Как да направя катми като на баба? Помощ?

  • 1 982
  • 23
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 7
Здравейте! Трябва ми Вашата помощ! Ако може ми кажете рецепта за катми, наистина искам да се науча как се правят, защото си спомням като малка колко съм си яла и искам да си сготвя! Благодаря Ви предварително!!!

# 1
  • Мнения: 25 724
Огнище, сач и сланина имаш ли?
Ако нямаш, забрави да направиш катми като на баба. Simple Smile
Иначе рецепти има много в нета. Важното е да ги забъркаш с мая, не със сода.

# 2
  • Мнения: 388
Записвам се да следя темата. И аз отдавна търся рецепта, като на пра баба ми. Знам, че ги правеше с прясно мляко и ги мажеше с масло. Сланина не е ползвала, но сач, да. Чудя се ако го открия този сач, дали ще е подходящ за стъклокерамичен котлон?

# 3
  • Мнения: 25 724
Сачът се маже или с парче сланина, или с жълтък.
Иначе продават и плочи за катми/палачинки. Стават хубави, но не са като на баба. Simple Smile

# 4
  • Мнения: 19 139
Рецептата беше само от брашно, вода, мая, малко сол и малко захар, мисля, за маята. Сачът и сланината май са важните.

# 5
  • Мнения: 7
Записвам се да следя темата. И аз отдавна търся рецепта, като на пра баба ми. Знам, че ги правеше с прясно мляко и ги мажеше с масло. Сланина не е ползвала, но сач, да. Чудя се ако го открия този сач, дали ще е подходящ за стъклокерамичен котлон?
Помня, че моята баба ги правеше на газов котлон.

# 6
  • Мнения: 1 794
Ох, колко обичам катми и аз… моята баба ги мажеше с масло и ръсеше със солена вода. И ги правеше на сач на огнището в двора… Тогава научих и израза: “Първата катма за кучето” Joy

# 7
  • Мнения: 12 217
Моята баба ги правеше с литър и половина прясно мляко, шест яйца, мая, захар, брашно, щипка сол!
Когато втаса тестото, преди да започне да го пече, размиваше на върха на чаена лъжичка сода бикарбонат с малко вода, сипваше в сместа и тя изведнъж спадаше драстично. Обаче на сача ставаха едни меки, пухкави и на множество шупли катми. Като ги вадеше, мажеше с масло и от двете страни.

Как' Сийка е права, основното ти е сач и сланина. Живият огън може да се замени.

Който не знае, глиненият сач не се мие. Само се "опалва". Инак в мивката може да намерите купчинка глина.

# 8
  • Пловдив
  • Мнения: 14 687
Само баба може да ги направи като баба. Не знам защо, ама обикновено така става.

Рецепти за всичко има вече в нета, да.

# 9
  • Мнения: 156
Сигурно от баба до баба има разлика, но ние успяхме да съхраним начина на правене на катми. Баба ми ги правеше на сач на печка с дърва, майка ми ги прави на обикновен котлон, в сача на баба ми, а аз на купен сач, по нова изработка. Всички стават по един и същи начин и са прекрасни.
Сача задължително се маже със сланина, а готовите катми с масло. Нашата рецепта е с кисело мляко и хлебна сода.

# 10
  • там където има винаги вятър
  • Мнения: 2 407
Сигурно от баба до баба има разлика, но ние успяхме да съхраним начина на правене на катми. Баба ми ги правеше на сач на печка с дърва, майка ми ги прави на обикновен котлон, в сача на баба ми, а аз на купен сач, по нова изработка. Всички стават по един и същи начин и са прекрасни.
Сача задължително се маже със сланина, а готовите катми с масло. Нашата рецепта е с кисело мляко и хлебна сода.

