За любителите на салати - тема 6

  • 33 631
  • 305
  •   1
Отговори
# 105
  • Бостън
  • Мнения: 13 687

Последна редакция: пн, 22 яну 2024, 14:28 от Agent Provocateur

# 106
  • Мнения: 5 820
Здравейте!
Може ли да дадете идеи какво да прибавя към салата от китайско зеле?
И какъв дресинг е подходящ?

# 107
  • Мнения: 1 812
С него вървят всякакви зеленчуци  морков, ряпа, лук и т.н Все едно готвиш обикновено бяло зеле.
За дресингите също му отиват всякакви от обикновен винегрет до майонезени и такива с други продукти.
В тази и предишните теми има много предложения - потърси и може да си харесаш нещо.

# 108
  • Русе
  • Мнения: 5 266
Скрит текст:
Здравейте!
Може ли да дадете идеи какво да прибавя към салата от китайско зеле?
И какъв дресинг е подходящ?

Две рецепти преведени от една китайска книга. Не съм ги правил.
Скрит текст:
Салата с фъстъци е много ярка и необичайна вариация на традиционната тема
отидете на зелева салата. Вместо обичайната майонеза използваме повече
лек оцетен дресинг. Тази салата може да се сервира към различни ястия,
като тако с гъби (страница 208) или бургери с гъби (страница 126).
Също така е много добър като лека закуска за пикник.
6 чаши нарязано зеле
3/4 чаша азиатски дресинг
6 шалот, нарязани на ситно
1/2 чаша печени фъстъци
1. Поставете всички съставки в голяма купа и разклатете, докато се смесят добре.
2. Съхранявайте салатата във вакуумно затворен съд в хладилник до 2 дни.

Соята, джинджифилът, чесънът и оризовият оцет са „класически набор“ в ориенталската кухня.
 Дресингът с тези съставки придава на ястията богат аромат,
Освен това става отлична марината за зеленчуци.
1/2 чаша оризов оцет
1/2 чаша сироп от кафяв ориз
1/4 чаша ниско съдържание на соев сос
съдържание на натрий (или тамари)
1 чаена лъжичка смлян джинджифил
1 чаена лъжичка смлян сух чесън
1. В малка купа разбъркайте добре всички съставки с бъркалка.
2. Изсипете дресинга във вакуумно затворен съд и съхранявайте в хладилник до 10 дни.
ЗЕЛЕНА САЛАТА СЪС СУСАМ И МАКАРОНИ
Кориандърът и таханът са буквално създадени един за друг и те също образуват прекрасно дуо в тази салата. Руколата добавя пикантна пиперлива нотка, но можете да замените спанак, ако желаете.
300 г пълнозърнести макаронени изделия
1 чаша зелен сос (стр. 54)
3 чаши рукола
1 средно голяма червена чушка, нарязана на кръгчета
4 шалот, тънко нарязани
Морска сол и смлян черен пипер (на вкус)
1. Сварете макароните, отцедете ги в гевгир и изплакнете със студена вода, докато
няма да се охлади.
2. Смесете съставките добре в дълбока купа
ЗЕЛЕН СОС
Веднъж направих този сос със сусамово масло и тахан - много е вкусен, но твърде калоричен. Затова сега предпочитам варианта без сусамово масло. А ако направите без тахан, сосът ще стане още по-малко мазен.
Във всеки случай ще се окаже гъст и ароматен. Можете да сервирате с паста,
зеленчуци на пара и много други ястия от нашата книга.
300–350 г твърдо копринено тофу
3/4 чаша нарязан пресен кориандър
1/4 чаша не суров тахан
2 супени лъжици лимонов сок
4 скилидки чесън
2 супени лъжици морска сол
1/4 чаена лъжичка кайенски пипер
1. Комбинирайте всички съставки в купа на блендер и доведете сместа до консистенция
хомогенно пюре.
2. Прехвърлете соса във вакуумно затворен съд и го съхранявайте в хладилник до 7 дни.

# 109
  • Мнения: 13 575
Здравейте!
Може ли да дадете идеи какво да прибавя към салата от китайско зеле?
И какъв дресинг е подходящ?
Самото зеле не е кой знае колко особено, дресинга бих го съобразила с каквото друго има в салатата. Ако има, де. Иначе китайското зеле ми е почти толкова неутрално колкото айсберг - каквото му сложиш, на такова има вкус. И съм му слагала почти всичко което можеш да се сетиш за дресинг на други салати, все ми харесва. От винегрет през медено-горчичен дресинг и евентуално и с джинджифил, сос Цезар, та до просто зехтин и оцет с добавена струйка сусамово олио - много му отива олио от печен сусам. Може и семенца сусам да запечеш леко на тиган и да ги метнеш и тях за малко повече текстура, особено ако наистина няма и кой знае какви други зеленчуци.

# 110
  • Мнения: 594
Здравейте!
Може ли да дадете идеи какво да прибавя към салата от китайско зеле?
С китайско зеле имаме една любима салата вкъщи. Добавяме царевица, краставица и много копър.

# 111
  • Мнения: 15 427
Китайското зеле може да се направи все едно е зелена салата. Аз го харесвам с краставица, пресен лук, пресен чесън, копър, сол, лимон, олио. И репички му ходят, и варени яйца. Всичко е въпрос на вкус. Правила съм китайско зеле с риба тон(в зехтин), пресен лук, лимон и сол.
Салатата с фъстъци е хубава, аз съм я правила с тънко нарязано зеле, краставица на "пръчици"(жулиенчета), малко перца пресен лук, белени фъстъци, фъстъчено олио, капка две сусамово олио, запечен сусам, сол, малко оцет или лимон.

# 112
  • Мнения: 13 575
Мда, правила съм с лук (зелен/червен), кисели краставички и сладка царевица, също добре се съчетава със зелении от сорта на копър или магданоз и дават също вариации, различните видове оцет и те, абе поле за изява много има с нея. С пресни краставици и/или домати. С морков. На мен ми е по-близък еквивалент на айсберг с намек за зеле, отколкото на зелена салата. Но носи почти на всичко, така или иначе. Не е като да е специфичен вкус дето си "иска" определени неща.
Не че не ми харесва понякога да хрупам листа китайско зеле само леко посолени, но обикновено те са ми "основата" там да има нещо свежо и хрупкаво, а вече вкусово и цветово се оформя салатата от останалото. Като си купя една голяма зелка, обикновено изреждам няколко различни салати от нея докато се изяде Grinning

# 113
  • ENGLAND
  • Мнения: 4 117
Аз съм почти всяка вечер на салати, но нямам търпрние за снимки и публикуване. Но имам въпрос. Обикновено подправям салатите със сок от нар. Но последната бутилка , която взех на дъноти, около 3-4 см остана много гъст сок. С какво мога да го разредя, с вода или оцет, или нещо друго?

# 114
  • Houston, TX
  • Мнения: 15 912
Аз бих сложила портокалов сок. Всъщност не бих го пипнала въобще. Така имаш редукция на сока. Обръщаш бутилката в някоя чаша и чакаш да се изтече.

# 115
  • Мнения: 496
Здравейте момичета ще се радвам да споделите някой интересен дресинг са салата.Аз попронцип правя един и същ зехтин,горчица,мед и ябълков оцет (любителка съм на оцета) 🤗

# 116
  • Мнения: 7 055
Аз мед и горчица никога не слагам. Но една позната наскоро ми разказваше за неин дресинг с тахан. Не съм пробвала още с тахан и не знам дали ще пробвам, но ако ти е интересна идеята я пробвай .

# 117
  • Мнения: 15 427
Ами то и дресингите/винегретите/сосовете са "каквото ти дойде на ума" Wink, има страшно много видове според вкуса и продуктите. Някои слагат соев сос, сос от нар, плодови оцети, балсамови редукции, майонеза, кисело мляко, синьо сирене, пармезан, бяло сирене, чесън, сладко или люто чили, видове кетчуп, сусамово олио, авокадо, различни видове тахани или песто.
За вариация на Цезар салата правя сос от майонеза(най добре домашна), кисело мляко, капки лимон, чесън, черен пипер и синьо сирене.

# 118
  • Мнения: 7 202
Зависи от салатата. Много харесваме зелената салата  с дресинг с чесън, горчица и мед. Иначе използвам и сок от нар, балсамова редукция с ягоди, малини, круши. На някои слагам сос уорчестър. Правя и такъв с майонеза и кисело мляко. Варианти безброй. Единствено не слагам люто, не понасям.

# 119
  • Мнения: 1 823
Зеле, моркови, сол, захар, олио и ябълков оцет

Общи условия

Активация на акаунт