За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 23 667
  • 741
  •   1
Отговори
# 690
  • Мнения: 14 170
Аз пък прибавям мъничко вода (на 7-8 ч.л. захар около 1/2 ч.л. вода) и бъркам, докато се карамелизира. Приготвям на котлона и после разливам в купичките.
Пеп-чо, мерси. Като се прибрах от работа погледнах фикса. То там си пише, че се затварят и обръщат върху капачката, ама няма кой да чете. Като го купувах видях, че се вари маринатата и на другите "подробности" не съм обърнала внимание.

# 691
  • Мнения: 476
Благодаря ориентирах се, за колко време се карамелизира захарта на котлона ,четох че за секунди щяла да стане кафява но кога е напълно готова и карамелизирана предполагам за 5 минути, бърз бил процесът, иначе да, доста е спорен въпроса дали да се бърка или не.

# 692
  • Sofia
  • Мнения: 21 729
...четох че за секунди щяла да стане кафява но кога е напълно готова и карамелизирана предполагам за 5 минути, бърз бил процесът, иначе да, доста е спорен въпроса дали да се бърка или не.
Няма време ( щото от моя до твоя котлон...), следиш и като е приятно кафяв карамелът - готов е, махаш веднага от котлона, не просто да го изключиш.

# 693
  • Мнения: 13 574
Няма кой да ти каже колко време точно, трябва да си го наблюдаваш и да си готова да го свалиш от котлона веднага. Зависи от количеството захар, силата на котлона, че няма да се учудя и от марка захар да варира леко. От съда също, че леко различно провеждат топлината.
Общо взето, щом се разтопи напълно и вече трябва да дебнеш много че става наистина бързо промяната от прозрачна до кафява маса.

# 694
  • София
  • Мнения: 11 044
Преди да се е разтопила напълно захарта не се бърка. В същия този момент се дърпа от котлона, защото дъното на съда се е загрял и тя ще продължи да потъмнява, докато успееш да я разпределиш по купичките.

# 695
  • Мнения: 14 170
Започвам да  бъркам като започне част от захарта да се разтопява, чуден карамел си става.
Анабел, следиш цветът да е светло кафяво, защото ако потъмнее, ще нагарча.

# 696
  • Мнения: X
Тъкмо влизам да се оплача за карамел. За първи път правих захар на котлона, трябваше да залея печена тиква. Първо надрасках новия тиган..защо въобще в тиган тръгнах да го правя. После в тенджерка. Грешка беше, че поне едно видео не изгледах. Изчаках да стане тъмно кафяво и като залях тиквата стана на стъкло..махнах горната част и прибрах тиквата в хладилника. Много ме хвана яд. Тиквата я варих със смес от мляко и яйца. Не ми се иска да я изхвърлям. Ще става ли въобще утре за ядене и с какво мога да я поосвежа малко? Чудя се и дали мога да я стопля.

# 697
  • София
  • Мнения: 11 748
Тъкмо влизам да се оплача за карамел. За първи път правих захар на котлона, трябваше да залея печена тиква. Първо надрасках новия тиган..защо въобще в тиган тръгнах да го правя. После в тенджерка. Грешка беше, че поне едно видео не изгледах. Изчаках да стане тъмно кафяво и като залях тиквата стана на стъкло..махнах горната част и прибрах тиквата в хладилника. Много ме хвана яд. Тиквата я варих със смес от мляко и яйца. Не ми се иска да я изхвърлям. Ще става ли въобще утре за ядене и с какво мога да я поосвежа малко? Чудя се и дали мога да я стопля.
Трябваше да направш карамелен сос, а не само карамел, той се втвърдява и не става. Карамелен сос се прави като също карамелизираш захарта,  след като е готова добавяш масло ,а накрая вода и разбъркваш през цялото време , докато се превърне в сос.  Ще ти пусна рецепта как се приготвя солен карамел, но ти изключи солта и остави всичко друго, в тази рецепта се приготвя със сметана за по-богат вкус  - КАК СЕ ПРИГОТВЯ СОЛЕН КАРАМЕЛ
Скрит текст:
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post_711.html

# 698
  • Мнения: 476
Заемам се да се опитвам да направя карамел благодаря ви за напътствията мили момичета Blush Карамелизирането май се оказа лесната ми част по трудната при мен е че нямам огнеупорни купички май хах ама май че може вместо в тях да сложа карамелизираната захарчица в тенджера във тава залята със студена вода (май трябва да е студена точно за да не заври) покриваща я малко и с тенджерата върху фурната но по този въпрос пак не разбрах много хора се страхуват от завирането защо тогава не заливат сместа и захарта върху тава без вода директно? намазнена или на хартия и после да се нареже кой както знае, нещо заради захарта ли иначе няма да се получи?ако така е проблем ще опитам с нисичка тенджера върху фурна Simple Smile

# 699
  • София
  • Мнения: 11 044
annabelle_the_doll , малко ли са ти рецептите в интернет и по книгите, че питаш тук. Как да ти се обясни, че крем-карамелът не се вари, а се пече и ако не е в чашки/купички, то не се слага в тенджера, а в широк разлат съд като тава. Хайде стига с твоите размишления и експерименти, или поне не ни занимавай с тях. Начинаеща си - спазвай си рецептите, които си решила да правиш. Ако нещо не ти е ясно е друг въпрос.

# 700
  • Мнения: 476
Смятам, че имам право да питам, защото нямам купички.Тогава ще го сложа в тава, ок.Яйчената смес когато е напълно изстинал ли трябва да се сложи карамела, или не е проблем докато е още топъл за да не чакам?
И прекалено много се втвърди и залепна по съда и не мога да я махна , но четох в един сайт, че с вода щяла да се разтвори ако химически не е прегоряла (успешно я отстраних от съда като се разтвори в топла вода явно не е била прегоряла ) и стана на захарен сироп Grinning Ще опитам да карамелизирам нова твърда без да залепне.Въпреки че от залепналата сгъстих хубав карамелен сироп.

Последна редакция: чт, 28 окт 2021, 09:36 от annabelle_the_doll

# 701
  • In transit
  • Мнения: 12 005
Анабел, сипваш горещия карамел на дъното на тавата. Даже ако котлона ти не е индукция можеш да направиш карамела директно в тавата, в която ще печеш крема. Той стяга много бързо като се махне от огъня. Като му сипеш крема отгоре няма да се разтопи, не се притеснявай. Не се разбърква с крема.
След като го изпечеш остави го със съда, в който си сложила водата да изстине, за да омекне карамела и да стане на сос. Иначе ще си остане твърд на дъното.

# 702
  • Мнения: X
Тъкмо влизам да се оплача за карамел. За първи път правих захар на котлона, трябваше да залея печена тиква. Първо надрасках новия тиган..защо въобще в тиган тръгнах да го правя. После в тенджерка. Грешка беше, че поне едно видео не изгледах. Изчаках да стане тъмно кафяво и като залях тиквата стана на стъкло..махнах горната част и прибрах тиквата в хладилника. Много ме хвана яд. Тиквата я варих със смес от мляко и яйца. Не ми се иска да я изхвърлям. Ще става ли въобще утре за ядене и с какво мога да я поосвежа малко? Чудя се и дали мога да я стопля.
Трябваше да направш карамелен сос, а не само карамел, той се втвърдява и не става. Карамелен сос се прави като също карамелизираш захарта,  след като е готова добавяш масло ,а накрая вода и разбъркваш през цялото време , докато се превърне в сос.  Ще ти пусна рецепта как се приготвя солен карамел, но ти изключи солта и остави всичко друго, в тази рецепта се приготвя със сметана за по-богат вкус  - КАК СЕ ПРИГОТВЯ СОЛЕН КАРАМЕЛ
Скрит текст:
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post_711.html
Сам по себе си звучи добре този вид карамел. Само дето ще ми дойде тежко да го изсипя върху тиква с крем от яйца и мляко. В оригиналната рецепта си беше само карамел разтопен.
По-скоро въпросът ми беше днес мога ли да спася тиквата, да я стопля ли, с какво мога да я поосвежа за да не я хвърля.

# 703
  • Sofia
  • Мнения: 21 729
#Reina, аз бих пасирала тиквата и така да я вложа - в крем,  в палачинки/хляб или ето такъв десерт - Тиквена крем супа със сладки крутони - https://morrennaa.blogspot.com/2020/12/blog-post_5.html
или такъв

Последна редакция: чт, 28 окт 2021, 10:12 от Morena

# 704
  • Мнения: 39 681
Анабел- кремкарамел може да налееш и в бурканчета от бебешко пюре, в чаши за кафе, в малки глиджосани гювечета, тава и др. Вече ще подминавам постовете ти, съжалявам.

Общи условия

Активация на акаунт