Много точно!!!
На сач, но никога на печка, а отвън на огън, на пиростия - ама на село...
За който не е чувал, ето това е:

За съжаление няма вече кой да ги прави Worried
Сега, в града на котлона. Но рецептата е същата -  с мая, с вода.... Понякога ММ правеше с мляко и хл.сода, ами не е същото Rolling Eyes

# 11
  • Paris, France
  • Мнения: 14 143
Правила съм катми и в тефлониран тиган и пак стават същите, точно като на глинен или чугунен сач. Важно е тиганът да е с дебело дъно. С нерафиниран зехтин мажеше глинения сач баба ми. Със свинска мас или сланина мажат в сливенско. Но и с двете става. 

Сладките катми с мляко баба ги правеше като пресяваше и смесваше чаша бяло брашно, чаша фин грис и добавяше мая, щипка сол, супена лъжица захар. . Добавя се краве, пълномаслено прясно мляко и вода в съотношение 1:1 докато се получи смес, гъста като боза. Нещо като 6 или 8 чаши течност се слагаше, но трябва да погледна рецептата. Течностите трябва да са поне със стайна температура, даже леко топла ако искате да втаса по-бързо. Баба първо слагаше маята с вода и захар да шупне и тогава я наливаше в сместа. Със суха мая май не е необходимо.   Предвидете голям и дълбок съд, така че да не прелее. Правех в 8 литрова тенджера. В някои рецепти има яйце. Може да се замени част от течността с яйце. Аз не слагам. Като стане на шупли и си почти удвои обема е готово. Слага се тигана или сача на огън и с парцал или кухненска хартия се намазва с нерафиниран зехтин, краве масло, патешка, гъша или свинска мас. Никога с говежда лой, защото мирише. Сачът се загрява поне 15 минути ако е глинен. Тигана на газ или индукция грея 10 минути максимум. Ако сместа се е сгъстила се долива вода и се разбърква леко. Налива се черпак на сача и с лопатка се заглажда бързо. Като е готова се обръща за да се зачерви и от другата страна. Изважда се в намазана с масло чиния и се намазва с масло. 

Ако направите сместа по-рядка и печете в тиган, може направо да изливате с черпак и да мърдате тигана за да се разлее по дъното.

Като се слага захар няма нужда от много сол за хубава кора. Щипка е достатъчна.

Ох, приядоха ми се катми.

Някой има ли рецептата за солените катми, които се пълнят с наготвено пилешко и един сос, който е нещо като бешамел, но не съвсем?

# 12
  • под тепетата
  • Мнения: 9 378
Моята баба не правеше карми, но аз ползвам горната рецепта от години


Мажем със сланина, сачът ми е чугунен и много тежък. Изрових от нета един със счупена дръжка, че моят е на вилата и не мога да го снимам. Сега ми се доядоха...

Последна редакция: чт, 12 окт 2023, 21:07 от bilqna_69

# 13
  • Мнения: 10
1 яйце, може и 2 по малки
Чаша мляко
Чаша брашно
Супена лъжица шарлан
Супена лъжица кисело мляко
Щипка сода за хляб
Щипка сол
Лъжичка захар и една ванилийка (може и без)

Кисело мляко и сода за хляб се разбъркват хубаво и се оставят да престоят 1 минута
Яйцето се добавя и разбива заедно с останалите съставки, без млякото и брашното
Накрая брашното се пресява и се добавя вътре.
Млякото накрая. Добавя се до получаване на смес с консистенцията на боза. Може да е по-малко или повече от описаното.

Най добре на стоманен или чугунен тиган, но трябва да се прегори много добре една лъжица олио от горе и след това да се избърше със салфетка.

И тук почва забавната част:

Ако случайно успееш да улучиш консистенцията, и успееш да улучиш температурата на печене, и имаш тиган, който е с по дебело дъно, за да може да предава по добре и равномерно топлината…

Стават трепач!

Аз много не ям палачинки - закусвам с парче суджук и кашкавал, но дамите харесват сладките неща за закуска… и обяд… и вечеря… тъй че просто ми прави кеф да си покажа майсторлъка.

Мисля че ми трябваха около 6 опита, до де успях да им хвана чалъма.

