят стъклени чаши (250-300мл)  до 1/2 до 3/4.
Отцедените плодове от един компот от кайсии се подреждат в чашите, върху бисквитената смес.
Сиропът от компота се затопля до 70-800 С. и в него се разтваря желатин, предварително накиснат в малко хладка вода.
След охлаждане, сиропа се налива върху плодовете.
Чашите се слагат в хладилник за 5-6 часа, за да стегне желето.

# 41
  • София
  • Мнения: 1 634
Преди известно време срещнах жена, с която сме израстнали и бяхме съседи като деца.
Тя ми каза, че едно от най-вкусните неща, който е яла е било крема, който си правихме като малки:
бъркахме захар, какао и понякога за да стане повече и лъжица брашно, доливахме вода за да стане крем-каша.
В детството и на мен ми беше едно от любимите неща Simple Smile

# 42
  • Мнения: 422
Сладко от смокини, мечта за мен и до днес.
60 средно големи смокини се нареждат в тенджера и се засипват с 1кг захар. Стоят 12-24 часа. Заливат се с една чаша вода и се слагат да заврат на бавен огън, препенват се. Изключва се котлона. След 12 часа пак. Така 3 пъти.
На третия път се оставя сладкото да изври до ниво сока при капване да се задържа по наклонена чиния. Добавя се кафяна лъжичка лимонтозу.  Оставя се да поври още малко. Изчаква се да изстине и се пълни в бурканчета. Заварява се за 5 минути за вакумиране само.

# 43
  • Мнения: X
Фунийките с крем на баба
мас - 1 ч.ч.
захар - 1 ч.ч.
кисело мляко - 1 ч.ч.
амонячна сода - 2 бр.
сода - 1 равна ч.л.
яйца - 6 бр.
сол - щипка
брашно - около 500 г

Яйцата се разбиват със захарта на пяна. Прибавя се разтопената мас и киселото мляко, в което е разтворена една лъжица сода.

Брашното се пресява с амонячната сода. Добавят се и останалите продукти и се омесва меко тесто.

Полученото тесто се разточва на лист с дебелина около 2-3 мм и се нарязва на тънки лентички.

Лентичките се увиват спираловидно около метални фунийки, с дължина около 8-10 см.

Фунийките трябва да са предварително помазана с олио, за да залепне тестото за тях. Пекат се в умерена фурна до порозовяване. Пълнят се с крем.

# 44
  • Мнения: 926
Крем карамел
7 яйца
1 литър прясно мляко
400 гр захар

Общи условия

Активация на акаунт