Как да направя катми като на баба? Помощ?

  • 1 957
  • 23
  •   1
Отговори
# 15
  • Варна
  • Мнения: 4 108
Ето рецептата, която аз правя по рецепта на бабата на ММ.
1.   7 бр. Яйца
   2.   1 чл. сол
   3.   1 чл. захар
   4.   1 чаша сода (500мл)
   5.   1 чаша пр. мл. (500мл)
   6.   Брашно 500гр + мая суха

Сместа може да се приготви от предната вечер и да остане в хладилник, иначе гледам да постои около час. Пека ги в тефалски тиган, на газов котлон и мажа всяка с масло. Няма издънки, опитайте рецептата.

# 16
  • Paris, France
  • Мнения: 14 041
Ето рецептата, която аз правя по рецепта на бабата на ММ.
1.   7 бр. Яйца
   2.   1 чл. сол
   3.   1 чл. захар
   4.   1 чаша сода (500мл)
   5.   1 чаша пр. мл. (500мл)
   6.   Брашно 500гр + мая суха

Чета, гледам и мисля, че има грешка в количеството сода. За каква сода става въпрос? Да не е вода 🤩?

# 17
  • под тепетата
  • Мнения: 9 319
Най-вероятно газирана вода. Ама и чашата си я бива- 500мл! Едно време газираната вода се продаваше в шише 330 мл.

# 18
  • Варна
  • Мнения: 4 108
Газирана вода е Simple Smile Рецептата я записва тийн Simple Smile Верни са количествата в милилитри Simple Smile За чашите съм съгласна с вас Simple Smile
Пазим рецептата в домашна група в whatsapp, да я знаят всички и да я намираме лесно Simple Smile От групата я копнах и хич не помислих как я е записал Simple Smile

# 19
  • Paris, France
  • Мнения: 14 041
Намерих любимата ми бабина рецепта за катми със сладък пълнеж.

350 грама бяло брашно, пресято
150 грама  фин грис, пресят
500 мл хладко към топло прясно краве мляко
500 мл хладка към топла вода
2 супени лъжици захар
1 чаена лъжичка сол
3 яйца
1 пакет суха мая или прясна мая в количество да втаса 500г брашно.

Маята се слага в чаша с част от топлата вода и 1 лъжица захар да шупне. През това време брашното и гриса се пресяват в купата, където ще втасва сместа, слага се солта и останалата захар и се разбърква добре. Излива се в средата маята, прясното мляко и останалата вода, яйцата (цели) и се бърка с тел или миксер до получаване на хомогенна смес. Трябва да е гъсто като боза. Покрива се с чиста, влажна кърпа и се оставя да втаса. Когато е почти удвоило обема си е готово. Загрява се сача добре, поне 15 минути, маже се с масло или зехтин, които с парцал се натрупват по цялата повърхност. Същото ако ще се пече в тиган, но титанът да е с дебело дъно и чугунени или тефлониран (незалепващо покритие). Сипва се от сместа и с черпака се заглажда повърхността в средата с кръгообразни движения. Може и с лопатка ако имате. Не покривате сача с капака. В тиган също не се слага капак.   Като почне да дими и отгоре е суха, с дълга лопатка обръщате да се изпече и от другата страна. Вадите и слагате в чиния със същия или по-голям размер и веднага мажете с масло.

Ако втасалата смес е прекалено гъста, доливате няколко супени лъжици вода и разбърквате.

Понякога първата катма не става хубава. Спаружва се ако сачът или тиганът не е загрят равномерно. Просто я изяждате и не я поднасяте 🤩🐖.

Вървят идеално с мед, мед и орехи, мармалад от кайсии или сливи, в който може да сложите малко ром 💃.

Да ви е сладко!

# 20
  • Sofia
  • Мнения: 1 057
Бабата на съпруга ми е Тронка, от Голямо Крушево, навремето са избягали от турско, за да влязат в границите на БГ
Тя правеше катми върху сач, мажеше преди да излее тестото със сланина сача. И на триножник върху огън.
Рецептата от нея: 1 яйце, 1 с.л. сол  и щипка захар, доста вода и брашно, докато стане рядка смес като боза, добавя маята суха и оставя да втаса, а ако не и се чака слага бакпулвер. Бакпилвера се слага накрая и се разбърква добре, защото ако се сложи с брашното не може да се улучи гъстотата. Правим тесто около 2,5-3 литра. После се правят катмите като втаса тестото.
Готовите катми се ядат с масло  и сирене. Като в метална съдинка се слага 1 пак масло и натрошено сирене и се оставя да котлон докато се разтопи маслото и стане течно, да заври. После този съд се слага на масата. Навиваш катмата на руло, късаш през средата и топиш в маслото със сирене, ммм вкусно.
Аз като бяхме на квартира имахме котлон с плоча. И бях чела в една книга, че навремето бабите ни имали сачове, но сега сме с котлони. И може да се ползва направо плочата на котлона. Измивах хубаво котлона, намазвах загретия котлон със сланина и правех катми, направо на плочата. Котлона от 6 степени на 3 или 2, на знам различните как са им степените.
Сега съм с керамичен и правя в тефлонов тиган, но катмите са си същите.
Аз съм от северна България. При нас не правим катми, майка ми даже и палачинки не правеше. Правеше Лангиди и ги ядяхме със сладко.
От бабата на съпруга ми се научих да правя катми.
Брат ми живее във Варна и колкото пъти им отидем на гости, ме карат да им правя катми за закуска

Последна редакция: сб, 21 окт 2023, 12:14 от Ani Ka

# 21
  • София
  • Мнения: 6 259
Аз правя катми по тази рецепта от нета: https://www.youtube.com/watch?v=cZivXMI432k&list=PLpo0KBgrHVkmqd … tHkF75lO&index=18. Стават шуплести, меки и вкусни, мажа с масло. Правя ги на тигана. Имам електрически сач, но го ползвам за палачинки (защото е огромен и не съм сигурна дали ще мога изобщо да обърна катмата на него, то ще трябва на парчета да я режем като торта Grinning).

Едно време не харесвах катми, че са дебели и научих мъжете в къщи на тънички палачинки. Но наскоро реших да търся и аз рецепта, друг е вкусът и ме връща в детството.

# 22
  • Мнения: 25 650
Ако се случеше да останат катми, баба ги нареждаше в тава и ги заливаше със захарен сироп. И ги оставяше така да си поемат няколко часа, най-добре една нощ. Катмите попиват сиропа и се надуват, стават много дебели и сладки. Получава се нещо като реване. Реже се на парчета и се сервира в чинийки. Може и да се украси отгоре с някакъв крем.

# 23
  • Paris, France
  • Мнения: 14 041
И баба ги заливаше със сироп или ръсеше счукани и опечени орехи (или опечени и счукани, не помня точно), загряваше мед в тенджерка и поливаше всяка катма с горещия мед. Като попият меда, слепват и после се реже като торта. Има и рецепти с пекмез от грозде, от рожков, със сос от нар, с кайсиево или сливово пюре.

Няма проблем сачът да е огромен.  Катмите не е нужно да заемат цялата площ. Тя е за юфка. Излива се един черпак и с дъното на черпака се заглажда в средата, а не се клати сача както за палачинки.

Много ми се ядат катми, но децата не ги обичат, та не ми се занимава.

Общи условия

Активация на акаунт