И да, казвали са ми много пъти за киселото мляко и содата, но стават супер хубави. Мога да ги правя и тънки като точени кори, но според мен не стават толкова вкусни и не съм си правил много труда. Ще кажа само, че пропускам киселото мляко и добавям малко вода. Стават супер за торта с палачинки и някакъв много хубав нежен крем.

Късмет! Ще ти е нужен!

# 14
  • Мнения: 25 724
Само че авторката не пита за палачинки, а за катми. Simple Smile
Разликата е точно в това, че катмите се правят с мая, а палачинките – със сода. Друга подробност, но важна – класическите катми се правят на сач, а палачинките – на тиган. И третата разлика е, че за палачинките е важно да са тънки, докато катмите колкото са по-дебели, пухкави и с много дупки, толкова по-добре и повече похвали за майсторката. Simple Smile

# 15
  • Варна
  • Мнения: 4 109
Ето рецептата, която аз правя по рецепта на бабата на ММ.
1.   7 бр. Яйца
   2.   1 чл. сол
   3.   1 чл. захар
   4.   1 чаша сода (500мл)
   5.   1 чаша пр. мл. (500мл)
   6.   Брашно 500гр + мая суха

Сместа може да се приготви от предната вечер и да остане в хладилник, иначе гледам да постои около час. Пека ги в тефалски тиган, на газов котлон и мажа всяка с масло. Няма издънки, опитайте рецептата.

# 16
  • Paris, France
  • Мнения: 14 143
Ето рецептата, която аз правя по рецепта на бабата на ММ.
1.   7 бр. Яйца
   2.   1 чл. сол
   3.   1 чл. захар
   4.   1 чаша сода (500мл)
   5.   1 чаша пр. мл. (500мл)
   6.   Брашно 500гр + мая суха

Чета, гледам и мисля, че има грешка в количеството сода. За каква сода става въпрос? Да не е вода 🤩?

# 17
  • под тепетата
  • Мнения: 9 378
Най-вероятно газирана вода. Ама и чашата си я бива- 500мл! Едно време газираната вода се продаваше в шише 330 мл.

# 18
  • Варна
  • Мнения: 4 109
Газирана вода е Simple Smile Рецептата я записва тийн Simple Smile Верни са количествата в милилитри Simple Smile За чашите съм съгласна с вас Simple Smile
Пазим рецептата в домашна група в whatsapp, да я знаят всички и да я намираме лесно Simple Smile От групата я копнах и хич не помислих как я е записал Simple Smile

# 19
  • Paris, France
  • Мнения: 14 143
Намерих любимата ми бабина рецепта за катми със сладък пълнеж.

350 грама бяло брашно, пресято
150 грама  фин грис, пресят
500 мл хладко към топло прясно краве мляко
500 мл хладка към топла вода
2 супени лъжици захар
1 чаена лъжичка сол
3 яйца
1 пакет суха мая или прясна мая в количество да втаса 500г брашно.

Маята се слага в чаша с част от топлата вода и 1 лъжица захар да шупне. През това време брашното и гриса се пресяват в купата, където ще втасва сместа, слага се солта и останалата захар и се разбърква добре. Излива се в средата маята, прясното мляко и останалата вода, яйцата (цели) и се бърка с тел или миксер до получаване на хомогенна смес. Трябва да е гъсто като боза. Покрива се с чиста, влажна кърпа и се оставя да втаса. Когато е почти удвоило обема си е готово. Загрява се сача добре, поне 15 минути, маже се с масло или зехтин, които с парцал се натрупват по цялата повърхност. Същото ако ще се пече в тиган, но титанът да е с дебело дъно и чугунени или тефлониран (незалепващо покритие). Сипва се от сместа и с черпака се заглажда повърхността в средата с кръгообразни движения. Може и с лопатка ако имате. Не покривате сача с капака. В тиган също не се слага капак.   Като почне да дими и отгоре е суха, с дълга лопатка обръщате да се изпече и от другата страна. Вадите и слагате в чиния със същия или по-голям размер и веднага мажете с масло.

Ако втасалата смес е прекалено гъста, доливате няколко супени лъжици вода и разбърквате.

