Децата отказват здравословно хранене

  • 4 423
  • 56
  •   1
Отговори
# 30
  • София/Севлиево
  • Мнения: 11 018
Големият ми син прояде сурови зеленчуци след 10-годишна възраст като и до днес не яде краставици,моркови, чушки,маслини.
Плодове до 7-годишен ядеше само ябълки,банани,ягоди.Ядки и сега на 15 не яде,освен понякога лешници в шоколад Никога не съм го насилвала,но пък хапва готвено и доста мляко , млечни,месо и риба.Хляб не яде много,нито джънк фууд.
Преди седмица за пръв път яде сготвено зеле с месо...
Аз също не обичам особено много сурови зеленчуци(с изключение на краставици,маслини и зелени чушки)пък мъжът ми съвсем не ги яде...

# 31
  • Мнения: 468
Днес нещо подобно писах в съседна тема - частично копирам:
Важно е не само какво, а и как се дава на децата. (Моите така отрано проядоха зеленчуци и зелении.)
Помисли - сядате ли заедно спокойно да се храните, ядете ли едно и също всички заедно?
И да огладняват: активни навън, без междинни хапки, и после - храна (примерно готвено и пресни зеленчуци) без нездравословни алтернативи. Приготвяй яденето преди да излезете, за да не чакат после дълго.
Успех, инат, търпение 🥗🍲🍅

# 32
  • Мнения: 12 792
Ако родителите са единни, готви се едно и също за всички и цялото семейство се храни заедно, това е едно.
А съвсем друго е майката да яде чипс от картофи с луканка и пие кока кола, а на децата да се дават броколи, след като до тогава те такова нещо не са и виждали.
Направо не знам, авторе, ако с майката не се разбирате по тези въпроси за храненето, как да убедиш децата да си сменят хранителните навици.
Първо се разберете с нея, а с децата - на следващия етап.

Какво каза за Закрила на детето, я обясни, че не се разбра?

# 33
  • Мнения: 6 764
Всичко е до семейна среда и навици, както много хора преди мен са писали, както и все пак вкус на самите деца. Самото ти отношение към майката на децата ти звучи грозно и обидно, тя видиш ли е виновна, а къде си ти в това време? Каквото се случва с децата, отговорността е обща. Това, че те няма вкъщи вероятно обяснява защо майка на 3 деца прибягва до бързи храни. Явно няма време и възможност за повече.
Ето давам ти личен пример. Моите деца ядат и плодове и зеленчуци, защо, защото такива винаги има вкъщи, на масата. Ядат предимно домашни ястия, защото готвя или аз или мъжа ми. Храним се винаги заедно, от малки стола за хранене детския е до масата и децата гледат какво ядем. За пазаруването, общо взето масовката гризки, сокчета и дрън дрън не се купуват, следователно не се и търсят. Да, взимаме нещо ако искат, но не е като да са фенове на конкретни пакетчета.
Та, вместо критика, включи се активно и продуктовно в семейния живот и за пазаруване и за готвене и като атмосфера.

# 34
  • Мнения: 6 582
Повечето деца отказват да ядат зеленчуци,.плодове, манджи, супи и тн. Моето дете, на 4г също яде много малко видове от тези храни. Съвсем нормално за възрастта. А сме спазили всичко, което пише - да ядем заедно, готвим заедно, той много обича да готви и прави доста неща. Но пак не яде особено и отказва доста неща.
 
Автора може да се разбере с жената, че вече само той ще пазарува, готви и храни децата и да пробва как ще му се получи.

# 35
  • Мнения: 3 250
Т.е един да определя как ще се храни цялото семейство?
А това, че жената е пълнолетен човек?
Той бил готвач и следователно у тях трябва да се яде готвено?
Не всички обичат манджички, чорбички и сосчета. Бърка му в джоба - да е мислил колко деца може да си позволи да отгледа.
Здравословно хранене - друг път. Става въпрос за домашна храна - точно супи и манджи, което е далеч от здравословното навсякъде по света.

# 36
  • София
  • Мнения: 38 523
Освен това, като се сготви една манджа, колкото и да са ящни, децата хапват по веднъж. Това претоплена манджа на втори и трети път е почти изключение да пробуташ на което и да е дете.
И хладилника седи задръстен с манджи, които никой не яде!!

# 37
  • Мнения: 12 036
Не съм съгласна, че домашно готвена храна не е здравословна при положение, че се готви месо, зеленчуци, варива и се слага и салатка, и плодове за десерт. Може ли да прочета кое е здравословно хранене за деца тогава? И за възрастни.
Рокстар, ти да видиш как ядат една манджа докато свърши и три дена подред след като заявих, че няма да се готви друго, защото ми е писнало да хвърлям храна.

Последна редакция: чт, 02 ное 2023, 12:39 от Mama Ru

# 38
  • Мнения: 29 390
Това е при положение, че децата ядат манжа принципно. Моят няма да хапне доматен сос, ако ще гладен да умира. Ще вземе суха филия и ще си я поръси със сол, но няма да хапне чушка, морков, тиквичка и т.н.
Поне лютеница хапва, това го пребориха в градината.

# 39
  • Мнения: 3 250
Продуктите минават през толкова термична обработка, че не остава много здравословно в тях. Включително и пържене със слънчогледово олио, което е всичко друго,но не и здравословно.
Яхнии се ядат с доволно количество хляб.
Смесването на продукти като картофи и ориз с месо е доста често, но правилността му е съмнителна.
В ресторантите има срок, в който една храна може да се съхранява с хладилник и той не е 72 часа.

# 40
  • София
  • Мнения: 13 171
А защо смятате, че готвеното включва задължително пържене, яхнии, смесване на куп продукти и после доизяждане с дни?

# 41
  • Мнения: 29 390
А какво лошо има в пържене, яхнии, топене с хляб и доядане на вчерашна манджа? Или трябва да се ядат само киноа и лимец, аспержи на пара и сьомга?!?
Колко полезно или вредно е нещо е доста спорно. Всяко нещо в голямо количество ще е вредно. Ако се ядат пържени картофи два-три пъти в месеца, няма да е краят на света.

# 42
  • София
  • Мнения: 13 171
А защо трябва да е или едната крайност, или другата?
Не може ли да се готви всеки ден, да се задушава без запръжки и да се ядат нормални храни, а не изборът да се свежда само до киноа или пържени картофи, лимец или салам?

# 43
  • Мнения: 29 390
Разбира се, че няма нужда от крайности, но защо да се яде пържено се смята едва ли не за отрова? Може да се яде всичко, стига да не се прекалява. Пример ще дам със здравословните моркови - ако прекалиш с тях, просто ще станеш с оранжева от каротина кожа.

# 44
  • София
  • Мнения: 13 171
Не става въпрос за крайно избягване, но отдавна е доказано колко е вредно за холестерола и за здравето. Но има идеални алтернативи, които не е необходимо да включват дълбоко пържене и ползване на мазнини, които при загряването стават канцерогенни.
Има сухо пържене (тигани без мазнина), има пържене с горещ въздух и т.н.
Никой не е казал да не се яде пържено изобщо. Аз коментирах запръжките в готвените ястия, които не добавят полезност (нищо полезно няма в запърженото олио с лук, брашно и червен пипер, което е много характерно за българската кухня).
Не е нужно да се яде храна, която буквално е вряла в олио.
Но темата беше за друго. Така и не разбрахме за Закрилата и нейната роля.

Общи условия

Активация на акаунт