Нашите любими торти - покрития, глазури и фигурки за тях - тема 141

  • 11 467
  • 158
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 9 584
Проблемът е бил или температурата, или начинът и реда на смесването на продуктите. Иначе се ползва като комбинация

# 76
  • Мнения: 3 575
Кубратова, аз и бях казала за крем от маскарпоне и течен шоколад. Получава се идеална гъстота, като за крем за торта, затова я попитах за сметаната.
Нищо и в чаши ще е оригинално. Hug

Затопля се шоколадът, за да може да се спои по-добре и лесно с маскарпонето. Леона правилно го е затоплила съвсем леко, за мен сметаната е объркала нещата.
И аз съм правила навремето, ама се отказах с готов, че не знам какъв ще случа - съставът вече на всички готови продукти е Божа работа, даже и дедо Боже може да не знае що има в някои модели, принципно не купувам и за други цели, не само за крем. Забелязала съм добавянето на растително масло да пресича шоколад или друго и затова предположих и посочих течния шоколад за извършител Simple Smile, още повече, щом смесването на маскарпонето и сметаната преди шоколада е било успешно. Така, лаически си разсъждавам, не претендирам да съм специалист...
Преди време /и досега не успях да си изясня причината/ по поръчка на снахата правих две торти Гараш, но розови - така беше решило детето, така и ги направих.
На едната торта обаче на 2 пъти се пресече глазурата, която правих от оцветен бял ганаш. А ползвах всички продукти от 1 партида и от 1 опаковка. До този момент ганаш не се беше пресичал, та в чудо се бях видяла, докато й оправя фасона, че и за повод бяха тортите, макар и пак за домашно ползване.
 Гадното беше, че не се пресичаше в съда, в който го приготвях, ами при изливането върху тортата. Не стана на парцали, а се втърди много бързо, дори не успях да разнеса глазурата навсякъде. При повтарянето естествено, смених съдове, шпатули...и пак.
Поне после каза, че били много вкусни, инак още срам щях да бера Simple Smile
Ако някой има идеи от какво може да се е получило, да казва, че май пак се кани да ми поръчва розова Simple Smile

# 77
  • Бургас
  • Мнения: 2 098
Ами няма да съм много полезна, но и аз преди време исках да правя крем от сметана и бял шоколад. В първия опит разбих сметаната и добавих разтопен и охладен бял шоколад, във втория затоплих сметаната и ласзбърках шоколада до хомогенизиране, след което охладих и разбих. И в двата случая се пресече. Оттогава не съм опитвала Sad Но и аз за себе си реших, че има нещо в шоколада,което пресича сметната.

# 78
  • Мнения: 2 141
Забравих да питам за ганаш съм приготвила такъв шоколад,става ли за тази цел или още нещо мога да объркам с тази торта Joy

# 79
  • In transit
  • Мнения: 11 978
Leona, за маскарпонето да знаеш, за друг път, че не се пресича с миксер, даже става по-леко и въздушно.

# 80
  • Мнения: 9 584
Ползвайте шоколад за готвене, та да ви е мирна главата.

# 81
  • Мнения: 3 575
Ползвайте шоколад за готвене, та да ви е мирна главата.
Е, аз само такъв ползвам, на Бари калебо най-често, от Змееборец купувам. И на розовата торта се пресече  глазурата два пъти. Хем минути по-рано направих на първата и никакъв проблем нямах - както казах, ползвах една и съща партида /купувам по 1 кг/, сметаната също беше от една кутия. Най мразя да не мога да установя откъде ми идва даден проблем, този случай още го водя с неизвестен извършител Simple Smile

# 82
  • In transit
  • Мнения: 11 978
Кубратова, какво разбираш под "пресече се"? Отдели се мазнината или стана, като пребит крем, т.е не седи гладък, а е със зърнеста структура?

# 83
  • Мнения: 3 575
Кубратова, какво разбираш под "пресече се"? Отдели се мазнината или стана, като пребит крем, т.е не седи гладък, а е със зърнеста структура?

По-скоро с едва забележимо по-зърнеста и матова структура в сравнение с нормалната глазура на първата торта, която беше гладка и лъскава, както обичайно. Не се отдели мазнината. И сгъсти много бързо, още гореща.

# 84
  • Мнения: 9 584
Кое е било горещо?

# 85
  • Мнения: 3 575
Ганашът. Е, не чак горещ, но в смисъл още топъл. Обикновено сгъстява при охлаждане, даже с белия шоколад сгъстява сравнително бавно.

# 86
  • Мнения: 2 141
Аз днес не намерих да купя някакви хубави чаши, затова реших че тортата ще я залея с глазура и каквото стане. Изнервих се от вчера да мисля как да я поправя и вече ми беше все тая ,но поне глазурата ми се получи хубава, гладкa и лъскавa. Някъде бях чела, чe някои хора слагат по няколко капки олио за лъскавина и капнах и аз. На 200 гр тъмен шоколад Линд, сложих 200 мл течна сметана, съвсем мъничко масло и буквално 4-5 капки олио. От 4 часа е в хладилника и все още изглежда добре, няма матово или на бучки, та външния вид го спасих,довечера като я разрежа ще видя какво е станало между блатовете с този пресечен крем Grinning добре че гостите ми ще са само много близки приятели, че да не се излагам пред чужди хора Joy

# 87
  • Мнения: 3 575
Аз днес не намерих да купя някакви хубави чаши, затова реших че тортата ще я залея с глазура и каквото стане. Изнервих се от вчера да мисля как да я поправя и вече ми беше все тая ,но поне глазурата ми се получи хубава, гладкa и лъскавa. Някъде бях чела, чe някои хора слагат по няколко капки олио за лъскавина и капнах и аз. На 200 гр тъмен шоколад Линд, сложих 200 мл течна сметана, съвсем мъничко масло и буквално 4-5 капки олио. От 4 часа е в хладилника и все още изглежда добре, няма матово или на бучки, та външния вид го спасих,довечера като я разрежа ще видя какво е станало между блатовете с този пресечен крем Grinning добре че гостите ми ще са само много близки приятели, че да не се излагам пред чужди хора Joy
Олио се слага, когато правиш глазура с чист шоколад - хем го отпуска след охлаждане, да не се напуква, хем придава лъскавина.
В случая е било излишно, още повече, че си добавила и масло.
На ганаш за глазура само сметана, шоколад и масло, а понякога и без масло.

# 88
  • In transit
  • Мнения: 11 978
Кубратова, това което описваш ми се е случвало с неправилно съхраняван шоколад. Т.е, когато е бил изложен на температурни разлики, като се разтопи, се получава такава зърнена структура. Това са ми наблюденията. Също, като го разбиваш повече, пак така се "пресича", но в твоя случай това не важи. 

# 89
  • Мнения: 2 141
Кубратова, с тази торта така се стресирах,че реших за по-сигурно да сложа и масло и олио Joy първоначалния план беше прост ганаш от шоколад и сметана,но след фиаското с крема ,който уж също нямаше какво да му се обърка играх на по-сигурно Grinning
Благодаря на всички ви за съветите, от тук натам само кротко ще ви следя, че явно тортите не са за мен Joy

Общи условия

Активация на акаунт