Употреба на костен порцелан

  • 1 825
  • 18
  •   1
Отговори
  • Мнения: 693
Здравейте!

Наскоро си купих сервиз за чай от костен порцелан. Чашите ги използвах за дълго кафе и съм сигурна, че с тях проблеми няма. Чайникът обаче се пукна от първата употреба. Възможно е и аз да съм грешка, но при положение, че се предполага да се използва за топли напитки, не трябва ли материалът да издържа на топлинни удари? Водата беше  около 80 градуса. Чайникът ли е дефектен или аз трябваше да внимавам с температурите? Ще се радвам както на лични мнения и впечатления, така и на професионален отговор, ако има дама с квалификация в сферата на производството и търговия с порцелан.

В случай, че аз съм в грешка, как трябва да подходя с приготвянето на чая (в отделен съд и с преливане, може би?)? Има ли начин за запечатване на пукнатината? Имам бегли спомени за някакъв лайфхак, но за обикновен порцелан.

# 1
  • Мнения: 41 021
Изглежда въпросният порцелан е малко по-капризен. Отделно може и да си купила некачествен китайски продукт или предварително спукан чайник.

Цитат
Загряване / изстудяване

Костният порцелан е чувствителен към температурен шок, който може да доведе до счупване или напукване на повърхността, следователно не излагайте съдове за хранене на директна топлина от открит пламък или не ги потапяйте рязко в студена вода, ако предметът е горещ. Това съвсем не значи, че чашите за чай и кафе ще се напукат от наливането на гореща напитка в тях. Просто не създавайте температурен шок, като ги поставяте в нещо съвсем студено, ако са вече горещи. Обърнете също внимание, че чинийте и чашите от костен порцелан не са устойчиви на печене в гореща фурна и замразяване във фризер, а могат да се затоплят само до 100 ° С. Ако имат декорации от благороден метал, като злато или платина, са несъвместими с микровълнова фурна.

# 2
  • Мнения: 693
Всъщност е българско производство. При получаването огледах добре целия комплект - нямаше шупли или видими дефекти. Като добавя и изпукването няколко секунди след наливането на водата Cry

Сервизът всъщност е напълно великолен по моите естетически критерии. И отново ще си купя същия чайник, независимо дали този е бил дефектен или аз съм го съсипала с непремерено действие. Просто искам да си сверя часовника по отношение на употребата и да си знам Blush

# 3
  • София
  • Мнения: 13 244
Трябва да правиш горещите напитки в друг съд, а при изсипване в чайника или чашите трябва да правиш "температурен мост", слагайки вътре студена лъжичка и сипвайки върху нея.

# 4
  • Мнения: 18 563
Да, костният порцелан е по-деликатен, чайникът не е бил дефектен. В бъдеще правете това, за което пише Фивър рей, вкл. за чашите, дали с лъжичка, дали по друг начин.

# 5
  • Мнения: 41 021
Може би първо да напълни чайника с умерено гореща вода около 60 градуса. Така има двойна полза - хем чайникът няма да претърпи термичен шок от горещия чай, хем понеже е стоплен, чаят ще изстива по-бавно. Аз правя това с едни по-масивни стъклени чаши за капучино - затоплям предварително. Мъжът ми пък си слага халбата за бира в камерата Simple Smile Точно обратното, но принципно същото.

Последна редакция: нд, 30 юли 2023, 13:03 от Черна станция

# 6
  • Мнения: 693
А някой сеща ли се как се запълваха пукнатини в порцелан? Помня, че се преваряваше в мляко, но като не съм сигурна? Дали не се добавяше и нещо друго? Идеята е вече да се ползва за друго като съд (примерно като саксия), но да съм сигурна, че няма да се разпадне на остри парчета.

# 7
  • Мнения: 41 021
За залепване знам, това може да стане и супер здраво. Но за укрепване на пукнатина не съм чувала. Ако ще е за саксия може със здрава лепенка отвътре.

# 8
  • Мнения: 9 723
От Бонония ли е? Можете да се свържете с тях и да си поръчате нов.

# 9
  • Мнения: 693
От Бонония ли е? Можете да се свържете с тях и да си поръчате нов.

Да, техен е. Нов ще поръчам в понеделник. И повече няма да правя такива глупости Confounded и все пак, не че дърпам дявола за опашката, ама и кафемашината ми пуска горещо кафе, но такива случки няма Rolling Eyes

# 10
  • Мнения: 7 316
Какви предимства има костният порцелан, че човек да си причинява всички тези неудобства?

# 11
  • Мнения: 5 392
Порцеланов чайник се затопля преди употреба така: наливаш малко гореща вода и го разклащаш да се затопли. След това изливаш водата и си приготвяш чая както обикновено.

Костният порцелан е много фин, не е необичайно да се спука.

# 12
  • Мнения: 693
Какви предимства има костният порцелан, че човек да си причинява всички тези неудобства?

Много по-красив и фин материал е от обикновения порцелан - лек е като перце, издръжлив е на удар, бялото е наистина бяло. На мен ми доставя истинско естетическо удоволствие да го гледам и да го ползвам на ежедневна база. От години си пия кафето у дома само в костен порцелан. Не съм очаквала, че чайникът ще се спука и затова ми беше такава драма. Grinning

# 13
  • Мнения: 1 274
Много е стилен и показва класа.

# 14
  • Paris, France
  • Мнения: 14 042
Какви предимства има костният порцелан, че човек да си причинява всички тези неудобства?

Материалът му е по-еластичен и трудно чуплив и затова от костен порцелан може да се изработват много тънки, фини и леки съдове, които са издръжливи и по-трудно чупливи от порцелана, изработен без добавка на костна пепел. От едната ми прабаба имаме чашки и чинийка за кафе от костен порцелан, които са леки като пластмасови и много красиво декорирани в тъмно и светло зелено и златисто. Костният порцелан е с вид на опал - леко прозрачен и без ослепителната белота на каолиновия. Леко кремав може да изглежда в зависимост от добавената пепел. Има изделия от костен порцелан, които могат да се ползват и във фурна, микровълнова и да се мият в съдомиялна. Поддържат температурата на ястието много по-дълго от стъкло и даже обикновен порцелан и затова са предпочитани като чайници, особено в елитните tea houses и tea rooms, където цялата посуда е от костен порцелан, обикновено Wedgewood. Там винаги обливат чайника с топла вода и после заливат чая с гореща. Черният чай става най-добре в керамичен чайник без глазура.

Имам малка порцеланова оризоварка за микровълнова, с 30 или 40% костна пепел, за до 180мл сух ориз. Мие се и в миялна, с дръжки, нищо не тече от нея, защото има вътрешен капак и държи ориза горещ поне половин час. Сантиметър са и дебели стените. Прави ориз (почти) толкова добре, колкото и съд от donabe, но се мие лесно, защото има покритие.

Голям фен съм на костен порцелан.

Общи условия

Активация на акаунт