Как да разпознаем развален (но вече сготвен) октопод?

  • 994
  • 6
  •   1
Отговори
  • Мнения: 19
Здравейте!:)
От няколко дена съхраняваме октопод в хладилника. Все още няма странични миризми или индикации, че е развален или негоден за ядене, но нашите смятат да го хвърлят, защото не им се рискува, а е останала цяла чиния. Изглежда си добре и си ухае по същия начин и не ми се иска да го хвърлям. Аз лично, смятам, че нищо му няма, но все пак се колебая, заради техните притеснения. Потърсих в интернет, но там има информация само за суров октопод какви са индикациите, че е развален (като натрупана слуз и поява на синкави петна), но за сготвен нищо не намирам.
Поради тази причина се обръщам към вас.
От 2-3 дена стои в хладилника.
Според вас, става ли още или е най-добре да не рискувам да го ям?
Благодаря предварително за времето и помощта!:)Relaxed

# 1
  • Мнения: 996
За 2-3 дена и то в хладилник, не мисля, че му има каквото и да било.

# 2
  • Мнения: 19
За 2-3 дена и то в хладилник, не мисля, че му има каквото и да било.
Благодаря за коментара:relaxed:
В такъв случей, ще се престраша.

# 3
  • Мнения: 2 607
Свари го. Мисля, че нищо му няма и е годен за консумация.

# 4
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 297
За мен третия ден е абсолютната граница на нещо сготвено в хладилника, а от морски дарове може да си натресеш прилично натравяне, това пък ми е психологичната граница. Ти си решаваш, обаче ако има някакъв сос по октопода трудно ще отличиш дали има промяна или не. Ако е просто сварен гледаш повърхността да не е придобила някакви дори минимални екстри като съвсем лека лигавост, но обикновено променя дъх ако тръгне да втасва. Може и да е наред, но така дистанционно няма как да се определи. Всякакви промени в сравнение с преди няколко дни си е индикатор че не става за консумация.

# 5
  • София
  • Мнения: 13 461
И за мен 2-3 дни е максимум за сготвена храна. На 3-тия ден не мога да се насиля да ям нещо, особено морска храна. Даже великденски яйца държа до 3 дни. Риба и морски дарове - максимум 2 дни, броейки деня на приготвянето.
Опция за някои храни е да ги замразя на 2-рия ден и после джае изде веднага след размразяване, но пак ме е страх. У нас се готви и изяжда в рамките на 24 часа след това.

# 6
  • Мнения: 19
Благодаря отново за коментарите!
Размислих и не ядох. И нашите бяха категорични да не се яде и го изхвърлихме..

Общи условия

Активация на акаунт