Слоукукър – мнения, рецепти

  • 17 400
  • 205
  •   1
Отговори
# 150
  • София
  • Мнения: 13 893
Ако искаш само слоу кукър, и най евтиния с керамична купа върши същата работа. Моят беше от 60 лв. Не помня марката. Счупи му се купата и го смених с мултикукър. Няма разлика във вкуса, но другите функции са ми незаменими.

# 151
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 439
На такъв се хвърлих в началото, но четейки мненията останах с впечатленията, че комбинираните уреди не приготвят храната, като слоукукърите. След като потвърждаваш, че няма такива проблеми - супер Simple Smile Твоят на Crock-Pot ли е? Има ли някакво значение марката? Два гледах вчера - единият е с функция под налягане, а другият с опция за хлебопекарна. Вторият ми се струва по-подходящ за моите нужди, поради елипсовидната си форма.

Някой пробвал ли е да проготвя риба в слоукукър?

# 152
  • Бургас
  • Мнения: 6 111
Елипсовиден и по-голям съветвам от личен опит. Един голям джолан няма как да пъхнеш в кръгъл.
Риба съм готвила, добре става, но предпочитам да е на кратко на много висока температура, затова вече я правя на фурна.
За месо и пържоли съм добавяла готов барбекю сос преди готвене.

# 153
  • Мнения: 5 180
+1 за това да си помислиш какво ще готвиш вътре и след това да избереш (и да решиш къде ще го държиш, тежичък е и не препоръчвам някъде много на високо)
Моя е 4,7 кръгъл и никога не ми е бил малък, но ние примерно джолан готвим веднъж годишно и то на фурна, а ребрата са си за скара Simple Smile Уж се води за 4 човека, ноооо явно е американски стандарт, защото никога не съм вадила по-малко от 6 порции, а пълня на 2/3. За крем супа да не говорим, правя само, когато ще имам гости, защото иначе си ям цяла седмица Simple Smile

# 154
  • София
  • Мнения: 13 893
Моят е Филипс с метална купа и записан капак. Ако се скапе, може би с крок пот ще го сменя. Функцията под налягане ми е супер полезна. Вдига висока температура на функция сотиране.

# 155
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 439
Да споделя за развитието при мен. Взех големия - 7,6 л.  с керамичен съд. Като размери е идеален за мен. Приготвила бях едно цяло парче контрафиле и мислех да тествам само с него. Четох една рецепта за бавно печено на конци с лук, кетчуп, доматено пюре, сос барбекю, горчица и оцет... Умувах малко тъй като не съм сигурна доколко съдържанието им е проемливо от здравословна гл.т., но реших да истествам рецептата. Добавих малко тиквичка, грах, бейби моркови и гъби. Не посмях да добавя картофи, четох, че има герди с тях. Включих на бавно печене 12 часа. Изненадах се, че съдържанието вреше. Правила съм шунка в шунковар - там се поддържа 70-80градуса на водна баня и предполагах, че е подобно, ама не. После четох, че е нормано да ври, тъкмо и да се поизтрепват разни бацили.

Ето снимка на приготвеното - как изглежда в съда и после в чиния. В чинията - долу е месото на конци, отгоре полято със соса - не е бистър. Вода и мазнинан не съм добавяла, месото не е обработвано предварително. Поколебах се, но видях, че не влиза в тенджетата, която бях избрала и реших да опитам така.

Големия (12 г.)  - по принцип не консумира месо, освен кайма - започна да се върти около крок пота - още като се прибра от училище. Ама какво е това, кога ще стане, мирише хубаво. Сега обаче искаше само месо, което доста ме учуди и такъв му беше обяда. Каза, че е ужасно вкусно.

Аз съм в детокс режим и може малко да пробвам Laughing Ще видим довечера другите мъже как ще тестват.



# 156
  • Мнения: 5 180
Яко, да споделиш и другите отзиви Simple Smile
Само съвет, понеже не знам как си действала - погледни статии в нета кое кога да се слага. Примерно гъбките не бих ги сложила още в началото, а по-накрая, тъй като им трябва по-малко време Simple Smile Не е задължително, де Simple Smile много хора изсипват всичко на куп и пак си е вкусно Simple Smile

# 157
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 439
Благодаря Blush Ще ми се нещо с бял сос да направя - да не е доматено. Примерно, ако сложа само гърди и гъби, само вода ли да добавя? На 2/3 от височината на месото? Мляко няма да добавям, може малко препечено брашно към края?

# 158
  • София
  • Мнения: 572
Алена, изглежда прекрасно! Моля те, изпрати ми рецептата, защото вкъщи имам мераклии да я дегустират Heart

# 159
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 439
Разбира се Simple Smile За соса използвах тази рецепта, но тъй като е за 500 гр. месо, а моето беше 1500 гр, всичко умножих по три. На дъното нарязах на шайби една малка тиквичка, 6 печурки, поръсих грах - една шепа и бейби моркови. Върху тях полях от соса от рецептата по-горе - в него има доматено пюре, кетчуп, горчица, барбекю сос, лук и оцет. Върху зеленчуците поставих филето (обтрито със сол и подправки, като е по рецептата) и го полях със соса. Включих за 12 часа на бавно готвене.

Пробвах го - месото е добре, сосът на мен ми е малко кисел, аз не обичам кисело, но на мъжете им хареса Simple Smile

Утре ще правя само гърди и гъби. Още умувам за соса, не искам да убивам аромата на гъбите с нищо Simple Smile Гледам доста рецепти без никаква вода, вероятно защото месото пуска, но ме е шубе някак Laughing

# 160
  • Мнения: 5 180
Имай предвид, че пиле, особено сухичко от гърдите, се готви много по-малко време Simple Smile Около час и половина - два, иначе изсъхва Simple Smile Специално, когато взехме слоукукъра, взехме и термометър, за да мога да следя Т на месото. Стигне ли безопасна за консумация го спирам Simple Smile по тази причина и пилешко често добавям в последствие Simple Smile ако примерно има картофи вътре няма как да очаквам да станат заедно Simple Smile

А за мляко и сметана - можеш да добавиш, мисля, в последния половин час. Но провери Simple Smile

# 161
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 329
12 часа според мен е много, за 8ч сигурно е било готово. Аз пробвам зеленчука и като омекне в желаната степен изключвам. Може и всичко заедно да се слага, зеленчуците всъщност се сготвят по-бавно от месото, така че могат да се сложат още в началото. Брашно ако се добавя трябва да се предвиди и време то да се сготви, защото става също по-бавно, не е като на обикновен котлон. Вместо брашно може да сгъстиш с нишесте, то вече става доста по-бързо. С млечни продукти не съм готвила, интересно ми е как ще стане, особено за по-гъст сос. Аз слагам само вода и подправки, поне 1/3 височина на месото ако е цяло парче, иначе колкото да покрие продуктите ако са нарязани, най-накрая сгъстявам соса с готови смески, не с брашно. На доматен сос киселото може да се неутрализира с малко захар. Иначе винаги става доста вкусно, може би заради дългото време през което се омешват разните вкусове на различните продукти Fork And Knife

# 162
  • София
  • Мнения: 13 893
Алена, винаги на домати добавям лъжичка захар.

# 163
  • След завоя в дясно
  • Мнения: 1 352
Момичета  наскоро готових свински ребра,  сложих ги на 4ч. Един час преди да свърши отворих леко капака и за моя приятна изненада се запекоха леко и не стояха само като  задушени.

# 164
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 439
При мен също се получи подобен ефект. Правих свински гърди - цяло парче 1,5 кг. Тъй като четох, че мазното остава, не съм добавяла никаква мазнина, за да видя колко мазно ще стане. Месото обтрих със сол. Добавих гъби, които само измих и нарязах. Долях вода така, че 1/3 от месото да стои над водата. Включих на 5 часа бавно готвене. Гъбите ухаеха невероятно, месото също. На 4-я час реших да добавя ориз. Четох, че доста време му трябва. Не знам как е при Вас, но при мен има много тихо къкрене, както би вряло на котлона на най-ниска степен. Та оризът стана бързо и разбира се - се поразвря. Може би, като го добавя, малко след това трябва да изключвам и предварително малко да сум го изцъклила в мазнина. Ето как изглеждаше - след като го изключих:



Няколко часа по-късно - назатворен капак - просто го спрях и чаках гостите - закъсняха няколко часа, самото место стана като запечено, както и ориза в горната част по-тъмен, като от гъбите:



Месото беше изключително вкусно. За мен достатъчно солено - парчето бееш само обртрито със сол. Оризът беше безсолен и му липсваше мазнина. Изяде се, разбира се, но за следващ път няма да го приготвям така. Аз не го солих - явно съм свикнала без сол, но другите си поискаха и ползваха малко.

Отново да кажа "запеченяит вид се получи - без  месото да е обработвано с нещо червено, само от това, че поостана в съда няколко часа - на затворен капак. Мислех в началото леко да запечатам месото в мазнина накотлона, но после реших да видя как ще е без това - и май нямаше нужда Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт