Насекоми в храните - вид стока, марка и откъде е закупена

  • 4 106
  • 69
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 10 630
А според мен, точно за да пробват, много хора ще купят (каквото и да е) и ще има голям интерес.
После ще разберат, че няма никакво влияние на вкуса или каквото и да е и ще спрат да го търсят на етикета...

# 16
  • Мнения: 141
Бях чела, че има в бисквитите на милка.

# 17
  • Мнения: 5 727
Бях чела, че има в бисквитите на милка.
кои бисквити и къде сте го чела?

# 18
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 299
Ставаше дума за бисквитките с малинов пълнеж, който е оцветен с кармин, нищо ново под слънцето.

# 19
  • Мнения: 5 727
Ясно, говорим за друго.

# 20
  • Мнения: 5 118
И за шоколадите на Милка пишеше.

Последна редакция: сб, 18 мар 2023, 22:48 от bubolina73

# 21
  • Далечният изток
  • Мнения: 15 118
Къде "пишеше"?! Питат те, не отговаряш, само подхвърляш някаква непотвърдена информация...

# 22
  • Мнения: 3 880
Кармин Е120
Може би, някои малко ще се шокират от начина на производство на червения кармин, тъй като не всеки може да очаква, че този оцветител се извлича от сушени насекоми. По-скоро от телата на женски и яйца на безгръбначни от определен вид. Става въпрос за насекомото Кохинил, което живее на повърхността на някои растения.

Среща се в Мексико, САЩ и на други места. Някои от растенията, с които се храни, са кактусите. Кохинила си забива хоботчето в тях и започва да смуче от сока на растението. След като веднъж си е избрало растение, насекомото не го сменя, а остава на него подобно на паразитите. Работниците минават и обират насекомите, които после се изсушават за да се извлече червения оцветител от тях.

Силно търсеният Кармин или Кохинил започва да се използва през 90-те години на миналия век, а след това производството на E120 и навлиза в нов етап. От всички естествени багрила на пазара, Кармина се счита за най-устойчив на различни видове топлинна обработка и излагане на слънчева светлина.

В днешно време Кармина заема близо десет процента от общото количество натурални оцветители, използвани за оцветяване на храни. В съвременната хранително-вкусова промишленост, багрилото Е120 е намерило приложение при производството на конфитюри, мармалади, напитки и различни сосове. При производството нас месо и колбаси, с това вещество се оцветяват най-различни пушени и варено-пушени продукти като наденици, салами, луканки, филета и други. Познавайки какво е карминът, е лесно да се досетите, че е широко използван в сладкарски изделия като боя за ярки декорации на сладкиши, кифли и други тестени изделия. Кармина се използва при приготвянето на някои видове сладолед и сладки.

Ако сте яли някое от тези неща, вече сте хапнали насекоми.

# 23
  • Мнения: 141
Къде "пишеше"?! Питат те, не отговаряш, само подхвърляш някаква непотвърдена информация...
Съжалявам, че не кисна 24/7 тук, за да отговарям на секундата…
Прикачам снимка от поста, който видях. Както казах вече ‘прочетох’, нямам идея дали информацията е вярна.

# 24
  • Мнения: 10 630
Оф, стига с тоя кармин. Кармин се използва от десетки години в храните. Бях малка, когато знаех какво е.
Тук се визира брашнян червей или скакалец, примерно, на прах, който замества част от брашното или протеина.
Оцветителите са съвсем друга бира. Предпочитам кармин пред синтетично червено.

# 25
  • Далечният изток
  • Мнения: 15 118
itsjustmeee, типично конспиративно поведение...

Това го знаем. Дай сега за шоколадите.

# 26
  • Мнения: 69 162
itsjustmeee, типично конспиративно поведение...

Това го знаем. Дай сега за шоколадите.

Тя показа за шоколадите точно...

Темата не е за оцветителите обаче.

# 27
  • Мнения: 3 880
Няма, все още пусната храна с насекоми.
Няма нужда да търсите щурци в храната, защото в България все още ги няма.
Те трябва да са посочени в списъка с алергени -  консумацията на жълти брашнени червеи може да доведе до алергични реакции, особено при хора с вече съществуващи алергии към ракообразни и акари.

Само храни с кармин има на бг пазара.

# 28
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 299
За кои шоколади е показала? Показа бисквите с малинов конфитюр, за които обясних аз по- нагоре, че са с кармин. Явно четенето с разбиране не й силна страна. Мернала някъде там насекоми, че пише и айдее. В шоколада не виждам защо ще прилагат протеин от скакалци, например. Той няма как да замени млякото.
 
itsjustmeee, типично конспиративно поведение...

Това го знаем. Дай сега за шоколадите.

Тя показа за шоколадите точно...

Темата не е за оцветителите обаче.

# 29
  • Далечният изток
  • Мнения: 15 118
Къде е шоколадът?!
Показа бисквити, червеният оцветител.
Това го знаем отдавна.
Чакам шоколада.

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт