Безглутенов хляб с жива квас. Съвети и мнения.

  • 575
  • 7
  •   1
Отговори
  • Мнения: 37
Здравейте! Дойде време и аз да се включа в подобна тема... Имам нужда от съвет, желя да си закупя хлебопекарна и да си правим хляб сами вече.

Може ли някой да даде рецепта за хляб безглутенов, с жива квас. По възможност брашното да не е от най-рафинираните типове. No Mouth

Ще сме много благодарни за съвет тъй като виждаме че има много видове безглутенови брашна а идея си нямам кое е по-добро като вкусови качества. За начало ако може и рецептата да е максимално близка до вкуса на "масовия" хляб за да може да преминем по-лесно към него...

Дадоха ми съвет за брашно от Амарант но...не съм виждала в магазините около нас.

Благодаря ви предварително!

# 1
  • София
  • Мнения: 7 896
Предупреждавам, че кваса обикновено се прави от глутенови брашна, освен ако не пробвате с нахутен.

# 2
  • Мнения: 5 151
И нашия квас е с глутеново брашно.

В тази ситуация много трудно и вълка ще е сит, и агнето ще е цяло и освен да действате на проба-грешка и да изхвърляте доста друго не виждам като опция, защото като вкус като купешки хляб НЯМА как да се докара. Квасът прави хляба кисел (sourdough bread). Повече, по-малко, но си е кисел, на мен ми отне месеци да му свикна и не ми прави толкова впечатление. До момента сме пробвали да добавяме семена, различни брашна и какво ли още не и в общия случай като прекалим малко става на тухла на следващия ден. С уговорката, че ние месим с KitchenAid и печем или в чугунена тенджера, или върху керамична плоча. Може би в пекарна ще е друго.

Колкото до това, че няма брашно - ние си мелим в мелничка, когато става дума за малко количество. За повече със сигурност има опции, ако решите да инвестирате в процеса.

Има група във Фейсбук - Sourdough geeks и в общия случай са много учтиви. Това е скрийншот на коментар от мацка, която вече 3 месеца се опитва да направи безглутенов Simple Smile В общи линии е минала през доста "гумени" и още няма перфектно съотношение. Но поне можеш да видиш идея за брашна.

# 3
  • София
  • Мнения: 7 896
Пак повтарям, че писах за традиционния квас, прави се обаче и квас от нахут, просо и от някои безглутенови брашна.

# 4
  • Мнения: 5 151
Не съм казала, че няма Simple Smile А, че нашия е такъв и ако това е deal breaker може да не чете надолу Simple Smile Мацката от скрийншота е написала с какво го е започнала Simple Smile

# 5
  • София
  • Мнения: 35 132
Дядо Хаджия ще ви даде акъл, слушайте.

Иначе, безглутенов хляб с квас доближаваш се до купешкия - няма такова животно.
Овес, просо, царевица И бяло - бива.

# 6
  • Мнения: 37
Разбира се - явно ще има доста експерименти.
Наскоро взехме царевичен хляб и много ни хареса, въпроса е че никъде не пишеше че е безглутенов...

# 7
  • Мнения: 11 363
Разбира се - явно ще има доста експерименти.
Наскоро взехме царевичен хляб и много ни хареса, въпроса е че никъде не пишеше че е безглутенов...

Защото не е безглутенов най-вероятно Simple Smile Ако ви е харесал царевичния хляб и е приличал на обикновен хляб то той е пшеница с малко царевица Simple Smile
Царевичния хляб не е вкусен и е доста клисав и твърд, ако е само от царевица. Баба ми правеше. яде се само току що излязал от печката и пак е ронещ се и присяда.
Правя хляб от леща /нещо като тутмъник/ искаш ли рецепта?

Общи условия

Активация на акаунт