Козунаци 2022-ра

  • 47 987
  • 778
  •   1
Отговори
# 705
  • Мнения: X
Много са красиви, но на клипа изглеждат недопечени отвътре.

Аз направих един трик. Невстасалия козунак, който щях да хвърлям, го накъсах на парчета, пуснах го в миксер с една чаша топло мляко и приставка за кекс и го разбих. Добавих стартер, от най-простото брашно от 50 цента и лимонова кора и омесих тесто. Другите брашна които имам са по-скоро за хляб. В момента се пекат три броя, чудно се получават. Във фитилите сложих настърган натурален шоколад. Като станат ще снимам.
Мисля, че от количеството и размера на яйцата стана първоначалния фал.

# 706
  • Мюнхен
  • Мнения: 813
Въобще не са недопечени, просто единият го накъсах още топъл, понеже си е само за мен и съм нетърпелива. Smile

# 707
  • Sofia
  • Мнения: 21 705
Христос Воскресе!
Благоденствие на семействата ви!
Ние си донесехме огънче и подхванахме козунака, дърпаме си конци и се "отбелязват зъбките:, както обичайно. Simple Smile

# 708
  • На брега на реката
  • Мнения: 7 722
Воистина Воскресе!
Моренка, още веднъж благодаря, за чудесната рецепта, благодарение на която, празника ни е "сладък и вкусен", с домашните печива!

Последна редакция: нд, 24 апр 2022, 10:47 от Бубoлина

# 709
  • Бургас / UK
  • Мнения: 1 608
Христос Воскресе! Бъдете много здрави , момичета и момчета !

# 710
  • Мнения: 2 456
Воистина Воскресе!
Живи и здрави да сте, вие и вашите близки!
Светли празници!

# 711
  • Euskal Herria
  • Мнения: 28 876
Честит Великден! Здрави и благословени да сте!

Последна редакция: пн, 25 апр 2022, 15:00 от 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮

# 712
  • София
  • Мнения: 11 732
Чудесни козунаци сте направили. Марчева давай го този с локума. .............................
КЛАСИЧЕСКИ КОЗУНАК ПО РЕЦЕПТА НА РАДИ СТАМБОЛОВ

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2022/04/blog-post_24.html

# 713
  • Somewhere far away
  • Мнения: 4 154
След вчерашното недоразумение, се намери грешката - освен че не ми втаса, просто брашното е било в повече и тестото не стана както трябва. Много ме беше яд , затова днес пак запретнах ръкави.
 Ето го днешния, стана голям хубавец и много вкусен! Доволна съм!





# 714
  • София
  • Мнения: 11 732
Ехаа, marcheva14, жестоко ти е тестото! Моето мехурчета има, но честно казано, след 2х45 мин се поизморих и си викам - стига толкоз, не лепне, пое си мазнината, good enough😁

На теб колко време ти отне, за да постигнеш тази красота на снимката?
Около 30 минути на ръка, но имай предвид, че козуначено тесто се меси грубо, то така обича, мачкаш, хвърляш в/у плота, то обича и то не един път, а повечко , разпъваш, огъваш, разтягаш, свиваш и така.

# 715
  • Мнения: 2 456
Ехаа, marcheva14, жестоко ти е тестото! Моето мехурчета има, но честно казано, след 2х45 мин се поизморих и си викам - стига толкоз, не лепне, пое си мазнината, good enough😁

На теб колко време ти отне, за да постигнеш тази красота на снимката?
Около 30 минути на ръка, но имай предвид, че козуначено тесто се меси грубо, то така обича, мачкаш, хвърляш в/у плота, то обича и то не един път, а повечко , разпъваш, огъваш, разтягаш, свиваш и така.
Хаха, и аз така знам, ама според разни кулинарни блогъри, влогърки, такава" агресия" и" издевателство" над тесто не било нужно.

Моите пък станаха по - сухи. Нещо с печенето обърквам. Мисля, че проблема е с вентилатора с долен реотан, другия път ще опитам само на горен и долен реотан без вентилатор. Или времето, въпреки че според дървено шишче се ориентирам. Ама са вкусни и сладки, здраве да е!

# 716
  • Мюнхен
  • Мнения: 813
На теб колко време ти отне, за да постигнеш тази красота на снимката?
Около 30 минути на ръка, но имай предвид, че козуначено тесто се меси грубо, то така обича, мачкаш, хвърляш в/у плота, то обича и то не един път, а повечко , разпъваш, огъваш, разтягаш, свиваш и така.
Хаха, и аз така знам, ама според разни кулинарни блогъри, влогърки, такава" агресия" и" издевателство" над тесто не било нужно.

Моите пък станаха по - сухи. Нещо с печенето обърквам. Мисля, че проблема е с вентилатора с долен реотан, другия път ще опитам само на горен и долен реотан без вентилатор. Или времето, въпреки че според дървено шишче се ориентирам. Ама са вкусни и сладки, здраве да е!

Аз моето точно грубо си го месих, бая бой отнесе Laughing Според мен има логика, понеже така се развива глутена, особено ако разтягаш нишките, подобно на метода на приготвяне на хляб с квас. Различни теста са, но целта е същата - да придадеш структура на печивото Simple Smile

Колкото до печенето, Кристина с "козунак душичка" има един трик, който тествах снощи, а именно - загрях фурната с черната тава към нея на дъното и излях вряла вода там. Образува се пара, която помага на козунака да се надигне и понеже във фурната е влажно, не изсъхва. И да - хубаво е без вентилатор да се пече.

# 717
  • София
  • Мнения: 11 732
Около 30 минути на ръка, но имай предвид, че козуначено тесто се меси грубо, то така обича, мачкаш, хвърляш в/у плота, то обича и то не един път, а повечко , разпъваш, огъваш, разтягаш, свиваш и така.
[/quote]
Хаха, и аз така знам, ама според разни кулинарни блогъри, влогърки, такава" агресия" и" издевателство" над тесто не било нужно.

Моите пък станаха по - сухи. Нещо с печенето обърквам. Мисля, че проблема е с вентилатора с долен реотан, другия път ще опитам само на горен и долен реотан без вентилатор. Или времето, въпреки че според дървено шишче се ориентирам. Ама са вкусни и сладки, здраве да е!
[/quote]
Тези влогърки-блогърки вероятно за втори път през живота си месят козунак, затова си плещят глупости, козуначеното тесто е тежко, това не е пандишпан, за да се работи нежно, а точно тежкото тесто се работи грубо, точно за да може да се развива глутена , затова и бабите ни едно време са го хвърляли със сила върху дъската, как се казва не знам, за месене, защото са оставали без ръце при 5 - 7 кг тесто, а забележи, това си го отметни някъде и при случай отново на месене на козуначено тесто, започни да го удрящ в плота, нямаш представа какво хубаво, леко, гладко еластично тесто се получава, те затова и по 100 пъти го удрят.
Печенето при мен е винаги с вентилатор ,но на ниска температура, ако е голям козунак 140 - 145 градуса за по-дълго време, така беше тази година козунака на Ради Стамболов, а иначе на 160 - 165 градуса е прекрасно. Джемма беше добре обяснила, но нямам спомен, защо не е необходимо във фурната да не поставя купа с вода, или да се образува пара и такива, ама не помня, но и никога не го правя.

# 718
  • Мнения: 5 778
Чудни козунаци показвате, момичета. Simple Smile
Аз правих днес козунаци по рецептата на Морена с три втасвания, месих с миксер, тестото ми утрои обема си след втасване, но до там... След това беше ужасно лепкаво и меко( на плота сложих брашно и пак лепнеше) и едвам оформих някакво подобие на плитка. Втасаха втори път, изпекох ги, няма и помен от плетка, за конци да не говорим...На вкус е добре, но на вид е като сладък хляб. Довечера ще се меси пак Simple Smile Не мога да разбера, къде бъркам?! Съвети?

Аз също не получих желания резултат на козунак, а на сладък хляб.
Правих го по рецептата на Морена за начинаещи, като спазих всичко както е дадено. Тестото стана добре, втаса и удвои обема си. Но след като го изпекох се получи сладко хлебно изделие.
И аз искам да разбера къде е проблема?

# 719
  • Мнения: 6 800
Христос воскресе!
Бъдете здрави и благословени!
Аз направих два козунака по рецепта на Морена, която е с три втасвания (рецепта от 01.04.19г.). Единия месих на ръка, втория месих и втасва в хлебопекарната.
Мисля, че добре се получиха. Според мен нямат много конци и двата, но като отхапеш се отбелязват зъбите и след това се възвръща леко първоначалната форма. Такива дълги конци, каквито виждам по снимките, не ми се получават никога. Преди време Джемма успокоително беше написала, че конците се виждат при определен срез, при разчупване, а не при срязване с нож.
Ето ги моите.

Това е ръчно месения. Сгреших, че не го сложих в по - дълбоката тава при печене.
В разрез:

Месения в хлебопекарната

В срез

Общи условия

Активация на акаунт