230 хеликоптерКи на пестелив горивен режим - НЕМСКАТА тема

  • 22 365
  • 733
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 1 096
Песто от мечи лук слагам като правя хляб. Придава много приятна нотка.

# 76
  • Мнения: X
Докато схвана, че говорите за левурда, доста се пулих. През живота си не бях чувала за мечи лук.
Мисля че веднъж съм опитвала и не ми хареса никак. Няма да го позная, ако го видя да расте някъде. Аз нищо освен коприва не познавам.

Сега видях, че едно от наименованията на английски е мечи праз.

# 77
  • Мнения: X
Аз по мириса се ориентирам, но имал май двойник. В гората ми мирише хубаво, но не съм опитвала. И той ли е с нитрати като спанак и манголд?
И мен ме е гнус от животни, едно е да растат в лехи по градини или ферми, друго е да ми ходят диви животни отгоре. Бррр.
Bleu много неприятно за фурната. Моята е обикновена на Сименс и съм доволна.

# 78
  • Мнения: 1 478
Рейна,аз го обърках с момина сълза! Joy

# 79
  • Мнения: X
#Reina, по лехите на полето ходят същите диви животни. Wink Около нас редовно виждам сърнички, зайци... Мишки на всеки му е ясно, че има навсякъде, а те доста зарази пренасят. Абсолютна сигурност можеш да имаш само в Balkonkasten или както писах по-нагоре – да ядеш само оранжерийни зеленчуци, които не са отглеждани в почва (в почвата има милиарди микроорганизми, които ако не са в симбиоза поради методите на модерното земеделие, пак може да са опасни).

В спанака и манголда, доколкото знам, проблемна е оксаловата киселина. От дивите ядливи растения май само киселецът е с такива големи количества. Иначе нитрати има в какво ли не – водещи са Kopfsalat, Feldsalat, спанак, червено цвекло, репички... Оранжерийните зеленчуци имат много повече отколкото гледаните на слънце, защото с помощта на слънчевата светлина растенията го преобразуват в нещо си. Много зависи и с какво са торени и дали са отглеждани извънсезонно заради интензитета на слънцето.
В мечия лук не съм чела да има нитрати и оксалова киселина.

И нашите уреди бяха Сименс. Сигурно пак такива ще се наложим да купим, то като гледам няма особен избор на марки – Бош/Сименс (те са една фирма), Миеле и някакви, които не съм ги чувала. Лошото е, че са влошили дизайна. Аз моите много си ги харесвах на външен вид и сега всичко ми изглежда грозно. Smile Остава да мисля пиролизата, други екстри май изобщо не ми трябват. Обаче ми се иска да я видя в действие, а се съмнявам да я демонстрират някъде.

Рейна,аз го обърках с момина сълза! Joy
Това е опасно, но аз все си мислех, че няма как да се сбъркат. Момината сълза тръгва много по-късно, листата растат по доста по-различен начин, формата им е различна и НЕ мирише на лук.

# 80
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Мьос, клина с две кори и в тигана ли го правиш?
Сподели за плънката.
Аз малко неща помня вече, само катмите и мътеницата не съм забравила 🤣
Даже и пататник не помня да съм яла на село, все хляб и катми ядях. От млякото се обривах и нищо не ядях после...

Сега погледнах: фурната ни е Сиеменс, плота - Schott. Обаче ги купихме заедно като едно, не отделно...
Мъжът ми избира такива неща, на мен екстри не ми трябват.

# 81
  • Мнения: 6 554
Да, с две кори от по-дебелите или по 3 кори отдолу и отгоре от тънките.
Плънка 1 : зелении сурови нарязани на едро, леко сварен ориз, сирене, яйца
Плънка 2: същото, но вместо ориз леко сварено фиде
Под и над корите - щедро масло.
В тава ако ме мързи, в тиган ако не ме.

Пататник също с кори обичаме. Същата е технологията като клина. Плънка - настъргани сурови картофи, настърган лук, яйца, сол, джоджен. Добавям от мен кашкавал и/или сирене, че обичаме много. Плънката да е мах 2 см дебела и препичам повече от клина.

# 82
  • Мнения: 6 981
Готини резепти.
Синьо ти ме озадачи доста. На мен любимото ми доворастящо зелено е киселец, сле дкоето идва копривата и лапада и т.н. А от недивите е спанака .. .е , сега ме научи , че имат  оксаловата киселина и че тя е проблем Sad 
И другото беше, изгледа на електроуредите. Ами за мен печката е печка и ако пасне в нишата, на финкции и на цвят е ок. Физиономията и най-малко гледам. Иначе ние ползвме най-редовно други уреди и съвсем рядко фурната така че по-се разтревожих за твоя котлон.
Рейна ти с питейна вода ли мислиш че ги поливат ? Не ми се вярва. Особено в БГ с такива боклуци ги поливат Sad

Последна редакция: пн, 21 мар 2022, 09:21 от bella-ciao

# 83
  • Мнения: 1 478
Синьо,аз само на външен вид се заблудих,че са еднакви,не съм ги брала! Аз бера само коприва- другите ме е страх да не ги объркам! Stuck Out Tongue Winking Eye А за техниката ми на бране не ме питайте- със скиорски ръкавици,даже детето ми се подиграва! Joy

# 84
  • Deutschland/HE
  • Мнения: 5 490
Блу, погледни фурните на Нефф, те се водят най-високият клас на Бош-Сименс-Нефф групата. Нашата фурна е на Бош 8ма серия, котлоните и те са Бош, но не са с общо управление. За плота е добре да бъде  Schott Ceran, те са производители на стъклото.

# 85
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Мьос, благодаря.
Пататник винаги без кори го правим.
Преди правих често клин (в чугунения тиган става чудесен), но сега с безглутеновото тесто е трудно да се теглят кори, даже невъзможно, та не правя 🙄
Но пък ми се яде и правя гимнастики, изглежда по друг начин, но аз търся вкуса...

Фурна и аз не ползвам често.

Аз доста смело бера зелении.
Съни, как береш дребната коприва със скиорски ръкавици? Аз само дребната харесвам.
Аз ползвам едни еднократни, от винил. Те са по-твърди и не боде, но пък се усеща всичко.

# 86
  • Мнения: X
Фурната работи, някаква защита се била включила и затова вчера не е тръгнала.

colibri, данке. Погледнах, че и на нашите котлони пише Schott Ceran. Май и ние този път ще вземем с отделно управление, колкото и да не ми харесва да цъкам по плота. Първо котлони ще набавим, пък фурна по-нататък.

sunny:*kiss, и аз с ръкавици бера коприва, но от тези дебелите гумени домакински ръкавици. Със скиорски съвсем няма да yцеля какво да откъсна. Joy

bella-ciao, то затова по принцип е хубаво да се яде разнообразно.
Оксаловата киселина може да е проблем (оксалатни камъни в бъбреците) за хора, които са пили (много) антибиотици през живота си и в следствие на това са останали без Oxalobacter formigenes. Неслучайно традиционните български рецепти със спанак/лапад/киселец винаги са и с млечни. Калцият образува някакво съединение с оксаловата киселина и така тя не се усвоява. Млечните обаче пречат на усвояването и на разните полезности в зелениите, особено много на желязото. Но за последното по-скоро вегани/вегетарианци трябва да внимават.

Последна редакция: пн, 21 мар 2022, 10:57 от Анонимен

# 87
  • Мнения: X
Не оксаловата, нитрат ми е проблема. Затова и гледам да не ям много зелении. Айсбергсалата ям, обичам много спанак, но гледам да не е често. Манголд също. https://www.lebensmittel-forum.de/faq/forum-lebensmittel-und-ern … rschiedlich-53907
Иначе може и да е психологическо, но от гората нищо няма да мога да ям. Едно време само малини от планината и диви боровинки, но тогава не съм мислила така.

# 88
  • Мнения: 1 478
Скиорските ми ръкавици за бране на коприва не са от тези ватираните,по- тънки са! Но все пак ви позволявам да ми се смеете! Stuck Out Tongue Winking EyeJoyKissing Heart

# 89
  • Мнения: 1 356
Хей къде изчезнаха всички? Цели 2 дни без никой да пише - много странно. Въпреки това се надявам, че сте добре и ви пожелавам хубав, слънчев и спокоен ден.

Последна редакция: ср, 23 мар 2022, 16:58 от мама-ени

Общи условия

Активация на акаунт