Понякога първата катма не става хубава. Спаружва се ако сачът или тиганът не е загрят равномерно. Просто я изяждате и не я поднасяте 🤩🐖.

Вървят идеално с мед, мед и орехи, мармалад от кайсии или сливи, в който може да сложите малко ром 💃.

Да ви е сладко!

# 20
  • Sofia
  • Мнения: 1 060
Бабата на съпруга ми е Тронка, от Голямо Крушево, навремето са избягали от турско, за да влязат в границите на БГ
Тя правеше катми върху сач, мажеше преди да излее тестото със сланина сача. И на триножник върху огън.
Рецептата от нея: 1 яйце, 1 с.л. сол  и щипка захар, доста вода и брашно, докато стане рядка смес като боза, добавя маята суха и оставя да втаса, а ако не и се чака слага бакпулвер. Бакпилвера се слага накрая и се разбърква добре, защото ако се сложи с брашното не може да се улучи гъстотата. Правим тесто около 2,5-3 литра. После се правят катмите като втаса тестото.
Готовите катми се ядат с масло  и сирене. Като в метална съдинка се слага 1 пак масло и натрошено сирене и се оставя да котлон докато се разтопи маслото и стане течно, да заври. После този съд се слага на масата. Навиваш катмата на руло, късаш през средата и топиш в маслото със сирене, ммм вкусно.
Аз като бяхме на квартира имахме котлон с плоча. И бях чела в една книга, че навремето бабите ни имали сачове, но сега сме с котлони. И може да се ползва направо плочата на котлона. Измивах хубаво котлона, намазвах загретия котлон със сланина и правех катми, направо на плочата. Котлона от 6 степени на 3 или 2, на знам различните как са им степените.
Сега съм с керамичен и правя в тефлонов тиган, но катмите са си същите.
Аз съм от северна България. При нас не правим катми, майка ми даже и палачинки не правеше. Правеше Лангиди и ги ядяхме със сладко.
От бабата на съпруга ми се научих да правя катми.
Брат ми живее във Варна и колкото пъти им отидем на гости, ме карат да им правя катми за закуска

Последна редакция: сб, 21 окт 2023, 12:14 от Ani Ka

# 21
  • София
  • Мнения: 6 290
Аз правя катми по тази рецепта от нета: https://www.youtube.com/watch?v=cZivXMI432k&list=PLpo0KBgrHVkmqd … tHkF75lO&index=18. Стават шуплести, меки и вкусни, мажа с масло. Правя ги на тигана. Имам електрически сач, но го ползвам за палачинки (защото е огромен и не съм сигурна дали ще мога изобщо да обърна катмата на него, то ще трябва на парчета да я режем като торта Grinning).

Едно време не харесвах катми, че са дебели и научих мъжете в къщи на тънички палачинки. Но наскоро реших да търся и аз рецепта, друг е вкусът и ме връща в детството.

# 22
  • Мнения: 25 724
Ако се случеше да останат катми, баба ги нареждаше в тава и ги заливаше със захарен сироп. И ги оставяше така да си поемат няколко часа, най-добре една нощ. Катмите попиват сиропа и се надуват, стават много дебели и сладки. Получава се нещо като реване. Реже се на парчета и се сервира в чинийки. Може и да се украси отгоре с някакъв крем.

# 23
  • Paris, France
  • Мнения: 14 143
И баба ги заливаше със сироп или ръсеше счукани и опечени орехи (или опечени и счукани, не помня точно), загряваше мед в тенджерка и поливаше всяка катма с горещия мед. Като попият меда, слепват и после се реже като торта. Има и рецепти с пекмез от грозде, от рожков, със сос от нар, с кайсиево или сливово пюре.

Няма проблем сачът да е огромен.  Катмите не е нужно да заемат цялата площ. Тя е за юфка. Излива се един черпак и с дъното на черпака се заглажда в средата, а не се клати сача както за палачинки.

Много ми се ядат катми, но децата не ги обичат, та не ми се занимава.

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт